НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 5:13 pm Вижте мненията без отговор
Кивито - витаминна бомба и против сърд.-съдови заболявания
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 23, 2009 10:43 pm
МнениеЗаглавие : Кивито - витаминна бомба и против сърд.-съдови заболявания
Отговорете с цитат

Мъхестият плод дължи своето име на националната и гербова птица на Нова Зеландия. От там растението е пренесено в Южна Америка, Курилските острови, Италия, Франция, Русия.

У нас киви е внесено от Франция преди десет години и се отглежда в някои сортово-изпитателни станции във Варна и Петрич, както и от любители овощари.

То представлява дървообразен висок храст, тип лиана, който прилича на лозата по особеностите на растежа.

Плодовете зреят през есента – месец октомври. Смята се за зимен плод, който издържа на студ, и се съхранява до половин година при нула градуса, а в хладилник до пролетта.

На пазара в последните години е целогодишно.

Консумира се в свежо, в изсушено състояние, консервиран в конфитюри или сладка.

Под кафявата обвивка се намират многобройно цени вещества за нашето здраве – захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р, и най-вече витамин С.

Съдържанието на витамин С е много по-голямо от който и да било друг цитрусов плод, 100г от този плод осигуряват необходимостта от този витамин за една седмица.

Плодовете на кивито помагат при много болести: при всички кръвотечения, при заразни и незаразни болести, температура, простуди, грип, пневмония, анемии, инфекции, фрактури на костите, трудно зарастващи рани, умствена и физическа умора.

Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо.

Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечносъдовите заболявания, смятат норвежки учени. Те препоръчват консумацията на 2-3 кивита всеки ден. Изследователите от университета в Осло са установили, че ефектът от приема им се проявява още на края на първия месец. За това време рискът от образуване на тромби спада с една пета и с 15% се снижава нивото на вредните мастни киселини в кръвта. Кардиологът от Окланд, Нова Зенландия, д-р Харви Уайт, предполага, че кивито може да стане полезна алтернатива на аспирина.

Един превъзходен плод за тези които спазват диета, тъй като кивитата са бедни на калории и лесно смилаеми от организма.

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov