НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 2:32 am Вижте мненията без отговор
Опасностите които крие затлъстяването
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Авг 04, 2009 8:32 pm
МнениеЗаглавие : Опасностите които крие затлъстяването
Отговорете с цитат

Според статистиката все повече хора страдат от наднормено тегло или затлъстяване, въпреки че мнозина са наясно в каква степен излишните килограми повишават риска от редица заболявания.

Учени от Медицинския колеж към Университета Дюк са установили, че мазнините в областта на корема са по-опасни за здравето, отколкото наслагванията в другите части на тялото.

Преди да достигнат до този извод, те са определили различните видове мазнини, които се отлагат в организма.

По-голямата част от мастните клетки са разположени под кожата на бедрата и ръцете. Това са т.н. подкожни мазнини (те се напипват с ръце), каквито има и по корема.

Учените обаче са разтревожени повече от другите мазнини – висцералните. Те обхващат органите в кухината на корема и са част от оментума (булото) на червата. Те не могат да се напипат или почувстват.

Американските специалисти са установили, че съществува корелация между нивото на висцералните мазнини и редица болести, например диабета, които създават заплаха за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Те смятат, че рискът от развитие на тези заболявания е свързан с обиколката на талията, а не с индекса на телесната маса – съотношението на теглото към ръста). Повод за безпокойство при жените е обиколка на талията над 89 см, а при мъжете – над 102 см.

Американските специалисти са изследвали страдащи от затлъстяване жени, на които е направена липосукция. Резултатите от тяхното наблюдение, публикувани в New England Journal of Medicine, показват, че въпреки голямото количество отстранени мазнини (около 20% от общата маса на тялото), не се наблюдава никакво подобрение на здравето на пациетките – нивото на холестерола, кръвното налягане и другите фактори остават непроменени.

„Не е достатъчно само да се освободим от мазнините, а е важно как го правим“, подчертават специалистите. „С други думи трябва по-малко да се яде и да се отделя повече време за физическа активност“.

Разпределението на подкожните мазнини се определя от гените, но изследванията показват, че количеството на висцералните мазнини зависи от нивото на физическа активност и консумираната храна. Тези, които употребяват ненаситени мазнини, обикновено натрупват по-малко висцерални.

Когато човек отслабва, той се освобождава в значителна степен и от висцералните мазнини.

Данните показват, че с намаляването на общата маса на тялото с 10-15% с помощта на диети и упражнения, хората се избавят от около 30% от своите висцерални мазнини и значително подобряват показателите си по определени фактори на риска от сърдечно-съдови заболявания като ниво на холестерола и кръвно налягане, което не се забелязва при направена липосукция.

С възрастта се повишава риска от сърдечни заболявания и опасностите, създавани от тегло над нормата нарастват. Затова специалистите съветват да се започне отслабване с помощта на здравословно хранене, намаляване на количеството потребявана храна и поне по половин час дневно да се спортува.

В организма на човека има средно 10% висцерални и 90% подкожни мазнини.


po-zdravi.info / Actualno.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Авг 05, 2009 11:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Защо трябва да внимавате когато отслабвате


За много хора битката с наднорменото тегло заема важна част от техния живот. Таблетките, диетите, коланите за отслабване дават само временен резултат – скоро след това теглото отново се връща нагоре. Оправдано ли е обаче всичко, което правим, за да се преборим с излишните килограми, и дали вместо да решим проблема, няма да създадем други…

Ако рязко намалите теглото:

1. Ще се появи нестабилност
Човешкият организъм съдържа два вида мазнини: бели и кафяви. Кафявата мастна тъкан (тя наистина има кафяв цвят) благодарение на цитохрома (пигмент съдържащ желязо) не натрупва мазнините, а ги преработва в енергия. Количеството на кафявите мазнини е най-голямо при децата, като с напредване на възрастта намалява. При възрастните хора тези мазнини остават в областите около бъбреците и щитовидната жлеза, под мишниците и раменете и затова отслабвайки, човек рискува да изгуби техния добър топлоизолиращ ефект.

2. Ще изчезне издръжливостта
Природата е създала човешкия организъм така, че да може да натрупва мазнини, които са давали възможност в организма да се съхранява енергия като запас при недостиг на храна. В днешно време запазването на енергията изгуби своята актуалност, но за активния начин на живот тя е необходима – в мазнините са съдържа два пъти повече енергия, отколкото във въглехидратите, а освен това производните на мазнините участват в предаването на възбуждащите импулси от една нервна клетка към друга.

3. Вътрешните органи ще останат без защита
Мастната тъкан създава своеобразна защита за много органи. Т.нар. „възглавнички“ защитават червата, бъбреците, нервите и съдовете от неблагоприятни външни въздействия и механични травми.

4. Ще възникнат проблеми със зачеването
Мастната тъкан активно изработва полови хормони – естрогени, както и лептин. Те изпращат сигнал на половата система, че организмът е готов за износване на дете. Освен това мастните клетки поглъщат мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в нея естрогени Затова липсата на мастна тъкан намалява шансовете за успешна овулация.

5. Увеличава се риска от остеопороза
Мастната тъкан води до натрупване на витамини А, D, К и Е. При силно намаляване на мастните клетки концентрацията на тези важни витамини рязко спада и това може да има опасни последствия. Намаляването на телесната маса се съпровожда и с едновременно намаляване на костната тъкан: недостигът на витамин D води до омекване на костите и остеопороза. Мастните клетки участват в обмена на витамините от група В, които са особено важни за сърдечно-съдовата система и преработват холестерола във фолиева киселина, необходима за износването на детето.

6. Ще отслабне имунитетът
Това е твърде вероятно, ако спазвате т.нар. моно диети, които „гарантират“ намаляване на теглото с до 10 кг за седмица. Еднообразното хранене (ябълки, домати, мляко или цитрусови плодове) води до недостиг на хранителни вещества в организма. То намалява имунитета и провокира появата на анемия.

7. Ще възникне ацетонемия
При гладуване в организма постъпва по-малко глюкоза. Съответно мазнините стават алтернативен източник на енергия. Те започват да се разпадат на мастни киселини, които след това се раздробяват на кетонови тела. От прекомерното количество на тези продукти в гладуващия организъм се развива ацетонемия (симптом – човек започва силно да мирише на ацетон). А ацетонът е силно отровно вещество, което влошава работата на всички органи и системи в организма.

8. Ще се понижи тонуса на кожата
Това е възможно при рязко отслабване с помощта на различни таблетки, чайове и хранителни добавки. Обема на кожата се намалява значително по-бавно в сравнение с обема на тялото и след известно време се появяват „излишни“ участъци, които се сбръчкват или увисват.

9. Може да се стигне до обезводняване
Това е резултат най-често от „мързеливото“ отслабване. Теглото, които се губи в резултат на диуретично или слабително средство, е само от вода. Мастните клетки не страдат, но загубите за организма са много големи: нарушава се водният баланс, отмиват се полезните вещества (витамини и минерали). Продължителното приемане на диуретични средства може да предизвика нарушения в работата на бъбреците, а това е предпоставка за сърдечна или бъбречна недостатъчност.

10. Червата „отвикват“ да работят самостоятелно
Клизмите в домашни условя “прочистват” само долните отдели от червата, т.е. отслабването по този начин е безполезно. При безконтролно промиване на червата може да се провокира силно разтягане на стените на дебелото черво, а това влошава работата на неговата мускулатура. С времето може да доведе до силен запек. Водата или разтворите, които се използват при клизмата, изсушават клетките на лигавицата, отмиват всички полезни бактерии и провокират развитието на дисбактериоза.

Как да изчислим налице ли е наднормено тегло
В началото трябва да си изясните дали просто искате да постигнете заветните 90/60/90 или наистина имате излишни килограми. Възползвайте се от индекса за телесна маса: разделете теглото си на ръста (в метри) на квадрат.

Ако вашето тегло например е 70 килограма, а ръстът ви е 1,70 м., вашият индекс е 24. Сравнете своя индекс с нормата:
- 15 и по-малко – остър недостиг на телесна маса;
- 15 -18,5 – недостатъчна телесна маса;
- 18,5 – 25 – норма;
- 25 -30 – наднормена телесна маса;
- 30 – 35 и повече – затлъстяване.


po-zdravi.info / Actualno.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 06, 2009 12:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
4. Ще възникнат проблеми със зачеването
Мастната тъкан активно изработва полови хормони – естрогени, както и лептин. Те изпращат сигнал на половата система, че организмът е готов за износване на дете. Освен това мастните клетки поглъщат мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в нея естрогени Затова липсата на мастна тъкан намалява шансовете за успешна овулация.
Хммм...Интере-есно-о-о Rolling Eyes

Ако това нашите далечни предци са знаели, това може да обясни защо има фигурки като тази ду, кито да са символ на плодовитостта от Атлантика до Сибир.
Женска варовикова фигурка, т.нар. Venus от Willendorf, горен Палеолит, Природо исторически музей Виена Глинена фигурка на Богинята-Майка, началото на каменно-медната епоха, РИМ-Враца

Да не забравяме и че при арабите (и народите, възприели тяхната култура) идеална за брак е само дебелата мома. За целта ги угояват като прасета пред Коледа.
Интересн от е, че с повечето араби, с които съм разговарял на тази тема ,казват едно и също:
"Обичам слаби жени, но ще се оженя за дебела"
Е, те тоя мазохизъм не го разбирам! Да харесваш едно, а се осъдиш цял живот да си с друго и да кръшкаш. Тъпа работа, но избортът си е техен.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 06, 2009 8:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Понеже става въпрос за мазнините в тялото и организма, наличието на голям процент от тях спрямо общата телесна маса не е свързано задължително с наднормено тегло и голям обем и обиколки. Напоследък е повсеместно, рядко са хората с нормално, според нормите на СЗО количество мазнини, включително и слабите на вид и тегло, дори с поднормено тегло също по-често се регистрира висок процент на мазнините в тялото. При последните се касае за недостиг на мускулна маса. Това е в резултат на масовото неправилно и небалансирано хранене - по различни обективни и субективни причини - липса на време и подходящи продукти в магазинната мрежа и заведенията, недостатъчни познания и сума заблуди, разпространявани къде ли не, неправилни диети препоръчвани от пишман-диетолози, при това уж лекари.

Популярният в миналото идеал на мощната жена като символ на плодовитост се дължи и на факта, че някога за набавянето на малко количество храна, съответно и калории са били необходими повече физически усилия и повечето хора, осцвен че са били по-активни физически, не винаги са били нахранени и не са били дебели. А за едрата фигура се е предсполагало, че е хранена пълноценно, което според тогавашните разбирания е било признак за добро здраве, издръжливост и мощ - достатъчни условия, за да може да износва и ражда деца. Сега положението е обратното - на всякъде има магазини, павилоини, заведения и пр., пълни с какви ли не продукти и готови храни за бързо утоляване на глада - пици, сандвичи, дюнери, бургери и пр., а за повечето хора физическите усилия са сведени до минимум.
Освен това разликата в качеството между едновремешната и сегашната храна не е в полза на съвременната.

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 06, 2009 8:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Продължение по темата - откъде всъщност идва натрупването на мазнини в организма в общи линии. Този списък може да бъде допълнен още, но трябва да се знае, че освен ощовалидните правила и всичко е и индивидуално за всеки човек:


Вредните храни за организма


Неправилното хранене е прекият път към затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт, а вредните продукти намаляват живота на човека. Това, разбира се, е максима, която напоследък чуваме все по-често. Какво обаче се крие всъщност в нея…

Мазната храна несъмнено способства за увеличаване на теглото, а изобилието от оцветители, изкуствени заместители и подсладители постепенно води до отлагане в организма на вредни токсични вещества.

Варената храна пък притъпява чувството за насищане. За сметка на това “грубата” растителна храна стимулира работата на храносмилателната система и затова всеки ден трябва да се употребяват колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци.

Предлагаме ви списък от 10 храни, които, според експертите от ediets.com, способстват за съкращаването на човешкия живот:

1. Всички видове дъвчащи бонбони – защото съдържат големи количества захар, химични добавки, оцветители, заместители и т.н.

2. Чипсовете (както царевичните, така и картофените) – те са вредни за организма, защото представляват смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове.

3. Сладките газирани напитки – смес от захар, химия и газове. Те способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма и са особено вредни с голямото си съдържание за захар.

4. Шоколадовите вафли, сладки и бисквити – съдържат огромно количество калории, съчетани с химични добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.

5. Кренвиршите и саламите – т.нар. месни деликатеси си остават едни от най-вредните храни. Те съдържат т.нар. скрити мазнини, които са прикрити с помощта на оцветители и ароматизатори. Много производители на месни изделия използват т.нар. трансгени – 90% от кренвиршите, сарфаладите, саламите се състоят от трансгенна соя.

6. Мазното месо – ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечно-съдови заболявания.

7. Майонезата – много калоричен продукт, който съдържа изключително количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Към вредните продукти от този тип могат да се добавят кетчупът и различните сосове, които освен оцветители и заместители на вкусовете съдържат и генно-модифицирани продукти.

8. Макаронените изделия за бързо приготвяне – те са чиста химия и доказано нанася вреди на организма.

9. Солта – повишава кръвното, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини.

10. Алкохолът – дори в минимални количества пречи на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това той съдържа и много калории.


po-zdravi.info / Actualno.com


Само ще допълня, че в мазнини се трансформират т.н. прости /лоши, бързоразграждащи се/ въглехидрати, каквито се съдръежат освен в сладкарските изделия и в тестените продукти от бяло брашно - бял хляб, банички и др.видове тестени закуски, пакетираните изделия от вида на солетите и пр.

По принцип всеки човек има нужда и от мазнини, и от въглехидрати, но в определени количества, а въглехидратите трябва да бъдат от т.н. сложни или бавноразграждащи се, напр. захарта, съдържаща се в плодовете. За предпочитане е да се консумира пълнозърнест хляб.

Всъщност част от горепосочените храни е трудно да се игнорират съвсем по ред причини, затова просто може да се ограничи употребата им.

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 06, 2009 9:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Бях чел някъде, че мазнината на рибите (особено полярните) унищожава мазнината от сухоземните.

Кравето масло може да се счита за вредно, но е по- малката злина в сравнение с маргарина и халварина. Нещо като захарта и подсладителите.

Що се отнася за NaCl (натриев хлорид)- "готварскатa сол", то тук опираме до дозата. А знае се,че доста се прекалява, вкл. и в България. Затова и тук бъбречните заболявания и страдащите от тях са толкова много.
Напоследък по магазини и аптеки се среща KCl(калиев хлорид), Той бил по- добрият избор за подсоляване, обаче цената му е височка. Пък и рекламата му хич не е на ниво, та малко хора го ползват.

А си мислех преди 1-2 седмици за газираните напитки. Знаем, че напитката се насища с СО2. И какво се получава? Ами нещо като надрусване. Уж тонизира, ама след няколко минути ни се доспива, защото кислород/въглероден окис в кръвта се променя в ползва на втория газ.
Е, може и да греша, ама си ми е много логично, пък.

Кати пропусна тютюна, може би защото не се води храна. За вредите от него, сте чели, слушали, а някои и изпитали сами. Но има и полза и тя е ... за джоба на производителите на тютюневи изделия.


_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 06, 2009 10:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Посочват се подсладените газирани напитки заради химията за овкусяване вътре. На работещите при някои производства във среда, наситена с химикали, токсична и пр. се полагаше газирана вода и кисело мляко според разни наредби. Не съм компетентна как точно благоприятства за обсорбирането или неотрализирането на вдишаните отровни химикали и др. вредности във въздуха, но явно има защо.

Газираното по принцип е вредно за страдащи от стомашно-чревни заболявания като гастрит, язва, колит и пр., но това е по-друга тема.

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov