Автор |
Съобщение |
penka
|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 1:14 pm
Заглавие : ??? ????? ?? ?????? - ???? ? ?? ???? - ????
|
|
|
Понеже по доста теми хаотично зачепкахме този въпрос, аз, спазвайки правилата във форума, реших да го кача като отделна тема.Предлагам да дискутираме цивилизовано по въпроса - т.е. - избягвайки формулировки и дори - закачки, които могат да накърнят някого.Мен винаги ме е интересувало, до какво води като личностна характеристика пола на човека.Смятам, че спокойно можем да изключим родовите функции, защото: първо - има хора, които не могат или не искат да имат деца, но това не ги прави по-малко мъже или жени; второ- след определена възраст хората обичайно вече не се размножават, но и това всъщност не ги променя като полово определено поведение.И така - темата е открита! |
|
|
|
|
|
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 2:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Според мен, като се изключат чисто физическите полови различия, остават единствено несъществени елементи като представи, социална обусловеност, трепети, емоции, предразсъдъци и прочие скоропреходности.
Колкото по-изравнени като представяне са двата пола, толкова различията между тях са по-размити. Не може в свят на прекалено агресивни жени да има прекалено агресивни мъже - видът няма да оцелее. И обратно.
Колкото до третия пол - амбивалетните, смятам че е по-скоро природна реакция. При животните свръхпопулацията води до нарастване на нелечимите болести и на смъртността, както и до нарастване на еднополовата ориентация. Не виждам защо хората да правят изключение. Може да съм професионално деформиран, но не виждам разлика между хората и другите животински видове, освен в лошия смисъл. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 2:59 pm
Заглавие :
|
|
|
Може би има едно-единствено различие, ако това изобщо е различие - пола ... но аз смятам, че това различие само допълва единия пол с другия!
Мъжът е преносител на живота, а жената е тази, която износва живота и му дава шанса да оцелее ... за какво различие става въпрос?!
Всяко разделение е просто унищожение на всички нива и ... нищо повече!
Абе вие защо не четете посланията на Гуруджи Лахири?! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
reveta
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 4:20 pm
Заглавие :
|
|
|
Мога само да припомня, че на чужд гръб и 100 тояги са малко. И че докато някой не изпадне в положението на другия е трудно да го разбере. Малко са бащите, които наистина осъзнават какво е за една майка да носи и роди дете, както и да се грижи денонощно за него, дори да е до нея през повечето време. Същото се отнася и за мъжете. Те носят техния си кръст и за много жени е трудно да разберат техните подбуди и начин на мислене. Затова единствения изход е да приемем различията си и да намерим начин да съществуваме заедно без непрестанни "войни". |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 4:33 pm
Заглавие :
|
|
|
И аз съм против войните между половете.Само трябва да проявяваме повече разбиране към особеностите си, които ни отличават като полове в чисто психологически план, много неприятности и болка бихме си спестили взаимно.Ама като че ли ни е по-лесно да казваме "не ги разбирам жените/мъжете/" и така си намираме оправдание, че ни мързи да се понапънем малко да вникнем в нещата.Много ми е смешно напоследък/и тъжно/ като чуя/прочета интервю с някой известен и уважаван мъж/обикновено интелектуалец, начетен, ерудиран/ като каже:"Жените са най-хубавото нещо на света,по-добрата част и /пр.суперлативи/,ама са голяма загадка.Трудно е за нас мъжете да ги разберем".Смешно ми е, /може и да греша/ама си мисля, че няма какво толкова трудно за рабиране, а съвсеем мъничко.И не се мисля за по-добра от мъжете, нито за по-лоша разбира се.Искам да ни разбират и ценят нас жените, ама чак пък да ни слагат на пиедестал, малко лицемерно ми звучи и задължаващо:"на всяка цена бъдете такива, каквито ни се иска".То за същото важи и обратното,понякога и ние очакваме прекалеено много от мъжете, по принцип, аз вече не, гледам да съм реалист, всички сме хора с различни реални възможности. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 4:34 pm
Заглавие :
|
|
|
Единствения изход е в НЕ-РАЗДЕЛЕНИЕТО, в НЕ-ДУАЛНОСТТА и всичко свързано с нея ... защото всички сме едно абсолютно цяло ... нямам предвид само жените и мъжете ... а всичко, в което пребиваваме и с които пребиваваме, и където пребиваваме ... Това е истината! |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 10:19 pm
Заглавие :
|
|
|
Добре, давам пример от практиката - при мен това е ежедневие и ви питам за коментар.Нашият офис е в центъра и паркирането е ужас. Офисът е една голяма къща с голям двор, в който паркираме служебните коли. До нас съседи са ни едни много известни мутри.Почти всяка сутрин те са ни запушили входа към двора с тяхна кола и респективно нашите коли не могат да излязат и да тръгнат по монтажи /т.е. - по работа/.Във фирмата ни има само две жени - аз и секретарката.Всичко останало е само мъже и то не са слаботелесни /все пак се занимаваме със секюрити/.Когато мутрите ни запушат, всички мъже се скатават, пушат и се разсейват.Единствено аз отивам, вдигам им един скандал и те си махат колата.Не че ще им накривя шапката, но все пак колите ни поне могат да излязат и да си вършат работата, за която ни се плаща.За тези и подобни случки мен ме определят като мъжкарана, а на мъжете никой не им казва женчовци.Защо?Аз искам да съм женствена и да си пия кафето сутрин и да се хиля с колегите, но нали трябва да си и вършим работата.Като не я свършват те - остава да я свърша аз /не че ми е приятно, или се натискам/.И така - от няколко пъти - вече става традиция, която мен ужасно ме дразни, но кокво да правя!Искам да съм повече жена, но как това да стане като, за да бъдеш жена около теб трябва да има мъже?!Инг и Янг - обаче като едното го няма, другото започва да се изкривява.Сигурно съм много пристрастна.Възможно е и сега просто да ми е накипяло.Не знам. Вие ще кажете. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 10:25 pm
Заглавие :
|
|
|
Накипяло ти е ... не, че и на мен понякога не ми накипява за най-различни неща, но... веднага съобразявам, че това ми е КАРМИЧНОТО ИЗПИТАНИЕ и веднага скланям глава, щото ще си имам големи пролеми в последствие!
И ако не го направя ... олеле-мале ле ...
Пък и да ти кажа от опит .. те де, проблемите, никога не закъсняват, още повече, когато си съвсем наясно с нещата и ситуациите около теб и ... в теб! |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 10:31 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз имам едно обяснение за това, може да греша, ама това ми е първата мисъл, докато четях постинга /а хич не е ласкателна за колегите ти, за съжаление/.Сигурно са разчитали точно на това, че ти ще се разправяш, но не защото си мъжкарана, а защото си жена и на проява на кавалерство от страна на мутрите/що пък не, какво като са мутри/ - няма да тръгнат да те трепят я, ще си махнат колите, за да им се махнеш от главата. Може пък колегите ти да разчитат и на женския ти чар,та мутрите да омекнат.За всеки уважаващ себе си мъж /а мутрите може да се имат за такива/е под достойнството да скача на жена, виж ако им се озъби някой от вашите мъже в офиса, може да пострада.Много лесно са си решили те проблема.
Има ги всякакви, нали помниш историята ни с гумата на колата, баш пък на 8 март. |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 10:42 pm
Заглавие :
|
|
|
То и аз си мисля нещо подобно, кati.Обаче не е точно така.Аз съм на 42 години.Не че изглеждам зле, но за женски чар - какво да ти кажа, беше преди повече годинки.За кавалерство и дума не може да става - те просто не са такива /познавам доста, ако искаш ще обясня - но това е дълга тема/.Те се респектират единствено от сила. Нещо като животни. Усещат, когато те е страх, или когато не те е страх.Мутрите са ни комшии и през ден ни искат по някоя услуга, която ние им правим. Така, че не мисля, че някой от колегите ми може реално да се страхува, че ще му скочат.Просто им е по-лесно така, а и не искат да влизат в разправии.Съжалявам, че ви занимах с мои си лични нерви.Та да се върна към темата - и аз не знам кое ме определя като жена и кое определя тях като мъже.Ако може някой да ме напъти, ще съм му благодарна. |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 10:59 pm
Заглавие :
|
|
|
Не се извинявай, не вярвам някой да се разсърди, че си споделила изнервящо лично преживяване, тук всички мисля, че са съпричастни и се отнасят с разбиране и за такива неща, а пък и някои случки са повод за размисъл по темите.Много ми е трудно и на мен да се произнеса за различията и приликите между двата пола, че като се почне , може да се говори до безкрайност по темата.Много неща могат да се кажат.Аз лично напоследък се замислям за някои клишета, които са породени от разни предразсъдъци и догми.Примерно, когато искат да набедят някой мъж, че е слабохарактерен, страхлив, нерешителен, го обявавяват за "женчо", като че ли това са типичните женски качества.Всъщност това са общочовешки недостатъци/не качества/ и не са добре за никого, вкл.и за жените.Както и когато някой мъж е некоректен, лицемерен, хитър, подмолен, пак го сравняват с жена, като че ли това е характерно за всяка една жена.Това пак е въпрос на личностна характеристика, а не на пол. Ако някой е "точен" човек, значи е истински мъж.Мисля, че това се изисква от всички, независимо от пола.Или пък клишето за "женската злоба", клюкарстването, интриганстването и т.н.- все женски характеристики.Ами от от опит съм се обявила, че не е така, някой мъже не само, че не падат по-долу, ами са по вещи и изобретателни в тези типично смятани за женски предразположености.Въобще, всичко опира до човек, а не до пол. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Мар 13, 2007 11:10 pm
Заглавие :
|
|
|
penka написа: | Та да се върна към темата - и аз не знам кое ме определя като жена и кое определя тях като мъже.Ако може някой да ме напъти, ще съм му благодарна. |
Ами ... пак ще ти кажа, дано само да ме разбереш правилно!
Смисъла на цялата работа не е в това кой е определен като жена и кой като мъж!!! Защото именно това е разделението - това е дуализма, който е абсолютно несъстоятелен като такъв в ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ и ИСТИНСКОТО РАЗБИРАНЕ НА ЖИВОТА!!!
По-важно е кой е ЧОВЕК доближил се до ИСТИНСКИТЕ РЕАЛНОСТИ, а не придните реалности, които са именно в дуалността, в разделението между хората - било то жени или пък мъже, или пък ... деца!
В противен случай следва ... ОБИДАТА ... която е пълно и тотално разрушение на всичко в нас и около нас!!!
Пак ще повторя ... всичко е едно цяло, което не бива да бъде нарушавано от интеликтуални виждания, тълкувания и разбирания, а трябва да бъде обединявано от самата ИНТЕЛИГЕНТНОСТ - интелигентността на природните закономерности, т.е. себеуважавайки се човека трябва да разбира правилно и да приема хората около себе си такива, каквито СА!
Само по този начин - чрез смирение и търпение, и ... отново разбиране ... може да променим нещата към положителните им тенденции ...
Иначе става пълна каша и ... следват ярост, гняв, ядосване, тревожност, напрежение и ... започват да ни гонят най-вече и преди всичко болести, които се опитват да ни вразумят!
Ами ... защо ни е всичкото това?! |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Мар 14, 2007 2:43 pm
Заглавие :
|
|
|
Пак ме разсмя...
Ама да ти кажа често, то и това вече не е критерий ... щото сама знаеш, че човека е андрогин /т.е. всеки или всяка, мъж или жена притежават еднакви хормони - само дето при едия пол са преобладаващи в повечко женските или мъжките/ и може да си сменя вече пола както му щукне из главата ...
Знаеш ли колко много беше доволен от "трансцеденталната" Андриана, онзи нашия общ "познат-клиент" от Смолянско, дето му изгориха дърводелския цех и къщата ... |
Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пет Мар 23, 2007 1:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 8:01 pm
Заглавие :
|
|
|
Няма какво толкова да говорим, дай да го горим пак |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 8:13 pm
Заглавие :
|
|
|
Хахаааа ... той като беше дошъл при мене точно това и направи, но го "сгащих" и му дадох да разбере, че няма да я бъде тази "тук - да лъже, там- да маже"!
И ни съм го чула, ни видяла повече ... забрави за изложбите в НДК-то, забрави и за поканите си ... и за всичко!
Само да посмее да ми се весне ... |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|