НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Май 19, 2024 2:01 pm Вижте мненията без отговор
Дисбактериоза
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Ное 25, 2009 7:48 pm
МнениеЗаглавие : Дисбактериоза
Отговорете с цитат

Доколко опасна е тя?

Случвало ли ви се е след дълъг курс на лечение с антибиотици да се появи тежест в стомаха, липса на апетит, неприятен вкус и дъх в устата, гадене, повръщане, запек, диария... И вместо с времето тези симптоми да отшумяват, те сякаш стават все по-сериозни.



Клиничната картина на организма силно се влошава - наблюдава се обща отпадналост, виене на свят, понижена трудоспособност и сив тен на лицето. Е, почти няма съмнение, че диагнозата е еднозначна - дисбактериоза. Но какво представлява тя и застрашава ли силно нашето здравословно състояние?

ДисбактериозаВ организма на човека съжителстват различни полезни и вредни микроорганизми, които изграждат нормалната микрофлора. Те достигат 1-1.5% от общата телесна маса (около 1.5 кг) и участват в различни процеси (като храносмилане и мастен обмен), защитават организма от алергии и поддържат имунната му система. Но когато вследствие на различни дразнители значително намалее количеството на полезните микроорганизми и микробното равновесие се измести в полза на патогенните такива, то със сигурност се наблюдава дисбактериоза.



Какво представлява дисбактериозата?

Дисбактериозата в международната класификация на болестите не е класифицирана като заболяване, а само като комплекс от неприятни симптоми. Наблюдава се нарушение в нормалния състав на чревната микрофлора, при което намалява количеството на полезните бифидо и лактобактерии.

* Бифидобактерии - "обитават" дебелото черво на здравия човек, преработват целулозата и участват активно в синтеза на някои витамини. Тези бактерии спомагат за укрепването на имунитета и нормалното функциониране на храносмилателната система. Тяхното съдържание е над 95%, а намаляването на това количество е сигурен признак за дисбактериоза.
* Лактобактерии (лактобацили, млечнокисели микроби) - тяхното съдържание е около 5% от общия брой микроорганизми в червата на човека.



Симптоми на заболяването

При малки деца дисбактериозата се изразява само в липса на апетит, безпокойство и загуба на тегло. При възрастните пациенти симптомите са по-силно изразени. Много често се наблюдава запек или продължителна диария, често отделяне на газове. Нарушено е общото състояние на организма, зачестяват грипоподобните състояния, кожата губи своя цвят и еластичност, а ноктите стават чупливи. Изследванията показват изменения в количеството и качеството на изработваните чревни ензими.



Кои са най-честите причини за развитие на дисбактериоза?

В устната кухина на човека са изолирани около 300 вида полезни и вредни микроорганизми, а в тънкото и дебелото черво са повече от 400 вида. В стомаха на здрав човек почти липсват микроорганизми, което се дължи на антимикробното действие на стомашния сок. А това означава, че полезни и вредни микроорганизми живеят в пълна симбиоза, оформяйки "микробния пейзаж", докато външен или вътрешен дразнител не наруши този баланс.

Микробното равновесие се измества в полза на патогенните микроорганизми, които бързо се размножават и проявяват агресия. Един такъв външен дразнител са силните лекарствени препарати като антибиотици с широк спектър на действие (тетрациклин, сулфонамид и др.), кортикостероиди и цитостатици. Което означава, че е не е препоръчително самолечението и безконтролния прием на силнодействащи лекарства.

Специалисти препоръчват при всяка антимикробна терапия да се приемат допълнително витамини от групата В и препарати, запазващи полезната микрофлора в червата. Добра алтернатива се оказват пробиотичните продукти (хранителни продукти, съдържащи високи концентрации на полезни за организма живи и латентни форми на бактерии, които след попадане в червата нормализират чревната флора и запазват виталността на стомашно-чревния тракт).

Най-широко използваните пробиотични бактерии са тези от групата на лактобацилите и бифидобактериите. Пробиотиците оказват антисклеротичен ефект, повлияват благоприятно констипацията и диариите в детска възраст, предизвикани от стрес и пътуване.

От друга страна, спазването на ограничен хранителен режим може да доведе до поява на дисбактериоза. Съществува вероятност полезните микроби да не получат необходимите за тяхното развитие хранителни вещества, затова приемът на киселомлечни продукти и растителни фибри би бил изключително полезен в този случай.

Някои лекари твърдят, че гастритът и стресът от съвременното ежедневие, съчетани с нездравословен начин на живот, могат да генерират симптоми, характерни за дисбактериозата. Прекомерната употреба на синтетично бельо, особено през лятото, освен раздразнение на кожата може да предизвика и сериозни гинекологични проблеми. Тази материя е доста твърда и влияе лошо на микрофлората.

Дисбактериоза, бактериална вагиноза и кандидоза са само част от заболяванията, които могат да бъдат провокирани от синтетиката.



Променете своите хранителни навици

За да отшумят по-бързо симптомите на дисбактериозата, е необходимо да се промени изцяло начинът на хранене. При доказана дисбактериоза от менюто задължително трябва да се изключат сладкишите и прекалено мазните храни. За профилактика обикновено се препоръчват натурални киселомлечни продукти, които по възможност са приготвени лично от вас (напр. подквасяване на прясно мляко). Защото е известно, че за да се удължи срокът на годност на млякото, което се предлага в търговската мрежа, то се подлага на допълнителна обработка, която унищожава голяма част от полезните микроорганизми.

Необходимо е да осигурите достатъчен прием на плодове и зеленчуци, най-важните от които са: ягоди, черни и червени боровинки, малини, сини сливи (особено през зимата - сушените сливи повлияват добре запек), както и чесън. За да възвърнете нормалното си храносмилане, особено благоприятно се отрязава сутрин на гладно приемането на прясно изцеден сок от ябълка, целина или цвекло.

Определете си 1-2 разтоварващи дни в седмицата, в които компенсирате намаленото количество храна с повече течности. Защото спазването на определен хранителен режим, съчетан със спорт и разходки на открито, които да редуцират стреса, със сигурност ще доведе до намаляване на неприятните симптоми, а и ще ви осигури свежа кожа на лицето, без акне и торбички под очите.
==================================
bb-team.org



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov