НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 9:55 pm Вижте мненията без отговор
Кои са добрите бактерии
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 13, 2009 4:10 pm
МнениеЗаглавие : Кои са добрите бактерии
Отговорете с цитат

Има и добри бактерии

Макар думата бактерия обикновено да се асоциира със заболяване, на практика има такива, които помагат човешкото тяло да функционира нормално, като разграждат поетите храни до техните съставни части и помагат на организма да ги усвоява по-пълно. Пробиотиците са клас от т.нар. добри бактерии, които помагат на човешкия организъм при храносмилането.

Начинът на живот и заобикалящата среда могат да намалят наличието на добри бактерии и с това да създадат предпоставки за различни заболявания. Затова подпомагането на организма с пробиотици възвръща нормалното равнище на добрите бактерии и подобрява съпротивителните сили.

В храносмилателната система на човека има над 1 трилион бактерии от над 100 различни вида. В нормално състояние и добрите, и патогенните се намират в относителен баланс, но инфекциите, стресът, антибиотичното лечение, алкохолът, лошото хранене и др. могат да променят това равновесие и да намалят количеството на добрите бактерии за сметка на лошите.

Някои от симптомите за това са поява на газове, запек или диария. Ако този дисбаланс не бъде лекуван, симптомите могат да станат хронични, да нарушат сериозно имунната система и да се стигне до сериозни заболявания.

Лактобацилите са само един от многото видове добри бактерии. Те имат доказана роля в разграждането на протеините, карбохидратите и мазнините в храната и спомагат за усвояването на много минерали, аминокиселини и витамини, необходими на организма. Пробиотиците, съдържащи лактобацили, помагат за съществуването на необходимия баланс в организма.

Всички модерни изследвания показват, че навременните мерки за запазване на здравето имат не само силен здравен, но и икономически ефект - лекуването на болния организъм е многократно по-скъпо от подпомагането на здравия да си остане такъв.

Пробиотици, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, под различна форма са използвани от векове, преди лактобацилът да бъде изолиран от бащата на съвременната микробиология Луи Пастьор, а руският физиолог и създател на имунологията Иля Мечников - да дефинира начина на действие на пробиотиците в теорията си за интоксикацията, за която получава Нобелова награда.

Той доказва, че основна причина за стареенето са т.нар. токсини, а приемането на храни, съдържащи лактобацили (като млякото например), забавя този процес.
=======================
Източник: Блиц

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov