НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 4:12 am Вижте мненията без отговор
СРЕДНОЩНО ПЪТУВАНЕ НА РА ИЗ ДОЛНИЯ СВЯТ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 07, 2009 6:44 am
МнениеЗаглавие : СРЕДНОЩНО ПЪТУВАНЕ НА РА ИЗ ДОЛНИЯ СВЯТ
Отговорете с цитат

Всяка вечер Ра като грохнал старец се качва в нощната си ладия, за да измине своя подземен път от голямата западна врата до източната. През 12-те часа на нощта Ра минава през 12 местности, а по неговия път го съпровождат най-великите богове и богини.

В първия час Ра преминава през портата на западния хоризонт, качва се в нощната си ладия и плава под земята, докато стигне седалището на боговете на мъртвите. Тук настъпва вторият час и той се качва в нов кораб, съпровождан от четири богато украсени ладии. В третия час стига до границата на царството на Озирис. В четвъртия навлиза в самото царство. В петия и шестия час богът-слънце влиза в пещерата на запад, където дори самият той не вижда, а го упътват само гласове. В черните води там живеят ужасни змии. Ладията може да се придвижи напред само ако самата тя се превърне в змия. В седмия час слънцето пристига в империята на змията страшилище Апофис. Тя непрекъснато напада ладията на Ра, но страшната сила на Сет и неговият харпун едно след друго отблъскват нападенията, докато ладията излезе от империята и стигне до една огромна пещера. В нея седи на трон Озирис, царят на долната земя, а пред нозете му, вързани или обезглавени, лежат неговите врагове. След това Ра плава покрай гъсти пясъчни дюни - гробовете на боговете, където почиват творците – Шу, Тефнут и сам Ра в своите три образа. В осмия час всяка душа се провиква подир Ра. Сводът кънти като че ли мяукат сто хиляди ранени котки, но гласът прилича понякога и на човешки плач. В следващия, девети час пътниците на ладията слизат от нея, за да си починат. Тогава започва преобразяването на Ра, наречено хепер, в края на което като млад бог той се издига отново на небето. В десетия час се спуска долу един огромен бръмбар, за да изтегли ладията на слънцето през тъмното гърло на една огромна змия. Когато накрая Ра отново се подава, той самият е преобразен в скарабей. Той е Хепер - началото, бог на утринното слънце. А изоставеното му тяло почива в долния свят. В следващите два часа богът Шу взима на скута си свещения бръмбар и излиза с него на горния свят. Слънчевите маймуни заобикалят Хепер и всяка утрин с танци и весели песни честват младата светлина.



forgiveness.cult.bg

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov