НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 1:48 am Вижте мненията без отговор
Как живеете вие или ... малко психология не е излишна
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Яну 06, 2009 3:36 pm
МнениеЗаглавие : Как живеете вие или ... малко психология не е излишна
Отговорете с цитат

Нашите емоции и мисли силно влияят на обмяната на веществата, защото емоционалният живот е свързан пряко с хормоналния фон. А обменните процеси и отделянето на хормоните също са свързани.

Не е тайна, че доста хора след преживени стресове започват да ядат много. И когато яденето се превърне във вреден навик, поглъщането на храна започва да съпътства всяка преживяна неприятност.

В резултат на това всички приети калории се превръщат в мазнини, което, от своя страна, засилва неприятните емоции и чувството за вина. Човек отново започва да подхранва своята мъка с банички, салам и с какво ли не.

Психолозите и лечителите твърдят, че излишни мазнини могат да се появят и като реакция на страх и гняв. Мазнината сякаш защитава човека от света и го отделя от лошите хора чрез килограмите.

Ако вие реагирате остро на забележките на околните, ако се страхувате от някого или се гневите на друг, вашият организъм може да започне да трупа килограми.

Налага се да преразгледате отношението си към живота, към света и към хората. Ако по никакъв начин не можете да свалите излишните килограми или сте успели да отслабнете, но след това бързо сте натрупали тегло, прекарайте през главата си събитията от миналото и си дайте сметка какво точно ви безпокои.

Забравете за тези, които са ви причинили болка, идете на църква и се помолете не само за себе си, но и за тях. Разберете: не можете да промените хората, значи трябва да промените своето отношение към тях.

Започнете да гледате спокойно на бъдещето, не се страхувайте. Не забравяйте, че Бог е винаги с вас. Вярвайте как всичко във вашия живот ще върви към добро.

Повтаряйте си фразата: “Прощавам на своето минало, прощавам на другите хора. Аз съм в безопасност. Бог ме пази.”

Правите ли всичко това?! А грижите ли се за себе си?!

А случайно да имате коментари по въпроса?!
Sad Confused

Пуснато наПуснато на: Вто Яну 06, 2009 5:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

О, аз мога да напиша трактат за килограмите. Very Happy Написаното по-горе е само частично вярно. Килограми могат да се трупат и от много по-прозаични неща, като навлизане в критическата възраст, бременност, залежаване поради болест или мързел, генетична предопределеност, или просто - защото доброто хапване ти доставя удоволствие. Истината /според мен/ е, че както много други неща, и това май е генетично програмирано в нас. Всеки е свидетел на маса хора, които се хранят доста здраво, а са слаби и на други, които пълнеят сякаш от въздуха. Това не значи, че човек трябва да се успокои, да вдигне ръце от себе си и да се остави на произвола на килограмите си, но означава, че на някои хора им е доста по-трудно от на други, да поддържат своята добра линия. Аз например съм от вторите. Не се оплаквам от дебелина, но за сметка на това цял живот контролирам какво и колко ям. Ако не го правя - тенденцията е твърдо нагоре по скалата /независимо от движението, спорта и т.н./. Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Яну 06, 2009 6:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
... и това май е генетично програмирано в нас.

По скоро ... самопрограмирано, а не програмирано. Razz Wink Laughing

Пуснато наПуснато на: Сря Яну 07, 2009 10:04 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Ако се сетите как да се "отпрограмира" трупането на килца, не ми трябва да съм ясновидец, за да видя едно много розово финансово бъдеще! Wink Предлагам се за доброволец, на който първи да се изпробва метода. Ще ям всеки ден по десет палачинки /уф! окапах се!/, пък кантарът ще показва все заветните 57 килца. Very Happy
ASD

Пуснато наПуснато на: Сря Яну 07, 2009 7:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Има нещо което ние българите със сигурност не правим за да облекчим положението с килограмите - не спортуваме. Не мога да посоча нито един национален спорт. След като минат една определена възраст хората не смятат за необходимо да се движат. Кои кара колело? Колко ходят в планината пеша? Когато го правиш ти се подиграват? Аз самата вече поне три месеца се опитвам да се организирам и да спортувам.
merigi

Пуснато наПуснато на: Сря Яну 07, 2009 8:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Емоциите и умственото състояние влияят върху килограмите, също и наследствения материал. несъмнено.

Аз напр. поддържам линия(силно казано поддържам, защото въобще не си давам зор,просто начин на живот) от години , сигурно са 5 години вече на 55 кг.най-много 58кг.Не спортувам в момента, но много съм спортувала преди и мисля, че това също оказва влияние.

Много са ми смешни някои като кажат, че са на диета напр.американска зелева супа за около седмица и после айде на печеното пиле Laughing

Но има два типа хора, които реагират на проблемите и гнева си с храната-едните се тъпчат, а другите отказват да се хранят.И двете страни си навличат повече проблеми като обявяват такава стачка.Аз съм от вторите.

Направо се бях стопила миналата година като имах проблем , но мисля, че моят вариант е по-добър Wink защото бързо се наваксва.Някои пък отслабват ,вместо да напълняват.

Мисля, че всичко е свързано с душевното състояние и наистина трябва да прощаваме на тези,които ни карат да се чувстваме некомфортно, за да си влезем в удобната форма за нас.

Друг е въпроса , че много от хората не спортуват,но това е до мързел и до навик, също до воля, защото аз съм спортувала много и само един ден да пропуснех се чувствах после зле.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 08, 2009 7:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Разбира се, че е така!
Всичкото това е абсолютно вярно. Smile

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 08, 2009 9:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Wink
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 09, 2009 10:59 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Razz

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 2:37 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ел сам,някъде,в природта има две течения,електричество и магнетизъм,ако боравиш повече с едното организма съхне,по пълните работят с чувствата си,нормалните и с двете.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 11:50 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност djucho, искате да кажете, че според природните закономерности съществуват два основни енергийни потока - ИН/ЯН.

Според това, което твърдите мога да допълня следното: определено е така.

Пълните или дебелите хора са прекалено емоционални, което естествено предполага приток на повече ЯН енергия към тях.

Докато слабите страдат от нейния дефицит, т.е. тя е в много ниски стойности при тях.

Истината е, че в зависимост от констатирането на дефицита или излъшъка ИН/ЯН енергии стойностите на серотонина и допамина започват да играят. Техните стойности рязко се променят в зависимост от нашите емоции и чувства.

Оттук се задвижва целият механизъм на хормоналната обмяна в погрешна посока, което вече определя самата конституция на организма ни.

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 12:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Серотонинът ни правил щастливи ...

Канадски учени са установили защо много хора страдат, когато времето се разваля и небето притъмнява, съобщи в. "Дейли експрес".

Екипът на д-р Никол Прашак-Рийдър от Университета на Торонто (Онтарио, Канада) казва, че е открил "ключ" в човешкия мозък, с който щастието се "включва" и "изключва".

Мнозина хора страдат от т.н. сезонно афективно (емоционално) разстройство. То може да доведе до депресия през месеците на най-слабо слънчево греене. Сред симптомите му са апатия, засилен глад, безсъние и тревожност.

Според експертите разстройството се причинява от понижението на нивата на мозъчния химикал серотонин, но причината досега не беше известна.

Канадските учени подсказват, че виновникът за сезонната смяна на настроенията е протеин, който пренася серотонина. Той действа, като попива и свързва серотонина, намиращ се между мозъчните клетки.

Нивата на този протеин варират според сезона. По-високи са през есента и зимата (тогава свободно циркулиращият серотонин е в най-малко количество), а по-ниски - през пролетта и лятото, когато количеството на свободния, несвързан серотонин, са най-високи.

Колкото по-висок е серотонинът, толкова са по-щастливи хората. И обратно, колкото по-ниско пада нивото на серотонина, толкова е по-трудно човек да бъде щастлив.
-----------------------------------------------------------------
news.bg

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 12:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Щастливи през зимата

Липсата на светлина и топлина, особено при жените, действа доста подтискащо и може да доведе дори до депресия. Затова трябва да направим всичко възможно, за да се преборим с лошото настроение и да извлечем максимум полза от дългите зимни нощи и късите мрачни дни.

Бонбоните, шоколадът и всякакви други сладости успешно компенсират липсата на слънчева светлина и ни правят щастливи.

Захарта повишава равнището на серотонина в организма и това от своя страна ни кара да се чувстваме по-щастливи и доволни от живота.

Шоколадът, с вълшебната съставка фенилетиламин, също прогонва тъгата и привлича удоволствията към нас.

Студеното време ни кара да се задържаме повече около печката и това е времето да изпробваме различни вкусни ястия, които да повдигнат самочувствието и съсредоточат топлината на близките ни към нас. Е, привличат и няколко килца отгоре, но това минава за естествена защита на организма, защото:

Зимата не е време за диети – ако започнем тогава диета, това е все едно да се борим срещу собственото си тяло, застрашени сме не само от депресия, но от понижаване на имунитета и от влошаване на общото ни физическо здраве.

Може да наблегнем на плодовете и чая.

Алкохолът понякога не вреди – зимните месеци и той обявява война на тъгата и скуката, тъй като предотвратява разграждането на серотонина в организма. Имайте мярка и не забравяйте – дозата прави отровата. Приятната компания в дългите зимни вечери прогонва лошите мисли.

Кафето не само освежава – също спада към антидепресантите. Както захарта покачва съдържанието на серотонин в мозъка.

Най-полезната чашка кафе е сутрешната, казват диетолозите. Тогава нивото на серотонина е най-ниско. Освен това кафето защитава черния дроб от действието на алкохола.

Тъмното ни задържа по-дълго в леглото – сутрин ни е по-трудно да ставаме, чувстваме се изморени, а недоспиването намалява нашия имунитет.

Затова най-добре е вечер да си лягаме по-рано, за да компенсираме нуждата от сън. Онези, които не си лягат сами могат чудесно да оползотворят част от вечерта в любовни ласки, което също повишава тонуса и така не само здравословно, но и приятно зимата отминава.
-----------------------------------------------------------------
Вергиния Генова
az-jenata.com

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 1:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тези съвети много ми харесаха - манджа, пиене и спане! Very Happy Отивам да си боря депресията.
kati

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 2:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тези дни по едни тв-новини чух, че според поредното научно изследване, тъгата като емоция или душевно състояние също била полезна за човек - вскички се стремят към положителни емоции, но наличието и в определени моменти помагало да се преодолеят психологически лошите събития и обстоятелства в живота, или най-малкото са индикация, че трябва да се предприемат действия към външна и вътрешна житейска промяна. Звучи доста просто, елементарно и познато, но може би не винаги се сещаме за това и го осъзнаваме.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта