НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Май 05, 2024 4:22 pm Вижте мненията без отговор
Днес Земята и Марс се срещат "само" на 99 млн. км
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Яну 27, 2010 12:06 pm
МнениеЗаглавие : Днес Земята и Марс се срещат "само" на 99 млн. км
Отговорете с цитат

Земята и Марс се срещат "само" на 99 млн. км една от друга



На 27 януари, сряда, Марс ще се приближи до Земята на най-близкото разстояние за повече от две години – 99 млн. км, което е около две трети от разстоянието от Земята до Слънцето.

Марс ще може да бъде наблюдаван на небето по-ярко от другите планети при противостоянието му със Земята в петък, 29 януари, съобщава РИА Новости, цитирайки сайта "Астронет".

Сега Марс може да бъде видян в съзвездието Лъв. Противостоянието ще започне около 21 часа в петък. Слънцето, Земята и Марс ще се намират на една линия. В това време условията за наблюдения на Червената планета ще бъдат най-добри.

Марс и Земята, движейки се по своите орбити, периодично се приближават една към друга. Ако техните орбити бяха идеално кръгли и лежаха на една плоскост, приближаването им винаги щеше да е еднакво. Но земната орбита не е окръжност, а орбитата на Марс е доста по-разтеглена.

Времето между противостоянието им е малко повече от две години и за този период Земята прави повече от два оборота, а Марс – малко повече от един. Затова всеки път планетите се срещат в различни точки от своите орбити, приближавайки се една към друга на различно разстояние.

Например на всеки 15-17 години Земята и Марс се приближават на разстояние, по-малко от 60 млн. километра, и тези срещи се наричат „велико противостояние“. Такива опозиции стават през лятото и колкото по-близо са до датата 28 август – деня, когато Земята преминава най-близо до перихелия на Марсовата орбита, толкова по-ценно е това астрономическо събитие за учените.

По време на великото противостояние между двете планети през септември 1877 г. американският астроном Асаф Хал открива спътниците на Марс – Фобос и Деймос, а италианецът Джовани Скиапарели – знаменитите марсиански канали.

Откриването на каналите засилва дискусиите на тема наличие на разумен живот на Марс и вдъхновява писателя Хърбърт Уелс да напише романа „Войната на световете“.

Велико противостояние на Марс имаше на 27 август 2003 г., когато разстоянието между планетите беше 55,7 млн. км – абсолютният минимум за цялата история на астрономическите наблюдения. Следващото велико противостояние се очаква през 2018 година.
===============================
dnes.bg



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov