НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Май 07, 2024 7:34 pm Вижте мненията без отговор
Броколите предпазват от рак на стомаха
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 07, 2009 12:09 pm
МнениеЗаглавие : Броколите предпазват от рак на стомаха
Отговорете с цитат

Яденето на 70 грама бейби броколи дневно в продължение на два месеца може да ни защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата, и дори с рака на стомаха, според японски учени, предаде Ройтерс.

Пресните броколи съдържат голямо количество сулфорафан, естествен биохимикал, който вероятно отключва производството на ензими в стомаха, които ни защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления. В статия, публикувана в списание "Cancer Prevention Research" учените твърдят, че яденето на 70 грама бейби броколи на ден може да ни предпази от сериозни проблеми със здравето. "Открихме храна която, поемана редовно, може потенциално да има ефект върху причинителите на много стомашни проблеми и дори да помага за предотвратяване на рака на стомаха", пише Джед Фахи, биохимик по храните в центъра "Lewis B. and Dorothy Cullman" към Медицинското училище на Университета "Джон Хопкинс".

От дълго време е известно, че сулфорафанът е мощен антибиотик срещу хеликобактер пилори, бактерията-причинител на гастрит, язва и на рака на стомаха. Но това е първото изследване, което показва ефектите от това съединение върху хора. Учените са установили, че съдържанието му в малките растения са много по-високи, отколкото в класическите зрели броколи. По време на изследването, учените давали в продължение на два месеца на 25 души от Япония, инфектирани с Хелкобактер пилори по 70 грама бейби броколи дневно. На други 25 участници било давано същото количество растения, които не съдържат сулфорафан. При първата група се забелязали понижени нива на инфекции и възпаления, което кара учените да смятат, че подобен ефект съдържащата с в младите броколи съставка вероятно оказва и върху гастрита, язвата и рака на стомаха. Световната здравна организация е определила Хеликобактер пилори като карценогенна бактерия. Тя засяга почти половината от населението на планетата.


Източник: БГНЕС , ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov