НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Апр 20, 2024 5:34 am Вижте мненията без отговор
ТОКСОПЛАЗМОЗАТА - едно от най-коварните заболявания
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Апр 15, 2007 8:15 pm
МнениеЗаглавие : ??????????????? - ???? ?? ???-????????? ???????????
Отговорете с цитат

Една от потребителбките на форума спомена за болестта ТОКСОПЛАЗМОЗА. Затова реших да ви дам информация какво представлява тя.

ТОКСОПЛАЗМОЗА от гръцки на български означава "арка, дъга". Такава е всъщност формата на този паразит.

Тази болест се предизвиква от най-простите едноклетъчни организми в най-различни места на човешкия организъм, където се е осъществило тяхното внедряване и размножаване. Възбудителят на токсоплазмозата Toxplasma gondii се отнася към най-простите микроорганизми от семейството камшични.

Размножаването на токсоплазмите е безполово, то става по пътя на надлъжното делене на две, като по този начин се натрупват така наречените "дъщерни паразити", които са получили наименованието "псевдоцисти".

Възникването на болестите, причинени от токсоплазмозата, протича така: от мястото на внедряването й в организма тя прониква в кръвта, а след това в клетките на органите и тъканите, където се размножава. През този период в протоплазмата на клетките се открива голямо количество токсоплазми на различни стадии на деленето. Размерът на клетката се увеличава, ядрото й се избутва към края, контурите стават неправилни. Образуват се псевдоцисти, които по-нататък могат да се разрушат. Разрушаването на псевдоцистите настъпва скоро или известно време след образуването им. Освободилите се паразити проникват в клетките и цикълът на развитие се повтаря.

В тъканите на органите токсоплазмите предизвикват възпаление, атрофия, разнасяне и промяна на нормалната тъкан. По време на острия период на болестта могат да се открият токсоплазми в свободно състояние в слюнката, носната слуз, в серозният ексудат, млякото, урината, кръвта, околоплодната течност. Периодът на активността на паразита продължава 1-2 седмици и неговото прекъсване съвпада с периода на нарастване на антителата.

Острата форма на токсоплазмозата в повечето случаи се проявява като общо заболяване с наличието на различни симптоми.

При значително разпространение на инфекцията може да настъпи смърт на организма или пък в резултата на нарастването на неговата устойчивост инфекцията да премине в подостър или хроничен стадий.

Пред този период токсоплазмите във вътрешните органи и тъкани извън централната нервна система постепенно намаляват на брой и съвсем изчезват или само в някои случаи остават във вид на цисти, устойчиви спрямо антителата.

Обаче в мозъка и тъканите на очите токсоплазмозата все още продължава да се размножава понякога в продължение на няколко години.

Това се обяснява с неспособността на антителата да проникнат в достатъчно количество чрез кръвните бактерии в мозъка и очите, във връзка с което в периода на хронична инфекция токсоплазмите се откриват най-вече в главния мозък, а също така в съдовата обвивка на окото и ретината.

Токсоплазмата през този период може да бъде открита във вид на псевдоцисти, а също така и във вид на цисти без каквато и да било клетъчна реакция около тях.

Покритите с обвивка паразити /цисти/ в противовес на псевдоцистите по-трудно се унищожават под влияние на специфичното лечение. В такъв вид токсоплазмите съществуват в организма като "скрита инфекция".

В зависимост от начина на заразяване е прието токсоплазмата да се разделя на ВРОДЕНА и ПРИДОБИТА.

Ще продължа да ви информирам за тази коварна болест, като дам разяснение какво представлява вродената токсоплазмоза и придобитата.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
katysto




Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 60
Местожителство: Burgas
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 16, 2007 11:07 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена,
много Ви благодаря за тези подробни разяснение относно това заболяване. Преди 7-8години загубих бебето си заради нея. При следващото раждане/след1.5г./, предупредих лекарите и те направиха изследване на новородения ми син и казаха,че няма антитела. При мен обаче междувременно не е провеждано никакво лечение. Възможно ли е да съм излекувана при това положение? Дали трябва да се следят някакви показатели в бъдеще?
Може би трябва да задам тези въпроси на личния си лекар, но едва ли ще получа толкова подробен и обширен отговор. Моля Ви ако намерите време, дайте отговори на моите въпроси.

_________________
Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 16, 2007 12:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Днес ще можеш да прочетеш малко повече за ТОКСОПЛАЗМОЗАТА в съответната тема.

Личоно аз не мисля, че си излекувана, защото тя е твърде упорита и умееща да се прикрива под други различни заболявания и симтоматика!

Следи внимателно темите в раздела "За здравето" и ще успееш да се справиш ... СЪС СИГУРНОСТ и малко повечко време!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 16, 2007 5:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ВРОДЕНА ТОКСОПЛАЗМОЗА

За развитието на вродената токсоплазмоза е необходимо в организма на жената да има свободен възбудител във кръвта или в стената на матката.

Това води до заразяване на плода с токсоплазми чрез плацентата. Обикновено в кръвното русло възбудителят се намира при остро протичане на инфекцията, и то сравнително кратко време.

Инфектирането на плода по време на бременносттта може да стане по всяко време. Ако инфектирането настъпи през ранния период на бременността /през периода на ембриогенезата/, промените са силно изразени и водят до вътрешно утробна смърт на плода или /при спиране на инфекциозния процес/ детето се ражда с хронична форма на вродена токсоплазмоза, която се характеризира с наличие на вродени пороци в развитието на различните органи, особено на мозъка и очите.

При инфектиране на плода през втората третина на бременността детето се ражда с подостра инфекция, която се характеризира с наличие на менингоенцефалит, ирит, хориоретинит. Ако заразяването на плода стане през последната третина от бременността, детето се ражда с признаци на остра инфекция /обрив, жълтеница/, със засягане на вътрешните органи /червата, черния дроб, сърцето/.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 16, 2007 5:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ПРИДОБИТА ТОКСОПЛАЗМОЗА

Придобитата токсоплазмоза е заболяване, получено след раждането. Инкубационния период на придобитата токсоплазмоза продължава от 3 до 10 дни. По правило през това се наблюдава слабост, неразположение, главоболие.

Клиничните прояви на придобитата токсоплазмоза са извънредно разнообразни, което се обуславя от локализирането на паразитите в различните органи или с едновременното всеобщо поражение на всички органи и системи на организма.

Днес лекарите различават 4 основни форми на придобита токсоплазмоза.

1. ТОКСОПЛАЗМОЗНО ЗАСЯГАНЕ НА ЛИМФНИТЕ ВЪЗЛИ - най-често наблюдавана форма, при която се засягат шийните, тилните, надключичните, ретроперитонеалните, подмишничните и ингвиналните лимфни възли. Поражението може да се съпровожда с болки и увеличение на лимфните възли, а може да бъде и като едва забелижимо увеличение, без болки. Това означава, че в района на засегнатите лимфни възли протича болестотворен процес , разрушава се организма /развалят се зъбите, загниват сливиците, коренът на езика - увеличени са лимфните възли на врата и т.н./

2. ТИФОПОДОБНАТА ФОРМА на заболяването е с остро начало, висока температура /39-40 градуса/, обрив, приличен та тифозен. Обривът покрива цялото тяло освен главата, дланите и стъпалата. Той може да се слива.

3. ЦЕРЕБРАЛНО-СПИНАЛНА ФОРМА - с менинго-енцефалитични прояви и нерядко с макулопапилозин обрив. Болните се оплакват от силно главоболие, виене на свят, понякога депресивни състояния, нарушения на съня от типа на летаргията

4. ОЧНАТА ФОРМА на придобитата токсоплазмоза често пъти се проявава във вид на тежък увеит - възпаление на ириса, съдовата обвивка и ресничестото тяло на окото. Множество случаи на остри поражения, сметнати за туберкулозни и безуспешно лекувани с противотуберкулозни средства, могат да се окажат свързани с токсоплазмозата.

5. Трябва да се отбележи и ТОКСОПЛАЗМОЗНИЯ МИОКАРДИТ - форма на заболяване, която протича предимно със засягане на сърцето. Някои лекари допълнително разделят токсоплазмозата на белодробна и чревна форма. При белодробната форма клинично и рентгенологично се наблюдава картина, както при пневмония. Инфилтратите в белите дробове могатда се сметнат за туберкулозни. Чревната форма на токсоплазмозата протича като остър или подостър ентероколит. Явленията на ентероколита имат място и при други форми на токсоплазмозата и представляват ранните симптоми.

Проникването на токсоплазмите и размножаването им в ускулите на скелета се порявяват чрез болки в мускулите и ставите по време на острия период или по-късно. Такива симптоми на токсоплазмозата заедно с високата температура и втрисането, с които тя често е съпроводена, могат да наподобяват грипна инфекция!!!

Често пъти при придобитата токсоплазмоза се наблюдава едновременно поражение на няколко органа или системи, напремер на централната нерван сисетма и очите, централната нервна сисетам и сърдечния мускул, лимфните възли и белите дробове.

Наред с острите, подострите и хронични форми на токсоплазмозата съществуват скрити, протичащи без симптоми или пък с неясни симптоми, като обща умора, главоболие, леко повиешна температура, неразположение.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 16, 2007 5:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ПРИ КОИ ХОРА НАЙ-ЧЕСТО СЕ ОТКРИВА ТОКСОПЛАЗМАТА

Токсоплазмата е от широко разпространените заболявания. Ако при практически здрави млади хора степента на разпространение на токсоплазмозата се наблюдава в 2-21% от случаите, с възрастта броят на заразените хора значително нараства.

При майки, родили деца с болестта на Даун, положителния резултат от изследването за токсоплазмоза се наблюдава в 80% от случаите, при жени с патологична анамнеза при бременност /спонтанни аборти, мъртвородени деца/ - в 60% от случаите.

Болните от психични заболявания имат токсоплазми в 40-50% от случаите, а болните с различни заболявания на очите - в 50-60% от случаите.

Особено висок процент наличие на токсоплазмоза е установен у жени с патологична анамнеза при бременност и при майки, имащи деца с различни уродства.

На второ място по честота на заразяването с токсоплазмоза са деца и новородени с хидроцефалия, калцификати в мозъка, микроцефалия, дебилност, енцефалит, менингит и поражения на очите.


По-нататък във форума ще поговорим и за самото лечение на подобни заболявания
Проявете само търпение, защото времето, с което разполагам е твърде малко и не мога да насмогна да ви разкажа всичко.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
katysto




Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 60
Местожителство: Burgas
Пуснато наПуснато на: Съб Апр 21, 2007 4:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена,
отново ви благодаря за изчерпателната информация.
Бъдете благословенна!

_________________
Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Апр 21, 2007 9:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз ще продължа да пиша по тези въпроси и смятам да дам указания как човек може да се избави от тези микропаразити!

Просто следи само темата! Или по-скоро темите, защото те ще са доста ...!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov