НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 2:18 pm Вижте мненията без отговор
4 болести, за които и докторите може да сгрешат
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 2:56 am
МнениеЗаглавие : 4 болести, за които и докторите може да сгрешат
Отговорете с цитат

Съмнявате се в поставената ви диагноза? Предлагаме ви няколко възможни варианта – за заболявания, за които не е учудващо, ако и лекарите сбъркат в преценката си. Някои типични и често срещани симптоми са характерни за много болести и невинаги е лесно да бъдат правилно разчетени, дори от добрият специалист. Понякога дори и той може да пропусне някой знак. А това съответно води до погрешна диагноза, съответно и до неправилно лечение.

Това може да се дължи както на факта, че много неразположения имат сходни симптоми, така и защото истинската причина може да бъде открита само с тестове, които лекарят ви е преценил като ненужни, защото вече е уверен в преценката си.

Ако обаче и вие сте по-наясно с често бърканите състояния, ще можете да помогнете – да зададете правилните въпроси, за да предотвратите или поправите грешката.

1. Симптоми: обездвижване на едната страна, главоболие, замайване, внезапно замъглено зрение, липса на баланс и мускулна координация и/или заваляна реч.

- Докторът казва, че това е: вертиго, мигрена или болест на вътрешното ухо.
- Може да е: удар.
- Защо се получава объркването? Данните показват, че около 15% от случаите на удар при хора под 45 години се дължат именно на объркана диагноза. Когато пациентите са по-млади и в друго отношение здрави, лекарите е по-лесно да се подведат и да се насочат първо към по-лек проблем. Но, ако напуснете спешното отделение с недиагностициран удар, рискът от втори рязко нараства. А можете да пропуснете и възможността да обърнете процеса на увреждане на речта и зрението, парализата и невъзвратими щети върху мозъка.

Съвет: ако едната ви страна е скована или имате каквато и да е комбинация от горепосочените симптоми, обадете се на бърза помощ или бързайте към спешното отделение. Особено ако симптомите продължат повече от час.



2. Симптоми: главоболие и/или пищене в ушите, болки в гърба, врата и/или зъбите.

- Докторът казва, че това е: Мигрена или проблем с ушите.
- Може да е: темпоромандибуларен ставен синдром.
- Защо се получава объркването? Когато ставата, свързваща челюстта и черепа се възпали, болката се разпространява и предизвиква главоболие или проблем с ушите. Темпоромандибуларният ставен синдром се лекува най-добре от зъболекар, но симптомите вероятно ще ви накарат да отидете при друг лекар, а той може да постави друга диагноза. Последствията? Сериозна болка, която е можело лесно да бъде облекчена.

Съвет: Ако лекарят е неуверен в диагнозата, не назначи достатъчно изследвания или предпише лекарства, които просто не действат, идете при стоматолог.

3. Симптоми: умора или затруднено дишане плюс болка в гърдите или пристягане и/или сърцебиене.

- Докторът казва, че това е: стрес или паническа атака.
- Може да е: сърдечна недостатъчност или проява на сърдечно заболяване.
- Защо се получава объркването? Сърдечната недостатъчност е по-трудна за диагностициране при жените, отколкото при мъжете: умората или затрудненото дишане може да са единствения признак за проблем. В действителност почти половината от случаите на сърдечна недостатъчност при жените са първоначално диагностицирани погрешно – и сърдечните заболявания все още са сред най-честите причини за смърт при жените.

Съвет: ако лечението, препоръчано от лекаря, не помогне, веднага отидете на преглед при кардиолог.

4. Симптоми: тъга и умора, нарастване на теглото, безсъние и/или мускулни болки и скованост.

- Докторът казва, че това е: депресия.
- Може да е: хипотиреоидизъм.
- Защо се получава объркването? Лекарите имат навика да свързват продължителната тъга с депресията и може да не се сетят да ви изследват за хипотиреоидизъм - състояние, в което щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно хормони. Оставен без лечение, то може да причини висок холестерол, високо кръвно, сърдечни заболявания и иронично или не... клинична депресия.

Съвет: Ако предписаните лекарства не повдигнат настроението ви, изискайте да ви бъде направен TSH кръвен тест, за да се отхвърли или потвърди вероятността от хипотиреоидизъм. Най-добре дори поискайте теста още при първото си посещение при лекаря.

=========
здраве.bg

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov