НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Апр 22, 2018 2:25 pm Вижте мненията без отговор
ВАЖНО: ПЕТИЦИЯ - ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Яну 12, 2010 11:25 am
МнениеЗаглавие : ВАЖНО: ПЕТИЦИЯ - ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ
Отговорете с цитат

След получаването на това писмо, решихме, че не можем да останем безучастни и предлагаме на вас да решите как ще откликнете на призива в него. Прочетете и откликнете - важно е!

"Здравейте!

Управляващите искат в страната ни да отпаднат ВСИЧКИ ЗАБРАНИ  за отглеждане и продажби на генетично модифицирани организми ( ГМО), както и да се освободи цялата ни територия за ГМО, без значение дали е екологична зона.
Ако забраните отпаднат, започва необратим процес, непоправим ... Ще плащаме със здравето си и ние, и децата ни, и техните деца...

Предлагам Ви да прочетете, подпишете и разпространите тази ПЕТИЦИЯ http://grazhdani.eu/peticija.php?c=gmo против предстоящите промени в Закона за ГМО , качена в нашия сайт http://grazhdani.eu/nachalo.php

Каним Ви и на ПРОТЕСТ, официално организиран от БНАП (Българската национална асоциация на потребителите) на 13.01.2010 г., от 11.3.ч. до 13.00 ч.

Място: До северния вход на Народното събрание, в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание – извън охраняемата зона на Народното събрание.

Съорганизатори са : „Инициативен комитет на родители от портал bg-mamma”, "Агролинк", "За земята", "Коалиция „За да остане природа в България””.

 
Може би вече сте подписали първата петиция, против царевичния хибрид (подпишете и нея, заедно ще ги внасяме в Народното събрание http://forthenature.org/petitions/12/). Новата петиция, в сайта граждани.eu , е в отговор на по-нови и по-безумни действия на управляващите.
 
Молим Ви: отделете 5 минути да подпишете двете петиции и 2 часа, за да присъствате на ПРОТЕСТА пред Народното събрание!
Сега се решава национален въпрос за бъдещето на природата ни, икономиката ни, храната ни, здравето ни!
Чакаме Ви!ПП Ако имате връзка със своя депутат или въобще някой депутат, потърсете го и му разкажете как България е на път да стане васал на американски фирми, убиващи природа и хора. Гледайте например филма „Светът според Монсанто” (от сайта за документални филми kolibka.com ). Неприятно гледане!"

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Яну 13, 2010 8:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Поне на 20- ина човека запалих фитила да подпишат петицията, но ...

Цитат:
Да отпаднат забраните за освобождаване (отглеждане, б.ред.) в околната среда на генномодифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури, приеха на първо четене днес народните представители.

Докато те гласуваха промените в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), пред сградата на парламента майки и екоактивисти поискаха чиста храна и природа в България.

С плакати "Да на биоразнообразието, не на генно-безобразието" и "За вкусни БГ зеленчуци, а не мутирали боклуци" те протестираха срещу либерализирането на използването на ГМО в земеделието у нас.

Според тях това ще доведе до безвъзвратно изгубване на традиционните български култури.

Зам.-министърът на околната и среда и водите Евдокия Манева излезе, за да ги успокои, че с предвижданите промени процедурата за пускане на пазара или в природата на генномодифициран продукт става извънредно сложна.

Ще се прилага максимално принципа на предпазливостта,

каза тя. Освен това в текста ще се запази пълната забрана на ГМО в зоните на НАТУРА и в буферната територия около тях.

Ще бъде забранено пускане в околната среда на ГМО в съседство на площи, на които се отглеждат селскостопански продукти по биологичен начин.

Ако министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните разрешат да се пуска на пазара и околната среда такъв организъм, това ще стане само с решение на парламента.

Промените в Закона за генетично модифицираните организми се налагат, защото той е приет преди присъединяването на България към ЕС и поради тази причина в него има известни несъответствия с действащите директиви.

Целта е да се постигне пълно съответствие на нашето с европейското законодателство.

Протестиращите пред Народното събрание обаче коментираха, че това изобщо не е вярно и посочиха за пример Италия, където ГМО са забранени. Тяхното искане е

България да бъде територия, свободна от ГМО.

Според министър Нона Караджова притесненията на гражданите, че от утре ще приемат неконтролирано модифицирани храни, са напълно неоснователни.

По думите й отпадането на забраните за освобождаване на генномодифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница, плодове и зеленчуци се налага, защото тя влиза в противоречие с изискването да се прави преценка за всеки отделен случай.

Процедурите по разрешаване на работа с ГМО в контролирани условия, освобождаването им в околната среда и пускането им на пазара, определени от закона, включват:

- изработване на оценка на риска,
- нейното оценяване от Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водите,
- произнасяне по всеки отделен случай, обясниха от еко ведомството (MOEW.Government.bg).

Оценката на риска включва резултати от извършени експерименти и наблюдения и подробен план за наблюдение на потенциални краткосрочни и дългосрочни последици за човешкото здраве и ефекта върху околната среда от освобождаването на ГМО в природата и пускането им на пазара.

От министерството допълниха, че поради общия пазар в ЕС, разрешението за пускане на пазара на даден ГМО се взема централизирано след обстойна оценка на риска за околната среда и човешкото здраве.

Ако тя покаже, че даденият ГМО може да окаже неблагоприятно влияние в конкретния случай, както и ако решението в рамките на ЕС е отрицателно, това е законово основание за отказ за издаване на разрешение.

В законодателството на съюза по отношение на ГМО няма общи забрани. Те се налагат за отделните случаи. Ако оценката на риска покаже, че опасност няма,

всяка държава може да се позове на защитна клауза

и с това да не допусне даденият ГМО на своя пазар.

Промените в закона ще бъдат приети на второ четене след три седмици. При днешните дебати депутатът Евгений Желев от Коалиция за България заяви, че не е сигурен дали новите текстове няма да създадат условия след време да възникнат необратими проблеми.

Колегата му Георги Божинов, заяви, че червените няма да подкрепят внесените промени и съзря в тях лобистки интереси на световни компании.

Искра Михайлова от ДПС отбеляза, че приемането на законопроекта ще е престъпление спрямо българската природа.

Съпартиецът й и бивш министър на земеделието Джевдет Чакъров отбеляза, че не бива да се отива към пълна либерализация по отношение на ГМО, защото се засягат фундаментални български продукти, и трябва да се потърси балансът между защитата на националните интереси и транспонирането на европейското законодателство.

Лъчезар Тошев от Синята коалиция заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи промените и отбеляза, че когато има определена директива, не трябва да приемаме всичко в нея.

Министър Караджова му отговори, че хармонизирането трябва да се извърши, а ако директивите са неприемливи, промени в тях се правят чрез Европарламента.

---------------------------------------------------------------
vesti.bg, 13.01.2010, 17:05

Т.е. депутатите или не разбираха каква глупост са направили или ако са разбирали, то са ПРЕСТЪПНИЦИ срещу България! рето положение няма !

Цитат:
ГМО - митове и факти

Добивите при ГМ културите са по-високи.
ГМО водят до употребата на по-малко пестициди.
ГМО могат да решат проблема с глада.
Работа над ГМО Водят ли ГМО до употреба на
по-малко пестициди?

Добивите при ГМ културите са по-високи. В световен мащаб 73% от ГМ културите са разработени за хербицидна толерантност, 18% - за устойчивост към насекоми, а в 8% са включени и двете характеристики. Само 0.1% от ГМ културите са генно обработени за по-високи добиви. Въпреки това като цяло ГМ културите биват рекламирани като осигуряващи по-високи добиви. Редица изследвания, проучвания и полеви опити докладват за 4 до 11% по-ниски добиви при ГМО. В едно от най-мащабните изследвания, правени досега – за период от 3 години, учените от университета в Канзас изследват развитието и добивите от ГМ соя на “Монсанто” (Roundup Ready) в сравнение с конвенционална соя. Roundup Ready соята има гени, които я правят устойчива на хербицида Roundup. Заключението е, че добивите от ГМ соя са с 10% по-ниски.

ГМО водят до употребата на по-малко пестициди. Толерантните към хербициди растения позволяват третиране на посевите с мощни химикали, при което се унищожават плевелите, но не и благородната култура. Предимството, на което разчитат тези ГМ растения, е удобството. Така фермерите могат да пръскат по-често с даден хербицид, без това да доведе до унищожаване на посевите им. Но както бактериите развиват резистентност към антибиотиците, така и плевелите стават по-устойчиви на хербициди. Близо 99% от толерантните към хербициди ГМ култури са Roundup Ready (RR) вариации, разработени от “Монсанто”, за да са устойчиви на хербицида глифозат, който е основна съставка на Roundup – най-продаваният хербицид на фирмата. Употребата на глифозат нараства все повече, но и все повече плевели развиват устойчивост към хербицида. За да се справят с тази устойчивост, фермерите третират посевите си с хербициди по-интензивно. Така за периода 1994 – 2006 г. количеството глифозат, с което се пръска всеки акър ГМ соя в САЩ, нараства с повече от 150%.

ГМО могат да решат проблема с глада. Още в зората на ГМО и големите обещания за по-високи добиви се заражда иначе хуманната идея, че това е начин да преборим световния глад и кризата с храните. Големите надежди обаче се превръщат в още по-големи разочарования. ГМ културите съвсем не се оказват така желаната евтина алтернатива на глада. Пример за това е провалът на т.нар. златен ориз - ориз, обогатен с витамин А, предназначен за населението на страни като Индия. За жалост хората, за които е предназначен този ориз, нямат възможност да си купят дори обикновен ориз, какво остава за по-скъпия, “златен” ориз.


ГМО - вреда за биоразнообразието
Генетично модифицираните растения се разпространява опасно лесно.

МО се разпространява опасно лесно. Обикновените растения могат да бъдат опрашени от полени на ГМ растения. Вятърът, насекомите и животните благоприятстват разнасянето на полените на големи разстояния, което може да доведе до кръстосано опрашване и замърсяване на обикновените растения с ГМО. Особено тревожен е фактът, че веднъж освободени в околната среда, няма възможност да бъдат контролирани.

Пример: в Мексико царевицата е национална гордост и присъства в над 100 разновидности. За да бъде предпазена тази традиционна култура от замърсяване с ГМО, в страната е забранено отглеждането на ГМ царевица. През 2000 г. проф. Игнасио Чапела от Университета в Калифорния прави съпоставка между ГМ и обикновена царевица, като за целта използва американска ГМ царевица и царевица от дивите райони на Оахака, Южно Мексико, за която е сигурен, че няма начин да е заразена с ГМО. Резултатът е шокиращ – дивата мексиканска царевица е генно модифицирана. Изследването на професор Чапела предизвиква бурни реакции в Мексико и Националният институт за околна среда започва да прави изследвания, които потвърждават наличието на RR и Bt гени в царевицата в 5 отделни района на страната.


ГМО - вреда и за хората
Генетично модифицираните растения помагат на болестотворни бактерии да развият устойчивост към антибиотиците.

ГМ продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Така например в ГМ царевица има протеини на бактерии, в ГМ картофи – протеини на вируси, а в ГМ домати – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които ГМ храните биха могли да предизвикат в човешкия организъм за по-дълъг период от време.

Изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на ГМ соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като ГМ соя съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците.

Учени от Seralini, Cellier и Spiroux de Vendomois публикуваха резултати от собственото изследване на Monsanto за влиянието на ГМ царевица MON863 (която е одобрена за човешка консумация в Европа) върху развитието на плъхове. Данните показват, че употребата на MON863 при плъховете води до следи от чернодробна и бъбречна токсичност, както и други физиологични промени.

Ноември 2008 г.: Австрийското правителство публикува резултатите от изследвания на Виенския Университет, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на ГМ храни върху репродуктивната система на мишки - хранени с генно-модифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810.

Риск за човешкото здраве съществува и поради нарастващата употреба на хербициди, с които се третират ГМ-култури. Двата основни хербицида, с които се третират насажденията с ГМО, са глифозат (включително Roundup на Monsanto) и амониев глюфозинат (в това число Liberty на Bayer). Опитите показват, че глифозатът причинява множество хронични заболяванияГМО - проблеми за фермеритеЗа правото на собственост на фермерите върху растителните култури

Правата върху интелектуалната собственост са притежание на компанията - производител!
В този контекст фермерите ще трябва всяка следваща година да закупуват посевен материал (в някои случаи и определени хербициди) от притежателите на правата върху генетично модифицирани семена, какъвто е случаят с терминаторните растения (безплодни растения, от които не може да се остави семе за посев, поради наличието на ген, предизвикващ неговата смърт). Това създава монопол на мултинационалните компании, производителки на ГМ семена и на съответните хербицидни препарати.

Този факт се отразява най-силно върху малките ферми, чиито фермери имат голям принос за световното разнообразие на растения, адаптирайки различни растителни видове към разнообразните местни условия.


ГМО - още роблеми за фермерите
Лишават фермера от възможност
да развива биологично земеделие и производство на собствени семена.

Правата върху интелектуалната собственост са собственост на произвелата ги компания!
В случай на неволно попаднал генетично модифициран материал (права върху който има определена група или корпорация) в полето на фермери, ползващи конвенционално или органично земеделие, може да се стигне до съдебни искове от страна на притежателя на патента върху този материал или до опорочаване на качеството на продукцията (генетично замърсяване) със съответни негативни пазарни последствия за тези фермери.

-----------------------------------------------------------
kompira.co.cc/

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Маг Живин
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Яну 13, 2010 10:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Продадоха ни... За кой ли път Confused

Явно никой от нас не може да спре "пругреса". Гласовете ни се чуват донякъде по избори, когато уж решаваме към кого да побутнем тавата с гювеча... Унизително е май такова едно безгласие Sad ... но пък е утвърдена световна практика и е така дори в евросъюза, а пък ние се привеждаме в съотвествие и... чушки.

Много добре си го дал Audi. Който от вас го предпочита онагледено и като реални факти и резултати, нека изгледа "Светът според Монсанто" от www.kolibka.com, за да се успокои, че производителите на ГМО вече са си напазарували каквито и където им са нужни политици... Та нашите ли ще им се опрат? По-скоро онези трябва да ги побутват назад, че с толкова много ентусиазъм сигурно не са се сблъсквали Razz

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Маг Живин
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 28, 2010 8:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Все още не съм се отказал:

Заповядайте на гражданска демонстрация под надслов:
 
"ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ ! БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!"
 
На 31 януари 2010 г., 12.00 – 14.00 ч. .
 
Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.
 
Организатори: Коалиция „За Да Остане Природа в България” (www.forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA”
 
Маршрут: Начална точка на шествието: градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се по тротоара покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам шествието пресича пешеходната пътека и завършва в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми.
 

А ето информация за нещо мирно и  тихо:


Скъпи приятели,
нека засипем г-н Бойко Борисов с картички, повтарящи неговата идея за ЗЕЛЕНА България -
с  чиста храна, земя, природа (и чисти гени, нали?)!
Картичките да бъдат красиви изгледи от нашата Родина или снимки.
Текстът да бъде позитивно послание, вик за спасение.
Напр: Г-н Премиер, Вие можете да спасите нашите поля, нашата българска роза, нашите билки, нашите деца.

Изпращайте ги на адрес:
гр. София 1164 пощенска кутия №38 (краен срок за получаване 02-03 февруари)
Ние ще ги съберем и ще поканим телевизионна медия да отрази  връчването им!
Можете да ги нарисувате лично, с децата си..
Можете да "произведете" десетки и стотици..и да ги донесете  директно в пощенската кутия!
Нека обединим всичките си надежди и ги изпратим с цялата си положителна мисъл, с вяра в бъдещето на нашата Родина!

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Яну 31, 2010 10:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сряда - 03.02., 11:00, "Коня"-паметника пред Народното събрание, разрешен митинг срещу ГМО.
Тогава се очаква ново обсъждане на промените в Парламента.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 01, 2010 1:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Чудя се и се мая - ,де ще му излезе края ... Sad

В България още от 1990 год. всичко е залято с ГМО ...Къде беше тогава будното "българско" съзнание?! Къде беше тогава сега вече изтровения ни и съсипан народ, който страда толкова много?!

Ще ви отговоря - по площадите да призовава до пълно изтощение дерейки се с пълно гърло да търси управници, който да поемат неговата отговорност за живота му.

Е, на такива призиви ще отговори всяко кораво сърце ... Confused

И управниците не закъсняха - дойдоха и заеха поста си за да ... забогатяват и укрепват личното си положение, а не за да поемат отговорностите народни. Това си е народна работа, а не тяхна ...Сега вече, когато сме изтровени до крак - казвам до крак, защото на хрпанителната верига по пазарите вече няма нищо друго освен ГМО!!! - и когато дори и малките дечица измират вече толкова често от рак, инсулт и инфаркт народното съзнание взе, че проговори и ... започна да съди и протестриа защо така разполагат с народа човешки управниците и ...

Тук иде реч на онази цинична българска поговорка: "Сетила се Мара да се побара ..."

Смешно е дори...да се помисли, че няколко хиляди човека (3-4000 - едва ли ще са повече на разрешения митинг!!!) могат да повлияят на народните управнци да отменят този вече вкоренил се до основи в страната и земята ни ГМО фактор ...Плачевно е, че е така, но ...както казваме това вече е факт и ... според мен неоспорим и невъзвратим.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 04, 2010 1:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ето какво е качил един от моите приятели във Фейсбук-а по този въпрос:

ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ "ЗА" И "ПРОТИВ" ГМО - РЕФЕРЕНДУМ

Ако имате коментари - напишете ги...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 06, 2010 7:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Статията "Евтините ГМО храни са насочени към бедните и пенсионерите, твърди експерт" в "dnevnik.bg" от 2 февруари 2010 г.

Обърнете внимание на коментариите отдолу. Wink

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 06, 2010 7:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вижте как се хвърля прах в очите на хората относно ГМО-то ...

Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 06, 2010 9:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ

В БЪЛГАРИЯ В ПЕРИОДА 2004-2009 г.


През 2004 г. беше създадена Национална лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ за да покрие нуждата от изследване на храните в България за наличие на генетично модифицирани организми /ГМО/, съгласно изискванията на Закона за храните и Регламент 1829/2003 на ЕС.

Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни осъществява изследвания за наличие и количествено определяне на генетично модифицирани организми в храни. Анализите се извършват със съвременна техника- за качествен и количествен PCR, която се прилага като най- добра аналитична техника във всички страни по света. Обикновено едно изследване отнема 3- 4 дни и изисква висока прецизност и квалифициран персонал. В лабораторията се изследват следните видове продукти:

1. Соя и продукти, съдържащи соя като: соево брашно; соеви гранулати/изолати/концентрати, предназначени да се влагат в колбасите; колбаси за наличие на модифицирани соеви съставки в тях; соеви аналози на месото; соево мляко, сирене „Тофу”, кашкавал, пастет и пр.; соев лецитин; вафли и шоколадови изделия за съдържание на соев лецитин, произведен от генетично модифициран материал.

2. Царевица и царевични продукти като: царевично брашно; качамак; царевичен хляб; царевичен чипс/снакс; попкорн.

3. Ориз и оризови продукти.

Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столична РИОКОЗ контролира продуктите в търговската мрежа, в производствата и тези, които се внасят от митницата. Честотата на проверките от Регионалните инспекции се определя съобразно годишния план за Държавния здравен контрол /ДЗК/.През 2004 г. бяха анализирани общо 125 броя проби по ДЗК, които по брой и тип са както следва: 2 бр. соя зърно; 43 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно; 10 бр.соеви аналози на месото; 17 бр. соево мляко/тофу/соева майонеза; 10 бр. царевица зърно; 16 бр. царевично брашно/царевичен хляб; 15 бр. царевичен корнфлейкс; 7 бр. глюкозо-фруктозни сиропи; 5 бр. попкорн.

В 23 бр. от изследваните проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно, 6 бр. соеви аналози на месото, 9 бр. царевица зърно, 3 бр. царевично брашно и 1 бр. царевичен корнфлейкс беше установено наличие на ГМО в допустимите граници /под 0,9%/ и следователно тези продукти не подлежат на изискванията за етикетиране.


Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO EX 33”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO 595”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ТЕКСТУРАТ „SUPRO EX –Н”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ПРОДУКТ „Текстратеин”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ „FHR- MAXTEN”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ПРОТЕИНОВ КОНЦЕНТРАТ „DANPRO S- 650”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат 1,02% ГМО, от внос.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- 2 бр. СОЕВ ИЗОЛАТ „ИПСО МРД”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- 2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас и Варна, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.

- СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- ВИТАБЕЛ- АНАЛОГ НА МЕСОТО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ЦАРЕВИЧЕН ТОСТЕРЕН ХЛЯБ „ЗЛАТНА ДОБРУДЖА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Добрич, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- КОРНФЛЕЙКС „ОЛИКОРН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.През 2005 г. бяха предоставени и изследвани за ДЗК в Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни общо 157 броя проби, които са: 7 бр. соя зърно; 41 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати; 26 бр. месни продукти; 31 бр. царевица зърно; 28 бр. царевично брашно/царевичен хляб; 24 бр. царевичен корнфлейкс/царевичен снакс.

От изследваните проби в 14 бр. соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно, 1 бр. месен продукт, 9 бр. царевица зърно, 10 бр. царевично брашно и 6 бр. царевичен снакс беше установено наличие на ГМО в допустимите граници /под 0,9%/ и следователно тези продукти не подлежат на изискванията за етикетиране.Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

- СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.

- ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.

- СОЕВ БЕЛТЪЧЕН КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.

- СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия

- 2 бр. СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.

- 3 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.

- КОРНФЛЕЙКС ЦАРЕВИЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1,33% ГМО, внос от Холандия.

- ЦАРЕВИЧНО БРАШНО „МАКО” тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ТЕЛЕШКИ КОЛБАС „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат 0,91% ГМО, българско производство.

- КРЕНВИРШИ „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- КЮФТЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- КЕБАПЧЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ТРАЕН КОЛБАС „БУРГАС”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.През 2006 г. бяха предоставени и изследвани за ДЗК в Националната лаборатория 140 броя проби от които: 10 бр. соя зърно; 49 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно; 27 бр. месни продукти; 4 бр. царевица зърно; 31 бр. царевично брашно; 19 бр. царевичен корнфлейкс/царевичен чипс.

От изследваните проби в 18 бр. соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно, 3 бр. месни продукти и 1 бр. царевичен снакс беше установено наличие на ГМО в допустимите граници /под 0,9%/ и следователно тези продукти не подлежат на изискванията за етикетиране.Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

- 2 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробите са постъпили за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.

- СОЕВ КОНЦЕНТРАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1,73% ГМО, от внос.

- ЦАРЕВИЧНО БРАШНО тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1,09% ГМО, българско производство.През 2007 г. бяха анализирани 434 броя проби за ДЗК, които са: 10 бр. соя зърно; 82 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно; 24 бр.соеви аналози на месото; 54 бр. месни продукти; 54 бр. царевица зърно; 9 бр.попкорн; 85 бр. царевично брашно/царевичен хляб; 53 бр. царевичен чипс; 63 бр.ориз за наличие на неразрешената за ЕС модификация LL 601.

От изследваните проби в 39 бр. соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно, 9 бр. месни продукти, 9 бр. соеви аналози на месото, 4 бр.царевица зърно, 2 бр. царевично брашно и 4 бр. царевичен снакс беше установено наличие на ГМО в допустимите граници /под 0,9%/ и следователно тези продукти не подлежат на изискванията за етикетиране.Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

- СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат 1,74% ГМО, внос от Бразилия.

- СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат 1,84% ГМО, внос от Бразилия.

- СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Аржентина.

- СОЕВИ ГРАНУЛИ „ПРОВИТА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат 1,83% ГМО, от внос.

- 2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Враца и Шумен, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.

- СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ

- ВАРЕНА НАДЕНИЦА „НАРОДНА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат 0,95% ГМО, българско производство.

- КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- САЛАМ „НАРОДЕН ШПЕК”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Кюстендил, с резултат 1,17% ГМО, българско производство.

- КОЛБАС „ХАМБУРСКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Видин, с резултат 1,74% ГМО, българско производство.

- 2 бр.ЦАРЕВИЧЕН СНАКС. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Хасково и Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Румъния.

- ЦАРЕВИЧЕН ГРИС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 0,99% ГМО, българско производство.

- ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ловеч, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.През 2008 г. бяха анализирани 272 броя проби за ДЗК: 8 бр. соя зърно; 88 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно; 9 бр.соеви аналози на месото; 10 бр. вафли; 3 бр. соев лецитин; 54 бр. месни продукти; 9 бр. царевица зърно; 8 бр.попкорн; 65 бр. царевично брашно/царевичен хляб; 16 бр. царевичен чипс; 2 бр.ориз за наличие на неразрешената за ЕС модификация Bt 63.

От изследваните проби в 2 бр. соя зърно, 61 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно, 24 бр. месни продукти; 6 бр. царевица зърно; 18 бр. царевично брашно, 1 бр. царевичен хляб и 1 бр. царевичен чипс беше установено наличие на ГМО в допустимите граници /под 0,9% ГМО/ и следователно тези продукти не подлежат на изискванията за етикетиране.Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- ВАФЛИ „ЛАЧИТА”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- 6 бр. МИНИ ВАФЛИ „FAMILY”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Варна- 2бр., В.Търново, Русе, Бургас, Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ХРУПКАВА ВАФЛА „КРЕДО”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- 3 бр. ЛЕЦИТИН ТЕЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.

- ТЕЛЕШКИ КОЛБАС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ТРАЕН ВАРЕНОПУШЕН САЛАМ „ДОБРИЧ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Плевен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ПРАЖКИ КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 1,28% ГМО, българско производство.

- САЛАМ „ПЛОВДИВ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- КАРЛОВСКИ ЛУКАНКОВИ ПРЪЧИЦИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ВАРЕНА НАДЕНИЦА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.За деветмесечието на 2009 г. са анализирани 181 проби за ДЗК: 4 бр. соя зърно; 50 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно; 31 бр. месни продукти; 12 бр. вафли; 10 бр. соев лецитин; 7 бр.шоколад и шоколадови изделия; 28 бр.царевично брашно; 15 бр.царевичен чипс; 6 бр.царевичен хляб; 8 бр.пуканки.

От изследваните проби в 27 бр. проби соеви концентрати/соеви гранулати/соеви изолати и соево брашно, 14 бр. месни продукти, 2 бр. соев лецитин, 6 бр.царевично брашно, 2 бр.царевичен хляб и 2 бр. пуканки беше установено наличие на ГМО в допустимите граници /под 0,9% ГМО/ и следователно тези продукти не подлежат на изискванията за етикетиране.


Нестандартни проби, които би следвало да бъдат етикетирани са:

- КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- ШПЕК „НАРОДЕН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- СУРОВИ КЕБАПЧЕТА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пазарджик, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- КЕБАПЧЕ ОТ СВИНСКО МЕСО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- СУРОВА НАДЕНИЦА „ЕЛИТ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Стара Загора, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- СУХ ШПЕК- ТРАЕН ВАРЕНО ПУШЕН САЛАМ „ВИТАМЕС”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Търговище, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1,98% ГМО, българско производство.

- 3 бр.СОЕВ ЛЕЦИТИН. Пробите са предоставени за изследване от РИОКОЗ Русе- 1бр. и Пловдив- 2 бр., с резултат над 2,0% ГМО, внос от Гърция.

- СОЕВИ ГРАНУЛАТИ.Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, произход Сърбия.

- СОЕВ ГРАНУЛАТ. Прабата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, произход Бразилия.

- ВАФЛИ ОБИКНОВЕНИ С ЛЕК ЛИМОНОВ КРЕМ. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

- БЯЛО СОЕВО БРАШНО „IZZI”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Сърбия.

Изследваните проби и несъответстващите от тях са както следва по години:За периода 2004-2009 г. само в една проба- СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”, предоставена от РИОКОЗ Варна и изследвана през 2007 г., внос от Бразилия, беше установена неразрешена генетична модификация за ЕС. Министерство на здравеопазването в този случай на наличие на неразрешен генетичен материал приложи принципа за нулева допустимост и пробата беше незабавно изтеглена от митницата. Страните-членки на ЕС бяха сигнализирани по системата за бързо реагиране.

От всички изследвани проби само на две проби- царевично брашно и соев лецитин беше посочено на етикета, че съдържат генетично модифицирани съставки.

Пробите за изследване на ГМО по ДЗК в съответствие с Ръководството за контрол на генетично модифицирани храни се пробонабират от здравните инспектори на 28-те РИОКОЗ и се предоставят в Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столична РИОКОЗ. Броят и вида проби за изследване по Държавният здравен контрол /ДЗК/ се определят от годишно изготвен план, съобразен с Министерство на здравеопазването, след консултация със служители от Столична РИОКОЗ относно кои проби са подходящи за анализ, в кои видове се наблюдават наднормени стойности, в кои региони на България е уместно да се извърши пробовземането, от кои обекти на проверка и пр.

След провеждане на анализите, протоколите с получените резултати се изпращат до съответната РИОКОЗ, а те от своя страна уведомяват обектите на проверка и предприемат съответните мерки. При установяване на наднормени стойности /над граничната стойност 0,9%/ се уведомява и Министерство на здравеопазването.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 07, 2010 12:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Еееее и какво сега?! Sad

Седнали вегетарианците да ми четат конско, а не виждат с какво всъщност се тъпчат - та това е в пълния смисъл на думата чисто и бавно убийство ... Crying or Very sad

От две години пълно вегетарианство видях до къде може да се стигне с растителните ГМО храни - плодовете пълни с пестициди и зеленчуците пълни с нитрати ...

Оказва се, че моята теория е много по-правилна - ГМО-то в месото е поне на половина от това в растителната храна, липсват пестицидите и нитратите в него или поне са в изключително ограничено количество. И въпреки наличието на антибиотични препарати и може би някои други химикали или лекарствени средства, то е за предпочитане като храна пред вегетарианската смърт.

Всъщност...вече няма какво да ядем, пък и да пием също, и онзи напъхан мафиотски свят под Земята ще ни довърши, ако не се вземат мерки - естествено! Най-после ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 07, 2010 12:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Светът според "Монсанто" & Co

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 07, 2010 1:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря за това инфо, Ауди, много е ценно ... Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 07, 2010 1:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хм! Много са чевръсти нашите "братя" с черните душички! Изтрили са филма с българския превод от Тубата, Ама... и ний сме ходили на война няколко прераждания, та не се предаваме лесно. Wink

Ето незатворен превод на филма
"Светът според "Монсанто" "


_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 07, 2010 1:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Така ли са направили?!?!?!?! Shocked Confused

Аз проверих линка, но като видях, че в него всичко си е наред изобщо повече не "конспирирах", защото времето ми изтече вече ...

Няма да употребявам лоши и неприлични изрази по отношение на тия мъхъм-мъхъм, не че не мога, но ще наруша собствения си правилник за етично поведение тук във форумите ... така, че ще го пропусна. Cool Rolling Eyes

Ами добре, че и ние сме ходили на война в няколко прераждания и сме конспиратори до костите си (някои не го ли наричаха параноя туй, а?! Laughing ) та си се справил гледам превъзходно, Ауди!

Бравус, значи! Какво пиеше ти?! Внимавай какво ще кажеш, че да не излезе 100% ГМО! Cool Confused Laughing Laughing Laughing

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov