НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Яну 22, 2022 11:12 am Вижте мненията без отговор
Тубуркулозата - отново царица на болестите ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 2:33 pm
МнениеЗаглавие : Тубуркулозата - отново царица на болестите ...
Отговорете с цитат

Поводът да отворя тази тема е, че "жълтата гостенка" за момента просто е епидемия в България.Така се говори под сурдинка в ... медицинските среди ...

Странното обаче е, че този факт жестоко се премълчава и ... естествено няма карантина за туберкулозата, но има карантина за измисления "свински грип" ... Sad Confused

Затова качвам темата и искам да бъдете информирани, защото следващата стъпка след мултицираната туберкулоза просто е ... скоротечния рак на белите дробове ... Sad ... също епидемия в България ... Sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

И ... отново никой - нищо!

Няма значение, че на 15. 10. 2009 год. за България бяха отпуснати от Европейския съюз 9 500 000 милиона евро за лечението на туберкулозата и ... покрай нея СПИН-а.

И дотолкова, доколкото сме сведущи колко спинозно болни имаме, сами можете да си направите сметка и да стигнете до заключението, че тези милиони са отпуснати не толкова за СПИН-а, колкото за "ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА ..."

Три дена след като беше отпусната тази помощ втората по "ранг" в Управителния съвет на йога-центъра "Свами Дев Мурти" ми се изхили най-презрително и подигравателно като се "изцепи" в див смях:

"Ха ... че има ли вече изобщо туберкулоза по света!" Shocked Shocked Shocked

Меко казано подобно невежество и незнание може да изуми до безкрайност един осмедомен човек относно случая с туберкулозата!

Недопустимо е - още повече в един йога-център!!! - да не се знае какво е дереджето (поне в страната ни!!!) с туберкулозата на място, където се събират групи ... и то над 10 човека, които упражняват интензивно определено ойга дишане!!!

Да не казвам, че просто е ... ужасяващо!

За това бих желала колкото е възможно толкова повече хора да знаят за туберкулозната епидемия в страната, защото тя се развива в мултицираната й форма поради което не може да бъде открита в по-ранните й фази ...

Публикувам и материалът за Европейската помощ ..
.


Борим туберкулозата с над 9 милиона евро

Над 9,4 млн. евро ще получи страната ни от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за реализиране на програмата "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", съобщи правителствената информационна служба.

Правителството днес одобри проекта на споразумение за предоставяне на безвъзмездната помощ. Средствата са за петгодишен период.

Според Световната здравна организация (СЗО) България е сред 27-те страни в света, които са засегнати сериозно от мултирезистентната туберкулоза. Основната цел на програмата е да се понижи заболеваемостта в страната от 38 на 100 000 души през 2008 г. до 27 на 100 000 до 2014 г.

За пръв път в България вече са доставени шест медикамента за лечение на пациенти, болни от мултирезистентна туберкулоза по линия на комитета "Зелена светлина" към СЗО.

Към основните целеви групи и бенефициенти по програмата са включени нови – имигрантите и младежите в риск, живеещи в специализирани институции.

Предвижда се също така за пръв път у нас да се проведе национално проучване на лекарствената чувствителност на туберкулозата.
---------------------------------------------------------------
news.expert.bg


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Съб Яну 02, 2010 3:29 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 2:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Бум на туберкулоза в страната, бацилът устойчив на лекарства

Туберкулоза покосява все повече хора в страната, показват наблюденията на лекари от няколко града.

Забелязва се увеличение на болните в Смолянско, заяви д-р Златка Шопова - директор на Диспансера за белодробни заболявания в града. По думите й, през 2008-а е отчетена най-ниската заболеваемост от всички наблюдавани години досега - 19,90 на сто хиляди души население за областта. През тази година обаче броят на новорегистрираните случаи се е увеличил до 25 на сто хиляди души. В област Смолян през 2008 г. са регистрирани 26 болни от туберкулоза, а към момента новооткритите са 32-ма. Най-голям брой от новооткритите случаи са хора на възраст от 30 до 50 години. 18 от тях са над 60-години.

За зачестили случаи на туберколоза предупредиха и лекари от София.

Проблемът не е нов, завишаване на случаите се наблюдава още отпреди 20 години, потвърди пулмологът проф. Петко Минчев от болницата по белодробни заболявания “Св. София” в столица.

Зачестяват и случаите на мултирезистентната туберкулоза, която е устойчива на антибиотици и затова трудно се поддава на лечение.

В последните месеци из страната тръгнаха мобилни кабинети за профилактични прегледи, затова излизат и повече случаи, заяви д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза” в Министерството на здравеопазването. По думите й до миналата година Смолян е бил с едно от най-ниските нива на заболеваемост - 24 случая.

Според медиците заниженият санитарен контрол в заведенията за бързо хранене и липсата на здравни книжки на кухненския персонал са в основата на проблема. Туберкулозата се проявява от 40 до 60 дни след инфектирането.

Всеки месец стотици се заразяват с бацила, малцина от тях обаче знаят, че са носители на заразата. Докато туберкулозата се прояви, те сеят инфекция.

Националният координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза одобри по една болница във всички 28 областни центъра, в които ще бъдат назначени 28 мениджъри по тези заболявания и 56 медицински сестри за проследяване лечението на пациентите с туберкулоза По специални програми за ранно откриване на инфектираните и зачисляването им на лечение ще се работи в 13 общини - София, Пловдив, Монтана, Видин, Сливен, Враца, Бургас, Кюстендил, Хасково, Стара Загора, Добрич, Варна и Пазарджик.
======================================================
Източник: Монитор

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 2:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ТуберкулозатаТуберкулозата(на латински: Tuberculosis) е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Той бива 5 основни типа (човешки, говежди, птичи, миши и поикилотермен), като епидемиологично значение за човека имат първите два. Лекува се с индивидуална антибиотична терапия. Наскоро в прибалтийските страни са забелязани случаи на резистентни към известните лекарства щамове. Той се намира навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза, който кашля.

Най-застрашени от заразяване и заболяване са контактните т. е. живеещите и работещите в едно помещение с болния хора. Не всеки контактен се разболява. От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др.

Исторически сведения за заболяването

В древността

Доказателства за наличие на болестта са открити при египетски мумии=

Туберкулозата е заболяване известно от древността. Най-ранните сигурни доказателства за това датират от епохата на плейстоцена. Открити са фрагменти ДНК от причинителя на заболяването в кост на бизон живял в Северна Америка и боледувал от туберкулоза преди 17 500 - 18 000 години. Все още не е ясно дали човека се е превърнал в чувствителен за заболяването вид заразявайки се от одомашнените животни или е настъпил точно обратния процес. Последните изследвания сочат, че основните причинители на туберкулозата при човека и говедата (Mycobacterium tuberculosis и Mycobacterium bovis) не произлизат пряко един от друг, а имат общ предшественик.При археологически разкопки в източното средиземноморие учени откриват общ гроб на майка и дете погребани преди около 9 000 години. При изследване на костите им се установява, че те са боледували от туберкулоза. Характерни изменения за туберкулоза са открити в гръбначен стълб на египетска мумия на възраст 4 500 - 5 000 години. Сигурни доказателства за наличие на туберкулоза при хората в Южна Америка датират от преди 2 000 години в мумии открити в Андите. От общо 12 в 7 от тях има ясни доказателства, че са боледували от това заболяване.

Дълго преди да бъде открит причинителят на туберкулозата се е предполагало, че тя е заразна болест. Във вавилонския кодекс на Хамурапи било разрешено правото на развод с болна жена проявяваща признаци на белодробна туберкулоза. В Индия, Португалия и Венеция били издадени закони, които задължавали болните от туберкулоза да съобщават за своето състояние.

В народните вярвания и фолклор

В годините преди възникването на индустриалната революция доста често се е приемало, че болните от туберкулоза са вампири. Хората смятали, че когато в едно семейство почине човек от туберкулоза, останалите му членове губят своето здраве и бавно умират. Според суеверието се вярвало, че умрелият от туберкулоза член на семейството бавно източва живота на своите близки. Тези вярвания са подкрепяни и от факта, че болните проявяват симптоми, подобни на тези за които се смята, че са свойствени за на вампирите. Хората с туберкулоза почти винаги имат червени, подути очи (състояние при което се проявява чувствителност към ярка светлина), бледа кожа, ниска телесна температура и храчене на кръв.

Други народни вярвания приписват болестта на непрестанни нощни самодивски танци, които изтощават жертвата поради липсата на почивка. Според други поверия болните са приемани като жертва на кошмари.[8] През деветнадесети век на туберкулозата е придаден романтичен характер, благодарение на чувството на еуфория възникващо в последния етап на болестта. При прогресиране на заболяването страдалците проявавят особен изблик на енергия, което ги прави по-креативни за кратък етап от болестта.

В миналото в България заболяването е наричано с описателните имена охтика и жълта гостенка. Тези имена се дължат на характерните признаци на заболяването — прогресивна кашлица и отслабване.Научно изследване на болестта

Началото на същинското проучване на туберкулозата се поставя с труда „Медицински канон“ на Авицена от 1020 г. Той е първият учен идентифицирал белодробната туберкулоза като контагиозна болест, първи установява и връзката между диабета и туберкулозата, и първи изказва предположението, че тя може да се предаде при контакт с почва и вода. Авицена създава и метод на карантиниране на болните във връзка с ограничаване на разпространението на туберкулозата. В древността лечението на заболяванията се е фокусирало върху прилагането на диети.

В тази връзка Плиний Стари в своето произведение „Естествена история“ описва няколко метода на лечение на туберкулозата. Такива например са консумацията на черен дроб от вълк предварително накиснат в слабо вино, консумиране на свинска мас от свиня, хранена само с трева, или месен бульон от женско магаре.

Въпреки, че през 1689 г. д-р Ричард Мортън установява връзката на белодробната форма с наличието на туберкули, поради многообразието на проявените симптоми, туберкулозата не е била идентифицирана като едно общо заболяване. Едва през 1820 г. става ясно, че всички признаци касаят това заболяване, а през 1839 г. Йохан Шьонлайн го нарича с името туберкулоза.

През периода 1838 - 1845, собственикът на Мамутовата пещера, д-р Джон Крогън довежда редица страдащи от туберкулоза с надежда те да се излекуват благодарение на постоянната температура и чистотата на въздуха в пещерата. Болните умират в рамките на една година след тяхното идване. Първият санаториум за туберкулозно болни е открит през 1859 г. от Херман Бремер в градчето Гьорберсдорф, тогава в Германия (днес Соколовско, Полша).

През 1868 г. немският патолог Теодор Лангханс при изследване на туберкули открива наличието на гигантски клетки в тях.
Санаториум в Соколовско

В средата на XIX век френския корабен лекар Жан Вилмен наблюдавал разпространението на туберкулоза благодарение на болен матрос на кораба, който обслужвал. Като доказателство за заразния характер на болестта той събирал храчки от пациенти и заразявал с тях морски свинчета. Животните заболявали и умирали от туберкулоза. Вилмен достига до извода, че туберкулозата има заразен характер. Мнението на Вилмен било потвърдено през 1879 г. и от немския патолог Юлиус Конхайм. При опитите си той заразявал зайци с поразени тъкани на умрели от туберкулоза хора.

През XIX-ти и началото на XX-ти заболяването придобива сериозна обществена значимост като се превръща в ендемично заболяване на бедните граждани. През 1815 един от четири смъртни случая в Англия е в резултат на туберкулоза, а във Франция през 1918 г. всеки шести умира от нея. През XX-ти век от туберкулоза умират около 100 милиона души. След като е бива установен заразния характер на болестта във Великобритания е предприета кампания за прекратяване на храченето на обществени места, а болните бедняци са притискани да влязат в санаториуми, чиито условия наподобяват тези на затвор.

В същия момент санаториумите за по-богатите кръгове от обществото предлагат многократно по-добри условия и постоянни медицински грижи. Въпреки това обаче, каквито и условия да се предлагат в санаториумите дори и в най-добрите 50% от постъпилите в тях са умирали до петата година в тях. В Съединените щати също се отнасят сериозно към разпространението на заболяването като се забранява плюенето на обществени места с изключение на специално поставени за целта плювалници.Робърт Кох - откривателят на туберкулозната бактерия

Причинителят на туберкулозата Mycobacterium tuberculosis, е идентифициран и описан на 24 март 1882 г. от Робърт Кох. Това откритие се дължи на седемнадесетгодишен труд. Той бива видян от Кох в микроскопски препарат от храчка на туберкулозно болен човек. За това си откритие той получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а причинителят в началото е наречен в негова чест „Бацил на Кох“. Кох не е вярвал, че говеждата и човешката туберкулоза са близки помежду си. Това забавя откриването на връзката заразено мляко консумирано от хора да е възможен път за заразяване. През следващите години благодарение на пастьоризацията на млякото този процес е прекратен и спомага за ограничаване на случаите на заразяване на хора.

Развитие на диагностиката, профилактиката и лечението на туберкулозата

През 1819 г. френският лекар Рене Лаенек предлага метода аускултация на белите дробове. Той повлиява положително в по-нататъшната разработка на методите на диагностика на туберкулозата.

През 1890 г. Робърт Кох получава за първи път туберкулин и го описва като «водно-глицеринов извлек на туберкулинова култура». За целите на диагностиката Кох предлага да се извършва подкожна проба с инжектиране на туберкулин. На лекарския конгрес в Берлин Кох съобщил за възможно профилактично и даже лечебно действие на туберкулина. Той бил изпитан при опитите му с морски свинчета както и върку себе си и своята сътрудничка (която впоследствие става негова съпруга). Година след това отново в Берлин е направено официално заключение относно високата ефективност на туберкулина в диагностиката, докато лечебните му свойства били доста противоречиви.Първият истински успех в създаването на ваксина против туберкулоза е разработен от атенюиран щам на Mycobacterium bovis. Това откритие било направено от микробиолога Албер Калмет и ветеринарния лекар Камил Герин през 1906. Тя е наречена "БЦЖ" ("BCG"/Bacillus of Calmette and Guérin). Тази ваксина била приложена за първи път във Франция на новородено и е започнала масово да се прилага при хора в страната, а в годините след Втората световна война ваксинацията бързо се налага и в САЩ, Великобритания и Германия.

През 1943 г. Зелман Ваксман и Алберт Шац получават стрептомицин, който става и първия антимикробен препарат оказващ бактериостатично действие на причинителите на заболяването. През 1946 г. той е използван за пръв път в лечението на туберкулозата.

Въпреки надеждите за окончателно ликвидиране на болестта и въвеждането на нови лекарствени средства в борбата с нея през 80-те години се получават сведения за появата на мултирезистентни щамове. Пример за това са случаите на туберкулоза във Великобритания. През 1913 г. са регистрирани 117 000 туберкулозно болни, през 1987 г. те спадат до около 5 000 през 1987 г., но случаите отново нарастват през следващите години достигайки до 6 300 през 2000 г. и 7 600 през 2005 година.[22] През 1993 г. СЗО обявява декларация от опастността от разпространение на мултирезистентна туберкулоза. В световен мащаб ежегодно от резистентни щамове се разболяват около половин милион души.

Разпространение

Туберкулозата при говедата е слабо разпространена в страните от ЕС. В някой от тях дори е напълно ликвидирана. В България случаите на туберкулоза при говедата са също единични. При птиците заболяването е широко разпространено. Най-разпространена е сред популацията домашни птици отглеждани по екстензивен начин в малки лични стопанства. При свинете заболяването е слабо разпространено и е в пряка връзка от съвместното отглеждане с болни говеда и птици и отглеждането им от болни от туберкулоза стопани. При останалите домашни животни има спорадичен характер и се проявява с единични случаи.

Възприемчивост

При говедата болестта се причинява от Mycobacterium bovis. Заразяването с Mycobacterium tuberculosis не предизвиква заболяване, а само ограничени локални поражения в лимфните възли на храносмилателния канал. Говедата се заразяват и с Mycobacterium avium в случаите на съвместно отглеждане с птици каквото доста често се наблюдава при екстензивното животновъдство. И в този случай не се предизвиква заболяване, а само единични изменения в лимфните възли на храносмилателната система. Въпреки, че последните два причинителя не предизвикват заболяване при говедата те ги алергизират за известен период и е възможно да покажат положителна или неопределена (съмнителна) кожна реакция при алергично изследване с туберкулин.

Туберкулозата при свинете се дължи и на трите причинителя като най-често боледуват от говеждия тип, по-радко от птичия и най-рядко от човешкия.

Домашните продуктивни птици боледуват от туберкулоза причинена от Mycobacterium avium. Папагалите и други птици отглеждани като домашни любимци биват заразявани от Mycobacterium tuberculosis.

Конете и дребния рогат добитък (овце и кози) боледуват от туберкулоза причинена от Mycobacterium bovis.

Кучетата и котките боледуват от туберкулоза причинена от Mycobacterium bovis и Mycobacterium tuberculosis.

От домашните животни най-възприемчиви са говедата и биволите, по-слабо свинете последвани от коне, овце, кози, кучета и котки. От домашните птици най-чувствителни са кокошките, а патиците, гъските и гълъбите са устойчиви на заболяването. Диви и екзотични бозайниции и птици отглеждани при домашни условия могат да бъдат опасен източник на заразяване за човека. Най-често това се случва при отглеждане на примати заловени от дивата природа или отглеждани и развъждани в неблагоприятни условия.

Епидемиология

Заразяване от туберкулоза може да стане и при консумиране на прясно мляко и млечни продукти като прясно сирене, извара, масло добити от болни крави. Прясното мляко, дори пастьоризираното, трябва да се вари минимум 5 мин., за да се унищожи причинителя.

Клинични признаци

Първите симтоми за туберкулоза са обща отпадналост, лесна умора, безапетитие, подържане на температура 37 - 38 °C, с продължително време (месеци), обилно нощно потене. При белодробната форма на туберкулоза много характерна е продължителната кашлица, която в началото е суха, дразнеща, предимно през нощта а по-късно става с отделяне на различни по вид и количество храчки. Кръвохраченето е белег за напреднала форма на заболяване на белите дробове. Болестната картина на белодробната туберкулоза се характеризира с повишение на телестата температура — до и над 38 °С, задух, кашлица и отделяне на жълтеникави и кръвенисти храчки. Често в храчките се установяват туберкулозни бактерии. Постепенно болните отслабват и се оплакват от обилни нощни изпотявания. Нерядко настъпват необилни кръвохрачения.

Патолого-анатомични изменения

Лечението се провежда в противотуберкулозно заведение /болница, диспансер/. Прилагат се противотуберкулозни медикаменти /тубоцин, стрептомицин, дидротенат, ПАСК, римицид, ИНХА 17, витамини, отхрачващи и бронхолитични средства, кортикостероиди, кислород, калциеви препарати и други. Назначава се усилен хранителен режим. Лечението е продължително, до настъпване на трайно подобрение. След това се провежда задължително диспансеро-амбулаторно лечение. Болните подлежат на системен контрол за бацилоносителство. Прогнозата при ранно лечение е добра. При закъсняло лечение, при наличие на каверни тя се влошава. При настъпили усложнения /абсцес, пневмоторакс, фистулизация, емпием и други/ тя е неблагоприятна.

Профилактика и борба

Профилактиката се състои в ефективно лечение на извънбелодробните форми на туберкулозата. Активно-болните и бацилоносителите подлежат на задължително лечение и внимателна изолация. Контактът с болните от белодробна туберкулоза и с бацилоносители /ацилоотделители/ трябва да се избягва.
==================================================
bg.wikipedia.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
reveta
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 826
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ТУБЕРКУЛОЗАТА ИЛИ ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА СЕ ЗАВРЪЩА ОТНОВО (19-02-2004)

ДОЦ. ДОНКА СТЕФАНОВА, ШЕФ НА КЛИНИКАТА ПО ТУБЕРКУЛОЗА: БЪЛГАРИНЪТ БОЛЕДУВА ОТ НЕЯ 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕВРОПЕЕЦА

Всеки, който диша въздух, от Уолстрийт до Великата китайска стена, може да заболее от туберкулоза. С този цитат на Арата Кочи, експерт в Световната здравна организация, започва инструкцията на доц. Донка Стефанова към личните лекари как да откриват заразените.
През 1993 г. СЗО обяви туберкулозата като водещ убиец в света, казва доц. Стефанова. Обяснението е във факта, че тази болест се причинява от туберкулозния бацил, който е силно устойчив при отсъствие на слънчева светлина и се среща много често във външната среда.
В последните години настъпиха сериозни промени в биологията на туберкулозните бактерии и част от тях вече са устойчиви към лекарства, допълва доц. Стефанова. Една от причините е, че основният антибиотик, с който се лекува тази болест, се прилага за лечение и на други заболявания. Това съответно затруднява лечението на болните от туберкулоза и го оскъпява поне 1000 пъти. Такива болни се наричат резистентни и се лекуват в специализирани болници в София и Габрово.
Всеки се среща с туберкулозата, но не всеки заболява, уточнява доц. Стефанова. Най-податливи на инфекцията са децата, бременните и младите майки. Най-често обаче боледуват хората с намален имунитет и лоша битова хигиена. Условие за развиване на туберкулозата може да е и хроничният стрес, при който намаляват защитните сили на организма.
Източници на зараза най-често са хората, които носят бацила в организма си. Всеки от тях може да я пренесе върху други 10 до 40 души, в зависимост от интензивността на контактите си. При добро лечение още след 2-3 месеца тези бацилоносители не са опасни. За да се излекуват напълно обаче, са нужни поне 6-8 месеца.
Увеличаване на болните от туберкулоза от години се наблюдава в световен мащаб. Най-засегнати са Азия и Африка, а най-слабо - Канада. Българите боледуват средно 4 пъти повече, отколкото хората в страните от ЕС, и малко над европейските държави като цяло. Изразено в цифри това е 47 заболели на 100 000 души от населението. Двама от всеки 1000 заболели пък умират, сочи черната статистика.
Родни експерти са разработили специална програма за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза сред българите до 2015 г. За целта се залага на микробиологичните изследвания, които най-сигурно доказват наличието на болестта.
Като предпазни средства срещу заразата се препоръчват рационалното хранене и спортът. Най-сигурното средство за профилактика на заболяването обаче си остава ваксината. България произвежда собствена БЦЖ-ваксина от 1957 г. Първата имунизация се прави до 48 часа след раждането и после по определена схема, докато детето навърши 17 г.

ПРИЗНАЦИТЕ:

КАШЛИЦА - това е най-характерният симптом. Тя е продължителна, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестта става и влажна.

ХРАЧКИ - отделят се главно сутрин, понякога в тях има кръв.

ТЕМПЕРАТУРА - слабо повишена в продължение на месеци.

ИЗПОТЯВАНЕ - особено обилно през нощта.

БЕЗАПЕТИТИЕ и необяснимо отслабване, отпадналост.

ЗАДУХ - характерен е за напредналия стадий на болестта.

Източник: в-к Новинар
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Valia
Регистриран на: 14 Сеп 2009
Мнения: 321
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Добре, чувствам се информирана, но това никак не ме успокоява... Като човек с доказана податливост към белодробни заболявания, бих искала да знам как все пак мога да се предпазя? Може би има някакви билки/добавки/продецури, дето могат да повишат устойчивостта на организма ми към този вид зараза?

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ТУБЕРКУЛОЗА

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в 10% - и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).
В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес, туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света.

ПРИЧИНИТЕЛ НА БОЛЕСТТА

Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване.
Повечето от хората, които се заразяват с туберкулозните бактерии, успяват да се «преборят» с тях и да спрат растежа им - бактериите остават да живеят в тялото на заразения човек, но не са активни. След време може да се активират от само себе си. Това състояние се нарича скрита туберкулозна инфекция – хората със скрита инфекция нямат определените за заболяването симптоми и не могат да заразяват други хора.

ИЗТОЧНИЦИ НА ЗАРАЗА

Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.

НАЧИНИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ

Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. В храчките на болните се съдържат милиони бактерии. Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.

Заразяване с туберкулоза е възможно и по хранителен път: чрез консумиране на мляко от болни крави или продуктите, приготвени от него; при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца; при употреба на недостатъчно топлинно обработено месо от болни птици и свине.

Възможно е, макар и рядко, заразяването с туберкулоза да стане по контактен път, през увредени кожа и лигавици, което е характерно за хора с професии, свързани с отглеждане на животни.

РИСКОВИ ФАКТОРИ, БЛАГОПРИЯТСТВАЩИ ЗАРАЗЯВАНЕТО С ТУБЕРКУЛОЗА

► Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;
► Пушене и злоупотреба с алкохол;
► Съпътстващи заболявания, като: хронични неспецифични заболявания на белите дробове (хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии); диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания; алергични състояния и други;
► Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата;
► Намалени съпротивителни възможности на организма, вследствие на: прекарани инфекции (морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния и др.); непълноценно хранене (особено дефицит на белтъчини в храната) и хиповитаминози; нехигиенични условия на труд и бит; пубертет, бременност и кърмене;
► Носителство на вируса на СПИН.

СИМПТОМИ НА БЕЛОДРОБНАТА ФОРМА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Симптомите са следните:
► Кашлица, която може да продължи седмици, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес кашлицата се засилва и става влажна;
► Храчене – болните отделят храчки главно сутрин, понякога примесени с кръв;
► Повишена температура – болните имат повишена температура за продължителен период от време (дори с месеци). Възможно е заболяването да протече и без повишена температура;
► Изпотяване – то е обилно, особено нощно време;
► Болки в гръдния кош – те се срещат при повечето болни между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош, като се засилват при дишане и кашлица;
► Безапетитие – то води до намаляване на телесното тегло;
► Задух – този признак е характерен за напредналите стадии на болестта;
► Отпадналост и безсилие – тези симптоми продължават дълго време.
Туберкулозата може да протече и напълно безсимптомно в около 15% от случаите. При възрастни хора често наподобява пневмония
или друго инфекциозно заболяване.


СИМПТОМИ НА ИЗВЪНБЕЛОДРОБНИТЕ ФОРМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

В зависимост от локализацията на заболяването симпомите са различни.
◘ При туберкулоза в органите на коремната кухина са характерни коремни болки, подуване на корема, асцит (свободна течност в коремната кухиена), остра или хронична непроходимост на червата.
◘ При засягане на централната нервна система болният се оплаква от висока температура, главоболие и повръщане; в по-късния стадий на заболяването може да се появят гърчове и различна степен на нарушаване на съзнанието.
◘ При костно-ставната форма на туберкулоза се наблюдават болезнена оточност и ограничение в движенията на някои от големите стави (напр. колянна става), ригидност (скованост) на мускулите, болезненост и затруднени движения на гръбначния стълб.
◘ При засягане на периферните лимфни възли се развива неболезнен лимфаденит (увеличение на лимфните възли, с или без “нагнояване”);
◘ При туберкулоза на очите се появява сълзотечение, светобоязън, зрителни смущения (понижение на зрителната острота и други);
◘ При туберкулозния миокардит и перикардит (възпаление на обвивките на сърцето) са характерни болките в сърдечната област, тахикардия, ритъмни и проводни нарушения.
◘ При туберкулоза на кожата болните имат уплътняване, зачервяване и язвени промени по нея.

ТУБЕРКУЛОЗА ПРИ ДЕЦАTA

Туберкулозата при децата се характеризира с липсата на строго специфичните симптоми на заболяването, което може да доведе до затруднение при поставянето на правилна и навременна диагноза.

Началото на заболяването обикновено е неясно, оплакванията прогресират бавно и постепенно. В повечето случаи децата развиват симптоми от общ характер: висока температура, лесна уморяемост, отпадналост, изпотяване, стомашно-чревни смущения, ставни и мускулни болки, спадане на телесното тегло.

При част от децата туберкулозата протича безсимптомно и заболяването се открива случайно при отчитане на кожната туберкулозна чувствителност (проба на Манту) или при медицински преглед по друг повод.

Важен момент в поставянето на диагнозата е изясняването на всички обстоятелства, предхождащи и съпътстващи заболяването, и най-вече дали детето има контакт с туберкулозно болен. Колкото е по-малко детето, толкова по-голяма е вероятността източникът на инфекцията да е от семейната среда. От съществено значение е и уточняване на времето на последната апликация на БЦЖ ваксина (т.е. дали има изграден имунитет срещу заболяването).

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ТУБЕРКУЛОЗА

Профилактиката на заболяването включва:
►Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране - на 7, 11 и 17-годишна възраст;
► Поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез: пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); редовно практикуване на физически упражнения и туризъм;
► Отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества (наркотици);
► Поддържане на добра лична и обществена хигиена;
► Консумиране само на хранителни продукти (месо, мляко и яйца), преминали ветеринарно-санитарен контрол;
► Приемане на лекарственото средство римицид, ако размерът на инфилтрата при кожната туберкулозна чувствителност е над 5 мм.
►Незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции.
=======================================================
riokoz-vt.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Valia написа:
Добре, чувствам се информирана, но това никак не ме успокоява... Като човек с доказана податливост към белодробни заболявания, бих искала да знам как все пак мога да се предпазя? Може би има някакви билки/добавки/продецури, дето могат да повишат устойчивостта на организма ми към този вид зараза?


Да, има!

И най-добрите билки в това отношение са тибетските, но те са съвсем непознати в България, а аз все още ги разработвам и не мога за момента отговорно да дам информация за тях! Confused

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Български билкови рецепти и ... препоръки

• Смесете по 2 супени лъжици алтей, листа от подбел и риган и ги залейте с чаша вода. Нагрейте сместа на водна баня 15 минути. Прецедете и пийте по 4-5 супени лъжици топла настойка 7-8 пъти на ден.

• Добро отхрачващо средство е алоето. Вземете 2 листа и ги сложете за през нощта на най-долния рафт на хладилника, след това ги нарежете на ситно. Смесете една чаена лъжичка от получената кашица с чаена лъжичка мед. Приемайте по 2-3 чаени лъжички от сместа 3-4 пъти на ден до пълно оздравяване.

• За премахване на пристъпообразна кашлица и усилване на имунитета, както и за разреждане на храчките, си правете парни инхалации с настойка от борови пъпки. Такава смес може да се приема и вътрешно. Процедурата се повтаря 3-4 пъти на ден.

- Много от нас поглъщат храчките. Така белодробната инфекция отново остава в организма. Не е ли опасно това?
- Важното е храчката да излезе от дихателните пътища, обратен път за нея вече няма. В стомаха бактериите, намиращи се в храчката, бързо загиват под въздействието на стомашния сок, затова няма никаква опасност за здравето. Но ако храчките са много, е желателно да се изплюват, тъй като в големи количества могат да предизвикат позив за повръщане.

- Доколко ефикасни са домашните средства, прилагани в борбата с кашлицата и храчките?
- Домашните средства са много полезни, но е задължителна консултация с лекуващия лекар. По-важно е да знаете, че успешното лечение до голяма степен зависи от нашите битови условия:

• Редовно почиствайте с влажна кърпа жилището си. Изтупвайте килимите, защото прахосмукачката изсмуква едрия прах, но ситният си остава.
• Най-малко три пъти на ден проветрявайте стаята си за по 5-10 мин. Хора, страдащи от хроничен бронхит, не трябва да допускат температурата на въздуха у дома да превишава 19-20 градуса.
• Особено внимание трябва да обърнете на храненето си - обогатете го с обикновени и с листни зеленчуци, с плодове и подправки. А в период на обостряния, храната ви трябва да бъде калорична.

- Какви профилактични мерки могат да помогнат за предотвратяване на белодробните заболявания?
- Важно условие за профилактика натези заболявания е отказът от тютюнопушене.

Именно тютюневият дим създава условия за дълбоко увреждане на дихателните пътища. Своевременно лекувайте различните респираторни и вирусни заболявания - ангина, синузит, тонзилит, аденоиди и др.

Голямо значение за профилактиката на белодробните заболявания има закаляването - особено водните процедури, донякъде хладният душ сутрин.

Важни са и разходките, особено в борова гора. А особено полезни са заниманията с йога. В период на ремисия посетете лечебен курорт (ако можете да си позволите).

==========================================
blitz.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Лечение на туберколоза

Пациент с положителен кожен тест, нормален рентген на гръден кош и без наличие на симптоми, най-вероятно има само няколко туберкулозни микроба в пасивно състояние и не е носител на зараза. Независимо от това обаче, за да се избегне преминаването на заболяването от пасивно в активно състояние е препоръчително на пациента да се предпише адекватно антибиотично лечение.

Пациент с положителен кожен тест, придружен от необичаен рентген на гръден кош и отделяне на секрет с наличие на туберкулозни бактерии, страда от активната форма на заболяването туберкулоза и може да зарази околните. Както вече бе споменато, активната туберкулоза обикновено е придружена от симптоми като кашлица, температура, загуба на тегло и обща физическа умора.

Активната туберкулоза се лекува посредством комбинация от медикаменти. Обикновено лечението продължава с месеци, а понякога и с години. Успешното лечение на туберкулозата зависи предимно от съдействието на пациента. Най-честата причина за неефективното лечение на болестта е отказът на пациента редовно да приема предписаните му медикаменти.

Когато лекарствата не могат да преборят инфекцията се налага оперативно лечение на белите дробове. Днес обаче тази форма на лечение се прилага единствено в краен случай. Без прилагане на адекватно лечение туберкулозната инфекция може да има фатални последствия за пациента.

Именно затова особено важно е диагнозата да бъде поставена в ранен стадий на болестта. Тези, които са били в контакт с пациент болен от туберкулоза, или подозират, че са били заразени с болестта, трябва да бъдат прегледани от специалист за признаци и симптоми на заболяването и да бъдат подложени на кожен тест.
===================================
medical.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Как се лекува туберкулоза без антибиотици

Как се лекува туберкулоза без антибиотици Ще започнем с това, че всеки човек може да се разболее от туберкулоза, включително и този, който живее в добри условия, в задружно семейство. Неправилно е да се смята, че това е болест изключително на бедните, живеещи в мръсни и затънтени квартали хора.

Заболяването е свързано с понижаване на имунитета и с нарушаване на хомеостазата, т.е. равновесното състояние на органите и системите от организма. Достатъчно е да се премине през някакъв стрес и това равновесие може да бъде нарушено. Тогава се проявяват много болести, включително туберкулозата.


Стресът и депресията
Онова, което прави организма податлив на туберкулозата, е неправилната работа на храносмилателните органи. При добра работа на стомашно-чревния тракт всеки микроб, попаднал вътре в организма, ще бъде разтворен от стомашния сок и няма да причини вреда на здравето.

Трябва да се знае, че функциите на нервната и храносмилателната система са тясно свързани помежду си -нарушенията в едната веднага предизвикват разстройство и нарушения в другата.

С една дума, туберкулозата е болест на стреса, угнетеното съзнание и депресията.

Затова първото, с което трябва да се започне, е да се изкара болният от подобно състояние


Възбудител е бацилът на Кох
Туберкулозната инфекция е била известна на тибетските лекари още през XII век. Буратският лечител Пьотр Бадмаев в началото на XX век успешно е лекувал търговските пътници от охтика дълго преди да бъдат открити антибиотиците.

За развитие на туберкулозата помагат студеният суров климат, особено през зимния период. Този климат е ключов фактор за жизнеността на туберкулозния бацил, наречен още бацил на Кох. Ако този бацил попадне в организма чрез стомашно-чревния тракт, се увреждат вътрешните органи. Ако пък е по въздушно-капков път - увреждат се дихателните органи. А по кръвта и лимфната течност туберкулозният бацил попада където му е удобно - в ставите, костите, половите органи, бъбреците, очите.


Пийте горещо козе мляко
За да не се допусне развитие на туберкулоза или да се спре започващият процес, трябва да се избягват студените хранителни продукти, включително мляко и млечнокисели продукти, с изключение на козе мляко. Който обича мляко, нека го пие горещо, а още по-добре - с добавена в него захар. Пет дни се пие по половин чаша от това мляко, колкото се може по-горещо.

Именно козето мляко най-силно повишава имунитета. Най-добре е то да се използва по следния начин: 300 мл козе мляко се слага на огъня, в него се добавят 15 г захар и сместа се оставя да кипне. Ври дотогава, докато в съда останат 250 мл. Тази доза се изпива на един път. Прави се в продължение на една седмица.

Освен за профилактика на туберкулозата това средство е подходящо за лечение и на обикновени простуди, особено придружени с кашлица.


НЕ ЯЖТЕ СУРОВИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Наблегнете на енергийната храна, защото в това е вашето спасение.

Болният от туберкулоза трябва да отвикне, да се отучи да консумира сурови плодове и зеленчуци - растителната храна е полезна само след термична обработка, във вид на пюре. Провитамините, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, след нагряване се трансформират в пълноценни витамини.

За излекуването е необходимо на организма да се дава високоенергийна храна, която да сгрява организма.

Най-добре с това ще се справи бульонът от агнешко и, забележете, конско месо. Обърнете внимание: народите от Далечния изток, свикнали към такова ядене, не знаят какво е това туберкулоза. Не е тайна колко социални проблеми и сътресения се случват в Монголия, а туберкулоза няма.

Това се обяснява преди всичко с обичайния за монголците горещ овнешки бульон.

Да ви кажем и за качествата на конския бульон. Конете, ако някой не знае нямат жлъчен мехур, а това означава, че и месото им е лишено от вреден холестерол. Белтъчините на конското месо, с всичките свои незаменими аминокиселини, гликогени и вътрешни мазнини, ефикасно повишават имунитета на организма.


ЛЕЧЕНИЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕЖДА И С БУЛЬОН
Взема се прясно сочно месо (размразеното не е за предпочитане) и се нарязва на ситно. Толкова ситно, че всяко парченце да не е повече от нокътя на малкия пръст. 2 супени лъжици от месото се слага в половин литър вряща вода, бульонът се подправя с няколко зрънца черен пипер, 3 г смлян джинджифил, лук и чесън на вкус. Чашата бульон се изпива наведнъж, добре е да се изпива сутрин и една вечер по една чаша - и така в продължение на 2-3 седмици. В тежките случаи се препоръчва такъв бульон да се пие цял месец.

Ако туберкулозата се е задълбочила и протича тежко, след този едномесечен курс за лечение се прави двуседмична почивка и лечението се повтаря по същия начин.

Чест признак на туберкулозата е„ затегнатата" кашлица - без изкарване на храчки. Такава може да се получи и при хроничен бронхит и дори при тежко протичащо остро респираторно заболяване. За такава суха кашлица ви предлагаме следната рецепта:

20 г смлян чесън се слага в 200 мл студена вода и сместа престоява половин час. След това се слага на бавен огън за един час, като при варенето се добавят 15 г мед. Получената напитка се изпива на два пъти. Това се прави в продължение на 3 дни.
===========================
lekar.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Нов тест за туберкулоза разкрива един от два случая

Уринарният тест LAM-ELISA /Lipoarabinomannan (LAM) Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)/ не е ефективен при диагностицирането на туберкулоза, пише електронното издание „Медикъл Нюз”. Нови изследвания са показали, че тестът е открил диагнозата само при 50,7% от случаите.

Германски, английски и танзанийски учени са провели теста, традиционно използван за откриване на ХИВ, на 291 пациенти от Танзания, болни от туберкулоза. Само 35 случая са били диагностицирани. Учените споделят разочарованията си от резултата и добавят, че не са очаквали по-малко от 87,8% ефективност.

Въпреки това изследователите са склонни да смятат, че има полза от теста, и по-конкретно в диагностицирането на туберкулоза при болни, заразени с ХИВ.
==================================

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хапче 2 в 1 спира туберкулозата

Туберкулозата стана още по-опасна с увеличаването на резистентността на бактериите към антибиотиците. Някои щамове не се повлияват от никакви медикаменти. Учените обаче откриха, че комбинация от две стари хапчета помага. Те са използвали представители на клас антибиотици, който включва пеницилина. Този клас отдавна е спрял да действа на туберкулозата.

Бактерията произвежда протеин - BlaC, който неутрализира този тип антибиотици. Учените обаче открили, че лекарството clavulanate намалява действието на белтъка. Така комбинацията от това хапче с антибиотика meropenem убило бактерията за 14 дни. Коктейлът се оказал ефикасен срещу още 13 щама на бактерията.

Туберкулозата е силно заразна. Тя се предава чрез пръските от болни хора или животни. Опасни могат да бъдат дори продуктите на инфектираните крави, прасета или пилета като мляко, яйца, месо. Бактериите могат да проникнат в организма ви дори от праха по обувките или стените в къщата ви. По-податливи на болестта са пушачите, хората, които често надигат чашката, и неваксинираните. В по-голяма опасност се намират диабетиците, язваджиите, както и тези, които имат хронични белодробни проблеми или алергии.

Първите симптоми на заболяването са продължителната кашлица, храчките, в които може да има кръв, постоянната слаба температура. Също така изпотяването, липсата на апетит и отпадналостта. В 15% от случаите обаче болестта протича без симптоми. Спирането на цигарите и алкохола са много важни за оздравяването. От изключително значение е и пълноценното хранене - с много белтъчини и витамини, и хигиената.
====================================================
Източник: Стандарт

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Туберкулозата се завърна!

Независимо от всички постижения в науката и здравеопазването, съществуват митове за тази болест, които ние трябва да разсеем

САМО БЕДНЯЦИТЕ, ПРОСЯЦИТЕ И АЛКОХОЛИЦИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА

Истината: Това си е истински мит, и то най-разпространеният.

Смята се, че туберкулозният бацил “не е равнодушен” към алкохолиците, бездомниците и уличните просяци. Но практиката показва, че от туберкулоза може да се разболее всеки, независимо от общественото си положение и дебелината на портфейла. Специалистите вече определят това заболяване не като социално, както е било преди години, а като инфекциозно.

Статистиката сочи, че във всички рискови групи попадат само 50 % от болните. Останалите са средностатистически граждани, водещи напълно нормален начин на живот. Вярно, че понижаването на имунитета и недостатъчното хранене са фактори, които утежняват заболяването. Но все пак основното в борбата с туберкулозата е колкото се може по-рано да се открие бактерията и да се предпазят здравите хора от заразяване.

Най-негативното последствие от този много разпространен мит е това, че болните не желаят да признаят болестта си и не се обръщат за помощ в специализирано заведение. Те сякаш се страхуват от обществена изолация. А такова поведение пречи в борбата с туберкулозата.


В ЗАТВОРИТЕ ИМА ПОВЕЧЕ БОЛНИ

Истината: Заболяемостта в затворите наистина е 7-8 пъти по-висока, отколкото сред хората “навън”.

Пренаселеността на килиите помага за това. Но не може цялата отговорност за разпространение на тази болест да се хвърля на тази система. Още повече, че при 34 на сто от болните туберкулозата се открива още през първите им дни в затвора, което показва, че са се разболели, когато са били на свобода. Медиците отбелязват, че туберкулозата се лекува по-лесно в затвора, поради простата причина, че там болните изпълняват всички лекарски предписания.

Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията дава възможност на всички страни да отделят достатъчно средства за лечение на тази болест. А препоръката е да се лекуват най-вече тези, които са готови да съблюдават схемата на прием на лекарства. Всички страни постъпват така, защото лечението е скъпо. Ако човек получава нередовно лечение на мултирезистентната туберкулоза, развива т.нар. лекарствена устойчивост. И проблемът е не само в това, че болният може да умре, но и в това, че ще заразява околните не само с туберкулоза, но и с развитата вече лекарствена устойчивост. За да се избегне това, болният е длъжен да спазва схемата на лечение. Ако не - на него му се отказва такова. Или поне такива са препоръките.


ТУБЕРКУЛОЗА НЕ МОЖЕ ДА СЕ “ПИПНЕ” ТАКА БЪРЗО, КАКТО ГРИП

Истината: Този мит се основава на инфекциозната природа на туберкулозата, чийто възбудител е микобактерията.

Основната опасност за околните са бактерионосителите. Бацилът на Кох попада в околната среда, когато тези хора кихат, кашлят и дори разговарят. И остава във въздуха няколко часа. Но специалистите твърдят, че човек не може просто така в автобуса да се зарази с туберкулоза. И те отговарят - не, туберкулозата не е като грипа.

Не всеки човек, носещ в себе си бацила на Кох, се разболява веднага.

Не е достатъчен еднократен мимолетен контакт с болния, за да се зарази човек. За да възникне туберкулоза, трябва продължителен и достатъчно тесен контакт в затворени помещения, разбира се, и значително слаба имунна система. Експертите отбелязват, че не е задължително да отбягвате болните с туберкулоза, достатъчно е да спазвате определените хигиенни изисквания.


АНТИБИОТИЦИТЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ СЕ СПРАВЯТ С БОЛЕСТТА

Истината: Преди 60 години тази диагноза звучеше като семейна присъда.

Ситуацията се промени, когато през ноември 1944 година започнаха да предписват новото лекарство стрептомицин. Състоянието на пациентите се подобрявало и те започнали да оздравяват. Така в лечението на туберкулозата настъпила ерата на антибиотиците. Обаче през последните години се появиха бактериални щамове, устойчиви към един и дори повече от един противотуберкулозни антибиотици. А последният такъв препарат е синтезиран още преди 35 години.

При 15 на сто от болните се диагностицира устойчивата към лекарствата мултирезистентна форма на туберкулозата. За нея вече споменахме. Повечето от умрелите пациенти са боледували именно от тази форма на болестта. В този случай лечението продължава от година и половина до три години и е съпроводено с много странични ефекти. Такова лечение съответно е много по-скъпо.

И нещата в това отношение се задълбочават, защото се оказва, че около 5 на сто от болните с устойчива към антибиотиците форма въобще не реагират на никакви лекарства. Приравняват ги към онкологично болните в последен стадий. За голямо съжаление, разбира се. Защото тогава лечението е невъзможно.


ТУБЕРКУЛОЗАТА МОЖЕ ДА МИНЕ И БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ

Истината: От туберкулоза сякаш всеки боледува по различен начин.

Едни се излекуват и забравят, други страдат дълго време. Човек може да развие тежка форма на туберкулоза не само като се зарази с мултирезистентна форма на болестта. Често това се случва при обичайно протичане на заболяването, без да се усещат симптоми. Затова болните отказват по-нататъшен прием на лекарства. Ако болният прекрати лечението обаче, болестта придобива форма, устойчива към лекарствата.


БОЛЕСТТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА С НАРОДНИ СРЕДСТВА

Истината: Този мит се разпространява от по-старото поколение.

Но трябва да ги разочароваме - химиотерапията се понася много тежко, но още няма алтернатива. Всички фактори, които защитават защитните сили на организма, разбира се, помагат за оздравяването. Но без всекидневна химиотерапия (т.е. лечение със синтетични лекарства) никой не може да ви излекува. Ние ви призоваваме да се доверите на медицинските работници и независимо колко е трудно, да се лекувате докрай.


БОЛНИЯТ САМ РЕШАВА ДАЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА ИЛИ НЕ

Истината: Трябва да се уважава изборът на всеки човек дали той да се лекува или не.

Но все пак трябва да се има предвид, че туберкулозата е инфекциозно заболяване и е опасно за околните. И ако болният откаже да се лекува, той трябва да бъде изолиран. Колкото и несправедливо да изглежда. Един болен с устойчива към лекарствата туберкулоза може да зарази около 15 човека.


НА МЕН ТОВА НИКОГА НЯМА ДА МИ СЕ СЛУЧИ!

Истината: Туберкулозата, за съжаление, се върна.

Тя броди около нас. Хората, които живеят редом с болни от туберкулоза, често не подозират за реалната опасност. Не пазят самите себе си, не спазват необходимите хигиенни норми - това е един от проблемите, които пречат на борбата с туберкулозата. И то когато един голям процент от хората са носители на микобактерията.

При някои хора имунната система успява да унищожи възбудителя, при други обаче (а това се случва по-често) тя само го потиска и го държи под контрол. И в случай на отслабване на имунната защита, дремещият бацил на Кох може да започне да се размножава. И как реагира нашият организъм?

Всеки е уверен, че ще се справи. Но ако изживее дълбок стрес, грип или някаква друга инфекция, всеки може да стане жертва на бацила на Кох.
===============================================
bulpress.net

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ТУБЕРКУЛОЗАТА – СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

ТУБЕРКУЛОЗАТА е една от най-древните болести, познати на човечеството. Това, което малцина знаят е, че ежегодно туберкулозата покосява повече човешки животи, околкото СПИН-а, маларията и тропическите болести взети заедно.

Оценявайки по тежест глобалната ситуация относно разпространението на туберкулозата, Световната здравна организация (СЗО) се обръща с апел към всички страни по света да обединят усилията си с цел реализацията на глобалния план за спиране на туберкулозата 2006 – 2015 г.

Във връзка стова, ежегодно на 24 март се отбелязва международния ден за борба с туберкулозата.

В борбата си с туберкулозата световнато общност дава доказателства, че ликвидирането на този специален бич е възможно. Открити бяха ефективни противотуберкулозни лекарства, разработиха се за повсеместно приложение стратегии за контрол на ТВС, благодарение на които се счита за доказано, че туберкулозата може да бъде победена дори и в бедните и изостанали страни.

Въпреки постигнатите успехи туберкулозата ежегодно е причина за смъртта на около три милиона души.

Понастоящем туберкулозата се превърна в проблем на само за слабо развитите и бедни държави, но и за почти всички развити страни в Европа, а и в САЩ. Отчита се, че съществен проблем представляват увеличаващия се брой заболели с МУЛТИРЕЗИСТЕНТНА ТУБЕРКУЛОЗА. През предходната 2007 г. американски учени съобщиха, че са изолирали щам от микобактериум туберкулозис с изключително висока резистентност към всички известни химиотерапевтици към момента. Във връзка с това дори бе изказано опасение, че при разпространението му е възможна епидемия в световен мащаб, подобна на тази от СПИН.

От 1991 г. насам, в България също настъпи промяна в текущата епидемична обстановка с ежегодно увеличение на заболелите със средно 1000 души. Макар и бавно, нараства и заболеваемостта при децата.

Особено уязвими са т.нар. „рискови групи” сред населението, а именно: затворени колективи при лоши битови условия, стрес, непълноценно хранене, лоши условия на работната среда при неадекватно (ниско) платен труд. Лица, лишени от свобода, при пренаселеност на помещенията и недопустимо лоши битови условия на съществуване. Сред „рисковите групи” попада и ромската общност, поради бързата й десоциализация, липса на здравно осигуряване и оттам – затруднен достъп до здравни услуги, висок ръст на берзаботица, достигащ на места до 90,%, а също и ниските обща и здравна култура.

Освен изброените, рискови са и лицата с алкохолна и наркотична зависимост, търсещи убежище бежанци, безпризорни деца и др. Особено уязвими са заразените с вируса на СПИН, като при тях риска да заболеят от туберкулоза още през първата година, се увеличава над 30 пъти.

Микобактериум туберкулозис е разпространен повсеместно и на практика всеки от нас се „среща” с причинителя, но не всеки заболява от туберкулоза. Развиват заболяване само 5-10 % от контактните и то главно при условията посочени по-горе. Към тях е наложително да споменем и хората с хронични белодробни заболявания, прекаралите морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния, занижаващи рязко съпротивителните възможности на организма, а също така и изложените на хронична преумора, стресови и психични травми особено, ако това е съчетано с неплноценно хранене – дефицит на белтъчини в ежедневния прием.

Основен източник на зараза от ТВС е болният човек, който е опасен за околните поради факта, че отделените от него „пръски” при разговор, кихане и кашляне съдържат милиони бактерии. Това представлява т. нар. въздушно-капков път на разпространение.

Макар и по-рядко човек може да се зарази чрез храната, при закупуванета на мляко, месо и млечни продукти от нелегламентирани тържища и това именно е алиментарният път на заразата. Опасни са и неотговарящите на БДС млечни продукти. Такова например е недозрялото сирене, където говеждият туберкулозен причинител (тип бовинум) остава жизнен (витален) и може да предизвика заболяване от туберкулоза на конкретния потребител. По този път на разпространение се заразяват средно около10 % от заболелите, но важно е да се знае, че болшинството от тези случаи, обичайно касаят тежките, кавернозни форми на ТВС. Следователно, за да се предпазим от туберкулозата са необходими следните практически стъпки:

1. Ранната диагностика на нововъзникнал случай, особено във вашето семейство и в трудовия колектив, съпроводена с адекватно и ефективно лечение при специалисти – лекари, своевременно алармира контактните и е фактор, ограничаващ разпространението на заразата. За целта е нееобходимо да знаем за нас, а и да следим сред обкръжаващите ни за появата на първите алармиращи симптоми за ТВС, които са: постоянна кашлица, продължаваща със седмици, която се съпровожда с отделянето на храчки, а често и кръв, „необясним” продължителен субфебрилитет, хронично безапетитие, нощно изпотяване, видима отпадналост и апатия. В тези случаи е неотложно да се потърси консултация със специалист, като освен наложителната рентгенография се извърши и изследване на храчка, отделена сутрин, преди закуска. При всички случаи своевременната консултация със специалист ще допринесе за ранната диагностика и оттам за несравнимо по-добри шансове за оздравителния процес при едно навременнно и ефективно лечение.

2. Бъдете особено внимателни при прекарването на скорошни други инфекции (грип, морбили, коклюш и др., а също и при констатация на СПИН), които рязко занижават имунната защита на организма.

3. Поддържайте естествените съпротивителни възможности на Вашия организъм чрез палноценно и качествено хранене, богато на белтъчини и витамини.

4. Не купувайте месо, мляко и млечни продукти от нелегламентирани тържища, които не са преминали през обичайния ветеринарно-санитарен контрол.

5. Отказът Ви от тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол значително би намалил риска от заболяване от ТВС.

6. Избягвайте безразборните сексуални връзки и вземайте необходимите предпазни мерки против заразата със СПИН от партньора.

Ако Вие или член на Вашето семейство е туберкулозно болен, трябва да знаете, че в интерес на всички е да следите за стриктно приемане на всяка доза лекарства и при настъпило подобрение да не се прекъсва самоволно предписаната терапия, тъй като част от туберкулозните бактерии все още стоят „скрити” в белия дроб на болния. В такива случаи, след по-къс или по-дълъг период, болестта се възобновява, само че този път лекарствата, които сте използвали преди най-вероятно вече няма да могат да помогнат, именно поради изградената резистентност (невъзприемчивост) на причинителите. По този начин болния не само пропуска своя шанс за сравнително бързо и ефективно оздравяване, но се явява и като опасен разпространител сред семейството и колектива на труднолечима форма на туберкулозата, известна като лекарствено-устойчива туберкулоза. Изобщо това е именно пътя за възникването на тежките мултирезистентни форми на заболяването.

В нашата национална програма за превенция и контрол на туберкулозата (2007-2011 г.) е разработена работна програма, саъставена от 7 компонента, както следват:

1. Укрепване на инфраструктурата, управлението и координацията

2. Епидемиологичен надзор и своевременна диагностика

3. Успешно лечение на туберкулозата в България

4. Намаляване на трансмисията на туберкулозата в затворите в България

5. Ограничаване разпространението на туберкулозата сред ромската общност и уязвимите групи

6. Специфична имунопрофилактика

7. Промоция на здравето

Институционалната рамка на програмата изисква предварително установяване на следните задължителнипринципи:

* Политическа воля от страна на Правителството за практическото реализиране на тази Програма.
* Консенсус на органите на държавната и местна власт, политически сили, бизнес-среди, граждански и неправителствени организации за значението на туберкулозата за съдбата на нацията, както и неотложността на мерките в тази област.
* Ангажиране в пряко участие на органите на изпълнителната и местната власт, здравни и лечебни заведения, национални и местни средства за осведомяване, както и на неправителствените организации.ЗАПОМНЕТЕ: ТУБЕРКУЛОЗАТА Е ПОБЕДИМА, НО НЕ Е ПОБЕДЕНА И ИЗИСКВА ВАШЕТО НЕОТСЛАБВАЩО ВНИМАНИЕ ЗА НЕРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО Й!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 3:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Дават безплатни лекарства за мултирезистентна туберкулоза
12.10.2009, 17:20


За първи път в България Министерството на здравеопазването осигури безплатни лекарства за пациенти с мултирезистентна туберкулоза, която не се повлиява от стандартната терапия.

Пациентите с тази диагноза у нас са 50, съобщи БНР. Те се настаняват задължително в болница за период от 6 до 12 месеца.
Болните ще се лекуват само в двете специализирани болници по белодробни болести в София и Габрово.

Животоспасяващите медикаменти се доставят по договор със Световната здравна организация, средствата за тях са предоставени от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
=============================================
news.ibox.bg


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Нед Ное 22, 2009 3:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov