НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 4:22 pm Вижте мненията без отговор
Главоболие
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пон Ное 16, 2009 1:53 pm
МнениеЗаглавие : Главоболие
Отговорете с цитат

Главоболието е най-често срещаната и най-разнообразната по причини, вид, интензивност, локализация и протичане болка. Главоболието рядко се явява като самостойна болест /тогава говорим за мигрена/; в повечето случаи то е признак на основно заболяване. Много често начинът на протичане на главоболието, неговата локализация и характер се определят от вида на заболяването.

Главоболие – видове, причини, симптоми

Невротично главоболие. Най-често е изява на редица функционални или органични заболявания на нервната система. То е един от най-честите симптоми при неврозите и водеща проява при неврастенията. Обикновено се проявява в теменната област на главата и има стягащ характер /като че ли на главата е сложена тясна шапка/. По интензивност варира различно: има часове на деня, когато намалява, успокоява се при приемане на седативни средства, а се усилва при всяко състояние на напрежение, независимо от какъв характер е то. Най-силно е главоболието при повторение на онези ситуации, явления или преживявания, които са източник на невротичен срив, или пък при спомена за тях. Продължителността в 24-часовия цикъл е различна зависи от факторите и условията, в които протича денят. Например при неспокоен сън болният се събужда с главоболие, но ако обстановката, в която протича денят, е спокойна, с определен ритъм, без излишни напрежения, главоболието може да стихне. Обратно, при спокоен спонтанен или медикаментозен сън болният може да се събуди без главоболие, но при напрегната и неритмична обстановка то да се появи, като продължи през целия ден. Много често /особено у склонните към хипохондрични изживявания болни/ главоболието става източник на неоснователни предположения от страна на болния за развитие на мозъчен тумор. Този източник на болестно самовнушение става централен обект на самонаблюдение, източник на напрежение и очакване на лоши жизнени събития. Това от своя страна усилва напрежението, което пък става причина за усилване на главоболието.



Съдово главоболие. Неговата основна разновидност е мигрената. Друга разновидност на съдовото главоболие е главоболието при хипертонична болест. То се локализира обикновено в тилната област на главата и по-рядко в челната или слепоочната област. В много случаи то е повече като натиск и стягане и е съпроводено с чувството на замайване на главата. В много случаи главоболието на хипертониците се засилва нощем. Това главоболие понякога може да има пулсиращ характер, с което наподобява мигрената, но няма неговия пристъпен характер. Напротив, при хипертонията главоболието е постоянно, ежедневно. Главоболието при атеросклероза е с тъп характер, обхваща главно темето и се засилва в легнало положение /особено при ниска възглавница/. При сърдечни заболявания /вследствие нарушеното кръвоснабдяване на мозъка/ често има тъпо, досадно главоболие, което се засилва в легнало положение. Някои болести на кръвта, например анемия, също могат да се изявяват с упорито, трудно поддаващо се на лечение главоболие.

Главоболие при вътрешни заболявания. Нерядко главоболието може да се наблюдава и при вътрешни заболявания. Главоболието най-често се дължи на хроничен запек и интоксикация на организма. Тогава то е тъпо и тягостно. Доказателство за връзката между главоболието и запека е фактът, че след регулиране на изхожданията по голяма нужда главоболието изчезва. Често главоболието е първият симптом при бъбречна недостатъчност, захарна болест, подагра. В тези случаи то е тъпо стягащо, но може да бъде като при мигрена пристъпно, локализирано в половината глава и съпроводено с повръщане и зрителни смущения. С главоболие от мигренозен тип могат да протекат и жлъчнокаменната болест и дискенезиите на жлъчните пътища, т. нар. жлъчна мигрена.

Главоболие при инфекции. Обикновено главоболието е начална изява на редица остри инфекции със или без въвличане на централната нервна система: грип, тиф, пневмония, катари на горните дихателни пътища. В тези случаи главоболието предхожда повишаването на температурата. Главоболието при острите инфекции е локализирано в челото или слепоочията, има остър и разпъващ характер, обхваща цялата глава и често се съпровожда с гадене и повръщане.

Главоболие при отравяния. Някои остри и хронични отравяния – с алкохол, тютюн, олово, въглероден двуокис и лекарства, могат също да протекат с упорито главоболие.
Физиологични процеси. С главоболие с различна интензивност могат да протекат някои физиологични състояния на организма – менструация, бременност.

Други причини. Останалите видове главоболия се дължат на следните причини – главоболието може да бъде тъпо след безсъние, пулсиращо и „разцепващо“ след злоупотреба с алкохол, остро, внезапно настъпващо в тила или теменната област главоболие при субарахноидалния кръвоизлив и т. н.

=======

"Дар"

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пон Ное 16, 2009 1:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Главоболие – лечение
Общи съвети

1. Премахнете запека, главната причина за голяма част от главоболията.

2. Премахнете емоционалните напрежения и извънредния стрес, които са втората по значение причина за главоболията.

3. Регулирайте ритъма на работа и почивка, избягвайте преумората и късното лягане. Бъдете по-често сред природата, ходете боси.

4. Приемайте повече пресни плодове, зеленчукови сокове и постни супи и по-малко продукти от животински произход. Хранете се в спокойна обстановка, дъвчете храната добре.

5. Опитайте следната билкова рецепта: босилек, маточина, валериана, жълт кантарион и мащерка по равно количество. 2 суп. лъж. от сместа се варят 3 мин. в 600 г вода. Пие се 4 пъти на ден, половин час преди ядене и сън по 150 г.

Хипертоничното главоболие, най-опасният вид главоболие, преминава с нормализиране на кръвното налягане. В случая много важна е диетата – безсолна и без тлъстини, също така и методите за релаксация. При главоболие вследствие на атеросклероза се препоръчва да се пие чай от орехови листа.

Овладяване на пристъпите на главоболие

Обикновено главоболието се третира със седативни средства – аспирин, амидофен, ацетизал, антипирин, мигнезия и др. Това не е най-доброто решение, защото тези лекарствени средства водят до редица странични ефекти. В същото време съществуват множество безвредни безлекарствени методи на въздействие. Ето някои от тях.

•Преустановете всякакво умствено и психично напрежение и потърсете тихо и спокойно място.
•Правете упражнения на главата напред-назад, встрани и в кръг в продължение на 3-4 минути.
•Масажирайте енергично палците на ръцете и краката . Стискайте областите между пръстите и подръпвайте надолу висулките на ушите. При главоболие с челна локализация поглаждайте енергично челото над веждите; при странична локализация масажирайте средата на слепоочията чрез кръгови движения с палците, а при болки в тила правете акупресура на точките встрани от тилната ямка.
•Налагането на главата с листо прясно зеле със смачкани жилки /това става с помощта на шише/ може да донесе облекчение.
•Правенето на клизма с вода или урина с последващо хранително разтоварване води до значително подобрение, особено при инфекциозни и токсични, включително чревно, самоотравяния.
Забележка. Не се опитвайте да се самолекувате, когато:

1. Когато главоболието е особено силно, придружено с гадене и повръщане, световъртеж и светобоязън. Тогава чрез преглед и изследвания трябва да се проучи вероятността за наличие на менингит, мозъчен тумор или болести на лабиринта на ухото.

2. Болките в главата се появяват или усилват при натоварване на зрителния апарат. Тогава не е изключено наличието на глаукома или рефракционни очни аномалии.

3. Налице е силно главоболие, придружено от говорни, сетивни или двигателни смущения или разстройства в съзнанието. Тогава може да съществува възможност от мозъчен инсулт.

======

"Дар"

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пон Ное 16, 2009 2:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ГЛАВОБОЛИЕТО е симптом за високо кръвно

Всеки тип главоболие си има своята причина. За да можете трайно да го отстраните, трябва ла успеете да я откриете И след това сами или с помощта на лекар - да из берете най-добрите мерки за лечение. Не забравяйте - болката сама по себе си не е заболяване, а реакция на организма която ви позволява да разберете, че нещо някъде не е наред.

Болка от напрежение
1. Главата ще ви се пръсне (с еднаква сила и от двете страни).
2. Болката е монотонна, тъпа, стягаща.
3. Имате усещането, че главата ви е поставена в менгеме.
4. Пристъпът възниква след кавга или неочаквана вест (независимо приятна или не), която ви е развълнувала.
5. Прекарвате много време пред компютъра или зад волана.
6. Вършите работа, която изисква продължителна концентрация на вниманието и емоционално напрежение и не може да бъде отложена за утре.

Този вид болка можете да намалите, като се постараете да избягвате стреса. Движете се колкото е възможно повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни (например на компютър), поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

Мигрена
1. Пристъпи на силна пулсираща болка в едната половина на главата (или по-рядко и в двете).
2. Епицентърът на болезнените усещания са челото, слепоочията и очите.
3. Болката е придружена от гадене, повръщане, виене на свят. треперене и студ в ръцете, повишена чувствителност към звук и светлина
4. След пристъпа се чувствате разбити и искате да спите.
5. Главата ви боли след емоционален стрес, приемане на лекарство, промени във времето, вдигане на тежести, тренировки. Често пристъпът ви обхваща, когато дълго време не сте яли или сто хапнали ядки, бобови култури, пили сте вино или сте прекарали няколко часа на слаба светлина, или на твърде шумно място.
6. От същия проблем страдат вашата майка, баба. леля и друга близка роднина (при мъжете този вид главоболие се среща 2-3 пъти по-рядко).

От мигрена страдат приблизително 20% от хората. Причината за нея са мозъчните съдове, които... се свиват и разширяват, изпълвайки главата с пулсираща болка.
Трябва да се научите да палите емоционалното си равновесие, да спите не по-малко от 8 часа. Полезни ще са йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури - контрастен душ. басейн, сауна.

Клъстерно главоболие
1. Болката се появява през нощта.
2. Тя е пулсираща и винаги обхваща една и съща половина от лицето и главата.
3. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на очите, слепоочията, части от челото, темето, а понякога в ухото и долната челюст.
4. По време на пристъпа очите се зачервяват и започват да сълзят, а лицето се покрива с капки пот.
5. Най-силна е болката пред първите 5-10 минути но тя продължава от 30 минути до 2 часа и може да се повтори 2-3 пъти в денонощието.
6 Болезнената атака се групира в серия от пристъпи, продължаващи от няколко седмици до 3 месеца, а след това изчезва за половин, а понякога дори за 2-3 години.
Това е мъжкият вариант за мигрена. В 9 от 10 случаи тя застига именно мъжете. Най-опасната възраст е между 20 и 30 години. След 65-годишна възраст болката минава от само себе си.
За да намалите неприятните атаки и да ги направите по-редки, откажете цигарите и алкохола. Старайте се да живеете по строго определен режим - промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие.



Артериални хипертония
1. Сутрин се събуждате със силно главоболие.
2. След събуждането лицето ви е отекло. клепачите подути, а под очите имате торбички.
3. Боли ви цялата глава, но най-силно тилната част.
4. Болката се засилва след физическо натоварване.
5. Към обяд болката затихва.
6. Главоболието се появява почти всеки ден.

Източникът на това главоболие е свиването на мозъчните съдове. Най-непосредствената заплаха от високото кръвно е инсултът. Затова лечението е задължително. Посъветвайте се с лекар за медикаментите, които могат да контролират налягането ви.

======
lekar.bg

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пон Ное 16, 2009 2:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Скрита анемия се маскира като главоболие

„От известно време чувствам особена слабост, съпроводена с виене на свят и премаляване. Бях на изследвания, но не ми намериха нещо особено, освен леко намаляване на хемоглобина. Казаха ми, че имам скрита анемия. Какво е това и как се лекува?"


При скритата анемия има намаление на хемоглобина в кръвта под нормата без това да е изявено като заболяване, а се дължи на други състояния на организма, които могат и да са предболестни.

Тази скрита анемия е маскирана различно, най-често като главоболие, загуба на апетит, проблеми с паметтта, раздразнителност. Друг ред симптоми са необяснимата слабост, бързо уморяване, депресия, хладни крайници, виене на свят, задух при усилия, бледност на кожата и лигавиците, чупливи нокти, съхнене на устата, затруднено преглъщане, болки по венците. Скритата анемия много често се дължи на проблеми при усвояване на желязото. Те идват от непълноценно хранене, еднообразна храна, различни увреждания на стомаха и червата, при които желязото не стига до кръвотворните органи. Друга важна причина е недостигът на фолиева киселина и витамин В12. Когато някой от тези елементи по различни причини не достига, се появяват симптомите на скрита анемия. Често това са възпаления на стомаха и червата. Трета сериозна причина е манията за лекарства. Съвременният свят взема лекарства със и без нужда, а голяма част от тях увреждат кръвотворните органи. Отначало това се изразява с леки признаци, но след време настъпват постоянна слабост и задух.

Причината на всяка анемия трябва да се изясни, но до поставяне на диагнозата пациентът може да започне с някои лесни мерки.

1. Да засили приемането на желязосъдържащи храни: черен дроб, яйчен жълтък, фасул, грах, спанак, риба. Да пие леки препарати съдържащи желязо.

2. Да се започне прилагане на фолиева киселина и витамин В12.

3. Да се намали или спре вземането на лекарства, които атакуват кръвотворните органи: аналгин, амидофен, индометацин, сулфонамиди, антихистаминови препарати, почти всички антибиотици, противогъбични и много други.

====
lekar.bg

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пон Ное 16, 2009 2:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Гимнастика при главоболие

Упражненията се изпълняват при леко, току що започнало главоболие, иначе то може да се засили

- Бързо повдигнете вежди, след което им позволете да се върнат в нормалното си положение.
- Повдигнете дясната вежда и я отпуснете, после направете същото с лявата. За да вие по-лесно, придържайте с пръст веждата в покой.
- Леко отворете уста и движете долната челюст отдясно наляво, после отляво надясно.
- Намръщете нос така сякаш усещате неприятна миризма.


======
lekar.bg


_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov