НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 12:23 pm Вижте мненията без отговор
Сезонно емоционално разстройство
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Мар 13, 2009 10:04 am
МнениеЗаглавие : Сезонно емоционално разстройство
Отговорете с цитат

След слънчевото „гладуване“ идват седмиците, в които трябва да се справим със зимната депресия и отново да повярваме, че животът е прекрасен.

Слънцето вече не се крие така срамежливо. Шапката, ръкавиците и шалът вече не са задължителните ти ежедневни аксесоари (аз лично нося шал по всяко време на годината - ей така, за разкош). Сега никъде не излизаш без слънчевите си очила.

Палтото е занесено на химическо, а количеството на дрехите по тялото ти започва прогресивно да намалява за сметка на деня, който става все по-голям. С него се увеличават и възможностите за релакс и развлечение. Фактът - светът отново се събужда за живот.

Още нещо обаче - вместо да си ентусиазиран наблюдател (ако не и участник в) на цялото това тайнство, желанието ти за живот нещо хич го няма. Всеки нов ден е мъчение за тялото и душата ти. Първото изпитание за деня е събуждането, второто - ставането от кревата, а първата ти мисъл - дали днес не може да не ходиш на работа или пък поне малко да позакъснееш.

Сънливостта упорито те преследва през целия ден, а компания прави едно гадно, но постоянно усещане за умора и изтощение. Списъкът със задачите ти не намалява, въпреки че не спираш да умуваш кои от тях би могъл да отложиш за утре и кои никога да не изпълниш.

Всичко, което имаш да вършиш, дори и най-дребното нещо, не само ти се струва трудно, но и те изцежда ужасно. И доста те изнервя. Нямаш желание за нищо - иска ти се да не вършиш нищо и да не ходиш никъде, а само да лежиш и да спиш, да спиш, да спиш...

SAD (Seasonal Affective Disorder - сезонно емоционално разстройство) е състояние, което медицината определя като вид депресия вследствие на смяната на сезоните. Най-разпространеният вид на SAD е зимната депресия (winter blues), която обикновено започва през зимата и продължава до лятото. В България тази непоносимост на организма към смяната на сезоните е по-известна като пролетна умора, въпреки че на практика това е умора от зимата.

Смята се, че SAD е свързано преди всичко с промените в количеството дневна светлина през различните периоди на годината, с по-малкото количество слънчева светлина през зимата и с по-ниските нива на витамин D, който се синтезира в кожата под действието на слънчевите лъчи и според последни проучвания играе важна роля за функционирането на мозъка.

Доказано е, че слънчевото гладуване не само намалява съпротивителните сили на организма срещу различни инфекции, но и влияе отрицателно на нервната система на човека и на психиката му.

Продължителният престой в затворени помещения, обездвижването, консумацията на консервирани и парникови плодове и зеленчуци (бедни на витамини), преминаването към лятното часово време и смяната на ниското атмосферно налягане с високо (която обърква организма) са другите основни причинители на това „тъжно“ състояние.

По обясними причини SAD е по-разпространено в северните географски региони на света, докато за африканците то е terra incognita. SAD е по-чест спътник в живота на жените (да не забравя да си го добавя към списъка с приоритетно женските заболявания, където вече са мигрената и остеопорозата), а вероятността да изпаднеш в това състояние се увеличава с възрастта.

Вярната рецепта
Сам ще трябва да си я напишеш. Защото никой лекар няма да го направи (на едни други места по света GP-то ти или неврофизиолог ще ти предпишат терапия за лечение на SAD, обикновено това е т.нар. Light терапия - стоене пред специална лампа за определено време всеки ден, която може да бъде комбинирана или заместена с приема на лекарства и витамин D).

На пръв поглед рецептата е много проста и включва неща, които се предполага, че би трябвало да правиш за себе си. Не само през пролетта. И не само заради умората. Как лесно изглежда всичко на думи. А понякога нямам сила да отида дори и до магазина отсреща, камо ли да се захвана с нещо по-мащабно, каквото е борбата с пролетната „тъга“.

И така, задължителните лекарства в тази лесна за предписване, но не така лесна за приложение, рецепта са разнообразното и пълноценно хранене, слънчевата светлина и разходките на открито, физическата активност и всичко със знак плюс - емоции, мисли, преживявания.

Доцент Светослав Ханджиев, председател на Сдружението за здравословно хранене и храни и член на Европейската академия на науките по хранене, е категоричен, че едно от средствата да се справим с пролетната умора е разнообразното хранене - то намалява вероятността от унилост и лошо настроение. Какво на практика означава разнообразното хранене?

Защото витамин С е универсален, свързан е с всички окислителни процеси в организма и почти няма физиологична дейност, на която липсата му да не оказва влияние. Киви, лимон, портокал, грейпфрут, манго, папая - богат избор между богати на витамин С природни вкусотии. Скоро този списък от изкушения ще бъде допълнен и от други - ягодите, черешите и малините (друг е въпросът, че най-богати на витамин С са шипките, ама тях не знам как да ти ги предложа).

В менюто си трябва да намериш място и за зеленчуците с голямо съдържание на витамин С - салатите, лапад, коприва, спанак, киселец, копър, магданоз, пресни лук и чесън (с тези треви се приготвят чудесни кулинарни шедьоври, а местата, на които се предлагат, вече не са малко). И, разбира се, не забравяй да изхвърлиш олиото и оцета (освен ако оцетът не е балсамико) от кухнята си, като ги замениш със зехтин и лимон. Това вече важи за всички сезони!

Неразделна част от това вкусно и полезно меню са млечните продукти и месото, защото прясната пролетна паша оказва благоприятно влияние върху всички животински хранителни продукти. Поради това месото, особено на тревопасните животни, също съдържа в малки количества витамин С и чудесно се вписва в пролетния ти хранителен режим. Страхотен избор е агнешкото месо - крехко и лесно смилаемо.

Ако режимът ти на живот не позволява да се храниш по оптималния начин или само храната не е достатъчна, за да се измъкнеш от примката на „тъгата“, бързо се снабди с витамини под някаква форма. Ампули или разтворими таблетки, само витамин С или мултивитамини - добре е да ги пиеш поне в продължение на 20 дни или месец.

Много добра алтернатива за заместване на недостатъчния внос с храната на витамини, микроелементи, минерали, растителни ензими, фитохормони и други биологично активни вещества са хранителните добавки (висококонцентрирани биологично активни вещества от природни източници).

За пролетта най-подходящи са тези със съдържание на витамини и соли. Препоръчва се такива добавки да се пият през целия пролетен период или поне 2 месеца. Консултацията с медицинско лице преди покупката им е задължителна (вероятността за някакви противопоказания винаги съществува). И все пак, подчертава доцент Ханджиев, мястото за покупка на витамини, соли и минерали не е аптеката, а пазарът, млекарницата и месарницата.

Това е. Рецептата е почти написана. Добавяш колкото се може повече дози слънце и дълги разходки (равни на повече витамин D и повече кислород за мозъка), поне една-две дози спорт седмично (ти избираш - гимнастика у дома, фитнес зала, басейн, танци), казваш "стоп" на лошите мисли (работи, пробвала съм го, но трябват много упражнения) и всеки ден откриваш поне един повод за радост. Сигурна съм, че в живота ти има достатъчно.
---------------------------------------------------------------------------------
capital.bg



Пролет

Уморена от пътища димни,
тя пристига в уречена дата.
И стопява снега, за да видим
колко трудно възкръсва земята.

Затуптява под хълмите извор.
И гората размръзва от песни.
И трева непокорна пронизва
недочетен от вятъра вестник.

Романтичният дъх на акация
ни преследва навсякъде... Вижте:
бели щъркели радостно кацат
край бетонното градско летище.

Вятър бледото слънце раздухва.
Някой гони задъхан безкрая. -
Аз след своята шапка съм хукнал.
И дали ще се върна - не зная.

Г.Константинов


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov