НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 12:07 pm Вижте мненията без отговор
Просветлението.
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 10:22 am
МнениеЗаглавие : Просветлението.
Отговорете с цитат

Здравейте,има една тема от Просветлението на Рон Смодермон,но в тази книжка има още интересни теми.Например за родители-деца.Четох я преди 20 години,но още си спомням едно място където казва,че щом четем тази книга значи нашите родители са си свършили работата-ние сме оцеляли.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 10:54 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Темата е в този сайт.Песента на Тилопа се оказа висш пилотаж.За отношенията мъже-жени,несериозна.Да опитаме тук.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 6:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Говориш много неясно ... Sad

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 6:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Подкрепям Селена !

Аз също не разбрах какво искаш да напишеш ? Confused

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 8:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ако има предвид да се коментира книгата, трябва всички да са запознати с нея. Намерих я в нета лесно - с думата "Просветление" в Гугъла, търсейки някаква дефиниция на самото просветление и попаднах и на нея. Ако домакините преценят че е удачно, може да направим серия от публикации в сайта с откъси от нея.

Темата за просветлението е дискутирана тук, но ето нещо според Будизма:

"Ако погледнем какво е открил Буда преди 2 500 години, ще открием, че той е осъзнал, че умът е ясна светлина. Умът не е бил роден и не може да умре. Въпреки че тела, мисли и чувства се появяват, променят се и изчезват, самият ум - откритото, ясно, безгранично пространство - не може по никакъв начин да бъде наранен или засегнат. Затова, когато Буда постигнал освобождение, той открил, че вече не е мишена. Той вече не бил тялото, което може да бъде в беда, нито бил мислите и чувствата, които можели да се променят и изчезват. Вместо това, той бил сияйно осъзнат. Това го довело до просветление - осъзнаването, че няма разделение между пространство и енергия, в което и да е време и място. Той знаел и осъзнавал всичко. Чувствал великата радост и изразявал великата любов, която е смисълът на всички неща - това, което кара всеки атом да вибрира, това, което кара да се случват всички неща в света."

diamondway.bg

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 8:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

То да дискутираме и върху книгата, ама ... Йордан не казва нищо конкретно в постовете си! Sad

Ако трябва да говорим по принцип за просветлението, това вече е друг въпрос1

Но ... какво все пак да се дискутира за просветлението - това е обширна тема и понятие?! Sad

И ако има предвид темата за "родители-деца", доколкото си спомням дискутирахме нещо такова съвсем наскоро!

Нека каже какво точно има в предвид?

Още повечето темата за просветлението винаги си остава актуална, нищо че той е чел книгата преди повече от 20 години ...

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 9:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Доколкото успях да видя бегло, не се набляга специално на въпроса за отношенията родители-деца, но наистина е най-добре той да си каже какво точно има предвид или какво го е впечатлило от книгата, ако има време и желание може да пейстне някой откъс от това.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 9:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Вместо това, той бил сияйно осъзнат. Това го довело до просветление - осъзнаването, че няма разделение между пространство и енергия, в което и да е време и място.

Това вече е нещо съвсем друго ...

Именно за това правилно разбиране говоря и повтарям непрекъснато.

Именно заради това разбиране и осъзнаване ме "гонят" навсякъде, както и не ме приемат никъде ...

Т.е. преобладаващото мнозинство от хора все още на този етап от развитието си изобщо не разбира за какво иде реч, когато се говори за осъзнаване и ... просветление ... и за мъдростта в тях.

Пуснато наПуснато на: Пон Мар 30, 2009 9:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Доколкото успях да видя бегло, не се набляга специално на въпроса за отношенията родители-деца, но наистина е най-добре той да си каже какво точно има предвид или какво го е впечатлило от книгата, ако има време и желание може да пейстне някой откъс от това.

Аз съм свалила цялата книга и качвам от нея в нашия сайт ...

Но, ако той има нещо конкретно впредвид нека го каже!

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 31, 2009 5:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Песента на Тилопа дава стъпките към просветлението,изяснява го,дава практики,дава напътствия свързани с рисковете.Не видях интерес или разбиране за това опитах от друго място.Просветлението е написана на по разбираем език,за това се върнах към нея.Имам чувството,че целта е да се задават въпроси,няма достатъчен интерес към отговорите.
Със Селена можем да водим кореспонденция и на лични или да притичам до София или да ми дойде на гости в Мадрид.Няма въпроси.Няма питащи.Няма въпроси по същество,стигаш до някъде,нещо не е ясно,не става както трябва.
kati

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 31, 2009 6:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мисля, че просветлението за всеки е индивидуално и се случва по различен начин при всеки - при едни става постепенно, чрез бавни стъпки, чрез практики, при други - леко и без усилия, а някои ги осенява мигновено. Всеки, който се стреми към това сам си избира начините и пътищата, както и помощните средства и учителите. Поне аз така смятам, може и да греша. До колкото ми е известно не е удачно да се обявяват практики като общовалидни за всеки, защото поради индивидуалното ниво при някои не само може да не се постигне желания ефект, а дори и да се навреди по някакъв начин. Въпросите възникнат в процес на някакво търсене, но отговорите едва ли могат да бъдат дадени от някой друг, освен от самите нас - всеки за себе си - именно това е целта. Може би когато се стигне до истинско просветление всички въпроси изчезват - ще има само отговори. А докато се стигне до това ще има само въпроси.

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Мар 31, 2009 9:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Етоооооо ... най-после взех, че качих самата аз една от главите в книгата на Рон Смодермон "Просветление" - така се казва самата глава.

Нека да почетем и после да коментираме ... струва ми се, че не чак толкова страшно, нито пък толкова трудно, нали така?! Smile

Просветлението е естественото състояние на живота, след като сте отхвърлили неестествените тежки и мрачни състояния.

"Просветление", точно както "любов" и "отговорност", е една често криворазбрана дума. Затова бих искал да я изясним, преди да продължим нататък. Много хора мислят, че просветлението е чувство, но това не е вярно.

Някои смятат, че то е разбиране, но и това е далеч от истината. В просветлението няма нищо емоционално или интелектуално. Вие не можете да го получите от майка си, нито да го научите в училище. То има нещо общо с любовта, но вероятно не както Вие разбирате тази дума.

Съществува една сфера на преживяване, която не може да бъде описана с думи. Всеки опит в това отношение принудително изостава от реалното преживяване. Въпреки това аз ще опиша просветлението с думи, понеже това е единствената форма на комуникация, с която разполагаме.

Обаче трябва да се знае, че думите не могат да бъдат източник на просветление. Те могат само да изразят едно преживяване след самото преживяване, но не могат да го сътворят. Думите не създават просветление. Да четете това тук няма да Ви донесе просветление.

По същия начин просветлението не се създава и в разсъдъка. Той е годен само да пресмята шансовете за оцеляване. Вие никога няма да преживеете просветление чрез разсъдъка си, който е в състояние само да използва думи и да "разбира" просветлението. Бих искал истински да се обезсърчите по отношение на "опитите" да постигнете просветление.

Знаете ли какво? Това е невъзможно!

На човека просто не е дадено да постигне просветление чрез усилие.

Вие можете да постигнете просветление само чрез неправене на нищо. Казвам нищо. Под това не разбирам да се изтегнете с една лимонада в хамака.

"Неправене" е възможно по време на усилена работа. Дори е по-лесно да не се прави нищо, докато се работи усилено. "Неправене" означава да оставите Вашия инвентар да бъде Ваш инвентар, т.е. да оставите на мира своите преценки, мнения, позиции, убеждения и дори своята вяра.

Да вървите през инвентара си, означава правене, да не вървите през него, означава неправене. Вършете, каквото имате да вършите в живота си, защото го вършите, а не защото сте убеден, имате високо мнение или вярвате в него.

Когато вършите нещо на основата на убеждения, мнения или вяра, Вие ставате сляп и оставяте своя инвентар да бъде източник на делата Ви. Тогава изпадате в състояние, наречено: никаква отговорност, никакво просветление.

Това, което вършите в живота си, не е "тежко", докато не прибавите инвентар. От становището на крайната истина, това, което правите, със сигурност е без значение. Без значение. Ако смятате, че е важно, значи не Вие, а инвентарът Ви го причинява. Бъдете лек относно живота си. Живейте го от един момент към друг, като Ви е все едно дали ще го пренебрегнем или утре ще пишем във вестниците за него.

Няма нужда да се гордеете с живота си или да се срамувате от него. Не е нужно и да го владеете. Ако сте изпълнен с гордост, срам или владеене, Вие не сте господар на живота си - гордостта, срамът или владеенето са господарите. Вие не можете едновременно да сте прав, да изкарвате другите неправи, да се гордеете, да контролирате и да владеете и да смятате положението си за важно и да сте просветлен.

Най-често описанието на просветлението е изброяване на нещата, които то не е.

Просветлението е естественото безименно състояние на живота, след като са отхвърлени всички неестествени състояния, които имат имена.

Сега ще опиша състоянието на просветление като това, което е, вместо като това, което не е. Докато го правя, искам да знаете, че може да се намирате във всяко или във всички тези обстоятелства, и все пак да сте на тъмно.

Първо, няма да изпитвате потребности, надхвърлящи Вашите естествени: въздух, храна и любов. Ще знаете, че състоянието на Вашия разсъдък, каквото и да е то, е съвършено, дори когато застъпвате противоположния възглед.

Няма да бъдете зависим от другите, за да придавате стойност на живота си. Няма да ги критикувате и да отдавате значение на критиката им. Ще преживявате любов към тях. Няма да вземате живота на сериозно и ще знаете, че е дълбоко значителен.

Ще знаете, че другите допринасят за живота Ви и ще им показвате своето признание. Ще притежавате, каквото притежавате, с готовността да не го притежавате и да го разделите с другите. Ще живеете в настоящия момент и няма да бъдете привързан към спомени от миналото или планове за бъдещето.

Из "Просветление"
от Рон Смодермон
---------------------------------------------------

Хайде сега да коментираме ... не е чак толкова трудно.

Нека който има въпроси да си ги зададе и хич да не се срамува от схващанията, че не бива да се задават въпроси, а да се търсят отговори вътре в себе си.

Не точно така работата ...

Задаването на въпроси може да спре на един по късен етап от духовното развитие на човека, но считам, че никой от нас не чак толкова съзрял или чакщ толкова просветлен, че да няма въпроси и да разибра всичко.

Давайтееее ... аз съм на ваше разположение, сега или после, а може и утре, но съм тук и ще ви отговарям доколкото това ми е във възможностите ...
Razz Wink

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 10:26 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ако има по голям егоист от мен сред участниците тук да ми се обади,искам да науча още за егоизма.Участието ми е много,много егоистично.Заядлив съм защото не виждам промени,а те могат да дойдат само от хора с правилно разбиране.Остават ми 16 години да ходя на работа и ми се иска когато се оттегля то да е там от където съм тръгнал.Почти съм се издължил като родител,децата ми видяха,че може да се живее и по добре и едва ли ще се върнат.Аз дойдох късно и едва ли ще се вкореня тук.Но,свободата,която имам тук няма да я имам при вас.Свободата на мислене и на действие и ще ми липсва.Ако някой си мисли,че ме е грижа за неговото просветление се заблуждава.Средата,в която живеем ни въздейства и ако тя се промени в посока един по просветлен свят ще е добре за всички.
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 10:42 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Участието ми е много,много егоистично.
Заядлив съм защото не виждам промени,а те могат да дойдат само от хора с правилно разбиране.
Но,свободата,която имам тук няма да я имам при вас.

Не мога да разбера защо пишеш това по такъв начин. Rolling Eyes Егоизмите ли ще си мерим, или смяташ, че щом ти си пълен с въпроси и идеи, то ние автоматично трябва да се "включим" на твоята вълна. Като как очакваш да ги видиш тези промени? Повечето промени са вътрешни състояния и ако ти си чак в Испания, или там някъде /не знам къде а и не ми е работа да знам/, то ние сме тук и не сме анонимни. Доста от участниците в този форум се познаваме, а и други, дето не искаме, ни познават. Какво очакваш - да си разголваме душите в интернет ли? Laughing
А що се отнася до свободата, то тя е също вътрешно усещане и изобщо не зависи от това в коя точка на света си, колко пари имаш и какво ти е общественото положение.
Струва ми се, че или доста емоция се е насъбрала в теб и се кани да "изригне", или пък просто правиш провокация, с цел да поразбуташ "блатото". Wink
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Сря Апр 01, 2009 11:05 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това е името ми по паспорт,и това е моят начин на мислене и нямам причина да го крия.При регистрацията не бяха задължителни други данни и за това не съм ги въвел.
А защо пиша така,използвай интуицията си за да разбереш.Или казано по друг начин в спора се раждала истината.Ако има спор.По често има обидени и заплахи.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта