НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 7:31 am Вижте мненията без отговор
Козето мляко – естествен антибиотик
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Яну 03, 2010 7:04 pm
МнениеЗаглавие : Козето мляко – естествен антибиотик
Отговорете с цитат

Според една стара френска поговорка „козата е кравата“ за бедния французин.



Козата е дяволито животно и голяма пакостлийка. Козето мляко по биологична ценност превъзхожда кравето, тъй като съдържа повече високодисперсни белтъчини и при коагулирането му се образуват по-нежни частички. В него има повече кобалтови соли, влизащи в състава на витамин В12.

Това са дължи най-вероятно на голямото разнообразие от храни, с които се храни козата. Тя яде най-свежите, младите листа, клонки, треви, плодове, дори и цветя. Козето мляко още от древността се е използвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза.

Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма. Според проф. Вагнер козето мляко е естествен антибиотик и неговата консумация не само ни предпазва от редица заболявания, дори и от рак, но е деен участник и при лечението на редица заболявания.

До този извод той идва от опитни животни, а така също и от факта, че козите много по-рядко боледуват от рак и туберкулоза в сравнение с кравите. В козето мляко се съдържат витамините А, F и К, както и витамините В1, В2 и В12, така необходими за укрепване на нервната система, заедно с витамин С.

Според проф. Вагнер в козето мляко има група от елементи, които може би дават отговор на въпроса защо козите по-рядко боледуват от рак. Възможно е козето мляко да съдържа и други, още неоткрити вещества, които влияят благоприятно в профилактиката и лечението на много заболявания.



За съжаление съществува напълно безпочвено и необосновано схващане, че при консумация на козе мляко у децата се развива малокръвие. По отношение консумацията на млякото има различни мнения. Едни го препоръчват сурово, току-що издоено.

Този начин на консумация не е за предпочитане, защото трудно може да се спазят всички санитарни изисквания. Вимето трябва да се измие с топла вода и сапун, ръцете да се избърсват с чиста кърпа и млякото непременно да се прецеди. Други автори препоръчват да се затопля до 70 градуса, като най-полезно, а трети - да се кипва.

Ако козата е напълно здрава, то млякото може да се консумира по предпочитание, стига да се спазват всички хигиенни изисквания. Често в зависимост от храната, която е поела козата, млякото има различен вкус и мирис, но това не бива да ни плаши. Много е важно да не се допуска косъм в млякото, който при поглъщане може да предизвика нежелано разстройство.

Козето сирене минава за едно от най-вкусните деликатеси, което доставя на организма силно средство за защита от болести и укрепване съпротивителните сили на организма. За съжаление козето мляко и сирене почти не се среща на пазара, а по селата с млякото си хранят прасетата.
------------------------------------------------------------------------------



Доц. Константин КОСТОВ


Бел. ред. Обръщаме сериозно внимание на читателите, че суровото козе мляко е опасно за човешкото здраве. Твърде много българи, без да знаят това, боледуват и умират от лечими болести, причинени именно от сурово козе мляко.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov