НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:04 am Вижте мненията без отговор
ВНИМАНИЕ - Измамните рекламни твърдения !
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юни 20, 2009 9:00 pm
МнениеЗаглавие : ВНИМАНИЕ - Измамните рекламни твърдения !
Отговорете с цитат

Подвеждащите твърдения по етикетите на слънцезащитните продукти са масова практика. Предлагаме ви кратко обяснение на най-често срещаните заблуди от козметичните компании.


Ултра-висок слънцезащитен фактор

Слънцезащитния фактор 50, дава само 1.3% повече защита от UVB лъчите в сравнение с фактор 30. По-важно е да пилагането на по-дебел слой от продукта, отколкото търсенето на ултра-високи стойности на фактора.


Продукти с широкоспектърна защита или "UVA-UVB"

Няма ясна регулация за степента на защита от UVA лъчите, която трябва да предоставят слънцезащитните средства, за да могат да твърдят, че въобще имат такава защита. Важно е да споменем, че стойността на слънцезащитния фактор показва степета на защита само от UVB лъчите - нищи не ви казва за UVA лъчите.


"Водоустойчивите" мазила

ВЪпреки, че има доста продукти, които са до някаква степен неразтворими във вода, на пазара не се продават продукти, които са водоустойчиви. Бъдете еднакво подозрителни към твърдения като "устойчив на пот", "устойчив на пясък" и т.н. Някои слънцезащитни средства остават върху кожата за по-дълго време от други, но всички трябва да бъдат прилагани отново, за да запазят функциите си.


Малко повече за часовете

От много фактори зависи колко време слънцезащитния продукт ще запази свойствата си върху кожата ви, но никои от тези продукти не може да предостави защита за определени часове или цял ден. Плуването, потенето или дори забърсването с кърпа намаляват ефективността на продукта. Това е и причината, хората със чувствителна кожа да нанасят неколкократно слънцезащитни средства, за да се предпазят.


"Блокира всички опасни лъчи"

Никои от продаваните слънцезащитни средства не блокира всички лъчи идващи от слънцето - дори тези, които твърдят, че имат защита срещу UVA лъчи. Модерния термин "sunblock" може да е подвеждащ, тъй като грешно се интерпретира като блокиращ цялата светлина от слънцето, което не важи за никое от съвременните слънцезащитни средства.


"Моменталната" защита

За повечето слънцезащитни средства не е установено дали трябва да се приложи преди излагане на слънце, за да има по-голяма ефективност. Въпреки това ви съветваме да прилагате такива продукти поне 30 минути преди излагане на слънце, както и два часа след това.


"Тоталната" защита

Това твърдение е грешно и подвеждащо. Слънцезащитните средства могат да предложат само частична защита срещу вредния спектър на слънчевите лъчи. Що се отнася до защитата на кожата от преждевременно стареене или рак на кожата, много по-правилния метод за защита е неизлагането на пряка слънчева светлина и обличането на плътни дрехи.


Свободни от химикали?

Това твърдение често се намира върху опаковки съдържаши цинков оксид или тиданиев диоксид, но е подвеждащо поради това, че и двете съставки са химически вещества. Всъщност всички заобикалящи ни предмети, храни, козметика и т.н. са изградени от химикали. Това не е нещо от което да се пазите, както и твърденията, че липсва не трябва да ви привличат.


"PABA-free"

Това много разпространено в близкото минало твърдение е породено от факта, че днес веществото не се ползва в козметиката поради страничните реакции, които предизвиква - алергичен дерматит и светлочувствителност. Това означава, че и на флаконите, на които не е споменато "PABA-free", пак го няма. Въпреки това, имайте предвид, че аналог на PABA, наречен Padimate 0, се ползва вместо него.


"Нежен като вода"

Това твърдение е подвеждащо са флакони съдържащи смеска от 20 нетествани за опасност химически вечества. Четете малките букви и внимавайте да не повярвате на такива твърдения. Пример за това е слънцезащитно средство, върху което е обявено с големи букви "Нежен като вода за очите и кожата на детето ви", а отзад с малки букви е записано "При контакт с очите, изплакнете обилно и потърсете лекарска помощ".


perfektna.net

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov