НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 5:06 pm Вижте мненията без отговор
Неподредената къща влияе на живота ни ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Окт 26, 2008 5:08 pm
МнениеЗаглавие : ????????????? ???? ????? ?? ?????? ?? ...
Отговорете с цитат

Практически във всяко жилище има място, където набързо се прибират вещите, които в момента пречат, нямат постоянно място или предстои да бъдат изхвърлени (след размисъл). Понякога там с години се пазят всякакви ненужни неща. Това дори може да е цяла стая.

Психолозите твърдят, че това не е случайно, защото всяка стая в дома ни има символично значение и хаосът в нея говори за бъркотия в главата или сърцето на стопанина. Дори нещо повече: влияейки на нашето подсъзнание, затрупаните с боклуци помещения привличат и предизвикват застой и неблагополучие в най-различни сфери на живота ни.

КУХНЯТА наричат "сърцето на дома" и това не са само думи. В кухнята домакинята сътворява вкусотии, подготвя романтични вечери и празнични обеди, там получаваме едно от главните удоволствия в живота, зареждаме се с енергия и сили.

Около масата вечер се събира семейството, водят се важни разговори. Неуютната и неразчистена кухня не означава само липса на хигиена и нечистоплътност, а говори за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие, както и към всичко важно и основополагащо в живота ни.

Тя създава трудности в храненето и усвояването на храната - и на физическо, и на духовно ниво. Чистата, спретната и подредена кухня ще върне в живота ни чувството за защитеност и комфорт.

ХОЛЪТ И ТРАПЕЗАРИЯТА са стаите, в които се събираме заедно с близките си, със семейството си, с приятелите си. Тук осъществяваме контактите си с околния свят, гледаме телевизор, когато сме у дома преглеждаме вестниците, четем любимото списание, спорим или се шегуваме, седнали заедно на бира, салата, кафе.

Безпорядъкът може да превърне това комуникационно пространство в уединена бърлога, особено ако оставим нещата в този вид дълго време и не смеем да поканим дори съседката за чаша кафе. Новините, които получаваме в тъмния и непроветрен хол, просто не могат да бъдат радостни.

Погледнете хола и трапезарията, изобщо общото пространство в дома си и тези помещения ще ви разкажат за вашите отношения с околния свят. Може би вие се криете от другите, скривайки се зад купищата неразтребени вещи и излишни боклуци?

Или обратно - искате да се покажете, да блеснете пред другите? В стремежа си да освободим това пространство, разбира се, не бива да се хвърляме в крайности и да го превръщаме в празно и безлично място.

• Безпорядъкът в дома пречи на интелектуалното развитие на децата. За нормалното им развитие са необходими нормални жилищни условия.

• Стивън Петрил (Stephen Petrill) и неговите колеги от университета в Пенсилвания (Pennsylvania State University) открили очевидна връзка между безпорядъка у дома и развитието на детето — неорганизираност, шум и тясното пространство влияят негативно върху интелекта на децата.

• Връзка между така наречените "хаотични" домове и интелектуалното развитие на детето била наблюдавала и преди, но какво влияе най-много - социално-икономическият статус, генетиката или самата околна среда - не било ясно.

Групата на Петрил потвърдила известния факт: колкото домът е по-богат, а родителите по-образовани, толкова по-добре се развива детето. Изяснило се обаче, че домашният хаос влияе негативно върху познавателните навици на децата, независимо от социалния и икономически статус на родителите.

• "Ако детето се намира в действително неорганизиран дом, трудно може да си представи човек, че то може да се учи нормално. Такава среда не е достатъчно чувствителна, за да се опознава света" - потвърждава и съавторът на работата Робърт Пломин (Robert Plomin).

СПАЛНЯТА на възрастните е интимно място, място за релакс и сън. И тя трябва да изпълнява функцията си - да обновява хората и хармонизира отношенията им. Разхвърляната спалня носи слабост, а не енергия. Ако се чувствате ужасно уморени, бързо се уморявате, карате се с партньора си, трудно съобразявате и се чувствате на ръба на депресията, сложете в ред това най-интимно пространство.

Измийте прозорците, изперете пердетата, купете нови щори, пуснете в употреба новия красив спален комплект и ще усетите промяната. И заедно с аромата на сутрешното кафе ще се върне вашата бодрост, жизненост и радост от живота.
[img]http://tbn0.google.com/images?q=tbn:jDiyG21QZsE0sM:http://www.motif.bg/products/vestibule1.jpg[/img]
КОРИДОРЪТ е "главната магистрала" във вашия дом. Безпорядъкът в коридора прилича на задръстването по градските улици. Той пречи на взаимодействието на различните части на вашия дом, но и на взаимодействието на различните сфери на вашия живот.

Огледайте хубаво коридора в жилището си - добре ли е осветен, лесно ли се минава или трябва да внимавате да не се спънете, минавайки през него. Ако усещате,че нещо скърца във взаимодействието между работа и семейство, между вас и останалите хора, може би е време да се сложи ред в коридора.

БАНЯТА - оттук започва денят си всеки човек. Там се приготвяме за общуване със света. Измиването и грижата за тялото е предварителен ритуал в много религиозни обреди - и древни, и съвременни.

Безпорядъкът в банята може да подсказва ниска самооценка, комплекс за непълноценност, липса на внимание към самия себе си, не само на физическо ниво. Чистата, добре декорирана баня може да стане спокойно, безметежно място за подмладяване и грижа за себе си.

Хубавият сапун, красивата хавлиена кърпа, аксесоари, зелено цвете, свещ - всичко това може да намери своето място във ваната. Подредете, украсете банята, превърнете я в място, където да се усамотите, където ще се чувствате в безопасност по време на сутрешния и вечерен ритуал на измиване.

ТОАЛЕТНАТА не е мястото, за което трябва всички да знаят. Когато я пълним с боклуци, ние потискаме своята интуиция и проницателност. Мръсната тоалетна сочи проблеми, които не осъзнаваме с разума си, но които затрудняват нашето развитие в живота, работата, отношенията. Плътно затворената врата на тоалетната не е най-ефективният метод за решаването им, а е по-скоро само бягство от проблемите.

Помислете и за своята кола като символ на вашата мобилност и независимост. Ако в ГАРАЖА са струпани купища вещи, така че с усилие вкарвате колата след работа, значи и в живота не ви е лесно да вървите напред и се налага да бъдете излишно предпазливи.

Престанете да мислите за почистването като за някаква досадна и ужасна работа. Помислете за него като за една от най-ефикасните тактики за самоусъвършенстване. Всяко списание, всяка купчина стари вестници, които ще предадете като вторични суровини или ще използвате контейнера за хартия, всеки пуловер, който ще дадете на нуждаещ се, ще създаде в живота ви пространство за нова енергия, радост, събития!
-----------------------------------------------------------------
margaritta.dir.bg

Пуснато наПуснато на: Нед Окт 26, 2008 8:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много хубава статия, с която съм напълно съгласна. Аз също винаги съм се стремяла мястото, на което живея да е чисто и подредено. Пък и така са ме учили и вкъщи. Тази нагласа обаче за съжаление не е споделяна от хората, с които живея в момента и аз някакси не успявам да ги убедя колко са важни реда и чистотата за дома. Като резултат, аз съм чистачката в къщата Mad

Цитат:
Психолозите твърдят, че [...] всяка стая в дома ни има символично значение и хаосът в нея говори за бъркотия в главата или сърцето на стопанина. Дори нещо повече: влияейки на нашето подсъзнание, затрупаните с боклуци помещения привличат и предизвикват застой и неблагополучие в най-различни сфери на живота ни.

Ето ви един жив пример на това твърдение:
Стаята на съквартиранта ми е пълен кошмар: мебелите са бутнати коя където дойде, всичките му дрехи и половината му книги и учебници са разхвърляни по пода. Единствено бельото му е в шкаф, а в гардероба му се мъдрят всичко на всичко 2 одеяла и 1 възглавница. Прах не е бърсал от месеци, а може би и от година, ако се съди по побелелите мебели. Когато, вдъхновен от моето упорито едноседмично чистене на целия апартамент след нанасянето ми благоволи да измие прозореца в дневната, сподели, че това не са го правили от... внимание... 3 години!!! Shocked Shocked Shocked Проветрява си стаята като си държи вратата на стаята отворена към коридора. Прозорци не се отварят. Това малко се подобри след като му направих забележка и му казах, че когато съм в коридора, се задушавам от застоялия въздух, който идва от стаята му, което си е САМАТА ИСТИНА, но все още не смея да пристъпвам в стаята му, дори и ако ми се налага. Имам чувството, че прахоляка ще ми се просмуче през кожата и ще ме задръсти както е задръстен и самият той (съквартиранта).

Като говорим за задръстване - беше напълнил общата ни иначе дневната със свои боклуци, така че тя беше заприличала на склад. Малко по малко и след дискусия за всяка една счупена и прашасала вещ, гледам да изхвърлям, но още не ми е уютно в тази стая и я избягвам. Храни се само с полуфабрикати и консерви. Веднъж не съм го видяла да си готви пресни зеленчуци или да яде плод. Много скъпи му идвали. Да речеш че си скъсва задните части от работа и от високия наем и разходи не му остават пари да си купи нещо свястно за хапване. Нищо подобно. Този човек е студент от 14 години и никога досега не е работил! Чак преди 2 месеца се хвана в студентския стол на работа и се чувства длъжен да ме усведомява как е минала всяка негова смяна, за да ми покаже, че и той върши нещо. Явно усеща не дотам високото ми мнение спрямо начина му на живот. Не се чувства гузен, че въпреки че наближава 40те, все още го издържат родителите му, защото те видиш ли са сглупили да се разведат когато той е бил още дете и той все още не е надмогнал болката и по тоя начин си им го връща.

Абсолютна блокада е за всичко ново. На всяко предложение за някаква промяна или подобрение, излиза с репликата "на мен и така си ми е добре". Иначе не е конфликтна личност. И поне си мие чиниите Confused
Когато веднъж го попитах как може да държи толкова мърляво, той ми отговори, че изпитва неприязън към чистенето, защото майка му е била маниячка на тема чистота... Ох... Просто нямам думи да ви опиша отвращението си към този човек. Наистина се опитвам да обичам всички хора, но той ми е едно голямо предизвикателство! И после ми се чуди защо го отбягвам и не искам да се сприятеля с него. Ами как да искам, като приятелството се изразява в това да отвориш душата си за някого и да надникнеш в неговата, защото и той я е разтворил за теб. А аз като му гледам каква му е стаята разхвърлена и прашолясала, направо ме е гнус да мисля какво му е в душата!!!

Разказах ви всичко това като илюстрация на написаното в статията по-горе и на правилото "Покажи ми къде живееш и аз ще ти кажа какъв си!"...

А вие бихте ли могли да ме посъветвате как да мотивирам тоя човек да изчисти прахоляка, боклуците и застоялия въздух от стаята и от душата си? Защото ако го направи, и на мен ще ми стане по-леко...

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 27, 2008 11:48 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Права си, Радея!

Аз също имам такива съседи, които са и с огромни претенции при това.

Така например лично аз не мога да си представя кошчето ми за боклук да стои отворено, без похлупак и да вони от него до припадък.

Но за съжаление има и такива хора. Като си отворя прозореца да проветря от едната страна мирише от отпадъците на долния етаж, които стоят по цяла седмица без да са захлупени с капак - вонята е ужасна.

А от другата пък вечер след 22 часа започва активно готвене и направо не можеш да си поемеш дъх от "ароматите" на тлъстите запръжки и гозби, пак на едни съседи под нас. Как го ядат това нещо - не знам!

Вони и през отдушниците. Затова сме си наслагали навсякъде из къщи озонатори и ароматизатори, както и вентилатори на шахтите.

Така някак си компенсираме ...

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 29, 2008 6:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Миналата година ми се наложи да ходя на хомеопат, при което имаше много обстоен диалог за това какъв човек съм, за да се направи характеристика на личносттаи така да се види от къде идва проблема,всъщност не беше нещо сериозно, но ако не се лекува става хронично, мосля, че почти всяка втора жена е имала такива оплаквания-цистит.Интересно беше, че един от въпросите беше-Обичам ли да е подредено у дома? Аз отговорих, че в къщи ме дразни ако видя, че е разхвърляно, че има боклук, че в гардероба ми цари хаос.Обичам чистотата.При което хомеопата ми каза така: Това е мания за чистота! И това отделяне на повечето ми време в чистене и слугинация ми пречи да видя по-важните неща около мен и да им отделя нужното време.Каза ми, че в хаоса може да цари ред! Да не отделям много време за чистене, ами да степенувам нещата-което е по-важно!Аз още не мога да го възприема това-да не ми прави впечатление , че напр.чиниите не са измити или в коридора ми има топка или разхвърляни обувки!
Разбира се, проблемът не беше в това ами ,че имах други проблеми, които както той се изрази слизат от главата/демек мислите ми са в пълен хаос / и затова се стичат надолу под формата на цистит, защото проблемите искат да бъдат изхвърлени по някакъв начин, но това е др.тема.
Сигурно има значение за личността на човека, за това как живее в околния свят, дали е подреден, дали е разхвърлян, дали е вехтошар, дали е Плюшкин, дали не го дрназни мръсотията и боклуците, със сигурност се повлиява и на живота му.
Напр.имам познат , който ми каза оня ден, че от години нищо не изхвърля от гардероба си-дори и дрехи, които никога няма да облече повече! Направо онемях! Защо му е нужно това?! Замислих се, че не случайно при него нещата нямат развитие-самия той изглежда вехт и дори и с много пари, изглежда като скъперник и тази жалост да изхвърли всички натрупани с годините дрехи го прави непривлекателен и лъха на старост.
На мен някак ми се струва, че такива дрехи, които стоят на едно място сума ти години, могат да бъдат много полезни на някой нуждаещ се -напр.бедняк, а не да залежават.
Когато си подреждам гардероба и давам на циганите по някоя дреха-честно ви казвам - олеква ми!
Когато в къщи ми е чисто и подредено-чувствам и аз комфорт и сигурност.
Даже в работата гледам някой път съзнателно на някоя хубава колежка бюрото и като видя в какво състояние е веднага разбирам що за човек е.Представям си в къщата и какво е Smile
Всъщност понякога първото впечатление понякога лъже... знам ли Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 29, 2008 8:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Абсолютно правилно мислене имаш, merigi!

А оня лекар да вземе да види къде са му "слезнали" неговите проблеми от факта, че не си подрежда къщата ... Razz Laughing

Впрочем, когато си купувахме жилище и ходихме на оглед видях нещо поразяващо в жилището, котео продаваха майка и дъщеря, направо ужас!

Майката беше лекарка, а дъщерята - зъболекарка. Фекалиите им стояха барабар с косите в запушената тоалетна, а клей имаше навсякъде по мебелите из къщи, а за в банята да не говорим и за ужасната воня - също.

Именно това вече е диагноза - и лекарите, както и зъболекарите също не са застраховани от нея, а напротив ... както е видно.

Пуснато наПуснато на: Сря Окт 29, 2008 9:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

О и аз като си търсих жилище, преди две години беше, направо се ужасих от гледките по апартаментите на повечето хора.Незнам дали защото си търсих стара тухла , а те са малко напр.в квартал като Зап.парк, където живеят повечето стари хора, но се нагледах на мизерия и мръсотия, даже се чудих, че колко хора в БГ живеят в неугледност и сивота.Лъхаше на старост и нежизненост.Все си мисля, че не е чак толкова трудно да си освежиш дома.Аз въпреки , че работя и гледам дете и какво ли не още, смогвам да си поддържам в ред дома.Защото си мисля и е така, че ми се отразява на ежедневието,настроението дори още от сутринта като се събудя.
Когато ми казаха, че ако има ред в мислите ми , тогава няма да забелязвам хаоса наоколо, не се съгласих, защото къде е хармонията тогава Shocked
radea

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 30, 2008 2:02 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:

Така например лично аз не мога да си представя кошчето ми за боклук да стои отворено, без похлупак и да вони от него до припадък.

Но за съжаление има и такива хора. Като си отворя прозореца да проветря от едната страна мирише от отпадъците на долния етаж, които стоят по цяла седмица без да са захлупени с капак - вонята е ужасна.

А от другата пък вечер след 22 часа започва активно готвене и направо не можеш да си поемеш дъх от "ароматите" на тлъстите запръжки и гозби, пак на едни съседи под нас. Как го ядат това нещо - не знам!

Вони и през отдушниците. Затова сме си наслагали навсякъде из къщи озонатори и ароматизатори, както и вентилатори на шахтите.

Така някак си компенсираме ...

Уфф... Това пък е още по-отвратително! Хайде иди им обяснявай на такива, че с капак на коша и без миризми е по-хигиенично и оттам - здравословно...

С merigi също съм съгласна. Това да искаш да ти е чисто и подредено не е само по себе си мания за чистота. Манията е по-скоро непреодолима необходимост от самото чистене, не толкова от резултата от него. Аз например изобщо не обичам да чистя. Но обичам да ми е чисто. И когато му дойде времето, просто си превъзмогвам мързела и го правя. За мен да живееш в мръсотия си е чиста проба проява на мързел - било то битов или душевен. А хаоса в жилището говори за неориентираност и неорганизираност в живота. Наистина понякога в хаоса може да цари ред, но тогава според мен хаосът е само привиден.

Пуснато наПуснато на: Съб Мар 21, 2009 10:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз съм на принципа, че едно е да е разхвърляно, друго-да е мръсно.По състоянието на дома ми, може да се разбере в какво състояние съм.Обхване ли ме депресия, буквално не виждам мръсотията и се движа като кон с капаци.В момента, в който се взема в ръце се започва и чистенето.
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 9:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Творческият хаос,може ли да мине в графа-подредено?
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 9:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ти как мислиш ? Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ако живея сам,може да мине,но ако деля стаята или къщата-зависи...
D_G

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Творческият хаос...Когато човек се занимава с велики дела, чистенето си е губене на време Very Happy И е за хората, които и без това нямат какво друго да правят. Very Happy Very Happy Very Happy
D_G

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Но най-добре се твори в помещение, което е чисто.Поне така мисля аз. Very Happy
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

То и хаоса си е вид ред. Laughing Wink

В тоя ред на мисли се сетих за едно чисто мъжко виждане по въпроса за реда и безпорядъка в една ергенска студентска стая, изказано преди много години като реплика на женска забележка. Смисълът беше горе-долу следният: "Може всички вещи да са ми разхвърляни, но когато ми потрябва нещо знам точно къде да го намеря, например подпрял съм си масата да не се клати с еди коя си вещ /не помня коя беше, а и е не е важно/, но знам, че е там и при нужда си я взимам. А вие като подреждате и прибирате всичко уж на място, човек и посмъртно не може да го намери, когато му потрябва, дори и сами не можете да се сетите къде да го търсите". Laughing

Та явно е въпрос на гледна точка. Cool

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
tan4eto77

Местожителство: Разград
Пуснато наПуснато на: Чет Апр 02, 2009 10:51 pm
МнениеЗаглавие : здравей
Отговорете с цитат

Как е малкото сладурче???по-добре ли е здравословно-нищо не каза на другия ден и затова питам???
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта