НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 2:20 am Вижте мненията без отговор
Копривата
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 04, 2009 8:37 pm
МнениеЗаглавие : Копривата
Отговорете с цитат

Обикновена коприва - лист (жарка, жиговица, парниче)
Латинско име: Folia Urticae dioica (Ulticaceae)

Описание: Копривата е многогодишно тревисто растение, високо 30 - 150 см. Обикновената коприва се отличава от градинската, която е едногодишна и с височина 15 – 60 см. Листата на обикновената коприва са срещуположни, елипсовидни, назъбени, тъмнозелени. Листата, както и стъблото са покрити с парливи корави власинки. Цъфти от юни до късна есен. За медицински цели в началото на пролетта се берат най-младите филизи. По-късно – младите листа и върховете. Корените на копривата се събират през късната есен.

Химичен състав: В листата, корена, стъблото на копривата са открити повече от 100 химически компонента. Листата на копривата съдържат много витамини, минерални соли, ферменти, хлорофил и багрени вещества. С най-високо съдържание са: витамин С (90 мг), витамин А (8 мг), В-групата – В1, В6, B3, витамин Д, Е и К. Копривата е едно от растенията с най-високо съдържание на желязо – 3,9 мг. Съдържат се още хистамин, серотонин, ситостерол, флавоноиди - рутин, хиперин, етерично масло, фосфор, калий, калций, магнезий и сяра.

Помага при: Копривата е едно от лечебните растения, с най-силно кръвопрочистващо и кръвообразуващо действие. Копривата спомага за нормализиране на дейността на стомаха и червата. Има жлъчогонен и пичогонен ефект. Отвара от корени на коприва се използва при болезнена нужда от уриниране, задържане на урина и при доброкачествена простатна хиперплазия (аденом на простатната жлеза).

Използва се за лечение на цистит, пиелонефрит, заболявания на горните дихателни пътища – хроничен бронхит, безсъние, маточни и хемороидални течения. Употребата на копривата при малокръвие се обяснява със съдържащото се в нея желязо. Затова често се прилага при анемия, кръвотечения (особено на матката), хемороиди и силни менструационни кръвотечения. Външното приложение е при екземи, изгаряния първа степен, ухапвания от насекоми, кръвотечения от носа, ишиас, косопад и кожни заболявания.

Употреба: Вътрешно: по 3 чаши чай на ден. Чай от листата на копривата подсилват епитализацията на раните и намалява секрециите им (външно). Отвара и запарка от коприва се прилагат външно при язви, фурункули, промивки при бяло течение.

Приготвяне: Запарка: 1 с.л. листа от коприва се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, престоява няколко минути. Прецедената отвара се приема 3 – 4 пъти на ден. За външно приложение се приготвя отвара като 2-3 супени лъжици билка се варят 5 мин. в 1/4 л. вода.

Забележка:
Широко се използва при косопад - 100 гр. сухи листа се варят с 0,5 л вода и 0,5 л оцет.

При хрипове и задух в белите дробове може да се направи смес от мед и стрита на прах коприва. Приемането й помага при подуване на сливиците, за отхрачване на задържан секрет.
---------------------------------------------------------
bioprogramme.net

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 04, 2009 8:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Копривата лекува анемия и косопад

Копривата е една от най-познатите и използвани билки у нас. Среща се напролет по слънчевите, закътани и влажни места. Като лечебно средство е позната от древността. Хипократ и Гален са я препоръчвали за подсилване на организма. Днес е известно, че 100 гр. пресни листа от коприва съдържат около 84 гр. вода, 2-3 гр. белтъчини, 3-4 гр. захари и 5-6 гр. разтворими вещества.

Освен това тя е една от най-богатите на белтъчини зеленчукова храна, съдържаща много незаменими аминокиселини. Зелените й листа са богати също на органични киселини, ферменти, хлорофил. В свежите листа има още 100 мг. витамин С и 9,6 мг. каротин, както и значителни количества от витамините К, Д, Е, и от групата на витамин В.

По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца, но в нея съдържанието на желязо е по-голямо, достигайки до 3,9 мг. Затова се препоръчва на хора, страдащи от изтощение, след тежки операции и на болни от анемия. Подходяща храна е за бременни и майки-кърмачки. Богатото съдържание на калиеви соли я прави полезна при заболявания, протичащи със задържане на течности в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Особено полезна е за хора, които вземат медикаменти, извличащи калия от тялото.

Копривата отдавна присъства в нашата национална кухня. От нея, особено напролет, се приготвят супи, каши, дори салати. Във великденското меню съществува и баница с коприва. Съвременните диетолози препоръчват за освежаване сок от коприва – самостоятелно или в съчетание с други зеленчукови или плодови сокове – от моркови, ябълки, портокали или лимони. Единственото противопоказание за сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците.

Копривата има и разхубавяващи свойства. За повече обем на косата се препоръчва отвара от 100 гр. ситно нарязани листа от коприва, залети с половин литър вода и половин литър оцет. Сместа се вари 30 мин., прецежда се и косата се изплаква с нея. Стои няколко часа. Тази отвара регулира и косопадът.
---------------------------------------------------------------
zvuk-i-svetlina.hit.bg



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 04, 2009 8:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Нещо повече за - Копривата

Копривата е сред най-използваните билки и сред най-предпочитаните зеленчуци през пролетта. Тя е многогодишно тревисто растение с пълзящо разклонено коренище. Цялата е покрита с парливи власинки на петте континента са известни над 500 нейни разновидности.

В народната медицина се използват листата, коренището и семето на копривата. Листата й се берат по време на цъфтежа - тя предварително се окосява и след като позавехне, те се обират. Използват се В прясно състояние или изсушени на сухо и проветриво място.

Коренищата се събират рано напролет, преди развитието на растението (март), или късно наесен (октомври). Семето й се използва предимно за отвари. От копривата се приготвят и вкусни ястия, но тук ще наблегнем на лечебните и козметичните й свойства.


Какво съдържа

Копривените листа съдържат витамин К, С, В2, провитамин А, пантотенова киселина; гликозиди, мравчена киселина, дъбилни и белтъчни вещества, хистамин и др. В коренището й има скорбяла, дъбилни вещества, калциеви соли и др.


Лечебни свойства

Спомага за общото тонизиране на организма. Действа противоревматично, подсилващо и кръвоспиращо. Прилага се при храносмилателни смущения, анемии, обилна менструация, хемороиди, диабет, при бъбречни заболявания, като диуретично средство, при хроничен бронхит. Широко е също приложението й в козметиката.


Любопитно

Някои видове коприва в Средна Азия са толкова парливи, че предизвикват тежки отравяния и смърт. През XVII - XVIII в. В Западна Европа и особено в Шотландия копривата е популярна като влакнодайно растение, от което се произвеждат платове, близки по качество до ленените.
-----------------------------------------------
kitchenbg.com




_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 11, 2009 11:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодарение на търсенето ми за лечителните способности на копривата, попаднах в този форум Very Happy Понеже дъщеря ми имаше хемоглобин, близък до минималния или по мое виждане имаше опасност да развие анемия, потърсих информация за копривата, защото знаех, че съдържа желязо.Отделно четох, че чая от коприва спомага за премахването или облекчаването на атопичен дерматит.Не знам дали дъщеря ми просто израстна дерматита или копривата помогна, но откакто пи няколко пъти чай, обривите не се появяват, а хемоглобина й е доста по-висок от преди.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov