НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 7:20 am Вижте мненията без отговор
Черешите - червеният вкус на пролетта
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 12:03 pm
МнениеЗаглавие : Черешите - червеният вкус на пролетта
Отговорете с цитат

Черешите - червеният вкус на пролетта



Плодът, който не спира да ни изкушава

Обичате ли череши? Всъщност кой не обича! Черешата е един от плодовете, с които често преяждаме добронамерено. Добрата новина е, че черешите имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко - без риск да трупаме мазнини, стига да съумеем да ги разпределим в малки порции през първите 2/3 от деня.

ЧерешиЧерешите, които познаваме, са плодовете на черешовото дърво от вида Дива череша, известна и като Сладка череша (Prunus avium., Rosaceae). Вишната пък е "братовчед" на черешата, а не неин подвид, противно на общоприетото схващане. Макар доста да си приличат, черешите и вишните силно се различават по вкус. Появата на дивите череши в човешката история съвпада с началото на бронзовата епоха или няколко хилядолетия назад във времето.

Пътят на черешите към Европа започва от изток. Смята се, че черешите са се оформили като самостоятелен вид някъде на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите.

В Англия черешите пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития, черешите са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес основни производители на череши за храна в глобален мащаб са страните-членки на Европейския съюз с около 40% от световното производство, докато САЩ произвеждат около 13%, което ги прави втори по производство след Турция.

Видове продукти от череши

* Сурови череши - бели, червени, червено-черни и др.
* Сушени череши - най-често се използват за влагане в мюслита, сладкиши и торти.
* Замразени череши - опаковани в малки прозрачни чашки, у нас замразените череши се предлагат из фризерите на големите супермаркети през цялата година.
* Консервирани череши - захаросани, компоти от цели плодове и сладка.
* Нектар от череши - продава се като натурален сок или в по-гъста форма като сиропи, ароматизирани подсладители за сладки и торти и др.



Здравословни ползи

* Съдържат умерени дози витамини. Богати са на витамин С.
* Съдържат ниски към умерени дози минерали и най-вече калий;
* Имат нисък гликемичен индекс (22) и нисък гликемичен лоудинг (5);
* Съдържат антоцианини. Това са червени пигменти, за които се знае, че редуцират възпалението и болката при опитни животни. Смята се, че антоцианините притежават антиоксидантни свойства.

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на череши, са:

* Алергични реакции. В случай, че проявявате алергия към вишни или череши, по-добре избягвайте консумацията им дори в термично преработени продукти.

Как да изберем и съхраним черешите?

Когато купувате череши, предпочитайте тези, които са набрани с дръжките. Разчупете една череша и проверете за равномерен цвят в сърцевината й, което подсказва, че е узряла добре. Подбирайте черешите, които купувате, да бъдат с равномерен цвят. Избягвайте череши с меки участъци, както и тези, които изпускат нектар, защото това са явни признаци за презряване.



Черешите са нетрайни плодове, които лесно презряват на стайна температура. Най-добре е да купувате плодовете сезонно всеки ден или през ден. Когато закупувате череши, поставете ги в кошница за плодове. Да пренасяте черешите в полиетиленови пазарни торбички особено с килограми е лоша идея, защото така плодовете се смачкват и се развалят предсрочно.

Можете да съхраните черешите в хладилник, като ги поставите в хартиен перфориран плик или кошница за срок от пет до седем дни. За да им върнете свежестта, преди консумация ги потопете за половин час в съд със студена чешмяна вода. Можете да замразите черешите във фризер за срок до един месец.

Идеи за използване на черешите

* Сурови: самостоятелно, в плодова салата с други плодове или за направата на пресен черешов сок.
=====================================
Източник: bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 12:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Череша (Cerasus)
Сем. Розоцветни (Rоsасеаe)



Черешата (Cerasus) е подрод овощни дървета, принадлежащ към рода Prunus, семейство Розоцветни. Думата идва от латинското „cerasum“. Черешата има костилков плод. Вирее при умерен климат в северното полукълбо, като в Северна Америка се срещат два вида, в Европа — три, а останалите видове — в Азия.

Цветовете образуват малки съцветия. Плодът е гладък и по него няма трапчинки. Черешовите дървета имат красиви цветове и понякога се отглеждат именно заради декоративната им стойност.

Макар, че от древни времена се отглеждат в Южна България, за родина на черешите се смята Мала Азия и Кавказ, у нас е един от традиционните и любими плодове през пролетта.

Плодът е ценен преди всичко с богатия си минерален състав - желязо, калций, фосфор, хлор, сяра, магнезий, натрий, калий, както и богатството на микроелементи - цинк, мед, магнезий, кобалт и др. Витаминозният състав включва главно А,ВиС.

Черешово дърво череши По отношение на лечебните качества на черешата, заслужават внимание качествата й на чернодробен и стомашен регулатор, да енергетизира мускулите и нервите, да увеличава естествените съпротивителни сили, да въздейства седативно и нервоукрепващо, както и да действа на организма детоксиниращо, диуретично, реминерализиращо, противоревматично, противоартритно, очистително, противоинфекциозно, слабително, подмладяващо тъканите и др.

На базата на горните качества и свойства, установено е, че черешите притежават профилактично и лечебно действие против атеросклероза, затлъстяване, чернодробни заболявания, подагра, артрит, камъни в бъбреците и жлъчката, чревни ферментации и запек.

Последните изучавания показват, че черешите съдействат и активно подпомагат процеса на образуването на кръвта, растежа на костите и зъбите, поради което са особено полезни за децата.
========================================
natural.hemuz.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 12:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Народна медицина - череша



В ботаническо отношение черешата е много близка роднина на вишната. На цвят плодовете й са жълти, розови, ярко- или тъмночервени, на вкус са сладки и сочни. Те са любим десертен плод в ранното лято.

Черешите имат състав и приложение, близки до тези на вишните, но съдържат по-малко киселини, сред които преобладава ябълчената. Съдържанието на въглехидрати е 13,5 %, като само 0,3% се падат на захарозата.

Съдържат още пектин, целулоза, дъбилни и багрилни вещества. В плодовете има също бета-каротин, витамини С и Р, витамини от групата В, никотинова киселина, много фосфор, калций и желязо. Хранителните вещества, съдържащи се в плодовете, са особено полезни за децата.

Черешите се ядат главно в прясно състояние, но от тях се приготвят и сокове, нектари, компоти, сладка и различни напитки. Плодовете на белите сортове череши могат да се сушат като стафиди.
=====================================
Източник: zdrave.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 12:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Череша - Дръжки
Prinus Avium L.



Черешите са познати от преди около 300 години пр.н.е. През вековете черешовите дървета са били възхвалявани както заради техния вкусен и сочен плод, така и заради красотата им.

Най-известни сортове череши са:

Бинг: Най-широко разпространеният сорт череши. Когато са напълно узрели, са почти черни. Големи, кръгли, сочни и сладки.

Ламбер: Плодът е тъмно червен, с форма на сърце и малко по-малък от Бинг. Има богат, сладък вкус.

Рение: Цветът им е светло кремав до златист, на места розов или червеникав. Месото им е сладко и деликатно, а сокът – безцветен.

Плодовете на черешата са нетрайни и срокът на използването им е кратък. В състава им присъстват витамините С, РР и каротин и др.

Чай от черешови дръжки се приготвя по следния начин: шепа добре измити черешови дръжки се заливат с литър вряла вода и се оставят на къкрят на котлона в продължение на 7 минути. След това течността трябва да преседи поне 20 минути. Ежедневно се приемат по 2 чаши от течността.

Черешови дръжки - изсушени

Може да се използват при: воднянка, камъни в бъбреците, нередовна менструация, полова слабост, простатит, артрит, чернодробна цироза.

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от нарязани дръжки се варят в 500 грама вода по 10 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 грама преди ядене.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 12:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Римляните черпели с череши само скъпи гости



При разкопки в началото на миналия век археолозите в Южна Европа се натъкнали на странни предмети, за които по-късно се установило, че са изсъхнали костилки от череши. Проучването на исторически документи доказало, че плодът е бил познат на континента още през III век преди Христа.

Черешите били задължителен елемент на всяка богата трапеза, а древните римляни черпели с тях гостите си в знак на особена почит и уважение. Родината на вкусния плод не е известна, но е факт, че той е бил познат във всички европейски страни. Специално внимание към черешите обаче имало и в Азия. Прочутият лекар

Авицена ги препоръчвал...



на хората, които искали да излекуват болки в сърдечната област, както и за общо укрепване на организма. 800 г от плода, приемани на няколко порции през деня, според него помагали на малките деца да се възстановят след тежки болести. Подобен бил ефектът и на вишните според повечето средновековни лечители.

Днес науката е открила причините за въздействието на тези плодове върху човешкия организъм.

Богатото съдържание на пектин и целулоза

в черешите ги прави много подходящи за хора със стомашни проблеми. Заради минералните соли в тях те се препоръчват от диетолозите на пациенти, които искат да облекчат бъбречни страдания или болести на черния дроб.

В състава на черешите има и голямо количество витамините В, както и плодова захар, каротин и органични киселини. Затова консумацията им регулира жлезите с вътрешна секреция и действа тонизиращо на целия организъм.

Подобно е действието и на вишните, които имат още по-голямо съдържание на минерални соли.



Приемани всеки ден...

в продължение на седмица, те помагат на организма да се изчисти от токсините и да засили имунната си система. За разлика от други плодове черешите и вишните могат да се приемат и от диабетици, както и от хора със затлъстяване, които обикновено спазват специални диети.

Рецепти

Сладкиш с череши или вишни

Продукти: 1/2 кг череши (вишни), 1 пакетче прясно масло или половин чаша олио, 200 г захар, 4 яйца, 1 чаша прясно мляко, 1 лъжичка амонячна сода, 3 чаши брашно, 1 пакетче бакпулвер, канела или ванилия.

Приготвяне: Разбийте на пухкав крем маслото (олиото) със захарта. Прибавете едно по едно яйцата. Като не спирате да разбивате сместа, добавете прясното мляко, в което сте разтворили содата и една чаша брашно, пресято с бакпулвера.

Разбийте отново добре и прибавете останалото брашно, докато се получи гъсто тесто. В него добавете черешите (вишните), изчистени от костилките. Изсипете сместа на пласт, дебел около 2 см, в тавичка, предварително намазана с масло и поръсена с брашно.

Опечете сладкиша в умерена фурна и го нарежете, след като изстине. Поръсете го с пудра захар, смесена с канела или ванилия.



Сладко от череши

Продукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 3 чаши вода, 1 лъжичка лимонена киселина.

Приготвяне: Измийте и изчистете от костилките черешите, след което ги пуснете в захарен сироп, приготвен от захарта и водата. Дръжте ги в него около 10 минути и после ги сложете да врат на силен огън, като непрекъснато обирате пяната. Когато сиропът получи необходимата гъстота, прибавете лимонената киселина. Оставете сладкото да ври още 3-4 минути и го свалете от огъня.
=============================================
novinar.net

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov