НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Май 05, 2024 9:23 pm Вижте мненията без отговор
Лъжлив двойник за заблуда на противника
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Юли 27, 2009 8:08 pm
МнениеЗаглавие : Лъжлив двойник за заблуда на противника
Отговорете с цитат

Паяците от вида C. mulmeinensis могат да правят нещо наистина невероятно - създават свои двойници, с които разсейват враговете си

Може да се окаже, че това е първото животно, за което е установено, че създава свой двойник, за да разсее вниманието на хищниците от себе си. Така смятат учените, които правят откритието, публикувано в списание „Поведението на животните”. Поведението на вида предлага и обяснение защо много паяци „украсяват” своите мрежи със странно изглеждащи орнаменти.

Много животни се опитват да отклонят вниманието на хищниците като прилагат майсторство в маскировката. Едни се превръщат в „невидими” чрез промяна в окраската си и смесване с фона на заобикалящата ги обстановка. Други, като някои насекоми, еволюционно са постигнали форма на тялото, подобна на пръчица,отново за да се слеят с околната среда. Трети развиват лесно забележими орнаменти, за да отвлекат вниманието на хищниците. Пример са пеперудите, които имат големи петна по крилата или гущерите, които отделят пъстрите опашки от телата си, в случай на нападение от враг.

Тази новооткрита стратегия изненадва биолозите, защото привличането на хищници обикновено е лоша идея, освен ако положението не е като при гущерите и примамката се отделя от тялото, ако бъдат хванати. В противен случай цената може да бъде твърде висока.

Но животните не са склонни да изграждат действително подобни модели - копия на себе си и да ги използват като примамки. Независимо от всичко, паякът Cyclosa mulmeinensis прави точно това, обясняват биолозите Линг Тсенг и И-Мин Тсо от Университета в Тайланд. Този, както и други паяци от същия род, украсяват мрежите си с материал, подобен на детрит, растителни части, остатъци от жертви, яйца. Те често наподобяват самия паяк на цвят и той ги използва за прикритие.

Първоначално Tсенг и Тсо решават да изпробват идеята заснемайки сродни видове като Cyclosa confusa, живеещи в дивата природа. Те проследяват колко често хищниците атакуват паяците в „украсени” паяжини в сравнение с обикновените. "Ние прогнозирахме, че паяците които използват трупове за декорация на мрежите си, трябва да получат по-малко атаки, защото камуфлажът е добър", разказва Тсо. "За наша изненада, паяците от по-украсени паяжини получават много повече нападения." Това потвърждава версията, че „украсата” служи за привличане на вниманието на хищниците, но към обекти - примамки.

Въпреки наблюденията си, Тсенг и Тсо имат съмнения, че така могат да се пренасочат достатъчно атаки, за да се оправдаят усилията, които паяците влагат в декорацията на паяжините си. Учените тестват друг вид - Cyclosa mulmeinensis, който живее на остров Orchid, югоизточно от бреговете на Тайван. Видът използва трупове и яйца, за да направи маскировката си.

Откриват, че той прави нещо странно. Не само изработва камофлаж с тези материали, но създава нещо, голямо колкото тялото му, със същата форма, външен вид и цвят. Отразява и светлината по подобен на самите паяци начин. Резултати показват, че този уязвим паяк се предпазва от хищническите атаки с построяването на примамки, които напълно копират тялото му.

"Когато и паякът, и двойникът се намират върху една и съща мрежа, те изглеждат почти идентични за очите на хищниците", заяви Тсо. Не винаги примамката действа, но по-често успява да заблуди хищника и да го накара да я помисли за вкусна храна. "Декорациите, построени от паяците от род Cyclosa функционират като анти-хищник устройство вместо за камуфлаж. Ползата от успешното бягство от хищник изглежда надвишава усилията, вложени в изработването на фалшивата „личност”, допълваТсо.

Учените се опитват да отговорят на въпроса защо много видове паяци украсяват мрежите си от повече от 100 години. Тсо подозира, че еднозначен отговор все пак няма. "Мисля, че функциите на украшенията могат да бъдат много разнообразни и се различават от таксони до таксони. Различните паяци изглеждат украсяват техните мрежи по различни причини," казва той. Често има допълнителни копринени орнаменти, които биха могли да подсилят мрежата, да действат като предупредителен сигнал за хищници, да възпрат големите животни от случайно преминаване през мрежата или да работят като визуален сигнал за привличане на жертва.


Автор: Петя Узунова, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Юли 27, 2009 11:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Яйцата на горесоменатия паяк

Женски Cyclosa.mulmeinensis

Мъжки

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юли 28, 2009 1:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Как беше ... борба за живот!

На какво ли не е способна природата?!
Smile

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov