НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 10:58 am Вижте мненията без отговор
Невидимата (еко)заплаха
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юни 13, 2009 12:17 pm
МнениеЗаглавие : Невидимата (еко)заплаха
Отговорете с цитат

Невидима (еко)заплаха

За разлика от първия епизод на "Междузвездни войни", главните действащи лица в тази история разкриват причините за бедстващото състояние на атмосферата ни.

Известни, а твърде често и обстойно дискутирани, са проблемите със състоянието на атмосферата. Не е тайна за никого, че въздухът, който дишаме, не е онзи, който са вдишвали нашите предци.

Данните от последното десетилетие показват, че едва ли съществува населен участък от земната повърхност, чиято прилежаща атмосфера да не е засегната от един или друг тип замърсители. Недвусмислено доказателство за това е драмата, наречена глобално затопляне.


Софийският смог. Това дишаме и ... това ни убива, защото алчността човешка просто няма граници - всеки член от семейството вече има ... кола. Престижно! Престижно масово самоубийство и ... убийство.

Атмосферните замърсители са изключително разнообразни като видове и като съдържание в отделните участъци на атмосферата. Различна е и тяхната съдба. Най-общо замърсителите се делят на три главни групи – физически, химически и биологически. Един от най-опасните за човешкото здраве е запрашеността.

Тя се образува от фините прахови частици (ФПЧ), които се числят към физическите замърсители (кратък, но ценен обзор на български език за влиянието на ФПЧ върху здравето вижте тук).

Прахът играе роля на похлупак, под който се задържат всички отделени от градските (автомобили) и индустриални източници газове. Под този похлупак живеем и ние. Това състояние на въздуха в големите градове е познато като атмосферен смог.

Около София ... гора обвита плътно в смог.

Доскоро бе общоприето, че единствения “виновник” за формирането на “похлупака” от ФПЧ, който причинява смога, е директното изхвърляне в атмосферата на сажди и други дребни частици.

При взаимодействието на праховите частици с атмосферни газове се образуват т.нар. аерозоли. Именно те причиняват смога и видимите органични мъгли (за разлика от обикновените мъгли, които представляват ситни капчици вода, разтворени във въздуха).

Това схващане обаче не обяснява защо органичната мъгла от индустриалните райони се среща и в извънградските места. Ново изследване [1], извършено от многонационален изследователски екип, установи интересна закономерност.

В резултат на взаимодействието на праховите частици с други атмосферни замърсители се образуват т.нар. първични аерозоли. Веднъж изхвърлен, “облака” от ФПЧ взаимодейства веднага с азотни и серни оксиди и повърхностен озон.Освен първични аерозоли обаче е възможно да се образуват и вторични такива, което е и същината на откритието.

Причината за получаването им е, че праховите частици взаимодействат и с т.нар. летливи органични съединения (ЛОС) по посока на движението на вятъра. ЛОС са безцветни съединения и взаимодействайки с праховите частици се явяват допълнителен компонент в системата на образуване и пренос на органичните мъгли. Така вятъра вместо чрез отвяване да разрежда с разстоянието праховите частици се получава пренос на суровини за нови органични мъгли.

Смог в ... Пирин!!!!!!!!!!!!!!

Утежняващо обстоятелство е факта, че освен в резултат от човешката дейност, ЛОС се отделят и от нормалната жизнена активност на растенията. Предстояща задача на учените е да оценят какво е процентното участие на естествените източници на ЛОС и тези, резултат от човешката дейност.

След подробно проучване ЛОС вероятно ще влезнат в списъка на регулираните емисионни субстанции (т.е. такива, които се отделят в резултат на човешки дейности).

Докато това се случи обаче, нищо чудно, пътувайки през градове, поля и гори да ставаме свидетели на изпятото в една комична песен – “и след мъглата, ха…мъгла”. В този случай обаче едва ли ще имаме повод за смях.
............................................................................................
Георги Балджиев
capital.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov