НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 11:31 am Вижте мненията без отговор
Зюмбюлът
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Мар 13, 2009 12:39 pm
МнениеЗаглавие : Зюмбюлът
Отговорете с цитат

Зюмбюл (Hyacinthus)
Сем. Лилиеви - (Liliaceae)

Легенда:
Прекрасният юноша Хиацинт, син на спартанския цар Амикъл, бил любимец на бога на слънцето Аполон. Аполон учел юношата на всичко, което сам умеел да прави.

Богът на вятъра Зефир заведял на дружбата им. Веднъж, когато Аполон обучавал Хиацинт да вята диск, от ревност върнал обратно хвърления от Бога диск и смъртоносно ранил Хиацинт.

Скръбта на Аполон била безпределна. Готов бил ад пожертвува своето безсмъртие, на не успял да го върне към живота. Тогава, за да увековечи тяхната дружба, Аполон насочил лъчите си върху капките кръв на Хиацинт и те се превърнали в благоуханно цвете, което ние наричаме зюмбюл.

Зюмбюлът се размножава чрез страничните луковички, които се образуват около старата луковица. Те се отстраняват при изваждане на луковицата след прецъфтяването на растенията. Съхраняват се в прохладни и сухи помещения.

През пролетта старите луковици се засаждат на 10-15 см. Дълбочина в добре разработена почва, а малките луковички по-плитко, в лехи да зоотглеждане.

Зюмбюлите виреят на добре наторена точва и слънчеви места. Освен като декоративно цвете, той се използва и като лекарственно растение.

В лекарствен речник от 15 век пише – Зюмбюлът е зелен с бели цветчета, на които гланичките са зелени, кръгли и пълни със семенца.

Ако се направи лапа от вино и се намажат мъжките слабини, ще пробуди и предизвика полово влечение.

А ако коренът се приеме вътрешно, ще се укрепи организмът, ще се предизвика обилно уриниране и ще помогне при ухапване от животно.

Ако се премат вътрешно семената, това ще помогне при застаряла диария и жълтеница.

В козметиката се е използвал за направата на лосиони. Заема широка популярност в парфюмерията.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Мар 13, 2009 1:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Зюмбюлът - цветето на април

Легенда за зюмбюла

Според древногръцката легенда Хиацинт, синът на спартанския цар Амикъл и на музата на историята и епоса Клио, бил любимец на бога на слънцето Аполон. Те прекарвали заедно много време и богът учил юношата Хиацинт на всичко, което знаел и можел. Но Зефир, богът на вятъра, също обикнал юношата.

Затова, когато един ден Аполон обучавал любимеца си да хвърля диск, Зефир от ревност обърнал обратно хвърления диск и смъртоносно ранил Хиацинт. Аполон се опитал да съживи своя любимец със своите лъчи но не успял.

Мъката му нямала граници. Дори бил готов да пожертва безсмъртието си, но и това не помогнало. За да увековечи тяхната дружба, Аполон насочил лъчите си върху капките кръв и те се превърнали в благоуханно цвете. Това цвете е зюмбюлът.


Какво представлява зюмбюлът?

Луковиците на зюмбюла имат конусовидна до овална форма. Те са обвити с тънка, почти прозрачна кремава или лилава обвивка. Под нея плътно са наредени една до друга люспите, богати с хранителни вещества.

В центъра на дъното се намира пъпката на възобновяване, съставена от два основни листа, покриващи зачатъците на зелените листа и на цветоносното стъбло. Всяка година се образува нова пъпка.

Зачатъците на цветоносното стъбло излизат на повърхността на почвата, но основата им се удебелява. Така те се превръщат в нови, които всяка година отдават хранителните си вещества на растенията и загиват, луковиците на зюмбюла губят изцяло хранителните си съставки само когато са най-външни. Тогава те се превръщат в обвивни и накрая загиват.


Отглеждане на зюмбюла

Правилното отглеждане на зюмбюла изисква местата, където ще се засадят да са добре огрявани от слънцето, а почвата да е лека и дренирана. Тъй като луковиците нямат плътна обвивка, защитата им е слаба и застояването на излишната вода води до тяхното загиване. Зюмбюлите реагират добре на подхранване през пролетта.

Изваждането на луковиците е подходящо, когато листата пожълтеят, но все още са меки. В зависимост от надморската височина на района, периодът съвпада с края на май - началото на юни. С настъпването на относителния покой, луковиците стават чувствителни към влагата и забавянето на изваждането им - особено в дъждовно време, може да доведе до тяхното загиване.

Когато се изваждат е необходимо много да се внимава, тъй като те не трябва да бъдат наранени. След като се извадят, трябва да се почистят добре и след това да се изсушат. Затова се нареждат на тънък пласт в касетка. Поставят се на сенчесто проветриво място под навес.
---------------------------------------------------------------------------
bloomflowers.blogspot.com



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov