НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 6:40 am Вижте мненията без отговор
ХРАНИТЕ БОКЛУК СЪСИПВАТ ОРГАНИЗМА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 04, 2008 2:01 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ?????? ???????? ?????????
Отговорете с цитат

В най-новата си книга "Енциклопедия на народната медицина и здравето" проф. Христо Мермерски твърди, че 70 на сто от хранителните стоки, които всеки ден купуваме, съдържат вредни съставки и причиняват много болести

Генчо Генев


Бащата на медицината Хипократ, чиято клетва и днес полага всеки завършващ медицина, е казал,
че храната на човека трябва да бъде и негово лекарство. Защото голяма част от най-разпространените болести са следствие именно на неправилно хранене, на прекаляване с вредни за организма храни.

Пазарът ни залива с храни и напитки, които съдържат опасни за здравето на човека съставки. Над 70 на сто от хранителните стоки, които всеки ден купуваме от магазините, съдържат вредни за здравето вещества, категоричен е проф. д-р Христо Мермерски, който тези дни издаде най-новата си книга, наречена "Енциклопедия на народната медицина и здравето".
Известно е, припомня ученият, че немалка част от химически приготвените лекарства, предписвани от лекарите, също съдържат "странични ефекти", които ни вредят.

За да стане ясно колко актуални са здравните съвети и рецепти на проф. Мермерски, нека припомним, че съвсем наскоро започна обсъждане на контрола над химическите вещества в Европейския съюз.

Предстои да бъдат тествани 30 000 химикали, опасни за околната среда и човешкото здраве. Вече са факт кръвни изследвания в цели семейства от 12 страни на Европа, като е търсено в организма на трите им поколения наличието на 107 химически вещества.

В Германия започна да излиза наскоро списание "Добри лекарства, лоши лекарства". В него е публикуван

"Черен списък" със 180 вещества

неправомерно включени в лекарства, защото са вредни за здравето. Всичко това подкрепя твърдението на проф. Мермерски, че над 70 на сто от болестите на човешкото тяло са резултат и следствие на консумираните храни, напитки и лекарства, които поразяват цели системи и органи.

Живял дълго време в САЩ, той споделя, че там те са известни под названието "Джънк фуудс", което в буквален превод ще рече "храна боклук". Към тях се причисляват мазните и пържени храни и полуфабрикатите от тях, пресолени колбаси, сирена, пресладени пасти, торти и напитки, сред които са и кока-кола, изкуствените есенции и пр.

Забелязали сте с колко полуфабрикати ни затрупват търговците, в които се влагат десетки есенции, емулгатори, оцветители, укрепители и пр. изкуствени добавки, които са си жива отрова. И като противовес на това авторът на тази здравна съкровищница ни запознава с традициите на българската кухня, която ни предлага десетки най-разнообразни изцяло здравословни храни. От тях по непонятни причини ние се отказваме твърде лекомислено и безотговорно.

За всяко заболяване - от 8 до 18 рецепти, прилагани от векове

Подбрани са най-лесните за приготвяне и с най-добър лечебен ефект. Изключителен интерес представлява разделът за лечебните и противоракови храни. Те са подредени в девет основни групи: зеленчуци, плодове, варива, зърнени храни, мед, грозде и пр. Посочени са 68 лечебни храни, като на всяка от тях е описан химическият състав и здравеносното действие върху човешкия организъм.

При това става дума за познати и достъпни за всеки българин храни като бобовите, лука, чесъна, ябълките, картофите и пр. Учените са доказали, че фасулът е една от най-антираковите храни, който понижава и захарта в кръвта, намалява количеството на холестерола с 20 на сто.

Консумирането на половин глава суров лук на ден увеличава добрия холестерол средно с 30 на сто при 70 процента от тези, с които лекарите извършват опити. Зелето е антираково средство, познато още на древните китайци. Същото се потвърждава от изследвания в САЩ и Норвегия.

Срещу рак на панкреаса - много плодове

е препоръката на американски лекари. Един морков на ден намалява с 50% развитието на рак на белите дробове. Редовното консумиране на мляко и преди всичко на кисело мляко, предотвратява развитието на ракови образования на храносмилателната система. Картофите имат алкална реакция и са доказано средство при неутрализиране на киселини в стомаха. От плодовете незаменимо е здравеносното действие на ябълката. Тя е отлично средство в борбата с холестерола и против инфаркт.

Кисело мляко, пектин и мед - елексир за организма

Ето практичният съвет, с който проф. Христо Мермерски завършва своята здравна енциклопедия. За да не страдате от колит, гастрит и язва, да укрепите имунната си система, да забравите атеросклерозата, да очистите организма от токсини и тежки метали, да намалите лошия холестерол, използвайте всеки ден следната рецепта: в 150-200 г кисело мляко сипете 1 супена лъжица пектин на прах и 1 супена лъжица чист мед. Разбъркайте добре и след престой от 15 мин., за да набъбне пектинът, консумирайте 30 мин. преди закуска. Може да се прибави и 1 чаена лъжичка канела за понижаване на кръвната захар. Това е.

Но ако искате да научите цялото богатство от здравни съвети и рецепти, потърсете новата "Енциклопедия на народната медицина". Тя е най-добрият подарък за всяко семейство. А за болни и страдащи хора, за пенсионери с малки доходи проф. Христо Мермерски ще ви осигури своя труд с една трета намаление от коричната цена още сега. Телефонът за връзка с него е: 02/843-95-33.


Най-доброто лекарство - билките

С мой колега влязохме в софийска аптека. Той попита за едно лекарство. Прочете упътването към него и се изненада защо има толкова много странични ефекти.

Аптекарката учудено му отговори: "Бихте ли ми посочили поне едно лекарство, което да няма странични ефекти?" Аз й отвърнах: "Да, лекарствата на народната медицина!"

В книгата са посочени рецепти, създадени, изпитани и проверени в продължение на стотици и хиляди години. Тези рецепти са просъществували от древни времена до наши дни по няколко причини:

а) може да си ги приготви всеки при домашни условия;

б) съставките на тези лекарства могат лесно да се намерят;

в) съставките на рецептите и лекарствата са евтини;

г) няма странични ефекти и вредни последствия от прилагането им;

д) от над 12 000 рецепти, събирани в продължение на 24 години, са избрани най-лесно изпълнимите.

Още 3000 години преди Христа китайците са издали първата в света книга за лечение с методите на народната медицина. В продължение на хиляди години народите от целия свят са търсели и създавали различни рецепти и методи за лечение, които са основата на народната медицина, като те се прилагат с успех в редица страни по света, включително и нашата.

Рецептите за лечение са предавани и усъвършенствани от поколение на поколение, за да достигнат до наши дни. В страната ни има над 300 народни лечители, които със своите познания и рецепти помагат при лечението на различни болести на хиляди хора.

Под понятието "народна медицина" хората обикновено разбират лечение с помощта на билки или комбинации от тях с цел по-бързо и ефикасно лечение.

Всъщност под понятието "народна медицина" се разбира лечение освен с билки, още и с другите продукти на природата като: лечебна кал, хума, глина, минерална вода, слънце, въздух.
Нашата страна е богата на минерални извори и лечебна кал. С тях се лекуват над 100 различни болести.

Често пъти ние се движим сред природата без да съзнаваме, че тя играе съществена и то положителна роля върху нашето здраве и ни кара да се чувстваме жизнерадостни, весели, здрави и бодри. Към целебните елементи на природата спадат пясъкът, водата, чистият въздух, гората, цветята, горските плодове, слънцето и др.

И все пак трябва да признаем, че най-същественият дял от народната медицина е билколечението. Оздравителната сила на билките е безспорна и много често изключително голяма. Те не само могат да излекуват редица заболявания, но и поддържат здравето ни в отлично състояние.

Читателите, които ще използват билкови рецепти против различните болести, трябва да знаят, че за разлика от синтетичните лекарства, при тях е необходим по-продължителен период на лечение. Не бива да се заблуждават, че след изпиването на 3-4 чаши билков чай веднага ще оздравеят.

Тези билкови рецепти се употребяват по-дълго време (понякога 2-3 месеца), а някои билки, които се вземат превантивно, могат да се пият целогодишно.

Главното предимство на лечебните билки е, че те имат много по-мек и продължителен лечебен ефект.

(Из увода към книгата на проф. Христо Мермерски)

Природна аптека

Анемия

Анемията е състояние, при което в кръвта няма достатъчно червени кръвни телца, чиято задача е да доставят кислород във всички тъкани на организма.

Главните признаци на анемията са:
а) бледност на кожата;
б) по-надежден признак е бледността на езика и лигавицата на устната кухина;
в) конюнктивитите;
г) при тежка форма - лесно уморяване, учестен пулс, забавяне на ръста и развитието на детето и повърхностно дишане.

Първа рецепта: Корени от жълта комунига, стръкове и корени от синя жлъчка, стръкове от цветна теменуга и плодове от хвойна се смесват добре и 2 супени лъжици се попарват в 600 мл вода. Пие се 3 пъти дневно преди ядене по една винена чаша.

Втора рецепта от Ванга: Рано напролет и през септември се правят обливания с вода, в която 30 мин. е вряла орехова шума.

Трета рецепта от народната медицина: пиене на медовина. Тя се приготвя по следния начин:
В пет части вода се слага една част мед и се вари няколко часа на бавен огън, като непрекъснато се маха пяната. Към врящата течност се прибавят канела, ванилия, черен пипер. В затворен съд на тъмно след 40 дни медовината е готова за пиене.


Аритмия

Първа рецепта от народната медицина:
Всяка вечер болните от аритмия трябва да изяждат по една глава лук в продължение на един месец. Лукът се слави като едно от най-добрите лекарства за сърцето поради богатото съдържание на витамини, органични киселини, минерални соли и фитонциди.

Втора рецепта от Дора Апостолова - Сливен, ул. "Сливница" 8/5.
Една препълнена чаена лъжица с жълта иглика се залива с 250 мл вряла вода. Оставяте я да кисне 5 мин. и след това я изпивате. Лечението продължава 3 месеца, след което няма да имате проблем една година, но профилактично може да я прилагате.


Атеросклероза

Атеросклерозата е една от най-страшните болести, при това главно за възрастните хора. Тя се развива в продължение на целия човешки живот, като предизвиква различни заболявания. При нея по стените на кръвоносните съдове се наслагва холестерин, от който се образуват така наречените плаки.

Плаките са гъсти, жълтеникави, восъкоподобни образувания, които пречат на кръвта да протича свободно през кръвоносните съдове. Плаките може да растат дотогава, докато затворят напълно пътя на кръвта в артерията. С възрастта те постепенно се увеличават.

Върху по-бързото развитие на атеросклерозата влияят следните фактори: прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, високото кръвно налягане, високото ниво на лошия холестерол, наднорменото тегло, диабетът, липсата на физическа активност и стресът.

Първа рецепта от Т. Лалов - гр. Белене:
В един литър вода се варят 25 листа от праскова, докато сместа остане 250 мл. Изпива се за един ден. Лечението продължава най-малко 6 месеца. Дотогава настъпва пълно оздравяване.

Втора рецепта от народната медицина, за склероза на миокарда:
Следната билкова комбинация: по 150 г глог, бял имел, мента, дяволска уста, пелин и копър - 50 г. Смесват се и в 600 мл кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Кисне 30 мин., като от запарката се приемат 150 мл 10 мин. преди ядене.

Трета рецепта от народната медицина, за склероза на кръвоносните съдове:
Изпива се по една супена лъжица ленено масло 2 пъти дневно в продължение на 2 месеца. След почивка от 20 дни курсът може да се повтори.


Безсъние

От безсъние страдат хората с разстроена нервна система и претърпели стрес вследствие на различни неприятности.

Първа рецепта от народната медицина:
Тези, които страдат от безсъние, трябва 30 мин. преди лягане да пият една чаша хладка вода, в която има разтворена 1 лъжица мед. След една седмица сънят се оправя.

Втора рецепта от Диви Бонева - с. Вакарел:
В дървено хаванче счуквате 20 ситно нарязани листа от индрише и ги смесвате с 250 г мед. Взема се по една супена лъжица два пъти дневно. След една седмица сънят се възстановява.


Главоболие

Специалистите изброяват над 200 различни вида главоболие и над 250 причини за появата му.

Първа рецепта от Росица Тодорова - Варна, кв. "Левски", ул. "П. Райчев", бл. 36:
От билките мента и шипка правите отвара. Към отварата добавяте 1 лъжица мед. Пие се поне 2 седмици сутрин и вечер.

Втора рецепта:
Хавлиена кърпа се поставя във вряща вода. Изцежда се и се слага многократно на челото.

Трета рецепта от Недялка Благоева - Стара Загора:
Според нея дишането на амоняк е с поразителен ефект. Не след дълго главата престава да боли.


Грип

Първата рецепта е от Йорданка Ангелова - София, жк "Младост 1", бл. 1-а:
Кората на един жълт лимон се нарязва на парченца така, че да остане само месестата част. Вари се в 400 г вода не повече от 4 мин. След това се покрива с капак или чиния, за да се получи запарка и да изстине. Подслажда се с мед (захар) и се пие на бавни глътки, като цитронада. Освен за грип, тази рецепта е подходяща и при подуване на лимфните възли.

Втора рецепта от Хатидже Саяр - Крумовград:
При грип с кашлица се сваряват 4 супени лъжици риган в 400 мл вода в продължение на 5 мин. Прецежда се и се слага мед.Течността се пие гореща, по 1 супена лъжица 3 пъти на ден след ядене, 3-4 дни подред. През нощта може да се яде само мед.

Трета рецепта от Димка Станчева - Костинброд:
Три скилидки чесън се счукват добре и към получената каша се добавя една лъжица мед, една лъжица вода и 1 лъжица захар. Взема се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.


Гърло


Лекуването на гърлото и устната кухина е полезно не само за тях, но и предпазва организма от главоболие, от заболяване на сърцето, на кръвта и на очите. Трябва да се знае, че всяка слюнна жлеза е свързана с вътрешен орган и лекувайки гърлото и устната кухина се прекратява възможността от разболяване на организма. Стрептококовата инфекция например води до развитие на ревматизъм. Затова гърлото трябва да се лекува.

Първа рецепта - на Гергина Ганева - Димитровград:
Г-жа Танева е въвела тази рецепта и семейството й не боледува от гърло.
Взема се 1 лимон и се настъргва заедно с кората. На ситно се нарязват седем скилидки чесън и се смесват с лимона. Сместа се залива с 500 г преварена вода и се оставя да престои 10 дни.
Настойката се пие по 1 супена лъжица сутрин преди ядене. Г-жа Танева гарантира, че ако това лечение се проведе ноември, няма да се боледува през зимата.

Втора рецепта от Радка Георгиева - Добрич, ул. "Ген. Скобелев" 2.
Смесва се добре 1 супена лъжица мед с:
а) 1 чаена лъжица сода за хляб, с тази смес се намазва гърлото;
б) един аспирин се поставя под езика, така че да се стопи постепенно, след стопяването не трябва да се пие течност поне 2 часа.

Трета рецепта от в. "Доктор":
- В 250 г вряща вода се поставят 20 г липов цвят. Вари се 5-10 мин. в съд, покрит с капак. Към отварата се добавя 1 лъжичка сода за хляб. Със сместа се прави гаргара.
- Една супена лъжица сушени плодове от малина се запарват в 250 г вряща вода. Запарката се пие топла като чай. Може да се подслади с мед.
- Приготвя се запарка от 1 супена лъжица сушени листа от градински чай и 250 г вряща вода. След като поизстине течността се пие като чай.


Старост

Всички хора мечтаят да остаряват бавно, а ако е възможно - старостта въобще да не идва при тях. За съжаление, стареенето е необратим биологичен процес, който може само да се забави, ако се съблюдават следните изисквания:
- В храната ни зеленчуците и плодовете трябва да заемат 40-60%.
- Не пушете и не пийте концентрирани спиртни напитки. Ако имате лошо храносмилане (което често се случва при възрастните), не яжте тлъсти ястия, суха храна и сосове - люти, солени и кисели.
- Движете се всеки ден. Китайците препоръчват всеки ден да се изминават 10-15 км. Без движение бързо се остарява.
- Осигурете си добър сън, като спите в хладна стая и удобно легло.
- Не мислете за болести, смърт, немощ и така ще ги победите.
- Поне един път седмично бъдете сред природата.
- Лекувайте се и подобрявайте имунитета си чрез ядене на храна с високо съдържание на витамини, минерални соли и използвайте лекарства от природни източници. Избягвайте синтетичните лекарства. Те лекуват едно заболяване, а ви довеждат друго.
- Пийте поне 1,5-2 л вода дневно. По-добре е чай от билки.
- Не се ядосвайте, не се карайте, радвайте се на живота и правете добро на другите.

Ето някои рецепти против старост.

Първа рецепта от Лалю Михов - София, кв. "Лозенец":

Експертите по света твърдят, че комбинацията между обикновен чесън и зехтин (пресования) е отлично средство за лечение на множество старчески болести и е много по-ефективна от най-скъпите лекарства. Сместа от чесън и зехтин се залива с чаша вряла вода (200 мл). Пие се сутрин и вечер 30 мин. преди ядене. Рецептата е изследвана върху 400 пациенти в Швейцария. Установено е значително намаляване на артритните болки и увеличаване на жизнените сили след 3 седмици.

Втора рецепта от фармацевт Манголджиев:

Според него вместо антибиотици е по-добре да се приема мед, тъй като в 1 ч.л. мед се съдържа нектар от 1200 цветчета. В него са акумулирани над 400 полезни за здравето вещества на базата на меда и билковата смес. Г-н Манголджиев е създал питието "златен корен".
--------------------------------------------------------
(Рецептите са от "Енциклопедия на народната медицина и здравето")

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Сря Ное 10, 2010 6:51 am
МнениеЗаглавие : гостуване....на г-жа Селена
Отговорете с цитат

време е на пръсти да се изнесем....

Цецка Ангелова Гърнева

Благодарим за гостоприемството,......

_________________
това което не ни убива ни прави по-силни....
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov