НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:42 am Вижте мненията без отговор
Ангина (тонзилит)
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Ное 25, 2009 7:19 pm
МнениеЗаглавие : Ангина (тонзилит)
Отговорете с цитат

Още едно болезнено и особено неприятно състояние...

Зима е, студено е и все повече зачестяват грипоподобните състояния, протичащи с хрема и зачервено гърло, които обикновено отшумяват за няколко дни. Но понякога зачервяването на гърлото може да премине от безобидно състояние в сериозна инфекция. Много често нашите сливици от защитен орган могат да се превърнат във "враг"...

Сливиците от медицинска гледна точка представляват възли от лимфна тъкан с различна големина - от череша до гълъбово яйце. Разположени са от двете страни на гълтачния пръстен, като при напречен разрез много приличат на лимфни възли. Имат неравна повърхност с разположени вдлъбнати участъци по нея. В тях се наблюдават много лимфоцити, като неслучайно те са орган, който играе особено важна роля в борбата с попадналите в устната кухина микроорганизми.

Известно е, че при новородените има четири сливици в устната кухина. Две от тях са небните, които могат да бъдат забелязани отстрани на гърлото; третата сливица е назофарингиалната, която е нормална непатологична структура, като при порастването на децата изчезва. Процес, който се наблюдава между шестата и дванадесетата година и зависи изцяло от индивидуалните особености на детето. А четвъртата е т. нар. лингвинална тонзила, която е разположена в основата на езика.

Хроничното възпаление на сливиците може да се разглежда като едно постоянно огнище, от което в организма проникват непрекъснато микроорганизми и техни обменни продукти. Това огнище става източник за възникване на редица заболявания и за образуването на неспецифична и специфична свръхчувствителност на организма.

Всъщност медицинският термин е остър тонзилит (от лат. език - tonsillitis: tonsilla - сливица и itis - окончание за възпаление). Ангината представлява остро инфекциозно заболяване на сливиците, което се характеризира с възпаление и увеличаване на лимфните възли. Наблюдава се най-често през студените месеци на годината и заболеваемостта е най-висока при децата между 3 и 7 год., тъй като те все още нямат добре изградена имунна система.



Характерни симптоми

* силни болки в гърлото, дразнене и парене;
* зачервено гърло и увеличени тонзили, покрити с налепи;
* повишена температура;
* затруднения в дишането и гълтането, особено при по-малки деца;
* главоболие;
* болки в мускулите и ставите;
* лош дъх и липса на апетит;
* повръщане.



Как се предава заболяването?

Когато са налице предразполагащи фактори, тонзилитът много лесно може да бъде предаден от носител на вирусната или бактериалната инфекция. Такива фактори могат да бъдат: имунен дефицит (вроден или придобит), различни алергии, които създават особено благоприятни условия за развитие на ангина;

локални фактори, като запушване на носа, което налага в по-голяма степен дишане през устните, не напълно отстранени сливици, гнойно съдържимо в тонзиларните крипти (вдлъбнатите участъци по повърхността на сливиците);

нерационално хранене (еднообразна, бедна на белтъци, витамини и минерали храна), както и лоши санитарно-хигиенни условия. Но най-често инфекцията се предава по въздушно-капков път, като причинители на ангина могат да бъдат стрептококи и по-рядко стафилококи, пневмококи, бацил на Фриндлендер и др.

Видове тонзилит

В медицината е познато следното разделение на видовете ангина:

* катарална - една от най-леките форми на ангина, причинена от вирусна инфекция. Характеризира се със зачервено гърло, висока температура и налепи по сливиците.
* гнойна, която от своя страна се разделя на фоликуларна и язвено-некротична, за която е характерна некроза на сливиците, при което част от тях буквално пада и е свързано с изключителна болка за пациента.
* везикулозна - особен вид ангина, при която се наблюдава наличие на множество дребни мехурчета върху тонзилите и върху мекото небце. Много често те се пукат, като оставят малки язвички, подобни на афти.



Какво лечение се прилага?

Когато острият тонзилит е причинен от бактерии, тогава несъмнено се прибягва до антибиотици. Обикновено това се налага при язвено-некротичните ангини, като и всички гнойни ангини. Много важно е обаче антибиотикът и дозата да бъдат опеределени от специалист, защото проявата на самоинициатива с последващо самолечение би била абсолютно неуместна.

Необходимо е да се вземе гърлен секрет, който да определи с точност причинителя на ангината. Специалисти препоръчват освен антибиотик да се вземат и локални антисептици, които да облекчат болките в гърлото (таблети за смучене, спрей за гърло). Важно е да се поема голямо количество течности, които обаче не бива да бъдат горещи.

Защото парещите напитки смущават функцията на сливиците, разширяват се кръвоносните съдове, което от своя страна може да доведе до по-голямо разпространение на инфекцията. Не трябва да се забравят и прясно изцедените плодови сокове, които са богати на витамини и минерали.
Усложнения вследствие на заболяването

Най-неприятните усложнения са перитонзиларен и парафарингиален абцес. Перитонзиларният абцес се развива скоро след прекарана остра ангина. В повечето случаи при болния се наблюдават отново характерните симптоми като болки в гърлото и висока температура, въпреки че ангината е преминала. Но този път болката е значително по-силна, гълтането е нарушено, лимфните възли са силно уголемени, гласът става гъгнив и челюстта е схваната. Налага се да се направи разрез, за да се почисти гнойта, след което състоянието на пациента значително се подобрява.

Ако не се предприемат необходимите мерки, инфекцията от перитонзиларен абцес може да премине в парафарингиален абцес. Той може да бъде причинен от остро възпаление на сливиците, нараняване на гълтача от чужди тела, заболяване на зъбите, възпаление на слюнчените жлези.

Освен това могат да се развият и други болестни състояния, като възпаление на ушите (отит), лимфаденит (възпаление на лимфните възли, разположени по ръба на долната челюст и шията), ревматизъм, автоимунно заболяване на бъбреците, остеомиелит.



Кога е необходима хирургична интервенция?

Отговорът е еднозначен - когато острото възпаление на сливиците се превърне в хроничен проблем, независимо дали те са увеличени или не. Но решението за подобна интервенция не зависи само от един фактор. Обикновено са необходими множество изследвания, защото все пак сливиците са един от най-важните органи за имунна защита на организма.

Освен лабораторни показатели се отчита и фактът за прекараните болестни състояния в рамките на една година - например, ако те са повече от четири и са протекли с висока температура, силни болки в гърлото, налепи по сливиците, и най-вече ако трудно се повлияват от предписаните антибиотици.
============================================
bb-team.org



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Ное 25, 2009 7:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сливиците се махат само в краен случай!

Те предпазват организма от вируси, бактерии и инфекции
Не пренебрегвайте хремата и ангината, съветват специалистите. Повечето от нас се отнасят лекомислено към запушения нос и болките в гърлото. Но това лекомислие може да ни закара до болницата, а също и да се стигне до операция.



А сливиците са бариера пред вирусите и бактериите.

Каква е ползата и каква вредата от изрязването на сливиците, ако се стигне до там? Синът ми е на 12 години и всяка година кара гнойна ангина. Лекарите казаха, че няма да се размине без махане на сливиците. А аз не искам, защото знам, че те са нужни на организма.
Иван Димитров, Русе

Преди години се извършваха операции по отделяне на сливиците, без да се обяснява на хората дали това ще донесе полза или вреда. А то е много важно и е абсолютно задължение на лекаря. И за радост, в днешно време това се прави. Особено ако се отнася до децата.

Сливиците се махат само в краен случай. Има десетки примери в медицинската практика, когато направената операция само е задълбочила страданието на детето. Всеки знае, че сливиците, вкл. и третата, играят важна роля във формирането на имунитета. Те пречат на постъпващите с въздуха инфекции. В тях се намират имунни клетки, които се борят с микробите и вирусите. Лекарите в днешно време са единодушни в това отношение - без убедителни причини, до 5-6-годишна възраст сливиците и третата сливица не трябва да се премахват.



Операцията е неизбежна, когато възпалението стане хронично

Защо лекарите отговарят толкова колебливо, когато ги попитам дали трябва да се изрежат сливиците на сина ми? Често носът му е запушен, трудно диша, понякога се оплаква от болка в ухото. Толкова ли е опасно да ги премахнат?
Светлана Петрова, Варна

Ако сливиците не се справят със своята защитна функция, те се превръщат в хронично възпалително огнище, провокирайки развитието на синузит, ларингит, бронхит, пневмония.

Или толкова много се уголемяват, че запушват задните проходи на носа. Така детето диша много трудно. А това е истинско изпитание за него.

Носът му е постоянно запушен, а през отворената уста може да се стигне до деформация на лицевия скелет, може да се наруши структурата на зъбите и да се увреди захапката.

След всичко това следва отитът. Благодарение структурата на евстахиевите тръби, съединяващи ушната кухина с носоглътката, може лесно да проникнат микроби. Най-често микробната инфекция попада в барабанната кухина на носоглътката.

Ако детето се опита да смръкне с нослето си, започват да го болят ушите. Нарушава се и слухът. При попадане на микроби от възпалената лигавица в средното ухо то отича до такава степен, че затваря слуховия проход, нарушава въздухообмена между кухината на средното ухо и глътката. Това създава една много добра среда за размножаване на болестотворните бактерии.



Пробвайте всичко преди да легнете под ножа

Непрекъснато се говори кога и дали трябва да се изрежат сливиците при децата. Но ако това се случи на възрастен? Как се действа тогава?
Стефан Минчев, Кърджали

При възрастните много по-рядко се наблюдават възпаление и отоци на сливиците. Защото с възрастта имунните процеси в организма постепенно затихват и лимфната тъкан атрофира. Сливиците намаляват своите размери. Затова при много хора с възрастта отшумяват бронхиалната астма или симптомите на алергичен ринит.

Но при голяма част от тези хора проблемите никога не изчезват напълно. Едни страдат от постоянни ангини, други от синузит. Когато се стигне до момента, в който съществува възпаление и сливиците са уголемени, тогава няма две мнения по въпроса - те се изрязват, премахват се.

Освен това днес сливиците се оперират по нови, по-съвършени методи. Не на сляпо, както по-рано, когато под местна упойка почти на око са отсичали злополучната лимфоидна тъкан. И много често са оставали малки части, които впоследствие отново нарастват. Сега се работи много по-цивилизовано - под обща наркоза, под контрола на съвременна апаратура. Тя позволява на лекаря да получи поглед на предназначената за прочистване част. А това почти не води до рецидиви, които са били много чести в миналото.



ВНИМАНИЕ!

Когато става дума за операция, опитните лекари съветват да не се бърза. Операцията е крайният стадий на лечение. Преди да се легне под ножа на хирурга, трябва да се изпробват всички консервативни методи на лечение.

След правилно проведен курс на лечение до операция не се стига - възпалените сливици намаляват размера си. Това често се наблюдава при алергично болните. Достатъчно е човек да се лекува с антихистаминни препарати, и проблемът изчезва.
=============================
blits.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov