НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 2:25 am Вижте мненията без отговор
Прекалената чистота не е здравословна
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Апр 25, 2009 8:32 pm
МнениеЗаглавие : Прекалената чистота не е здравословна
Отговорете с цитат

Според редица учени инфекциите и паразитите са полезни до някаква степен и могат да спрат алергиите и астмата

Все повече експерти смятат, че прекалената чистота е вредна и малко повече мръсотия, паразити и инфекции ще засилят имунната ни система и ще предотвратят развитието на много от най-разпространените здравословни проблеми като алергиите и астмата, предаде Агенция Ройтерс.

Според така наречената Хигиенна хипотеза, развитието на астма и алергии до голяма степен се свързва с прекалената чистота и липса на прах и бактерии. Ако децата живеят в изключително чиста среда, имунната им система не се развива правилно и клетките започват да реагират не добре на въздействието на прах, полен и други на пръв поглед - не толкова опасни неща.Имунната система еволюира в моменти, в които хората се заразяват масово с най-различни инфекции и паразити.

Според ново изследване, решаващият фактор може би не са бактериите, вирусите и прахът, а паразити като въшките например.

Джоузеф Джаксън от Университета в Нотингам и колегите му, тестват диви мишки и имунната им система. Те не използват лабораторни мишки, защото смятат, че е голяма грешка знанията за имунологията на бозайниците да се базират на опити с гризачи, живели в лаборатории поколения наред, при ненормално чисти условия и липса на стрес.

Екипът заразява част от мишките с въшки, а останалите не и изследва имунната система на всички животни. Според резултатите, мишките, които са заразени с паразитите имат много по-възбудена и ефективна имунна система.

Екипът твърди, че подобно на дивите мишки, хората в развитите държави са изложени на напълно различен риск от инфекции от предците си и е възможно по-слабата имунна система днес да е резултат от пренастройването й спрямо новите условия на средата, както и че малко повече мръсотия и паразити могат да я засилят до неузнаваемост.


Автор: Елена Георгиева, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
D_G




Регистриран на: 28 Яну 2009
Мнения: 134
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 28, 2009 9:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Според мен мръсотията трябва да е в нормални граници.За мен не е нормално да отглеждаш дете в кухня, в която вратите на шкафчетата чак лепнат от мръсотия.Ама ми се налага за момента.Изтъркаха ми се ръцете от търкане на такива шкафчета. Laughing Не е и правилно дете да се търкаля по балатум, по който се ходи с чехли, с които се ходи и по стълбище-непочистено.Къщата не трябва и не може физически да се поддържа като аптека.Два пъти в седмицата чистене на прах и пускане на прахосмукачка си мисля, че е нормално.В кухнята зависи.
Върти ми се из главата, че баба ми едно време казваше, че всяко дете поне веднъж в живота си си похапва пръст от земята и че било за имунитет.Карам се на дъщеря си много и тайно се надявам баба ми да е права. Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Май 17, 2009 2:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Прекалената дезинфекция е вредна


Прекалената дезинфекция на дома или на работното място не е необходима и дори може да се окаже вредна. Това е един излишен жест, по-скоро заплашващ околната среда и здравето ни, унищожавайки бактериите, с които организмът ни е свикнал. Полезно ли е всекидневното използване на различни препарати за чистене? Една чиста къща не трябва да значи една противозаразна къща. В дома ни, както и навсякъде другаде, се намират серия от микроби, които в никакъв случай не са опасни за здравето ни. Нашата имунна система е в зависимост от равновесието на тази бактериална флора.

Възприемайки навиците да използваме прекалено често богатата гама от препарати за чистене, ние разрушаваме част от тази микробиологична флора. И още по-опасно - по този начин селекционирани, тези бактерии, които са по-устойчиви на продуктите за чистене, ще се увеличат значително и стават опасни за здравето ни. Кога все пак да ги употребяваме? Когато има опасност от инфекциозни болести, като салмонела, някои видове хепатити. Опасността трябва да бъде обявена публично веднага и тогава използването на дезинфектанти е задължително.

Съществуват известни рискове свързани с употребата на тези продукти. Някои особено агресивни продукти могат да предизвикат болки в главата, обриви по кожата, възпаление на очите и дихателните пътища. Това се дължи на тяхната химическа основа и реакциите, които могат да се появят. Например силното излъчване на хлор, което може да се получи при едновременната употреба на белина и препарат срещу котлен камък. За съжаление доста чести са случаите, когато многобройните продукти за почистване, поставени под мивката и лесно достъпни, са в основата на фатални отравяния при малките деца, понякога и при възрастни. Освен това тези продукти са и един от основните замърсители на околната среда.

Има ли други химически формули в тези препарати, от които трябва да се пазим? В специализираните магазини има голям избор от тези продукти - дезодоранти, излъчващи аромати, противонасекомни спрейове, вещества за отпушване и премахване на различни петна и замърсители . Всички те имат едно общо качество - съдържат опасни химически елементи, лесно изпаряващи се и заплашващи здравето ни. От тях се предизвикват различни видове алергии, главоболие, кашлица, астми, екземи. Законите задължават производителите на такива продукти да маркират върху етикетите им символи, отговарящи на опасността.

Трябва да се научим да изискваме от търговците материали за евентуални рискове, а те от своя страна да ги изискват от производителите. Химическите продукти лесно можем да заместим с чиста вода с натурален сапун. В много случаи това върши идеална работа. Честото проветряване може да замести успешно използването на различни аерозолни ароматизатори . Оцетът е идеален за премахване на котлен камък, а естествените течни сапуни изпират по същия начин както скъпите парфюмирани перилни прахове.


sites.google.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Lu




Регистриран на: 18 Май 2009
Мнения: 16
Местожителство: София/Варна
Пуснато наПуснато на: Съб Май 23, 2009 10:16 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Така е то, едно време имаше приказка, че въшките по чисти глави ходят. Laughing

И аз се натъкнах на някаква подобна информация преди години. Някакъв човечец разправяше по талавизура, как в Африка населението било пълно с всякакви паразити (глисти, etc.) но пък от алергии нямало помен. Докато съвременното европеизирано общество нямало такива проблеми, но пък алергии от всякакъв род го морели.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Май 24, 2009 6:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ако не е едното -ще е другото.

На много често, както е тук в България, са и двете - бактерии и алергии. Едното не изключва другото.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov