Автор |
Съобщение |
penka
|
Пуснато на: Пет Апр 09, 2010 12:55 pm
Заглавие : Имат ли старите суеверия връзка с магията?
|
|
|
Напоследък се чудя дали има връзка и ако има - каква е тя, между старите бабини суеверия, навици и обичаи и магията. Дали магията е била всъщност "закодирана" като поредица от действия и ритуали в тези обичаи. Всъщност към размисли на тази тема бях подтикната от съвсем обикновена случка. Аз и семейството на сина ми /той вече е женен/ живеем в различни градове, на не малко разстояние един от друг и се виждаме рядко. Всеки път, когато дойдат на гости и после си тръгнат, аз се "улових", че несъзнателно макар спазвам традицията, наследена от баба ми, а именно - след като си тръгнат, докато пътуват и не са пристъпили прага на своя дом, да не чистя след тях в къщи. На времето така правеше баба ми - родителите ми ме "харизваха" при нея за лятната ваканция, те си заминаваха, тя ги изпращаше и цял ден не чистеше, за да не измете "тяхното" и те да се върнат отново при нея, преди нея така е правела прабаба ми и т.н. и т.н. - назад през вековете. Интересно колко дълбоки корени е пуснало това у мен. Не си давах сметка, че е така. Даже, ако някой ме беше попитал дали съм суеверна, бих отговорила с "по-скоро не". |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пет Апр 09, 2010 5:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Мислил съм защо т.нар. "суеверия" изобщо съществуват.
Започвам със значението на думата. Състои се от 2 думи:
1. "всуе" - празно, назпразно . Вж
"Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!"
---------------------
"Братчетата на Гаврош", Христо Смирненски.
2. "вѣра", където "ѣ" се чете "я" или "е" .
Така че с течение на времето езикът ти се опростил(дано не заедно с хората, но едва ли) и стигаме до днешното "суеверие",
Защо започнах с произхода на думата? Защото по нея хората разбирали "да вярваш в нещо, което не съществува, да се заблуждаваш". Е, най - вече християните го ползвали срещу "всичко, което не е християнско" . Нещомного нрясно през вековете, но туй е друга тема.
Така стигаме до извода, че след Покръстването , всички неща, които не били изгодни на властта - светска и религиозна, били счетени за "суеверия". Обаче народът продължавал да си спазва стариите традиции. Лошото е, че хората правели неща, но не знаели защо го правят.
И да се върна къ темата за връзка между "суеверие" и магия, то да видим какво носел;и за защита срещу ... змейове и змеици.
"ЗМЕЯТ И ЗМЕИЦАТА. Змеят, също както самодивата, е невидимо същество, което има способността да приема различни образи. Неговата обикновена форма, обикновеният му външен вид е на голяма змия, покрита с люспи, но снабдена с големи крака като гущера. Змеят има и големи крила, както самодивата, които му позволяват да лети. Но змеят може да взема и други образи. Между хората той обикновено се явява в човешки образ, а може да се превръща и в животно и дори в неодушевен предмет.
Змейовете не живеят като животните, а като хората. Те събират най-хубавото жито от нивите, правят си най-хубавото вино от най-хубавото грозде, живеят в дълбоки планински пещери и пазят огромни съкровища. Някои от тях са покровители на местата, в които живеят. Те пазят нивите, ливадите и синорите им преди всичко от градушка. Когато летят из въздуха, те изпускат искри и затова се наричат огнени змейове, които могат да запалят всичко наоколо. Но и срещу тях се действа със същите билки, с които човек се пази от, самодивата. Змейовете могат да палят нарочно ниви или снопи, за да направят пакост на определен човек. Но те никога не палят сено, защото в него има от тези билки, които пъдят змейовете и самодивите"
----------------------------
"Медното гумно", Иван Венедиков
Билки, значи! И кои са били тия билки срещу змейове и самодиви?
Пак там се казва, че това били "пелин, росен, тинтява, вратика, комунига, перуника и др.".
Домакините ще кажат дали тия билки само избивали микробите и така помагали срещу респираторните инфекции или имат и други действия. Но аз смятам, че е по- скоро второто.
|
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 9:35 pm
Заглавие : Re: Имат ли старите суеверия връзка с магията?
|
|
|
penka написа: | Напоследък се чудя дали има връзка и ако има - каква е тя, между старите бабини суеверия, навици и обичаи и магията.... |
Най-общо казано - да. Има връзка, макар и косвена между това, което се разбира под магия и ритуалността, залегнала в суеверията. Въпросните ритуални действия са нещо като остатъци от далечните времена, когато човек е живял в донякъде по-голям синхрон и единство с окръжаващия свят и все още не се е бил провъзгласил за негов пълновластен господар (колко е господар можем да преценим по усещанията при тръмотевична буря, когато сме сред природата, а не у дома пред софрата, но това е друг въпрос).
Те са откъслечни "спомени" от една цялостна система на световъзприятие и отношение, в което ритуалът е част от взаимоотношенията ни с околния свят - ние правим нещо, за да предизвикаме желаното или за да избегнем нежеланото. Ако човек си направи труда да проучи, ще установи, че по нашите ширини магическата традиция е много силна и като традиция е започнала да заглъхва относително доста късно. Всичко в едно домакинство е било свързано с изричане на някакви заклинания или ритуални действия, които изглеждат донякъде нелогични или суеверни за съвременния "научен" подход, но са вършили и продължават да вършат работа.
Простичко е - тези действия са изкуствено продължение или разширение на волята ни. Дори да допуснем, че не са магически, те слагат нашия волеви или енергиен отпечатък върху избягваните или желани събития или предмети. А това е един от съществените начини за въздействие върху околния свят.
Ако все пак се осмелим да предположим, че има и магически елемент, т.е. че чрез установения ритуал задвижваме невидими и неосезаеми, но съществени странични сили и същности, навярно ще сме по-близо до истината, но това си е въпрос на лично виждане.
Все пак трябва да се има предвид, че повечето от тези ритуални действия и заклинателни формули са доста видоизменени и преиначени, което пък влияе донякъде негативно върху ефективността им. Има някои, които са опит за подпомагане при нещо необяснимо в даден момент - като змеевите защити на Ауди или като твоя ритуал (смисълът е относително ясен, но все пак нещо убягва. То е като да обясняваш по телефона на човек, който е подочувал за компютри, как да включи компа, да се включи в точно определена безжична мрежа и да влезе в гуугъла, аме не през ИЕ, а през файърфокс, примерно). Има и такива, които са извадени до такава степен от контекста на изначалното си приложение, че изглеждат смешни или жалко. Други пък са направо доведени да безполезност. Трети са си безполезни и по произход.
Реалната преценка е в това дали нещо ти върши работата, която искаш. Ако си преценила, че действа и ти носи желаното, действаш. Ако не ти помага - не се занимаваш.
Силата не е толкова в магията, колкото в магьосника. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Пон Апр 12, 2010 9:47 am
Заглавие : Re: Имат ли старите суеверия връзка с магията?
|
|
|
Маг Живин написа: |
Силата не е толкова в магията, колкото в магьосника. |
Е, аз не съм тръгнала да се преквалифицирам в магьосник, пък и за жените май се е наложил като термин "вещица"...Всъщност не знам защо е така, но не съм чувала за магьосничка. Сигурно има защо. Вероятно е свързано със склонността на мъжкия ум да е по-дисциплиниран и по-абстрактен, което пък пряко кореспондира с волевите умствени команди, необходими за извършване на магически действия, докато женският ум е някакси по-тясно свързан със земното, практичното, природата. Горе-долу така си го обяснявам, ама може и да греша.
А иначе, що се отнася до връзката на ритуалите с магичното, то явно пак съм открила "топлата вода". Ама пък друго си е човек сам да си я открие. |
|
|
|
|
|
Ljubina
|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 5:59 pm
Заглавие :
|
|
|
"Всеки път, когато дойдат на гости и после си тръгнат, аз се "улових", че несъзнателно макар спазвам традицията, наследена от баба ми, а именно - след като си тръгнат, докато пътуват и не са пристъпили прага на своя дом, да не чистя след тях в къщи. На времето така правеше баба ми - родителите ми ме "харизваха" при нея за лятната ваканция, те си заминаваха, тя ги изпращаше и цял ден не чистеше...."това e написала penka...
Аз също се улових,че спазвам традицията на майка ми,както вие на баба си...,аз все още не мога да го приема за напълно вярно...но въпреки това го правя неволно може би...или го правя ,защото не искам да се случи това ,което зная..или по-точно казано ,защото в себе си имам нещо,което ме кара да се съмнявам ,че наистина е вярно всичко това...
Маг Живин е може би прав.....затова нека послушаме съветите .... |
|
_________________ В неограничения свят на мисълта всичко е възможно. |
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|