НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 10:06 pm Вижте мненията без отговор
20 всепризнати алергена ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Яну 12, 2010 5:47 pm
МнениеЗаглавие : 20 всепризнати алергена ...
Отговорете с цитат

Никога не е излишно да си ги припомните...



Току-що сте си купили ново и скъпо червило, а устните ви вече са зачервени, болезнени и примамливо "пухкави", и без много усилия сте постигнали силиконов ефект, за който много дами мечтаят...

Или пък сте решили да се "възнаградите" заради волята след продължителната и безпощадна диета с блокче примамливо вкусен шоколад, но освен блаженото удоволствие за сетивата, се оказва, че сте се сдобили и с перфектни по форма и цвят червени пъпчици.

АлергениА може би сте решили да демонстрирате своите кулинарни умения, но ненадейно един от гостите ви получава анафилактичен шок, защото е забравил да сподели, че е алергичен към подправките, с които вие така обилно и с толкова много любов сте овкусили своята гозба... И още толкова много подобни случки, поставящи ни в доста неприятно положение.

Яйца, мляко, ягоди, шоколад, полен... Без съмнение всяко едно от тях може да се превърне в силно алергизиращ агент, а за съжалениникак лесна не се оказва задача да се установи кое от всички тях предизвиква прояви на алергия като астматични кризи, екземи, отоци, ринит, конюнктивит, а понякога дори сърдечен удар.

Днес става ясно, че освен най-разпространените източници на алергии, учените са открили и нови алергени, за чийто негативен ефект доскоро дори не сме подозирали.Тук сме направили списък с традиционни техни представители:

Мляко - един от най-силните алергени!

Проблемът се изразява в непоносимост на детето към кравето мляко. Тя е насочена към белтъка на млякото и обикновено води до кожни обриви и храносмилателни смущения. В някои случаи алергичните прояви са наследствено предопределени и попадайки в организма на детето, белтъкът на кравето мляко провокира имунна реакция. Счита се, че най-силно алергизиращите протеини са бета-лактоглобулин, алфа-лакталбумин и казеин).

В други случаи обаче се касае за грешка в диетата на детето, тъй като майката прекалено рано е включила краве мляко в менюто на детето. При наличие на установена алергия към мляко може да се консумира телешко месо, но при условие на добра термична обработка, защото и млякото, и месото съдържат серумалбумин, който води до алергия.

Мед

Пчелният мед може да предизвика изключително тежки алергии, тъй като в него може да попадне цветен прашец, полепнал по насекомото или антигени (най-често протеини), съдържащи се в слюнката му, а това означава, че е необходимо изключително внимание, преди той да се предложи на деца с алергия към цветен прашец.

Голяма част от хранителните добавки съдържат пчелен прашец и пчелно млечице и обикновено на етикета не е отбелязана възможността те да провокират алергични прояви, което също изисква внимание от страна на потребителя. От друга страна, алергичните към ужилване от пчела или оса хора невинаги проявяват признаци на алергия към меда, и обратно.

Яйца

Съставени са от различни белтъци, много от които са силни алергени. Голяма част от населението има установена алергия към белтъка на яйцето, но не са изключение и случаите, когато се наблюдава алергия и към жълтъка. Алергиите към яйцата протичат с ясно изразени симптоми - ринит, астма, дерматит и гастроинтестинални проблеми.

Соя

Широко разпространена и лесно достъпна, соята се оказва също силен алерген. В нея се откриват около 15 протеина, които действат алергизиращо. Изследвания показват, че голяма част от склонните към алергия към соята могат да консумират безпроблемно продукти, които съдържат соев лецитин или соево олио.
Едно истинско удоволствие за сетивата - блокче кафяв шоколад...

Чувствате се тъжни, изморени и без настроение?

Тогава парченце шоколад би свършило чудесна работа. И колкото по-черен е той, толкова по-добре! Съдържанието на кофеин, теобромин и триптофан тонизира нервната система, а съдържащите се в какаото аминокиселини спомагат за производството на серотонин - т. нар. хормон на щастието. Любим на всички, с неповторим вкус и аромат, и за радост - с изключително рядко срещана нетърпимост към него. Защото невинаги причината за проява на алергична реакция е какаото.

Много често то е в смес с различни хранителни добавки, например яйца, мляко и соя, а освен това в него се открива наличие на фъстъчена, лешникова и орехова пудра, както и бадеми, ванилия, оризов пълнеж - които несъмнено могат да бъдат причина за алергия. Затова винаги избирайте тъмен шоколад, защото колкото повече какао съдържа, толкова повече са полезните феноли в него, за сметка на по-малко мазнини.

Ядки

Можете ли да си представите, че ако сте алергичен към ядки, симптомите ще се проявяват след консумацията само на три ядки, а понякога е необходимо само да отворите пакетчето и да вдишате частиците, които незабавно се разпространяват във въздуха. Но различна е ситуацията при консумация на фъстъчено олио например, защото за да се провокират същите симптоми, вече са необходими 1.5 литра.

Учени смятат, че тези алергични реакции вероятно се причиняват от свързването на протеините, намиращи се във фъстъците с протеини на имунната система. Понякога дори следи от тях могат да причинят алергия.
Зеленчуци, които водят до поява на сърбеж?

Когато готвите, използвате ли домакински ръкавици? Защото би било удачно, ако страдате от алергия към някои зеленчуци, допирът до които предизвиква силен сърбеж и поява на обрив. Лук, чесън, моркови и керевиз са едни от най-силно алергизиращите агенти, сред които се откроява на първо място целината. При този зеленчук особено опасни са корените, за разлика от листата. Обикновено те са тези, които причиняват дискомфорт в устата на човек, а при някои хора може да се достигне до анафилактичен шок, съпроводен с отоци по лицето, обриви и затруднено дишане.

Специалисти твърдят, че колкото по-зрели са плодовете и зеленчуците, толкова по-опасни са те. Например, колкото по-червени са доматите, толкова по-голяма е вероятността те да доведат до различни проблеми. Термичната обработка на плодовете и зеленчуците значително намалява алергизиращата им способност.

Голям син патладжан

Наскоро проведени изследвания показват, че патладжаните са ефективни срещу т. нар. никотинов глад. Според германски учени съдържащата се в зеленчука никотинова киселина способства за намаляване на дискомфорта, който неизменно следва след спирането на цигарите. А всекидневната консумация на патладжани успешно може да замени употребата на пластири, използвани за прекратяване на тютюнопушенето...

И всичко би било чудесно, ако патладжаните не съдържаха голямо количество хистамин, който може да провокира хранителни натравяния, чиито симптоми напомнят тези на алергията. Доказано е обаче, че присъствието на това вещество в тъканите има много по-слабо влияние от други алергени, като паякообразните вредители или полените.

Подправките - душата на вкусната гозба

Която и домакиня да попитате какво прави ястието вкусно, тя без съмнение ще отговори, че това са подправките! Те носят различен прекрасен аромат и примамлив вкус на всяка гозба. Най-разпространените и най-често използваните мерудии се оказват и най-опасни за здравословното състояние на човека!

При направено изследване, в което участвали 100 деца, почти половината от тях реагирали на поне една от най-разпространените подправки, а именно: копър, червен пипер, сусам, канела, кимион, анасон, кориандър, карамфил и горчица.
Ягода или ябълка - кой е по-силен алерген?

Доскоро се смяташе, че ягодата е плодът, който провокира по-силни алергични прояви. Изследвания обаче показаха, че ябълката е тази, която може да доведе до силна алергична реакция. А колкото по-узряла е тя, толкова по-голям е рискът от алергии.

Между десетките сортове ябълки някои са по-изявени алергени от други. Но след топлинна обработка плодът губи голяма част от тези си качества. Учени предупреждават, че хората, чувствителни към брезовия полен, са чувствителни и към ябълките.

Какво кафе предпочитате?

Знаете ли, че добре изпеченото кафе се оказва абсолютно безвредно, за разлика от зелените кафеени зърна, които отделят прашец и предизвикват алергия, особено при хората, работещи в кафеените плантации...

Желатин?

Колкото и странно да звучи, алергията към този продукт е все по-разпространена. Вероятно се дължи на факта, че желатинът спомага при взаимодействието на активните продукти на лекарствените вещества. Влиза в състава на различни серуми, чиято скорост и продължителност на инжектиране е изключително бавна. Много често намира приложение и при направата на различни ваксини.

Домашни любимци

Морски свинчета, зайци, хамстери, кучета, котки, а дори и мишки и плъхове - всички те могат да провокират силен сърбеж, уртикария или риноконюнктивит. Симптоми, които се срещат при 10-15% от хората, които започват ново съжителство с тях.

Лекарства, които ни вредят!

Пеницилин, барбитурати, сулфонамиди, аспирин, противогърчови средства, антисептици - всички те могат да предизвикат алергична реакция от страна на организма. Типичен пример е прорезна рана, която веднага дезинфекцираме и нанасяме антисептик.

Това води до бързо образуване на плътна коричка, която може да скрие появила се инфекция. Освен това самият дезинфектант може да доведе до късни алергии, характеризиращи се с появата на екземи.

Декоративна козметика

Замисляли ли сте се по колко различни козметични продукти използвате на ден? Проучване, предоставено от козметична компания, твърди, че обикновено жената използва до 13 козметични продукта и над 500 химически вещества всеки ден. Някои парфюми представляват смес от средно 250 съставки, лосионите за тяло около 32, декоративната козметика за очи - 29, а червилото - до 33 съставки.

Друго проучване показва, че момичета под 25 год. много често използват козметика , предназначена за жени над 40 год., с което подлагат кожата си ненужно увреждане чрез третирането й с неподходящи продукти. Лесно може да бъде направен изводът, че всекидневната употреба на неподходящи козметични продукти може да повиши риска за здравословното състояние на жените заради съдържанието на потенциално вредни химикали.

От всички козметични продукти най-силно алергизиращо се оказва червилото, а колкото по-устойчив и ярък е неговият цвят, толкова по-голямо е неговото съдържание на агресивни оцветители. Не е за пренебрегване и съдържанието на консерванти, които значително увеличават срока на годност и същевременно риска от алергични прояви.

Дерматолози съветват да използвате хипоалергенна козметика, за която рискът от алергия е сведен до 0.1-0.3%, за разлика от обикновената, при която процентите са 3. Хипоалергенните козметични продукти са с нисък сенсибилизационен индекс, изградени са от висококачествени и добре пречистени вещества, много често предпочитани от които са естествените суровини (ланолин, естествени пигменти за червилата).


Ето и някои по-екзотични алергени...

Алергия към... семенна течност!

За първи път през 1967 год. се появява случай на алергия към сперма и от този момент нататък са направени редица тестове и изследвания, които да потвърдят хипотезата, че алергичните прояви се дължат на семенните торбички или простатата. Пациенти, подложили се на лечение, успяват да се излекуват... за радост на половинките им!

Калинка-малинка...

За да преодолеят проблема с листните въшки, американски фермери решават да завъдят вид азиатски калинки, които да унищожат вредните насекоми. Но освен тях, пъстрите калинки нападнали домовете им и предизвикали сериозни алергии в обитателите им. Как можем да се избавим от тях?

Отговорът е лесен - трябва да се затворят всички пукнатини в къщата, но не трябва да се използват инсектициди, защото мъртвите калинки привличат хлебарки, които от своя страна също се оказват алергизиращи агенти.

Чували ли сте за арабската гума?

Представлява растителна смола (гума арабика), която се добива при прерязването на някои дървета и се втвърдява, оставена на въздух. Често влиза в състава на различни лакомства за деца - плодов сладолед, бонбони и дъвки, както и в мастилото за печатниците и някои платове. Арабската гума доказано предизвиква алергии, дори се смята, че на нея се дължи и астмата при хората, работещи в печатниците.

Истински деликатес от френската кухня - охлювите...

Ако обичате да експериментирате със своята храна, демонстрирайки кулинарните си умения, и същевременно сте алергичен към полени, не забравяйте да изключите от менюто си охлювите. Това се налага, защото охлювът може да бъде жертва на паразит от групата на паякообразните, които от своя страна могат да провокират признаци на алергия. Но полезно е също да знаем, че паякообразните и пълзящите животинки имат един общ ген (тропомиозин) и общ пигмент (хемоцианин).

Амброзия

Полен, неволно пренесен от Америка в Европа през Втората световна война, представляващ изключително силен алергизиращ агент с изразени прояви от август до септември. Амброзията е растение, което се размножава със светкавична скрост и намира навсякъде идеална почва за развитие - среща се край пътя, в запустели ниви и земи, както и около строежите.

Малко полезни съвети...

* Избягвайте храната, която предизвиква алергии;
* Винаги четете етикетите на опаковките;
* Когато се храните навън, информирайте се за съставките на предлаганата храна;
* Бъдете подготвени за спешни случаи, защото много често анафилактичните реакции могат да бъдат животозастрашаващи.
============================================
Ирена Стефанова
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov