НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 9:12 pm Вижте мненията без отговор
Нефертити - царица на Египет или какво знаем за нея?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 13, 2009 3:10 pm
МнениеЗаглавие : Нефертити - царица на Египет или какво знаем за нея?
Отговорете с цитат



Царица Нефертити е не само една от най-разпознаваемите икони на древен Египет, но също така и тема на множество съвременни спорове. Тя е доста повече от „красиво лице” обаче, защото заема безпрецедентно ниво на значимост в периода Амарна на 18-та египетска династия. Редица произведения на изкуството дават очевидна представа за нейното обществено положение и сочат, че тя е имала почти толкова влияние, колкото и съпругът й – цар Ехнатон.

Водят се спорове дали във вените на Нефертити тече царска кръв. Тя вероятно е дъщеря на офицера от армията, а по-късно фараон, Ay. Други предполагат, че може би Нефертити е дъщеря на Тайе, или че е братовчедка на Ехнатон. Въпреки това, като "наследница", тя може би също да е потомък на Амос-Нефертари. Нефертити никога не е предявявала претенции да е царска дъщеря, така че със сигурност се знае, че тя не е царска наследница по пряка линия.

Известен факт е, че Нефертити е била съпруга на Ехнатон и заедно са имали шест дъщери. Египетската царица е споделяла мъжа си с две други царски съпруги на име Мекитатен и Анесенпатен, както и по-късно с вероятната си дъщеря Меритатен.

Множество хвалебствени слова са изписани за Нефертити, за нейната чудна красота. Редица открития сочат, че Нефертити е била „главна царица” на Ехнатон и той е имал изключително добро отношение към нея и е проявявал интимност към нея и на публични места.



Въпреки че е е имал няколко жени, в четирите ъгъла на гранитния саркофаг на Ехнатон е била издълбана фигурата на Нефертити, която да защитава неговата мумия. Тази роля е давана традиционно на женските божества Исис, Нефис, Селкет и Нейт. Счита се, че влияние в личния живот на Нефертити и Ехнатон е имало присъствието на майката на Ехнатон – Тайе, тъй като тя е имала специална позиция на „мъдра жена” в неговия царски двор.

Тайе като една „мъдра жена” е често изобразявана с лицеви характеристики, които не само свидетелстват за старост, но за житейски опит и мъдрост и призовават за уважение и дори благоговение. И когато лицето на Нефертити започва да се представя с първите признаци на старостта, това може само да означава, че тя е поела позицията на "мъдра жена" след смъртта на Тайе, което свидетелства за високия й статут в царския двор.

Нефертити и нейният съпруг са живяли по време на изключително необичаен период в египетската история. Това е било време на религиозни противоречия, традиционните богове на древен Египет са били повече или по-малко изоставени и най-вече от царското семейство в полза на един Бог – Богът Слънце Атен.

Смята се, че Нефертити е имала активна роля в религиозните и културни промени, инициирани от мъжа й. Тя също е имала позиция на свещеник, и е била посветен богомолец на бога Атен. В царската религия, на царя и царицата е гледано като на "изконна първа двойка". Те са били ония, които са почитали Богът Слънце и само чрез тях Богът е бил достъпен за останалите.

Нефертити се е обличала привлекателно и е изпълнявала същата функция като на „Божия съпруга на Амон” в религията на Амарна. Като такава тя в действителност поема ролята на Тефнат, която е била дащеря и съпруга на Амон. След четвъртата година царуване, Нефертити започва да носи шапка с форма на четвъртита плоскост, подобно на шапките на Тефнат, създавайки визия на сфинкс в лъвски аспект.

-----
sanovnik.bg

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 13, 2009 3:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Към края на царуването на Ехнатон, Нефертити изчезва от египетските исторически архиви. Години наред, учените са смятали, че тя се е оттеглила от благоприличие към царя фараон, но това действително е случай на сгрешена идентичност. Това е била Кайа, името и изображенията, на която са били изтрити от паметниците и заменени с тези на Меритатен, една от дъщерите на Ехнатон.



Има предположение, въпреки че липсват подкрепящи доказателства, че към дванадесетата година от царуването на Ехнатон и след като го дарила със син и евентуално дъщеря, Кайа се е превърнала в твърде голям съперник на Нефертити, която е станала причина за изпадането в немилост на Кайа.

Възможно е Нефертити да е изчезнала няколко години след Кайа, което означава, че тя е починала на възраст около тридесет години.

Скоро след изчезването на Нефертити, археологическите сведения сочат, че Ехнатон е приел съ-регент, с когото да споделя престола на Египет. Една от теориите е, че този съ-регент не е никой друг освен самата Нефертити.

Друга теория е, че е имало действително двама съуправници – регенти, един от синовете на Ехнатон на име Сменкаре и Нефертити под името Нефернефератен. Без съмнение, подобно на мъжа си, който първоначално е носил името Аменхотеп, тя също би могла да приеме ново име, Нефернефератен в чест на Бог Атен.

Джейкъбс Ван Дайк от Оксфордския университет, изследващ историята на древен Египет, вярва, че наистина Нефертити е станала съ-регент заедно със съпруга си и че нейната роля като царска съпруга е била поета от най-голямата й дъщеря, Меритатен. Ван Дайк също така предполага, че Сменкаре може да е бил самата Нефертити, която управлява след смъртта на съпруга си, а собствената и дъщеря е в церемониалтата роля на "Великата царска съпруга".

Друг учен, Кирил Алдред изследва погребална вещ, наречена shawabti. Той твърди, че тази вещ според древен надпис, е принадлежала на самата Нефертити, а не, както някои учени твърдят, че е дарение от нея за погребението на Ехнатон. Вероятно, въпросната вещ е направена след смъртта на царицата, тъй като такъв е бил обичаят по това време, да се правят подобни предмети за процеса на балсамиране. Ехнатон отхвърля тази практика като част от новата си религия, но въпреки това, две от неговите собствени shawabti остават неразгадани.

Алдред също отбелязва, че въпросната shawabti представя Нефертити като господстваща царица, а не съ-регент. Той вярва, че Нефертити е починала на четиринадесетата година от царуването на Ехнатон.

Ако това наистина е вярно, че Нефертити е починала по време на царуването на мъжа си, то годината посочена от Алдред най-вероятно е вярна. Нефертити е изобразена върху редица релефи, включително и този от погребението на втората й дъщеря, за която се смята, че е починала по време на тринадесетата година от царуването на Ехнатон.

Последните сведения за Нефертити датират от времето на четиринадесетата година от царуването на Ехнатон, а именно това са документи за доставка на вино от нейното имение, за което след това липсват всякакви данни. Според Алдред по презумпция трябва да се приеме, че Нефертити е изчезнала някъде около четиринадесетата година от царуването на Ехнатон.

----
sanovnik.bg

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov