НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 12:20 am Вижте мненията без отговор
НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 15, 2009 11:35 pm
МнениеЗаглавие : НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА
Отговорете с цитат

СРЕЩУ АРТРИТ

- Нас­той­ка от лис­та­та на бо­ро­вин­ки: 2 ча­е­ни лъ­жи­чки лис­та от бо­ро­вин­ки се за­ли­ват с ча­ша во­да, ври 15 ми­ну­ти, след то­ва се пре­цеж­да и се пие през де­ня по мъ­нич­ко.

- Зе­лев лист: зе­ле­ви­те лис­та доб­ре пов­ли­я­ват при бол­ки­те от ар­т­рит (бол­ни­те ста­ви се за­ви­ват с лис­та­та през нощ­та).

- Нас­той­ка от алое с мед: сме­се­те 3 с.л. сок от алое, 6 с.л. на­ту­ра­лен мед и 9 су­пе­ни лъ­жи­ци ра­кия.

На­то­пе­те мар­ля в по­лу­че­на­та смес и пок­рий­те с нея бол­но­то мяс­то, от­го­ре сло­же­те най­лон и нап­ра­ве­те прев­ръз­ка с въл­нен шал. Ком­п­ре­сът се пос­та­вя пре­ди ля­га­не.


КАК ДА ИЗЛЕКУВАМЕ АВИТАМИНОЗАТА

Ави­та­ми­но­за­та се ле­ку­ва с ди­е­та и с кон­су­ма­ция на про­дук­ти, бо­га­ти на лип­с­ва­щи­те ви­та­ми­ни, или чрез при­е­ма на пре­па­ра­ти.

На­род­на­та ме­ди­ци­на пре­по­ръч­ва при ави­та­ми­но­за да се пи­ят пло­до­ви нас­той­ки от шип­ка и ли­мо­нов сок, да се яде по­ве­че лук, ли­мо­ни, зе­ле и че­сън, че­рен ка­сис и бо­ро­вин­ки.


ПРОТИВОГРИПНИ ЕЛИКСИРИ

В ед­на ча­ша топ­ла пре­ва­ре­на во­да раз­бър­кай­те 25 гра­ма мед, до­ба­ве­те со­ка на 1/2 ли­мон и пий­те при прос­туд­ни за­бо­ля­ва­ния и грип. На­пит­ка­та по­ма­га за от­с­т­ра­ня­ва­не на сим­п­то­ми­те на не­раз­по­ло­же­ние, има ле­че­бен ефект и ук­реп­ва ор­га­низ­ма.

- Ма­ли­ни с мед: 2 с.л. су­ше­ни ма­ли­но­ви пло­до­ве (или 100 гра­ма прес­ни) за­лей­те в тер­мос с 1 ча­ша вря­ла во­да, ос­та­ве­те по­ло­вин-един час да се за­па­ри, до­ба­ве­те 1 су­пе­на лъ­жи­ца мед (за пред­по­чи­та­не ли­пов), раз­бър­кай­те и пий­те пре­ди ля­га­не ка­то сил­но заг­ря­ва­що и про­ти­во­въз­па­ли­тел­но сред­с­т­во.

- Пряс­но нас­тър­ган лук за­лей­те с 0,5 лит­ър вря­ло мля­ко, ос­та­ве­те да прес­тои на топ­ло мяс­то 1/2 ча­с и из­пий­те 1 ча­ша, още до­ка­то е го­ре­що, пре­ди ля­га­не, а дру­га­та ча­ша - на сут­рин­та. То­ва е от­лич­но сред­с­т­во за про­фи­лак­ти­ка на грип и ос­т­ри рес­пи­ра­тор­ни за­бо­ля­ва­ния.

- Лук с мед: при­гот­ве­те нас­той­ка от лук (1:20) и при­ба­ве­те по­ло­вин до­за мед. С по­лу­че­ния раз­т­вор про­ми­вай­те нос­на­та ку­хи­на и гър­ло­то 3-5 пъ­ти на ден по вре­ме на епи­де­мия от грип. Из­пол­з­ва се ка­то пре­ван­тив­но сред­с­т­во.


ПРОТИВ ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ

- Раз­бий­те 1 яй­це в пор­це­ла­но­ва ку­па (не в ме­тал­на), до­ба­ве­те 1 су­пе­на лъ­жи­ца олио и 70%-на оцет­на ки­се­ли­на, 2 с.л. де­ми­тил­ф­та­лат. Смес­ва се всич­ко доб­ре, та­ка че да се по­лу­чи крем. На­не­се­те ве­чер­та кре­ма вър­ху нок­ти­те на ръ­це­те или кра­ка­та (в за­ви­си­мост от то­ва, къ­де има­те гъ­бич­ки).

Увий­те кра­ка­та или ръ­це­те с най­лон и сло­же­те съ­от­вет­но - чо­ра­пи или ръ­ка­ви­ци. Сут­рин­та от­с­т­ра­не­те ком­п­ре­си­те, а кре­ма из­т­рий­те със сал­фет­ка. Съ­що­то се пра­ви с кра­ка­та, из­ре­же­те омек­на­ли­те нок­ти.

- 10-12 про­це­ду­ри вся­ка ве­чер са дос­та­тъч­ни, за да из­чез­нат гъ­бич­ки­те и да по­рас­нат но­ви нок­ти. Та­зи ре­цеп­та е съ­що тол­ко­ва ефикасна при на­пу­ка­ни пе­ти и ма­зо­ли.


5 ЛЕКА СРЕЩУ ПРОСТУДИ

- Към 0,5 л сла­бо заг­ря­то су­ро­во мля­ко, сме­се­но с пряс­но ко­ко­ше яй­це, до­ба­ве­те 1 ча­е­на лъ­жи­чка пче­лен мед и съ­що­то ко­ли­чес­т­во мас­ло, раз­бър­кай­те доб­ре и из­пий­те та­зи смес пре­ди ля­га­не. Има мно­го до­бър ефект при ле­че­ние на прос­туд­ни за­бо­ля­ва­ния.

- 3 с.л. лъ­жи­ца сух, на­ря­зан на сит­но ко­рен от ал­тея (ру­жа) за­лей­те с 3 ча­ши сту­де­на пре­ва­ре­на во­да, ос­та­ве­те да прес­тои 8-12 ча­са, пре­це­де­те и пий­те по 1/5-1/4 ча­ша 4-5 пъ­ти на ден ка­то про­ти­во­въз­па­ли­тел­но и от­х­рач­ва­що сред­с­т­во при рес­пи­ра­тор­ни за­бо­ля­ва­ния.

- Ще ви тряб­ват 40 гра­ма су­ше­ни пло­до­ве от ма­ли­на и лис­та на под­бел, 20 гра­ма ри­ган. 2 с.л. от сит­но на­ря­за­на­та смес се за­ли­ва в тер­мос с 0,5 лит­ра во­да, прес­то­я­ва час и по­ло­ви­на, пре­цеж­да се и се пие топ­ла - по 1/2 ча­ша 3-4 пъ­ти днев­но по­ло­вин час пре­ди хра­не­не при ос­т­ри рес­пи­ра­тор­ни за­бо­ля­ва­ния и грип.

- Мас­ло от бя­ла ела се втри­ва на все­ки 5-6 ча­са в об­ласт­та на гър­ди­те, вра­та, би­о­ло­гич­ноак­тив­ни­те точ­ки пок­рай но­са и под не­го. След та­зи про­це­ду­ра из­пий­те сил­но заг­ря­ващ бил­ков чай и пра­во в лег­ло­то. Ре­цеп­та­та е ефикасна и при грип.

- 1 су­пе­на лъ­жи­ца бо­ро­ви пъп­ки за­лей­те с ча­ша вря­ла во­да, зат­во­ре­те съ­да с ка­пак и ва­ре­те по­ло­вин час на вря­ща вод­на ба­ня, ос­та­ве­те на стай­на тем­пе­ра­ту­ра да прес­тои 15-20 ми­ну­ти, пре­це­де­те и пий­те по 1/3-1/2 ча­ша 2-3 пъ­ти днев­но след хра­не­не при грип, ос­т­ри ди­ха­тел­ни ин­фек­ции и каш­ли­ца. Нас­той­ка­та има де­зин­фек­ци­ращ, от­х­рач­ващ и про­ти­во­въз­па­ли­те­лен ефект.


ПРИ БОЛНО ГЪРЛО

- Чай от ре­пей с мед: 2 с.л. стрит на сит­но сух ре­пей за­лей­те в пор­це­ла­нов съд с ча­ша вря­ла во­да, ос­та­ве­те 12-15 ми­ну­ти да прес­тои и пий­те още до­ка­то на­пит­ка­та е топ­ла, с мед по 1/2 ча­ша 3 пъ­ти на ден при въз­па­ли­тел­ни за­бо­ля­ва­ния на ла­рин­к­са.

Ча­ят от ре­пей е от­лич­но сред­с­т­во при въз­па­ли­тел­ни за­бо­ля­ва­ния на ла­рин­к­са, за­гу­ба на гла­са и др.

- Ком­п­рес с из­ва­ра: при бол­ки във вра­та ще по­мог­не ком­п­ре­сът от из­ва­ра. На чис­та ле­не­на кър­па сло­же­те де­бел слой из­ва­ра, ка­то до­ба­ви­те мал­ко оцет.

За­вий­те ком­п­ре­са ка­то шал око­ло вра­та. Дръж­те та­ка, до­ка­то из­ва­ра­та из­съх­не. Та­зи про­це­ду­ра е най-доб­ре да се пра­ви през нощ­та. Из­пол­з­ва­на­та из­ва­ра не ста­ва за яде­не!

- Оцет, зех­тин и кам­фор: при каш­ли­ца пос­та­ве­те на гър­ди­те въл­не­на тъ­кан, на­по­е­на в смес от оцет, зех­тин и кам­фор. Ще по­мог­не и ком­п­рес от нас­тър­ган хрян.


ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ, АНТИСКЛЕРОТИЧНИ И УКРЕПВАЩИ СРЕДСТВА

- От­ва­ра от пло­до­ве­те на ма­ли­на: 30 гра­ма су­ше­ни пло­до­ве от ма­ли­на се за­ли­ват с 300 мл вря­ща во­да. Ва­ри се око­ло 10 ми­ну­ти, прес­то­я­ва 2-3 ча­са, а след то­ва нас­той­ка­та се пре­цеж­да и се пие по 1 ча­ша 2 пъ­ти на ден ка­то про­ти­во­въз­па­ли­тел­но и заг­ря­ва­що сред­с­т­во при нас­тин­ки, грип, рев­ма­ти­зъм, ка­то ан­тис­к­ле­ро­тич­но сред­с­т­во при ате­рос­к­ле­ро­за и ка­то ви­та­мин­но и об­щоук­реп­ва­що сред­с­т­во при умо­ра.

- Сла­би­тел­ни сред­с­т­ва: зър­нас­те­цът е от­лич­но сред­с­т­во с до­ка­зан ефект при ас­те­ни­чен за­пек, спас­ти­чен ко­лит, за­пек при бре­мен­ност, хе­мо­ро­и­ди.

- Взе­ме­те 20 гра­ма ко­ре­ни от слад­ко го­ло дър­во (слад­ник) и 5 гра­ма стри­ти се­ме­на от ко­пър.

За­лей­те 1 су­пе­на лъ­жи­ца от смес­та с вря­ла во­да, за­вий­те съ­да, в кой­то сте пос­та­ви­ли нас­той­ка­та, с кър­па и ос­та­ве­те да прес­тои по­не 12 ча­са. Взи­май­те по 1/2 ча­ша един час след хра­не­не.

- Взе­ме­те 4 час­ти ко­ра от зър­нас­тец (рас­те­ни­е­то е храст), 1 част стри­ти се­ме­на от ко­пър и се­ме­на от лен. Сва­ре­те и пий­те по съ­щия на­чин, как­то и пре­диш­на­та смес.

- Взе­ме­те 4 час­ти ко­ра от зър­нас­тец, по 1 част ко­ри­ан­д­ро­во се­ме и ко­рен на ал­тея. Ед­на лъ­жи­ца от смес­та за­лей­те с ча­ша сту­де­на во­да и ос­та­ве­те да прес­тои един час, след то­ва сло­же­те на кот­ло­на да ври 5 ми­ну­ти. Пий­те от­ва­ра­та го­ре­ща.

- Взе­ме­те 4 час­ти ко­ра от зър­нас­тец, 2 час­ти цвят от лай­ка, 1 част се­ме­на от ки­ми­он.

1 су­пе­на лъ­жи­ца от смес­та за­лей­те с 200 мл вря­ла во­да, сло­же­те за 10 ми­ну­ти на вод­на ба­ня да ври и из­пий­те ця­ло­то ко­ли­чес­т­во пре­ди ля­га­не.


БИЛКОВА РЕЦЕПТА ПРИ ЗАГУБА НА ГЛАСА

По­ло­вин ча­ша се­ме­на от ана­сон за­лей­те с 1 ча­ша пре­ва­ре­на во­да със стай­на тем­пе­ра­ту­ра, пос­та­ве­те на огъ­ня и ва­ре­те 12-15 ми­ну­ти, ос­та­ве­те 15 ми­ну­ти да се за­па­ри, пре­це­де­те и още до­ка­то е топ­ла от­ва­ра­та, до­ба­ве­те 1/4 ча­ша мед (за пред­по­чи­та­не ли­пов), раз­бър­кай­те доб­ре, до­ка­то се раз­т­во­ри на­пъл­но, а след то­ва до­ба­ве­те 1 су­пе­на лъ­жи­ца ко­няк, раз­бър­кай­те и при­е­май­те по 1 су­пе­на лъ­жи­ца на все­ки по­ло­вин час при за­гу­ба на гла­са (гла­сът ви ще се въз­с­та­но­ви дос­та бър­зо).


БАБИНИ ЛЕКОВЕ СРЕЩУ ЖЕНСКИ БОЛЕСТИ

При­чи­ни­те за въз­па­ле­ни­е­то на при­да­тъ­ци­те на мат­ка­та мо­же да бъ­дат пре­ох­лаж­да­не, за­бо­ля­ва­ния на дру­ги­те вът­реш­ни ор­га­ни, по­ло­ви ин­фек­ции. За­то­ва тряб­ва да нап­ра­ви­те не­об­хо­ди­ми­те кон­сул­та­ции с ги­не­ко­лог, кой­то ще ви наз­на­чи под­хо­дя­що ле­че­ние.

Но на­род­ни­те ре­цеп­ти, ко­и­то са на ба­за­та на бил­ки, ня­ма да ви нав­ре­дят, са­мо мо­же да ви по­мог­нат.

Опи­тай­те след­ни­те ре­цеп­ти

- Тряб­ва ви по 1 ча­е­на лъ­жи­чка лис­та от коп­ри­ва, ов­чар­с­ка тор­бич­ка и рав­нец, по 1 су­пе­на лъ­жи­ца цве­то­ве на не­вен и лай­ка. Всич­ко се смес­ва доб­ре. Раз­бър­к­ват се в рав­ни ко­ли­чес­т­ва лис­та от бре­за, ко­ра от дъб, не­вен, лай­ка, гра­дин­с­ки чай, бял смил, пе­лин.

- Взе­ме­те по 2 час­ти ко­рен на ва­ле­ри­а­на и лис­та от ма­то­чи­на и 3 час­ти коп­ри­ва.

Сме­се­те всич­ки бил­ки доб­ре.

Вни­ма­ние!
Всич­ки от­ва­ри се при­гот­вят по един и съ­щи на­чин. Взе­ме­те 2 с.л. от пред­ва­ри­тел­но на­ря­за­на­та на сит­но бил­ко­ва смес, за­лей­те с 1 ли­тър вря­ла во­да и пос­та­ве­те на кот­ло­на да ври на ба­вен огън 10 ми­ну­ти в зат­во­рен съд. След то­ва из­лей­те смес­та в тер­мос и ос­та­ве­те да прес­тои ед­на нощ, без да пре­цеж­да­те. То­ва е до­за­та за един ден. Пие се по 100-150 мл, 30 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не. Ле­че­ни­е­то про­дъл­жа­ва 3-4 ме­се­ца. След то­ва пре­къс­не­те 10-14 дни, при­гот­ве­те но­ва бил­ко­ва смес и про­дъл­же­те ле­че­ни­е­то.

По­доб­ре­ни­е­то нас­тъп­ва в рам­ки­те на 2-3 сед­ми­ци, ако при­е­ма­те ре­дов­но бил­ко­ва­та смес.

Но дъл­гот­ра­ен ефект мо­же да се пос­тиг­не при про­дъл­жи­тел­на и ре­дов­на упот­ре­ба на бил­ки­те (8-12 ме­се­ца и по­ве­че)
.



blitz.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov