НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 1:18 pm Вижте мненията без отговор
Цветна азбука за вашето здраве
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 29, 2009 5:46 pm
МнениеЗаглавие : Цветна азбука за вашето здраве
Отговорете с цитат

Червено – цвят на живота, изгряващото слънце, огъня. Любов и радост, гняв и страст са полярните сили на този цвят. Той дава енергия и жизненост, затопляне. Учестява пулса, кръвното налягане, дишането. Подобрява производството на еритроцити и следователно анемията.

Оранжево - цвят на веселието и щастието. Свързан с топлота и добросърдечие, подобрява комуникацията между хората. Има по-мек затоплящ ефект, полезен при преумора. Оранжевото влияе върху половите органи и бъбреците. Изберете оранжево при болки в ставите или ако имате нужда от концентрация.

Жълто - контролира жлезите с вътрешна секреция, черния дроб, червата. То символизира слънцето в зенит, непринуденото веселие. Цвят на лявата част на мозъка и интелекта, подхранва мозъчните клетки. Изберете жълто при проблеми с храносмилането и кожата.

Зелено - балансиращ цвят. Свързан с концентрацията и запомнянето, удачен за класни стаи и кабинети.Олицетворява хармонията и надеждата. Има ефект на очистване от бактерии и токсини. Стимулира заздравяването на кости и тъкани. Зеленото има успокоителен ефект и носи балансирана енергия.

Синьо - забавя възпалителните процеси, смъква температурата. Има леко охлаждащо и запичащо действие. Подпомага преноса на кислород чрез кръвта. При липсата му страдаме от умора от кислороден глад. Синьото носи спокойствие и мир. Може да подтисне спазми на гладката мускултура, помага при безсъние.Използувайте синьо при възпалено гърло, неспокойствие или безсъние.

Индиго (тюркоаз) - пречистващ и стабилизиращ ефект. Засилва имунната система и предпазва от тумори. Успокоява и охлажда.Цвят на дълбочината и интелекта. В Тибетската медицина е бил използуван за състояние близо до упойката. Използувайте индиго като по- силно успокоително, при разширени вени, преумора на очите.

Лилаво - успокояващ и енергизиращ цвят, без да прегрява като топлите цветове, които може да доведат до раздразнителност. Помага при психично напрежение, мигрена. Цвят на дясното мозъчно полукълбо, интуицията и въображението. Използувайте лилаво при безсъние, съчетано с преумора.

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 05, 2009 11:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Цветолечение

ЦВЕТОВЕТЕ НА Д-Р БАХ - ЦЯЛОСТЕН МЕТОД НА САМОЛЕЧЕНИЕ

„Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, с което душата ни показва нашите грешки и ни предпазва от по-значителни вреди - за да ни върне към истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме." Едуард Бах

Тези слова са актуални и днес и намират все по-широко признание.
Системата на цветовете по д-р Бах може да се определи като „лечение чрез хармонизиране на съзнанието". Отклонената в погрешна посока жизнена енергия трябва да се интегрира отново в нашето цялостно същество. Това е заложено в стария принцип „излекувай сам себе си". В този смисъл системата на д-р Бах все по-често подпомага професионалното лечение на психо-соматичните заболявания, довеждайки все повече хора до душевно пречистване и равновесие. Системата е трудно да се категоризира. В известен смисъл тя има отношение към класическа¬та хомеопатия, както и към някои антропософски учения. Тя не действа по трудния и дълъг път чрез физическото тяло, а чрез по-фините енергетични нива на енергийните системи на човека.

Преди да изгради своята система д-р Едуард Бах е бил известен лекар с преуспяваща частна практика на Харли стрийт в Лондон. След 1930 г. той разработва учението си, което се различава от хомеопатията по следните три основни признака:

1. Духовната същност на лечението се основава на система от отношения,която надхвърля границите на отделната човешка личност. Изградена е нова форма на диагноза - не чрез физическите симптоми, а изключително въз основа на душевното състояние и настроение.

2. Нов и различен днес е и простият и естествен способ на освобождаване на енергията на цветовете от тяхната материална форма и свързването и с носещото вещество. Това води пряко до хармонизиращия ефект на концентрати¬те от цветове, при които не съществуват свръхдозиране, странични нежелани действия и несъвместимост с други лечебни средства и способи.

3. Този безвреден механизъм на действие прави метода достъпен за много широк кръг от хора. Понеже описаните от д-р Бах състояния са последица от общочовешки слабости на характера, а не психически заболявания, лечението с концентрати от цветове може да се прилага и от лица без специално медицинско или психологическо образование. Много по-важни в случая са зрелостта, логическата мисъл и способността за вживяване в проблеми¬те на ближния.

КАК ДЕЙСТВАТ ЦВЕТОВЕТЕ НА Д-Р БАХ

Обяснението на д-р Бах
През 1934 в. д-р Бах обясни по следния начин действието на своите есенции от цветове: „Определени диворастящи висши растения могат чрез своите по-висши трептения да повлияват човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на характера, които причиняват нашите страдания. Като хубавата музика или другите възвисяващи неща те са в състояние да ни дарят мир и да ни освободят от нашите страдания. Те не лекуват пряко болестта, а чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце. Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно чувство на щастие."

1. Сътворение и съдба
Човекът на тази планета е само част от сътворението. Той е и неповторимо Аз, но и част от общото Единство. В това Единство всичко е свързано с мощно Висшестоящо енергийно трептение, което се назовава различно: „творческа сила", „всеобщ принцип на Живота", „космическо начало" или просто „Бог".
Всеки човек, както и всичко в Космоса, се подчинява на всеобща закономерност. Като част от Висшата промисъл той носи безсмъртна душа - неговата истинска същност, и има своята преходна личност - това, което е той на земята. Неговото Висше Аз е връзката между душата и личността.

Потенциалите на нашата душа се осъществяват чрез личността. Това са идеалните качества, „добродетелите на нашата по-висша природа". Към тях се числят кротостта, нравствената сила, смелостта, постоянството, мъдрост¬та, радостта, целеустремеността.
Неосъществяването на заложените в нас добродетели води рано или късно до противоположното чувство - гордост, жестокост, омраза, егоизъм, невежество, алчност. Тези недостатъци са истинските причини за болестта.

2. Здраве и болест
Здраве: Ако личността действа в пълно съгласие с душата си, човек живее в пълна хармония. Общото божествено начало намира израз чрез душата и Висшето Аз в личността, което е и същността на здравето.

Болест: Когато личността чрез своята душа не е в съзвучие с всеобщото космическо енергийно поле, господстват смущение, застой, триене, изкривяване, дисхармония, загуба на енергия. От това произлизат отрицателни настроения, от които се поражда болестта на тялото. Тя е последното предупреждение за опасност, която рано или късно може да доведе до смърт.

Истинските причини за болестта се свеждат според д-р Бах до две основни несъответствия:
1) личността не действа в съгласие с душата си - частично или изцяло и
2) личността нарушава „принципа на единството" с Всеобщото начало. От тази дисхармония произлизат и заболяванията.

3. Терапевтичното начало на д-р Бах
В своята диагноза д-р Бах изхожда от закона за душата, т.е. от висшестояща¬та причинна Връзка, за разлика от други системи, които се ограничават върху личността и конкретните явления. Диагнозата се изгражда изключително върху отрицателните душевни състояния. Те не се третират като симптоми, а се отмиват чрез висшестоящи енергийни трептения.

Всеки от използваните от д-р Бах цветове олицетворява определено душевно състояние или - изразено енергетично - трепти с определена честота, която отговаря на съответната честота от човешкото енергийно поле. В човешката душа се съдържат всичките 38 душевни качества на цветовете от системата на д-р Бах.
При конфликт между душата и личността настъпва дисхармония в честотата на трептенията. Стига се до отрицателно състояние на духа. Есенцията от подходящ цвят може да хармонизира отново човешките трептения и по този начин да възстанови равновесието между душата и личността. Така човекът възвръща своето здраве.

4. Новият прост метод на потенциране
Откакто свят светува се използват растения за лечебни цели. Но д-р Бах прави разлика между обикновените лечебни растения и тези от Висш порядък, които носят божествена лечебна сила. Той открива тези растения по интуитивен път и ги нарича „щастливите приятели от растителния свят". Те трябва да са диворастящи и трябва да се събират само от естествени находища.

За да се отдели есенцията на растението (която няма нищо общо с химическо¬то понятие) от неговото физическо тяло, д-р Бах използва „слънчевата метода" и „методата на изваряване".
Слънчевата метода се прилага за всички цветя, които цъфтят през късната пролет или лятото, когато слънцето е достигнало пълната си сила. Цветовете се берат в пълна зрелост сутрин, в слънчеви дни. Брането става с лист между пръстите, за да се изключи допир до кожата. Цветовете се поставят в съд с чиста изворна вода така, че да покрият плътно повърхността. Съдът се оставя на слънце, докато есенцията на цветовете премине в изворната вода, което става за няколко часа. Последната се налива в шишета с известно количество алкохол. Устойчива е неограничено време.

Методата с варене се използва предимно за цветовете на дърветата и храстите, които цъфтят много рано, преди слънцето да е достигнало пълната си сила. Цветовете се събират по същия начин, варят се десетина минути, филтрират се два-три пъти през марля и течността се налива в шишета.
Двата метода са напълно равностойни.

5. Простотата - основен принцип на системата
Простотата днес често се смесва с примитивност. Всъщност простотата е сродна с единството, съвършенството и хармонията. Затова и всеки човек е привличан от простите ценности на живота. В голямата сложност и разнообра¬зие на света се крият единни и прости всеобщи принципи. Човек е част от тях и висшата цел на лечението с цветове е възстановяването и засилването на хармонията у него.

6. Психодинамично обяснение на действието
Освен видимия за всички цикъл на физическо развитие, съществуват и други, по-висши цикли - на духовно и душевно развитие. Цел на живота е изживяването на тези цикли, за да се осъществи в течение на времето целия потенциал на висшето Аз. Всичко, което поощрява този процес, е положително и всичко, което потиска, е отрицателно, като води рано или късно до заболяване. Ето и един опростен пример за тази психодинамична концепция: Индивидът е изживял като дете фалита на баща си. Затова не се решава да открие собствен магазин - импулсът на неговото Висше Аз влиза в конфликт с нежеланието на индивида. Личността страда поради неосъществяването на част от потенциала - блокирана е ценна психическа енергия. Освен това този, вътрешен конфликт коства всекидневно допълнителна психическа енергия - изразходвана напразно. При това положение се прилага есенцията от лиственица по д-р Бах, предназначена за тези, които се смятат за „по-малко способни и работливи от другите". Есенцията трепти със същата честота, както потенциала на Висшето Аз, и по този начин влиза в пряка връзка с него, отмива блокадата и подпомага Висшето Аз за пълното й отстраняване. По-нататък личността вижда положението в съвсем друга светлина и решава да предприеме опита с магазина.
Резултатът от деблокирането е, че енергията на Висшето Аз сега вече може да се използва изцяло от личността.

7. Допълнения за посветените
Йоанна Салаян, последователка на д-р Бах, разглежда човека като енергии: поле със седем различни, взаимно влияещи и допълващи се нива, от които само физическото тяло е видимо за нормалното човешко око. Всяко ниво трепти с различна честота. Шестте невидими нива съставят т.нар. „аура".

В първото, етерното ниво на аурата са разположени чакрите, като събиратели и разпределители на енергия. Те са във връзка с останалите нива и се възприемат от някои чувствителни лица като различни цветове.
Аурата обхваща всички нива на съзнанието и опита на нашата личност. Последната се ръководи от Висшето Аз, което на четвъртото ниво представлява само мост между тленното тяло и безсмъртната душа. Болестта е по същество дисхармония или изкривяване на трептенията в или между различните нива на аурата. Проявите на тези изменения обхващат първото, етерното ниво много преди да се проявят в самото тяло.

Причините за повечето заболявания се крият по-малко в духовната и много повече в емоционалната сфера. Това води до изкривявания на трептенията и до негативни състояния на чувствата, като страх, омраза, нетърпение, яд и т.н., които се отразяват на нервната система, а по-късно и на други органи на тялото.

Днес емоционалното ниво се свръхстимулира с дроги от всякакъв вид, алкохол, телевизия, рокмузика, огромен информационен поток.
Есенциите от цветове установяват пряк контакт с Висшето Аз на личността и действат като божествени енергийни импулси върху всички части на аурата. Болестта може да се излекува преди да се прояви във физическото тяло. Това обяснява и съвместимостта им с всички други видове лечение.

Някои чувствителни лечители виждат или чувстват у пациентите си засилената активност на аурата, веднага след приемането на концентратите. Тези явления са интересни, доказани са чрез двоен сляп опит, но, все пак остават напълно субективни, не могат да се обобщят и не могат да се използват практически.

1.Етерно тяло
2.Емоционално / астрално / тяло
3.Духовно тяло
4.Трансперсонално


Източник: Цветолечение по метода на д-р Едуард Бах - МЕТХИЛД ШЕФЕР, nel-anel.blogspot.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov