Автор |
Съобщение |
цецка33
Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
|
Пуснато на: Вто Юни 01, 2010 8:57 am
Заглавие : Бъз- в момента цъфти
|
|
|
Бъз
Бъз (Sambucus) принадлежи към рода на двусемеделните растения. Познати са около 30 вида. В нашата страна виреят 3 вида бъз: черен бъз, червен бъз и тревист бъз.В народната медицина се използват и трите вида бъз, намиращи се на територията на България, но черният бъз (Sambucus nigra) е най-популярен.
Народният лечител Петър Димков смята, че бъзът е „най-силната българска билка”. Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).
Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества.
Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен.
В народната медицина бъзът се използва още при простудни заболявания, остри кашлици.
Чай от цвят на черен бъз съдейства за нормализиране на високо кръвно налягане. Употребява се и при бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур, подагра, хемороиди,анемии.
Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.
Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.
За целта една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.
Сироп от бъз
рецепта за на-освежителната напитка през лятото, поднесена с лимон и лед
Свирчовина, бъз – отнова разцъфтя и е време да приготвим от този еликсир.
* 30 цвята (съцветия) бъз
* 2 кг захар
* 1 пакетче лимонена киселина
* 1 л вода
Сиропът от бъз има превъзходен лек, освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
За направата на сироп от бъз се се използва черният бъз, известен още като свирчовина. Процедурата по приготвянето на сиропа е следната.
* Измийте цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода.
* Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.
* Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух.
Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:9.
Всяка пролет аз бера и цвят свирчовина, който изсушавам. От него приготвям много ароматен чай през зимата.
|
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|