НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 5:10 am Вижте мненията без отговор
Лесни начини да възвърнем енергията си
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Май 10, 2009 5:41 pm
МнениеЗаглавие : Лесни начини да възвърнем енергията си
Отговорете с цитат

Повечето хора не се наспиват добре, работят много и се чувстват отпаднали. Но дори в забързаното ежедневие има начини да запазим енергията си

Затрупани сме с работа, подложени сме на стрес и не си доспиваме. Естествено, че това ще доведе до проблеми с физическото и психическото състояние. Във времето, в което живеем, почти никой не може да си позволи да почива достатъчно. Малко хора могат да се похвалят, че имат необходимата енергия през целия ден. Положението се влошава още повече, когато дойде краят на зимата, пролетната умора и загубата на трудоспособност.

Днес почти всички хора стават рано и работят до късно. Това налага използването на всякакви трикове, за да пазим енергията и тонуса си. Не винаги кофеинът и сладкото са достатъчни, а и не са особено полезни за здравето. Има някои алтернативи - по-здравословни и по-ефективни.

Освежаващото събуждане е много важно. Според японски учени, хората, които плискат лицето си с вода след сън или дори кратка дрямка са много по-свежи. Ако имате грим и не искате да го размажете, намокрете врата си, има същия ефект.

Слънцето - мощна природна сила, която ни въздейства много, особено след изгрева. То стимулира клетки в очите ни, които изпращат сигнали за събуждане до мозъка. Ефектът е най-силен, веднага след като се събудим. Затова дори много кратка разходка на слънце след сън, ще ни зареди с огромно количество енергия. Дори престоят до слънчев прозорец би помогнал, според японски учени. Разбира се, не само сутрешната доза слънчеви лъчи е стимулираща - помагат по всяко време на деня.

Закуската - най-важното ядене за деня, което оказва влияние върху целия ни ден. Тя трябва да бъде богата на протеини. Много хора се заблуждават, че един сандвич е достатъчен, но далеч не е така. Не вършат работа и беконът с пържени яйца. Добър вариант е закуската да включва ниско маслено мляко, плодове и шепа ядки.

Хидратацията е от изключително значение. Винаги, когато сме дехидратирани се чувстваме уморени, концентрираме се и работим - два пъти по-трудно от обичайното. Това е една от главните причини, за да сме уморени, защото по време на забързаното ежедневие често пропускаме да пием вода. Не е добре да се изпиват големи количества наведнъж, защото тялото не може да ги усвои. Правилото е да се пие вода често и по малко.

Кофеинова стратегия- според повечето от нас една чаша рано сутрин и една след обяд е достатъчна. Учените смятат, че ако изпием кафето наведнъж ефектът ще бъде минимален. За по-добри резултати трябва да пием на малки глътки до ранните следобедни часове. Така едно кафе ще стигне за цял ден, ще приемаме по-малко кофеин, а ще бъдем по-бодри. Ще избегнем и неприятните последици от кафето след обяд, свързани с трудното заспиване.

Заменете кафето с черен чай поне през почивните дни. Танините в него са здравословни и ободряващи.

Една малка освежаваща закуска през деня ще дойде добре на всеки. Но определено не говорим за газирана напитка и чипс, а плод. Особено подходящи за поддържане нормалното ниво на кръвната захар са ябълките, портокалите и бананите.

Обядът не трябва да бъде тежък. В никакъв случай сандвич, пица или друго мазно нещо, защото ще бъдем сънени и изморени след това. Причината е, че се отделят големи количества храносмилателни ензими, което ни прави унили. За да сме свежи и работоспособни след това, е необходим лек обяд, включващ плодове, зеленчуци и месо с малко мазнини. Една кратка разходка след храненето също допринася за по-добър тонус.

При възможност, следобедната дрямка е препоръчителна. Разбира се – не трябва да се прекалява, за да не доведе до проблеми с вечерното заспиване.

Сами си правете масаж след работа, по няколко минути. Ободрява повече и от чаша кафе. Масажирайте с пръсти челото, врата и мускулите между палеца и показалеца. Така сами ще си направите акупресура, изключително ефикасна източна практика.

И най- важното - поне една вечер от седмицата си лягайте с час по-рано от обичайното.


Автор: Елена Георгиева, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov