Автор |
Съобщение |
Didi
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 10:52 pm
Заглавие : Няма заглавие :)
|
|
|
Противоречията са задачи, които трябва да се решават правилно. Ще се справяте с тях и ще вървите напред. Че вън е бурно, че вятър вее, това да не те смущава. Че си беден, болен, неразположен, и това да не те спъва. Ти трябва да извървиш онзи път, който ти е определен. Ти трябва да изпълниш онзи план, който ти е предначертан. Каквото и да се случи в живота ти, кажи си, че е за добро.
Не говори на другите хора, какво мислиш; вярвай в себе си, че всичко, което Бог е допуснал да стане, е за добро. Ще кажете, че страданията ви са големи. Без страдания не може. Чрез тях се изпитва силата на човешкия характер. От това гледище, силният не трябва да се оставя на слабия да го бие. Така той показва силата си. И слабият не трябва да се оставя да го бие силният. С това той показва своята разумност.
Следователно, ако си силен, работи с волята; ако си слаб, работи с ума. Как ще се справиш със злото, ако не си разумен? В прочетената глава има неща, които вие знаете, затова не говоря за тях. Обаче, има един въпрос, който малко познавате. Това е въпросът за самообладанието. Велико нещо е самообладанието!
Това значи, да придобиеш голямо богатство. Някой дойде при тебе и ти говори с часове. Ти го слушаш известно време с внимание, докато най - после изгубиш търпение и кипваш. Започваш да го пъдиш, не ти се говори. Защо не приложиш самообладанието и не му кажеш: Господине, много хубаво говориш, но съм зает, имам работа, не мога да слушам.
Ако си силен, така ще постъпиш; ако си слаб, трябва да предвиждаш отдалеч, да знаеш, че този човек ще те посети и да вземеш мерки за отдалечаването му. Какво трябва да прави овцата, ако вълкът я дебне? - Да бяга, да се качи на някоя висока, непристъпна канара и оттам да гледа. Ако се чувствува силна и може да се бори с вълка, да остане долу.
Следователно, когато дойде злото при вас, имате две възможности: ако сте слаби, да се качите на висока канара; ако сте силни, да останете в долината и разумно да се справите с него. Ще кажете, че злото е дяволска работа, не можете да се справите с него.
Ако сте силен, можете да се справите; ако сте слаб, то ще ви победи. За да познаете, кой е силен и кой - слаб, вижте, носи ли човек нещо на главата си. Ако носи дяволския кюлаф на главата си, дяволът е по - силен от него. Ако няма нищо на главата си, той е по - силен от дявола. В този случай, дяволът носи неговия кюлаф на главата си. Пазете се от дяволския кюлаф.
Първата задача на човека е да има вяра в това, което Бог е вложил в него. Само така той може да разработи своите дарби. Те представляват Божественото начало в човека. Много методи са дадени за развиване на това начало, но резултатите са слаби. Защо?
Има нещо в човека, което му противодействува. То е причина и за недоразуменията между учените и религиозните хора. Срещат се двама учени, не се разбират, не могат да се търпят. Срещат се двама религиозни - също не се разбират. И двамата се молят, но молитвите им не дават добри резултати. Единият казва, че молитвата му е по - сърдечна, по - вдъхновена от тази на другия. Питам го: Щом молитвата ти е вдъхновена, можа ли да вдигнеш болния от леглото му? - Не можах. - Значи, не си се молил вдъхновено.
Молитвата е мощна сила. Ето защо, когато се молите, когато размишлявате върху истината, умът и съзнанието ви трябва да бъдат чисти - никаква нечиста мисъл, никакъв страничен образ да не допущате в тях. За да възприемете една мисъл, един образ от висшите светове, съзнанието ви трябва да бъде чисто и гладко, като водата на спокойно планинско езеро. Хората слизат на земята да се учат.
Каквито противоречия да имат, не трябва да се спъват. Никой никого не може да спъне. Единственият, който може да спъне човека, това е той сам. Коя е причината, където човек сам се спъва? - Двамата възлюбени, които го привличат: Господ и дяволът. И към единия поглежда, и към другия; колебае се, не знае, кого да избере. И двамата искат от него да се определи. Защо не може изведнъж да се определи?
Защото има слабости, които го теглят към дявола. Любовта му го тегли към Бога, слабостите - към дявола. Няма човек в света, който да е лишен от слабости. С много неща хората се справили, но много неща още ги спъват. Има музиканти, които свирят отлично на първите позиции на цигулката. Дойдат ли до високите позиции, не могат да взимат чисти тонове. Там разстоянието между тоновете е малко, и мъчно се взимат.
Не е лесно да взимаш чисти, ясни тонове. Всеки тон има определен брой трептения. Не се ли вземе тонът правилно, и броят на трептенията му не са точни. Не е лесно да бъдеш истински музикант. Не е лесно да бъдеш търпелив при всички условия на живота. Какво трябва да прави музикантът, за да свири чисто? Какво трябва да прави нетърпеливият, за да се справя с мъчнотиите си?
Да кажат на своето развълнувано море да утихне. Кажете на развълнуваното си море да утихне! Кажете на вашите бури и ветрове да престанат! Кажете на вашето слънце да изгрее, да изпрати своята топлина и светлина към цветята ви, да цъфнат. Само така ще изправите погрешките си и ще внесете в дома си радост и веселие. Ще кажете, че тази работа е мъчна, не е за вас. Като дойде Христос, Той ще оправи всички объркани работи. Всеки ден Христос оправя обърканите ви работи, но вие пак ги разваляте.
Колко пъти вие сте разваляли онова, което Бог е създал! Колко пъти сте били щастливи и сте губили щастието си! Колко пъти ви е посещавал Христос, но след известно време започвате да се съмнявате, Христос ли беше, или се лъжете. Ако искате да знаете, дали Христос ви е посетил, последвайте Го и започнете да работите с Него. Обикновено Христос посещава трудещите, страдащите, бедните, болните, изоставените.
Изобщо, Христовият крак стъпва там, където човешки крак не може да стъпи. Както слънцето изгрява и залязва, осветява цялата земя и не иска да знае, признават ли го хората, или не, така и Христос не иска да знае, признават ли Го, или не. Ако е слънце, слънце е; ако не Го виждат, не е слънце. - Какво е Христос? - Най - великата проява на Бога. - Как ще познаем Христа? - Като познаете Бога. Който познава Бога, познава и Христа. Христос е вътрешна, свещена идея, която се крие в дълбочината на човешката душа.
Само Бог може да вложи тази идея в човека. Домогне ли се до нея, човек мълчи, нищо не говори вече нито за Бога, нито за Христа. Той ги носи в себе си. Мнозина ме питат, кой съм аз, защо съм дошъл на земята. - Това не е тяхна работа. Дошъл съм да изпълня Божията воля, да свърша една важна работа. Ще я свърша, както разбирам, като музикант, който свири хубаво. Дали ще бъде публиката доволна, не е важно.
Който е доволен, ще ме слуша; който не е доволен, ще напусне салона и ще се върне у дома си. Аз съм дошъл на земята да изпълня не моята воля, а волята на Онзи, Който ме е изпратил. Така е казал и Христос. Какво е отношението на Бога към човека? - Какво е отношението на майката? - Каквото е отношението на майката и на бащата към детето. Бог вдъхна живот в човека, и той стана жива душа.
-------------------
Утринно слово, държано от Учителя, на 22 септември, 1935 г. 5 ч. с.
София. Изгрев. |
|
_________________ |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 9:48 pm
Заглавие :
|
|
|
Може да няма заглавие, но е тематично.
Може да няма заглавие, но е поучително.
А аз бих му сложила заглавието:
"Урок за слушането и правилното разбиране"
Толкова малко хора има, които наистина искат да слушат (или пък четат!), както и да разбират подобни духовни уроци ... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
Didi
|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 9:56 pm
Заглавие :
|
|
|
Когато го прочетох "плаках" ,но от вътре ,някъде дълбоко в мен .Сълзите не се виждаха ... но плачех !
Нещо се събуди,докосна ме ... !
Ако искаш промени му заглавието ... Нека привлече повече хора .Така простичко ...едва ли някои ще му обърне внимание! |
|
_________________ |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 10:01 pm
Заглавие :
|
|
|
На всички материали, които пускаш тук се обръща внимание, със заглавие или без.
Didi написа: | Когато го прочетох "плаках" ,но от вътре ,някъде дълбоко в мен .Сълзите не се виждаха ... но плачех !
Нещо се събуди,докосна ме ... !
Ако искаш промени му заглавието ... Нека привлече повече хора .Така простичко ...едва ли някои ще му обърне внимание! | |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
Didi
|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 10:12 pm
Заглавие :
|
|
|
Не става въпрос за това ,Кати!
Всички обръщаме внимание,да ... но другото???
То е по-важно! |
|
_________________ |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 10:18 pm
Заглавие :
|
|
|
Didi написа: | Не става въпрос за това ,Кати!
Всички обръщаме внимание,да ... но другото???
То е по-важно! |
Да, така е... |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 11:19 pm
Заглавие :
|
|
|
Заглавието на темата ще си остане такова, каквото е ...
Истината е, че ми хареса и че трябва да е точно такова.
Нека се научат хората да разбират нещата ... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|