НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 25, 2024 10:46 pm Вижте мненията без отговор
Следпразнична депресия
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 02, 2010 8:23 pm
МнениеЗаглавие : Следпразнична депресия
Отговорете с цитат

И след празниците дойде ... депресията



Натрупаната по време на Коледните и Новогодишните празници еуфория излетя в мехурчетата на шампанското и в блестящите светлини на празничната вечер.

Сладкото опиянение отстъпи място на следпразничното униние, пониженото настроение и самочувствие. И ако допреди няколко дни светът ни се виждаше цветен, сега нюансите са в сивата гама, а споменът за преяждането и залежаването пред телевизора е повече от болезнен.

Празнуването на Коледа и Нова година е свързано с много емоции, приготовления, очаквания и надежди. Хората се настройват да гледат по-оптимистично на живота. Всеки се събира с близките си хора - семейство и приятели, и се опитва да се успокои от тежкото ежедневие, като се отдаде на нужните радости.

Празниците са заредени с много настроение и енергия. Ала след тях идва отново ред на обичайното ни ежедневие - работа или учене, а може и двете, куп задачи и препятствия... Как да избегнем резкия спад в еуфорията след коледните и новогодишните празници? Как да задържим щастието по-дълго при нас?

Следпразничната депресия е често срещано явление.

Затова не бързайте да махате коледната украса и не се отпускайте в сънливо настроение. Някои дуалистични религии дори препоръчват предметоизгарянето като сигурен начин да се освободите от лошите духове. Но все пак не изгаряйте ритуално елхата без контрола на съответните комунални служби.


В какво прекалихме?

Празниците обикновено са свързани с богати трапези, отрупани със съблазнителни и недотам здравословни ястия. Еуфорията неизменно оставя отпечатъка си и върху режима ни на хранене, като ни кара да поглъщаме повече храна от преди.

Много диетолози смятат, че именно обилното хранене по празниците е причина за депресивните състояния. Това се дължи на факта, че храната на празничната трапеза се състои главно от въглехидрати, а както е известно те са най-големите депресанти (в случай, че с тях се прекали, разбира се).

За това ви препоръчваме да не променяте хранителните си навици, само защото е празник и да поддържате своя нормален хранителен режим, като не забравяте необходимото количество зеленчуци и плодове в менюто.

След като отшуми веселието обаче трябва да минем към нормалния си начин на живот и да разнообразим появилата се практика „спане-ядене-гледане на телевизия-спане".

За колко време ще „изплуваме" и ще възстановим душевния си баланс зависи до голяма степен от това колко дълбоко сме били потънали в празничната еуфория и колко е силно желанието ни за самоизбавление.

Разходката в парка под галещите лъчи на оскъдното зимно слънце е ефективен и лесен начин не само за натоварване на мускулите на тялото, но и за подобряване на настроението ни.

Друг вариант за раздвижване е прекарването на един ден в планината - преходите натоварват цялото тяло, а чистият въздух несъмнено оказва благотворно въздействие върху замърсените ни дихателни органи. А така тренираме и едно особено важно физическо качество - издръжливостта.

За да сме в добро настроение и изпълнени с енергия, трябва да ядем по-често, но предимно плодове и зеленчуци, не се уморяват да повтарят лекарите. И добавят, че поемането на витамини А, С и Е под формата на здравословна храна или таблетки е почти задължително, ако искаме бързо да се възстановим след празниците.

Свежият въздух и зимното слънце (колкото и рядко да се показва то) са от особена важност за тонуса ни. Затова разходките са задължителни, колкото и да не ни харесва шляпането в кишата или газенето на дълбок сняг.

Простудата е приемливо извинение за целодневна прегръдка с радиатора вкъщи, само ако помещението се проветрява по-често и завесите останат дръпнати, за да влиза повече естествена светлина.



Зимата обаче е студена и често пъти не ни се излиза навън. Но пък можем да зарадваме сетивата си не само с храна, а и с напитки. Подходящ за сезона е чаят, който вече е достъпен на пазара във всевъзможни вкусове и аромати.

Резултатите от изследване, проведено от британски учени, показват, че зеленият чай с лимон е една от най-полезните напитки. Според тях аскорбиновата киселина (витамин С) повишава антиоксидантните свойства на напитката и количеството на полезните вещества - катехини, което й позволява ефективно да намалява риска от развитието на рак, сърдечен пристъп и удар.

Черният и зеленият чай в някаква степен подпомагат и за намаляне на теглото, защото стимулират обмяната на веществата и разграждането на мазнините, напомнят диетолозите. За известно време ограничете алкохола и наблегнете на минералната вода и прясно изцедените сокове.

Освен това намалете солта - една от първите стъпки към влизането във форма. Така тялото няма да задържа вода и по-лесно ще се отърве от натрупаните вредни вещества в организма.

Ароматерапията е още един лесен и много приятен начин да се заредим с енергия.

Ароматизираните пръчици, свещи и ароматични лампи за изпарение на етерични масла са вече широко разпространени. Основният принцип на ароматерапията е задължително да харесватe аромата, който използвате.

Етеричните масла, които спомагат за укрепването на организма, са били използвани много отдавна (дълго преди появата на антибиотиците) в хирургичната и неврологична практика както в Азия, така и в Древна Гърция - Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с лимон, а за вдишването на хвойна се е смятало, че предпазва от чума.

Според схващанията на традиционната азиатска медицина ароматните масла притежават антивирусни, антибактериални, антитоксични, антигъбични и седативни свойства, защото съдържат много полезни елементи - антиоксиданти и провитамини и способстват за синхрона в работата на имунната и ендокринната система.

Те проникват през стените на клетките и доставят кислород и питателни вещества. Лекарите обаче съветват да се консултирате с тях, преди да приложите върху себе си някакво етерично масло.

След като изберете дадено масло, изпробвайте действието му, като нанесете една капка на вътрешната страна на ръката си в областта около лакътя и наблюдавайте реакцията в продължение на 10-12 часа. Хората, страдащи от алергии, трябва да си направят още една проба - за миризмата.



И ... отново на работа

Несъмнено, а и за съжаление на повечето от нас, краят на празниците бележи и завръщане към обичайното ни ежедневие, което е съпроводено със стрес и ниска продуктивност в работата.

Широко разпространено е схващането, че с много и усилена работа ще избегнем стреса след края на празниците и ще се върнем към нормалния ни ритъм на живот. Всъщност, това не е точно така, защото само след седмица ще бъдете напълно изчерпани и ще се чувствате изтощени.

Най-добре започнете работната седмица плавно, като първите два-три дни ви служат като адаптивен период. По този начин ще избегнете стреса от внезапната промяна на средата от празнична към работна и вашата продуктивност няма да бъде засегната толкова сериозно.

Препоръчително е в тези първи дни също така да си лягате по-рано. Най-вероятно сте използвали почивните дни, за да спите до късно, но лошото в случая е, че това бързо се превръща в навик, и когато работната ви седмица започне, постоянно ще ви се спи.

За да бъде наистина всичко по план, можете да декорирате работното си място. Така ще го направите по-малко стресиращо. Сложете ваза с жив бамбук или бонзай, дори малък аквариум с рибки.

Снимки на ваши близки и приятели също са наистина добра идея. След всичко това със сигурност няма да изпитате следпразничната умора и ще бъдете продуктивни и готови за нови проекти и успехи през новата година.

Надяваме се да сме ви били поне малко полезни в борбата със следпразничната депресия и да се чувствате по-добре. Купете си цветя. Свежи, хубави цветя. И не се заседявайте пред телевизора, по-добре четете нещо. Достъпът до компютъра е забранен (освен когато не четете нас, разбира се).
=============================
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov