НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Май 02, 2024 5:33 am Вижте мненията без отговор
За Великден и кръшкането в диетата
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 31, 2010 12:16 pm
МнениеЗаглавие : За Великден и кръшкането в диетата
Отговорете с цитат

В деня на козуначеното преяждане



Козунак или яйца? Яйца или козунак? А защо не - агнешко и яйца? Май е по-добре агнешко и ъ-ъ-ъ... Тази статия е превантивна, за да не се случи в деня на празника да се обърквате с непосилно вкусни дилеми!

И ето - пак идва Великден. За експертите по здравословно и спортно хранене това е денят на голямото преяждане с много и все по-вкусен козунак, мазно агнешко и яйца без бройка...

Толкова ли е страшно да похапнем един ден?

И да, и не - зависи в какъв хранителен режим сте в момента. Какви са вариантите и препоръките им по отделно? Ето ги:

Качващи килограми

Високо-въглехидратна диета - покрай преяждането на празника най-много да "замажете" още малко. За да е "малко", избягвайтте повече от 3 жълтъка за деня, както и яхнии с агнешко - яжте само чисто месо на фурна! Козунакът е лимитиран до 150 гр за прием, а оризът при агнешкото до 100 (понеже е мазен). Тук няма лимити за деня, все пак мазнините не ви притесняват. Избор на агнешко месо - бут, котлет.

Равномерно-балансирана диета - за да не замажете, не консумирайте агнешко с повече от 5 големи лъжици ориз след 18:00 ч. Избягвайте козунак след 16:00 ч. Не препоръчвам повече от 4 жълтъка за деня! Избор на агнешко месо - флейка, бут, котлет.

Ниско-въглехидратна високо-мазнинна диета - За да не излезете от кетоза, забравете за повече от 100 гр козунак на прием и не повече от 200 гр козунак за деня! Затова пък агнешко - ехе-е-е ... Гледайте само да не изядете повече от 250 гр наведнъж! Лимитът ви на жълтъци е 6. Ориз до 100 гр. и никакви сладки вина! Избор на агнешко месо - рибица, флейка, бут, гърди, котлет, ребрърца.

Поддържащи форма и килограми

Равномерно-балансирана диета- Не повече от 100 гр ориз след 18:00 ч., не повече от 50 гр козунак след 16:00 ч. До 200 гр козунак за деня. Насочете се към салата с агнешко на фурна за вечеря. Лимит на жълтъци - до 3 за деня. Избор на агнешко месо - бут, флейка, котлет.

Ниско-въглехидратна диета - Не повече от 200 гр варен ориз за деня и никакъв ориз след 16:00. Най-много 100 гр. ориз на порция. До 100 гр козунак за деня. Лимитът на жълтъците за деня е 4. Агнешкото може да го хапнете и на яхния с гъбки и зеленчуци, като в 'зеленчуци' не влизат картофите и грахта. Избор на агнешко месо - рибица, флейка, бут, гърди, котлет.



Свалящи килограми

Равномерно-балансирана диета - Не повече от 100 гр. козунак за обяд и до 150 гр. за целия ден. След 16:00 най-добре хапвайте агнешко на фурна без много мазнина, зелена и яйчена салатки без мазнина. До 3 жълтъка за деня и до 2 в порция. Не повече от 200 гр агнешко в порция. Избор на агнешко месо - бут или котлет.

Ниско-въглехидратна диета - Ако сте несъобразителни и изпуснете да нагласите зареждащият ви с въглехидрати ден да се падне на Великден - ще пропуснете козунака! Да приемем обаче, че празничната неделя съвпада със зареждащия ден. Тогава можете да си позволите до 150 гр козунак и 150 гр варен ориз за деня. Порциите въглехидрати са лимитирани до 1/2 от дневната дажба. Яйцата са 3 за деня. Агнешкото - до 200 гр котлет или бут в порция, приготвено със зеленчуци и гъби на фурна.

Кето диета (Аткинс) - Уви, няма козунак за вас. Само 100 гр ориз за деня разпределен в 3 порции с по-мазно агнешко - ребра, гърди или по-постно - котлет, бут. Лимитирани сте до 4 жълтъка за деня.

Високо-протеинова диета - И за вас няма козунак. 200 гр ориз за деня е всичко което ще получите с лимит до 1/2 от дневното количество ориз в порция. Агнешки котлет - 220 гр в 2-3 порции за деня и едва 3 жълтъка.

Какво ще стане, ако не спазя и надвиша препоръките?
Има различни варианти, отново според диетата.



Покачващи килограми:

* Високо-въглехидратна - ще замажете доста повече от по принцип...
* Равномерно-балансирана - ще качите малко мазнини, ако в следващите дни внимавате - няма да е фатално.
* Ниско-въглехидратна - ако прекалите с козунака, ще приключите с кетозата. Чакат ви 7 дни диета и никава набавена мускулна маса.

Поддържащи форма и килограми

* Равномерно-балансирана - нищо опасно, ако в следващите 2 дни сте стриктни няма да повлияете на теглото си, нито на % -та подкожни мазнини.
* Ниско-въглехидратнa - малко невнимание с ориза и козунака и - сбогом кетоза! Това значи, че после 7 дена трябва да си броите всяка троха. Кофти...

Свалящи килограми

* Ниско-въглехидратна - трябва да сте внимателни, лесно може да прецакате последните 10 дни дебнене на въглехидрати. Не че ще качите мазнини от 1 ден гуляй, просто ще излезете от кетоза.
* Равномерно-балансирана диета - ще се върнете 2-3 дни назад, не е нещо фатално, ако не бързате.
* Кето диета (Аткинс) - след като излезете от така крехко поддържаната кетоза най-много да ви дойде акъла в главата и да се насочите към по-социално ориентирана диета.
* Висок-протеинова диета - най-много да се натровите с протеин, забавянето на свалянето и качването на някой друг грам мазнина, може и да е положителено за иначе спартанският ви тип на хранене.
==============================================
bb-team.org

[img]
http://mysticolors.com/velikden/wp-content/uploads/2009/03/45.jpg[/img]

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov