НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 11:25 am Вижте мненията без отговор
Живовлякът възстановява съединителната тъкан
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 6:44 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ???????????? ?????????????? ?????
Отговорете с цитат

Има два вида живовлек - едролистен и ланцетовиден. ЖИВОВЛЕКЪТ НЕ Е ПОДПРАВКА!!! И двата вида обикновено се срещат из тревистите места, покрай пътищата и насипите, около храсталаците, по пасищата, ливадите и пътищата на надморска височина до 2000 м из цяла България.

Съставът и на двата вида живовлек действа муцилагинозно и противовъзпалително, кръвоспиращо, бактериостатично, секретолитично и отхрачващо.

Ланцетовидния живовлек поради съдържанието на силициева киселина има благоприятно действие при заболявания на СЪЕДИНИТЕЛНАТА ТЪКАН - вътрешни кръвоизливи и външни рани.

Съдържащите се и в двата вида горчиви вещества повишават апетита и стомашната екскреция и в по-малка степен СТИМУЛИРАТ КРЪВОТВОРНИЯ АПАРАТ. На съдържанието на силициевата киселина се дължи и благоприятното повлияване на по-леките форми на белодробна туберкулоза.

При това разностранно действие дрогата се използва при стомашно-чревен катар, метеоризъм /газове/, колики в червата, стомашна и дуоденална язва, при хронични възпаления на дихателните пътища /бронхиален катар, коклюш/, астма, болести на черния дроб и жълтеница.

Отвара от листата и смачканите пресни листа под формата на лапа действат омекчително и успокояват болката при циреи, отоци от травма, ухапвания от насекоми.

Дрогата се цени много от народната медицина. Тя се препоръчва и при възпаление на пикочния мехур, разширени вени, гъбични заболявания, често уриниране, при дизентерия, възпаление на венците, за компреси при възпаление на очите, отоци от ожилвания и др.

Сироп от живовлек е много добро средство против кашлица в детската практика. Приготвя се от сок от пресен ланцетовиден живовлек, смесен с равно количество мед и варен в продължение на 20 мин. / в добре затворена опаковка може да се съхранява дълго време/.

Отварата се приготвя от 2 супени лъжици дрога с 400 мл кипяща вода. Вари се 10 мин. След това се прецежда, подслажда се с мед и от нея се приема 3 пъти дневно по 50-120 г /според възрастта/ 30 мин преди ядене.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov