НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:09 pm Вижте мненията без отговор
Вирусни заболявания
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 16, 2009 9:14 pm
МнениеЗаглавие : Вирусни заболявания
Отговорете с цитат

Заболяванията, които можем да срещнем навсякъде

Идва зимата, а с нея и времето на грипа и простудните заболявания. Как да се предпазим?



Заразни заболявания

Не сме ли вече предпазени?

Ако смятате, че фитнесът и добрата форма ви предпазват от заболявания, дълбоко грешите. Те имат безспорна роля: въвеждат организма в състояние на стрес, който подсилва имунната защита. Правилното хранене от своя страна помага за поддържането на една добра хомеостаза и защитни сили на тялото, които са основният фактор за победа над болестите.

Но вирусите и бактериите не бива да се подценяват. Те умеят да се "маскират". Един пробив е достатъчен и колкото по-трудно пробият, толкова е по-голяма опасността да са се научили да се защитават. Всяко колебание може да им донесе успех, а при това нерядко твърде силната или твърде трайна имунна реакция на организма може да се обърне и срещу него, в т.нар. автоимунни заболявания. Така че не разчитайте много на това.

Дори с постоянната умора вие правите организма уязвим, особено по време на почивка. А събирането с много и най-различни хора ви поставя в специфична, рискова група. При това фитнесите често са затворени помещения, отоплявани с климатици, където хората дишат силно и учестено и се потят свободно. Опасността тук е по – голяма и от работата на гише. Тук ще се запознаем с една често срещана група заболявания:



Острите респираторни заболявания

Основно внимание тук ще обърнем на белодробните заболявания и фитнеса. Острите респираторни заболявания се характеризират с поражения на горните дихателни пътища, с или без токсични явления и усложнения, по-често с лека изява, но понякога протичат и тежко. Всъщност с пневмония най-често завършват живота си болни от СПИН и рак на белия дроб.

Тези болести са заразни, протичащи под формата на по-малки или по-големи епидемични взривове. Причиняват се от над 300 вируса, включително и този на грипа. Много вероятно е да хванете такова заболяване именно във фитнеса или докато тичате в парка. Какво трябва да знаете? Нека първо ви запознаем с основните видове:

* Грип: Всеобща вирусна инфекция.
Той се предава по въздушно-капков път. Характеризира се с отпадналост, висока температура, кашлица, секрет от очите и носа, пребледняване. Може да настъпят усложнения в различни органи и системи на тялото. Около болния се създава "заразна зона" с висока концентрация на грипни вируси, достигаща до 2-3 метра:
o при кихане се отделят 10 до 15 хиляди вирусни частици;
o при кашлица - 100 до 800 хиляди вирусни частици;
o при говор - 250 вирусни частици/мин.

Всяка година от 5% до 30% от населението се заразява.
Всяка година 95 % от заразените се разболяват.
Всяка година 47 % от заболелите развиват усложнения - пневмония, миокардит, перикардит, възпаление на ушите и др.

За повишаване на защитните сили на организма се препоръчва: закаляване, предпазване от преохлаждане, консумация на храна, богата на белтъчини и витамини, използване на имуностимулатори и други.

* Бронхитът е заболяване, при което се развива възпаление на част от въздухоносните пътища на белите дробове. Характеризира се с влажна или суха кашлица, нощно изпотяване, отпадналост, задух, висока и циклично променяща се температура, ускорен сърдечен ритъм, дразнение в трахеята и гърлото, затруднено дишане, запушени бронхи и пр.

Бронхитът възниква вследствие възпаление на стената на бронхите под влияние действието на различни вредни фактори. Най-често това са инфекции с микроорганизми - вируси, микоплазми, гъбички, рядко бактерии. Около 10% от хората проявяват бронхит, като при почти половината той е хронично заболяване, т.е. лесно се проявява и повтаря, включително и като съпътстващо други заболявания.

* Бронхопневмонията е възпалително заболяване на белия дроб, което се предизвиква от един или няколко вида микроби, които увреждат бронхиолите и алвеолите. Болестта протича неправилно, с последователни пристъпи и с неочаквани усложнения. Първичната бронхопневмония е изключително рядка. Като първични се смятат бронхопневмониите при туберколоза, чума, антракс и дори СПИН. Симптомите са характерни за бронхита, като специфичните могат да формират и повишена температура, засилване на кашлицата, поява на задух, учестяване на дишането, леко посиняване. Усилват се признаците на интоксикация, понякога бодеж в засегнатата гръдна половина.

При рентгенов преглед могат да се открият характерни сенки на бронхопневмонии. При залежаване на тежко болни, които са особено предразположени към бронхопневмония, трябва често да се сменя положението им в леглото, да се прави дихателна гимнастика, раздвижване на крайниците и при първа възможност болните трябва да станат. Заболеваемостта от бронхопневмония у нас е близо 1,3% от популацията.



* Коклюш (от френски coqueluche), още пертусис или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите. Инкубационният период на болестта е 1-2 седмици. Започва с лека, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена телесна температура.

Постепенно кашлицата придобива пристъпен характер с невъзможност пациентът да си поеме въздух по време на пристъпа. Очите се зачервяват, устните и езикът посиняват. След края на кашличния пристъп болният отделя жилави светли храчки. Тежестта на заболяването се определя по честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, като по-тежките пристъпи са придружени и от повръщане. За профилактика на това заболяване се прилага комбинирана ваксина. Заболеваемостта тук е 4,3 случая на 100 000, което е относително малка честота.

* Вирусните пневмонии се причиняват от проникване на вируси в дихателните пътища, което става по въздушно-капков път. Вирусната пневмония често започва като грип и е най-тежкото усложнение на зимните вирусни инфекции. Развива се бързо и протича с висока телесна температура, задух, кашлица със секрет. Вирусни пневмонии се лекуват с широкоспектърни антибиотици, химиотерапевтици, витамини, бронхолитици, отхрачващи средства, кислород. В хода на болестта е възможно да се развие миокардит (възпаление на миокарда на сърцето) и тогава настъпва сърдечно-съдова недостатъчност. Често биват засегнати половите органи и се появява сериозен риск от безплодие.

Болестта повишава температурата в областта на половите органи и това води до нарушаване баланса на функционирането им. Бактериалната пневмония се дължи на попаднали в белите дробове болестотворни бактерии, най-често пневмококи, стрептококи, стафилококи, клебсиела и други. При по-леки случаи и навреме започнало лечение възстановяването отнема до месец, а по-тежко протичат пневмониите, причинени от стафилококи или гъбички или тези, при които лечението не е започнало своевременно. Заболеваемостта е около 1 %.

* Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което може да се развие във всички органи и системи на човешкия организъм. Най-често се локализира в дихателната система. В последните години туберкулозата взема застрашителни размери. За 5 години броят на заболелите у нас се е увеличил тройно, а всяка година се регистрират около 4 000 нови случая, т.е. около 0,5%.



Причинителят на болестта са така наречените бактерии на Кох, които са много устойчиви. Те се намират навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно-чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др.

Заразяване от туберкулоза може да стане и при консумиране на прясно мляко и негови продукти; прясно сирене, извара, масло, ако са добити от болни крави. При белодробната форма на туберкулоза много характерна е продължителната кашлица, която в началото е суха, дразнеща, предимно през нощта, а по-късно става с отделяне на различни по вид и количество храчки. Кръвохраченето е белег за напреднала форма на заболяване на белите дробове.

Колко е опасно това?

Всъщност, доста. За повече яснота можем да кажем, че заболеваемостта от коклюш у нас е двойна в сравнение със средната в Европа, подобно е положението при туберкулозата, а при пневмониите сме почти утроили този "успех". Всичко това следва да се комбинира с една не особено добре функционираща система на здравеопазването, сериозни проблеми с диагностиката и готовност на много лекари да действат "на око", т.е. да дадат диагноза просто ей-така. А както виждаме, опасността никак не е за подценяване. Настина, смъртността е относително малка, но даже рискът да превърнете бронхита в хронично заболяване или обструктивна болест не си струва.

Как да се предпазим?

При опасност от такова заболяване, обявяване на епидемия или диагноза, предполагаща наличието у вас на такова заболяване, следва:

* намаляване до възможния минимум на контактите с болни от остри респираторни заболявания;
* избягване на места, посещавани от много хора - киносалони, театри, заведения за обществено хранене и други;
* често измиване на ръцете;
* пълноценно хранене с богата на белтъчини и витамини храна, незаменими мастни киселини и избягване на тежки и твърде мазни храни;
* предпазване от преохлаждане – създава предпоставки за разпространение на възпалението в телесни кухини като синуси, бронхи и други;
* прием на витамин С в повишени дози - до 1 грам дневно;
* при болен в семейството е необходимо: изолиране в отделна стая, с индивидуални прибори за хранене, кърпи; често проветряване на стаята; ползване на маски от останалите членове на семейството;
* прием на лекарства или превантивни имуностимулатори, при решение и ваксиниране;
* при първите болестни симптоми трябва да се търси специализирана лекарска помощ, като в никакъв случай да не се прибягва до самолечение.

Лечение?

Извън медицинското лечение можете да приложите и лечение с чай, мед, билки от типа на мента и шипка за проблеми в храносмилането, исиот (джинджифил) за белия дроб, лайка и други противовъзпалителни за възпалено гърло и прочие.

А фитнесът?

Ето въпросът, който си задава всеки трениращ. "Да спра ли фитнеса?" Какво да ви кажем... Спортът и физическата активност безспорно укрепват организма. Възможно е в по-лека форма на заболяването фитнесът да повлияе директно благотворно и бързо да преодолеете проблема. За повече информация погледнете тук.

От друга страна, заболяванията на белия дроб не са шега. Те влошават:

* дишането и достъпа на кислород в кръвта, основа на всяко движение при спорт и на клетъчния метаболизъм;
* повишават температурата и с това допълнително влошават хомеостазата и клетъчния метаболизъм;
* влошават сърдечната дейност, която прави немислимо ефективното помпане на мускулите и добрата работа при тренировка;
* увеличават неконтролираното потене и водна загуба, особено нощно време, т.е. забравете за положителни резултати в качване или сваляне. Да, може да свалите килограми, но не и по начина, по който го искате;
* всъщност почти всяко от тях, с изключение на грипа, носи риска от създаване на хронична инфекция.

Отговорът е, че по-скоро не си струва. По-добре е, ако сте болни или в залата ви има болни, да поспрете тренировките. Не рискувайте. Няма да загубите толкова много от 5 дни почивка, колкото ще загубите от 7 дни заболяване. Не тренирайте болни, ако не заради вас, то поне заради другите. Успех в профилактиката на заболяванията!
==========================================
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Mega-V




Регистриран на: 30 Авг 2009
Мнения: 26
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 24, 2009 11:24 am
МнениеЗаглавие : :
Отговорете с цитат

Благодаря! Това пряко ме засяга, заради фитнеса Laughing Но поне моята зала е собствена и никой друг не тренира в нея, дори след половин час се качвам на велоергуметъра. Иначе тази година, грипната инфекция беше много тежка за всички, още се съвземаме от нея, а доста мои познати и колеги направиха въпросните усложнения - бронхити, пневмонии и прочее. Ето какво пише в българския хомеопатичен сайт: "Заболяванията протичат като епидемия, по-често в есенно-зимния сезон.
Заразяването става по въздушно-капков механизъм при директен контакт с болен. След безсимптомен инкубационен период от един до три дни, се развива картината на заболяването, което протича в три стадия:

Началото най-често е с рязко повишаване на температурата, отпадналост, мускулни болки и главоболие. Обикновено температурата е толкова по-висока, колкото по-млад е болният (при децата може да достигне и до 41oC).

След два-три дни температурата, главоболието и мускулните болки намаляват, но се появяват оплаквания от дихателната система - хрема, кашлица, болки в гърлото, болки в гърдите и пр. Възможно е да има болки в очите и зачервяване на конюнктивите, сълзене, непоносимост към светлина. Рядко типичната картина на грипа се усложнява с кръвоизливи от различни органи, включително и тежки хеморагични пневмонии (т.е. пневмонии с кръвоизливи в белите дробове).

След пет-десет дни оплакванията постепенно намаляват, но възстановяването трае дълго - понякога повече от месец. През периода на възстановяване болният се чувствува слаб, изнервен, раздразнителен, уморява се бързо при физическо и умствено усилие".

http://www.homeopathybg.org/Patients/Grippe.html
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov