НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 3:23 pm Вижте мненията без отговор
Търпението
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
turta

Пуснато наПуснато на: Чет Апр 03, 2008 2:53 pm
МнениеЗаглавие : ??????????
Отговорете с цитат

Порових се из темите да прочета за търпението, кармичните уроци, свързани с желанията и нетърпението ни да ги постигаме по-бързо и нещо се пообърках, лисата на желания е трудно постижимо, но търпението се възпитава. Обаче къде е границата между търпение и бездействие, което също трупа отрицателна карма? На мен лично търпение ми липсва, но се опитвам да се сдържам и тогава се питам аз търпелива ли съм или се подхлъзвам по наклона на бездействието, защото така е по-удобно, вместо да поема инициатива. Ако не ви се говори за това, изтрийте темата аз просто не сдържах да попитам
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Апр 03, 2008 3:53 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Има голяма разлика според мен и границата е дебеличка между търпението и бездействието !

Едно е да си кажеш "Ми какво да направя ,нищо не мога да променя " ,но съвсем друго е да кажеш "Търпение ,нещата сами ще си дойдат по местата"

До като си търпелив ти не бездействаш ,ти се учиш ,ти се изграждаш ... може да се чувстваш сякаш тъпчеш на едно място,но истината е че в теб настъпват промени !

Бездействието според мен е точно обратното на търпението .Защото колкото повече си нетърпелив толкова повече пречиш на развитието си и "вътре" и "извън" теб!И по този начин всъщност попадаш в един капан на бездействието !

Малко объркано написах всичко ,дано ме разберете ,пък ако не е така ... нека обсъдим ! Smile

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Апр 03, 2008 8:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Никак не е объркано, Диди!

Много правилно си го написала.

Търпението е онова активно действие на самото не-действие.

А не-действието е синхронизирано с хармонията на живота, защото изпълнявайки ежедневните си функции и задължения без очакванията на нашите желания, ние сме в не-действието.

И тогава нещата в живота ни започват да се случват.

А при бездействието ние стоим и чакаме, т.е. това също е своего рода нетърпение, защото в него има очакване.

Ако нямаше очакване то може би щеше пък да е вид медитация - да речем - и пак щеше да е свързано с търпенето.

Та горе-долу това е разлика между едното и другото.

Ама всяко едно мнение ще е полезно, не е нужно след като ад съм дала совето всички след това да мълчат. Confused

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 4:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тогава това се очертава мой сериозен проблем, защото когато си въобразявам, че проявявам търпение наистина отвътре ми "тъка" дали не пропускам ценно време и удобния момент за действие. Rolling Eyes
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 8:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

То това не е само твой проблем, това е повсеместен проблем при хората, още повече при тези, които изобщо не познават себе си ... Confused

Пуснато наПуснато на: Съб Апр 05, 2008 9:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

turta, напълно те разбирам и само искам да ти кажа, че и аз съм така. Направо съм скарана с търпението. Когато се опитвам да съм търпелива, всичко в мен ври и кипи, като в тенджера под налягане. Very Happy Въпросното "търпение" е само привидно, на повърхността. То не е търпение, а е изостреното до скъсване на струната, дебнене на хищника кога точно да скочи. И аз се опитвам да се променя, защото за себе си многократно съм установила, че търпението, в огромна част от ситуациите, в които сама се навирам, би ми било по-полезно от действието, но...нещо трудно ми се получава. Може би за всеки търпението има различни измерения. За моят характер, върха на търпението е да преброя до 10 преди да кажа, или направя нещо. За друг сигурно и до 1000 да брои няма да му е никакъв проблем, пък дажи и да не брои, а направо да си дреме. Хора - разни.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Апр 06, 2008 10:53 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сладки мои, и аз все още се уча на търпение!!! Sad

Нима не сте забелязали?! Хич не се смейте ... Cool

Всъщност - няма нищо лесно под небето, особено това да разбереш и победиш себе си. Razz Laughing

Пуснато наПуснато на: Пет Юни 11, 2010 11:28 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

да бъдеш търпелив, но не отчаяно и страдащо търпелив, а спокоен и свободен духом, зареден с надежда, че нещата ще се оправят - необходимо е само време. Да вървиш по трънлив път, но да не губиш вяра и смелост и да запазиш вътрешното си равновесие. Търпението помага да се отървем от нервното напрежение, което ни съпътства в неприятните дни от живота ни. Всички знаем, че човешкият живот е наниз, огърлица от приятни и неприятни моменти и търпението винаги ще ни носи полза. Има моменти в живота, когато не можеш да промениш нещата, въпреки че имаш воля и желание, тогава трябва да се заредим с търпение, не да бъдем нервни и отчаяни, а спокойни, изчакващи, заредени с надежда и положителни мисли, знаем , че след всяка нощ идва утро и ден. Търпеливият не изпада в отчаяние. Най-голямото поражение е отчаянието. Когато нещата не зависят от нас и няма какво да се направи, за да се подобрят, трябва да сме уравновесени, заредени с оптимизъм и вяра, да бъдем търпеливи, не страдайки, измъчвайки се, а да изчакаш, без в тебе да се нарушава душевното равновесие. Трудностите в живота се преодоляват с търпение. Понякога търпението се постига трудно, трябва да се борим със себе си.

Търпението е благородна черта от човешкия характер, то извисява човека, помага му да преодолее житейските трудности и да се справя с несполуките. Някои смятат, че търпението е страдание, примирение, но търпение не значи душевно терзание и бездействие. Много житейски ситуации могат да направят живота ни сложен, понякога нещата се стичат така, че сме безсилни пред сполетялата ни беда - било то болест или загуба на нещо ценно за нас. Повечето от нас са изпитвали подобни чувства - искаш да промениш нещата, защото те са срещу теб, ти не се чувстваш комфортно от положението, в което се намираш, но не можеш, не е в твоите ръце да го промениш. Ето тук идва ред на търпението, думата търпение не значи страдание. Думата търпение има практическо приложение. В трудните ситуации в наша полза е да сме търпеливи, търпението пази психичното и физическо здраве на човека.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта