Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 7:35 pm
Заглавие : Да побеседваме за Знаещият и Не-знаещият ...
|
|
|
Персийска притча
Три пеперуди, долитайки до горяща свещ, започнали да разсъждават за природата на огъня. Първата, приближавайки се до пламъка, се върнала и казала:
-Той свети.
Втората долетяла по-близо и, когато се върнала, казала:
-Той изгаря.
Третата, долитайки съвсем близо, влязла в него и не се върнала. Тя научила това, което искала да узнае, но вече не можела да го съобщи.
Получилият знание се лишава от възможността да говори за него, затова знаещият мълчи, а говорещият не знае.
-------------------------------------------------------
от блога на Сарасвати
sibir.bg
|
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 7:47 pm
Заглавие :
|
|
|
Знаещият мълчи, защото знае, че няма да бъде разбран и защото това, което може да каже в познанието си ще бъде използвано в повечето случаи за зло.
А незнаещият говори, защото не знае, че не знае.
Оънят на Познанието
Христос са го разпнали, защото е говорил за познанието и се е опитал да го предаде на незнаещите и невежите хора.
Но те в собственото си незнание не са прозрели, нито пък разбрали какво им говори и в неразбирането си са го предали на смъртоносна казън.
Но ... притчата иска да каже, че който знае той напуска земните си илюзии и отива да пребивава в истинските измерения на живота, откъдето и да говори няма да бъде нито чут, нито пък разбран правилно от незнаещите.
Знаещият вижда, че няма никакъв смисъл да говори за познанието, тъй като няма да бъде правилно разбран поради факта, че знаещият и незнаещият стоят в различни позиции и измерения на разбирането.
Казано е: "Срещнеш ли Буда - убий го!"
Говорене за разбирането от близки позиции
Невероятно точно казано и който го е казал не е бил само мъдър, но и знаещ, пък и можещ.
А вие какво мислите по темата?!
|
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 11:15 pm
Заглавие :
|
|
|
Всеки сам трябва да достигне до познанието и знаещите го знаят. Не може някой да го вмени на друг, ако той не е в състояние да го разбере. |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 6:26 pm
Заглавие :
|
|
|
В никакъв случай и по никакъв начин! |
|
|
|
|
|
Yordan Petkov
|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:20 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Селена написа: | Знаещият мълчи, защото знае, че няма да бъде разбран и защото това, което може да каже в познанието си ще бъде използвано в повечето случаи за зло. |
Знаещият вижда, че няма никакъв смисъл да говори за познанието, тъй като няма да бъде правилно разбран поради факта, че знаещият и незнаещият стоят в различни позиции и измерения на разбирането.
Вярно е,НО този,който малко се е издигнал,който е видял нещо повече трябва да го сподели с тези,с които е бил до вчера.Той все още говори техния език.Може да се опита да им предаде нещо.Колкото разбирането му се увеличава,толкова по трудно ше бъде разбиран за това трябва да помага на търсещите да го следват.В противен случай един ден ще бъде сам и каквото и да е познал няма да може да го сподели. |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:26 pm
Заглавие :
|
|
|
Едва ли ще усеща самотата като нещо лошо в общоприетия смисъл, по-скоро за него това няма да представлява проблем, дори напротив. Така мисля аз, де. |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
Yordan Petkov
|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:43 pm
Заглавие :
|
|
|
Самота не,но тежест-да.Когато знаеш нещо ти искаш да го споделиш,да се разтовариш.Когато става въпрос за светлината,искати се да помогнеш на тези със затворените очи да ги отворят.Това са проблеми на тези,които са отишли много напред с материала,но трябва да започнат обучението си на време.Защото ако не си обучен един ден си сам,не знаеш как да се свържеш с тези,които още се лутат. |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Мисля, че винаги ще има готови да възприемат, това ще е част от техния път и пътищата на знаещия и търсещите се пресичат в точното време на точното място. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 11:16 pm
Заглавие :
|
|
|
Yordan Petkov написа: | ... този,който малко се е издигнал,който е видял нещо повече трябва да го сподели с тези,с които е бил до вчера.Той все още говори техния език.Може да се опита да им предаде нещо.Колкото разбирането му се увеличава,толкова по трудно ше бъде разбиран за това трябва да помага на търсещите да го следват.В противен случай един ден ще бъде сам и каквото и да е познал няма да може да го сподели. |
Чел съм,че имало два вида напредък в обществоjf: личен-бърз, бляскав, самотен, неразбираем за ;нозинството... и общ по-бавен, по-тежък,с повече копромиси път.
Съгласен съм с цитата, но ... не всеки има смелостта и познанието, че трябва да дава, за да получи още. |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
Yordan Petkov
|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 9:33 am
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | Мисля, че винаги ще има готови да възприемат, това ще е част от техния път и пътищата на знаещия и търсещите се пресичат в точното време на точното място. |
Това са предположения,не е толкова просто. |
|
|
|
|
|
Yordan Petkov
|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 9:40 am
Заглавие :
|
|
|
AUDAN написа: | Yordan Petkov написа: | ... този,който малко се е издигнал,който е видял нещо повече трябва да го сподели с тези,с които е бил до вчера.Той все още говори техния език.Може да се опита да им предаде нещо.Колкото разбирането му се увеличава,толкова по трудно ше бъде разбиран за това трябва да помага на търсещите да го следват.В противен случай един ден ще бъде сам и каквото и да е познал няма да може да го сподели. |
Чел съм,че имало два вида напредък в общество: личен-бърз, бляскав, самотен, неразбираем за нозинството... и общ по-бавен, по-тежък,с повече копромиси път.
Съгласен съм с цитата, но ... не всеки има смелостта и познанието, че трябва да дава, за да получи още. |
Обществото си има своя път на развитие.Тези индивиди,които са го изпреварили с хилядолетия стоят отстрани,не са част от цялото.И,ако не са се научили когато му е било времето да поддържат връзка с останалите-не могат да предадат това,което знаят. |
|
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 1:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Yordan Petkov написа: | Обществото си има своя път на развитие.Тези индивиди,които са го изпреварили с хилядолетия стоят отстрани,не са част от цялото.И,ако не са се научили когато му е било времето да поддържат връзка с останалите-не могат да предадат това,което знаят. |
Всеки си има своя път на развитие. Според мен не става въпрос за изпреварване, а за различен път. Всеки предава знанието и познанието си, но на различен брой хора.
Не можеш да дадеш знанията си на професор по ядрена физика на цялото човечество, защото някой все пак трябва да се интересува от тях. Предаваш ги на заинтересованите, а те говорят долу-горе твоя език или поне го разбират донякъде правилно. Ако те разберат и си наистина светлина в сферата на предаваното познание, даваш път. Ако ли не, създаваш секта или дори нещо по-лошо.
Та споделянето е двустранен процес. От една страна познанието (ако го има, защото мнозина бъркат знанията и ерудицията с познание), а от друга люде със сходен път, изкушени от точно това познание. Всеки друг обмен е на базата на паразитизъм и на трупане на ненужна информация и от двете страни - и от страна на даващия, и от страна на вземащия.
Ако примерно трябва да предавам стандартното учение на Буда, смятам, че будистите са по-добри от мен. Това, което мога да предам някому е моят вътрешен Буда, за да може той да направи от него след съответните свои корекции свой вътрешен Буда, и за да може на свой ред да го предаде. Но този, на когото го предавам все пак трябва да го иска, да има достатъчно място в себе си за него и да съзнава какво приема.
Инак духовни чесала за езика и ума наспорил Бог. Но ползата е по-малка от вредата. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
taniuga
|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 2:39 pm
Заглавие :
|
|
|
Yordan Petkov написа: | Маг Селена написа: | Знаещият мълчи, защото знае, че няма да бъде разбран и защото това, което може да каже в познанието си ще бъде използвано в повечето случаи за зло. |
Вярно е,НО този,който малко се е издигнал,който е видял нещо повече трябва да го сподели с тези,с които е бил до вчера.Той все още говори техния език.Може да се опита да им предаде нещо.Колкото разбирането му се увеличава,толкова по трудно ше бъде разбиран за това трябва да помага на търсещите да го следват.В противен случай един ден ще бъде сам и каквото и да е познал няма да може да го сподели. |
Yordan Petkov , позволи ми да не се съглася с теб. Според мен нещата стоят малко по-различно. Според теб знаещият , съзнавайки знанията си трябва да тръгне да „ограмотява” незнаещите. Но кой е знаещ и кой незнаещ? Много хора се самозаблуждават и мислят, че са знаещи, смятат се за по-издигнати от другите и тук вече влизаме в духовното високомерие, тема разисквана съвсем скоро.
Мисля,че знаещият , а това всъщност е духовно издигнат човек знае, че ограмотяване насила не става.
Знаещият не се стреми към някакви постижения да разпръсква знанията си, защото това вече е задоволяване на Егото. Знанията, които той има служат на него в собственото му израстване и ако някой друг, докоснал се до тези знания също почерпи от тях, това е като слънцето и цветето – слънцето свети и цветето има нужда от него, но за слънцето няма значение конкретното цвете, защото това му е предназначението – да дава светлина, за да живеят всички цветя…
Интуицията, а не целенасоченото търсене ще подскаже на знаещият кога и кого да докосне за да предаде знания….и пак тя ще покаже на незнаещият кога и от кого да получи необходимите такива. Както каза Кати в поста си пътищата на знаещият и незнаещият се пресичат когато е необходимо, а аз ще добавя, че Вселената / разбирай Разумното начало/ има „грижата” това да се случи… |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 3:15 pm
Заглавие :
|
|
|
Хкмкхъмммммм .... taniuga, ти май владееш телепатията, а?!
Сякаш аз съм го писала ... ама нали все не ми достига времето, та ... ето на, ти си меотменила!
Шегувам сеееее ...
Смятам, че от това по-точно не може да бъде казано, но ... ако го бях казала точно така, и точно аз, то можеше да бъде възприето като възгордяване и високомерие - както се случва обикновено.
Затова ти благодаря от цялото си сърце и душа, че си толкова точна! |
|
|
|
|
|
taniuga
|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 4:16 pm
Заглавие :
|
|
|
Благодаря! Май има нещо такова – не точно телепатия, а просто понякога имам усещане за някакви неща…колкото и нескромно и странно да звучи… ...и като го почуствам искам да го споделя... |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|