НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Апр 28, 2024 8:04 pm Вижте мненията без отговор
Разкриха секрета на регенерация на саламандъра
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Юли 06, 2009 7:41 pm
МнениеЗаглавие : Разкриха секрета на регенерация на саламандъра
Отговорете с цитат

Разкриха секрета на регенерация на саламандъра - той възстановява новите си органи по памет. Вместо да се възвръщат към ембрионалното състояние, клетките на саламандъра помнят и реконструират крайника точно такъв, какъвто е бил преди неговата загуба. Механизма по регенерация на изгубени крайници няма нищо общо с действието на стволовите клетки, установиха учените.


Магическите способности на саламандъра

Способността на тези опашати земноводни да си възстановяват крайниците, дробовете, мозъка, са вълнували хората от хилядолетия - те са изучавани от Аристотел, Волтер, Дарвин.
Когато животното загуби част от тялото си, клетки от повърхностния слой на кожата бързо покриват раната, с така наречения - епителен капак. Например нова лапа се развива за около три седмици.
В края на ХХ век, учените предполагали, че клетките на саламандъра приличат на стволовите, тоест могат да се превръщат във всякакъв орган.
Мартин Крагъл от немския Институт Макс Планк, е открил, че това не така. Заедно с американски колеги е изследвал как мексиканска саламандра Ambystoma mexicanum, си възстановява крайници и органи. Мартин използвал откритието на учените от Калифорнийския университет, които доказали, че клетките бластема на саламандъра са подобни на клетките в развиващите се в крайниците на ембрионите при млекопитаещите, които са способни да обновяват своите крайници, но губят тази способност при появата си на "бял свят".
Изхождайки от идеята, че развитието на крайници от бластема практически повтаря в съкратени срокове тяхното развитие, както при растящите същества. Немските и американските учени разделили опитните животни на две групи. В първите въвели протеин GFP, получен от флоресцираща медуза. При ултравиолетово облъчване този протеин оцветява клетките в зелен цвят, което позволява на учените да проследят произхода на различните клетки и тяхното предназначение. Във втората група въвели клетки с протеин, взет от генно-модифицирани индивиди. На възрастните опитни саламандри са отстранявани части от телата им.
След няколкоседмични наблюдения, биолозите изяснили, че клетките се държат съвсем консервативно - те израстват в тези органи и тъкани от които произхождат. Новите мускулни клетки, възстановяват старите мускулни клетки, новите клетки на кожата, възстановяват само старите клетки на кожата.
"По всяка вероятност, клетките в близост до ампутирания орган се препрограмират, което позволява запускането на ембрионалната програма за формиране на тъканите без връщане към началната полипотенциална клетка" - се отбелязва в статията за изследването, публикувана в списанието Nature.
С други думи, клетките на саламандъра се държат по коренно различен начин в сравнение със стволовите. Ако последните са способни да получат определена "специализация" и да се развият в какъвто и да е орган, то в клетките на саламандъра е заложен принципа на точно копиране (приемственост).


От саламандъра до супермена

Преимуществото на клетките на саламандъра е, че за начало на регенерацията не е необходимо да се преминава през ембрионално състояние - а те изработват точно копие на крайника или органа. Разкриването на тайната на "активните клетки", лекарите ще могат да "отглеждат" за човека откъсната ръка или крак, по метода на саламадъра.
Авторите на изследването са уверени, че откритието им ще спомогне за регенериране на човешки тъкани. Работата на учените е спонсорирана от департамента на отбаната на САЩ, представителите на който са мотивирани от желанието си да помогнат на получилите ампутации ветерани от Ирак и Афганистан.


vodnazona.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Юли 06, 2009 8:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Според мен саламандрите използват инфото от етерното си тяло.


Ние също го можем. Нали сме "разумни" по дефиниция?! Cool

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov