НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Яну 22, 2022 11:36 am Вижте мненията без отговор
Разширените вени - болест на обездвижването
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 10, 2010 8:12 pm
МнениеЗаглавие : Разширените вени - болест на обездвижването
Отговорете с цитат

Вените са кръвоносни съдове в човешкото тяло, които носят кръв от периферията към сърцето, поради което се разглеждат в обратна на артериите посока.Обикновено функцията на артериите е свързана с пренасянето на кислород и хранителни вещества и тяхната мускулатура е сравнително добре развита, за разлика от тази на вените, чиято основна роля е да връщат отпадналата от органите кръв към сърцето.

Характерна особеност на тези кръвоносни съдове е наличието на клапи в тях. Венозните клапи са тънки, нежни образувания от съединителна тъкан на вътрешната обвивка на венозната стена и по форма са подобни на клапите на аортата и белодробната артерия. Тяхната здравина е генетично предопределена. Клапите, работейки при голямо хидростатично налягане, възпрепятстват връщането обратно на кръвния поток.

Когато се наруши процесът на изтласкване на венозна кръв към сърцето, говорим за венозна недостатъчност или т. нар. разширени вени. Причините за това заболяване се крият не само в съвременния начин на живот, който в определени случаи се оказва доста заседнал, но са и еволюционно предопределени.

Разширените вени са заболяване предимно на кръвоносните съдове на краката - варици, на правото черво - хемороиди, на семенната връв - варикоцеле и рядко на други места (напр., при компресия или запушване на v. portae от цироза или тромбоза на черния дроб, се получават варици на хранопровода), които се дължат на недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв да се връща обратно.

Дължи се на отслабване на венозните стени и на съединителната тъкан около тях, която е с различна здравина при хората и това оказва сериозно влияние върху движението на кръвта.


Фактори, които предизвикват хронична венозна недостатъчност

Много често това е проблем, който се появява по време или след бременността, защото докато жената е бременна, се отделя по-голямо количество от хормона естроген, който "размеква" съединителната тъкан около вените и техните стени. Оказва се, че дамите са "привилигировани" в това отношение. Но от друга страна, рискови за получаване на разширени вени са и някои професии, при които преобладава продължителната работа в седящо положение с отпуснати долни крайници (офис-служители, стоматолози, шофьори).

Венозна недостатъчност получават и професионалните спортисти след края на своята кариера. Преустановявайки активната си спортна дейност, започват проблеми с болки в ставите и в долната част на краката. Наднорменото тегло е друг сериозен фактор, който определено предразполага към разширени вени.
Развитие на болестта

Заболяването започва с оток по долните крайници след натоварен ден, а пациентите чувстват краката си уморени, тежки и подути. Обиколката на глезена видимо нараства и след като притиснем кожата с пръст и отпуснем, остава вдлъбнатина върху нея. Това е първият белег за възникване на хронична венозна недостатъчност.

При втория стадий под повърхността на кожата започват да се забелязват тънички, мрежовидни сини съдове - разширени венули, най-често около глезените или по външната страна на бедрата. Постепенно вените се уголемяват и стават ясно забележими. Появява се и болка. Третият стадий се характеризира с релефни вени от двете страни на краката, уголемени и изпъкнали.

Започват да се появяват отоци по глезените, сърбеж и възпаление на кожата над вените, схващане на краката през нощта, червеникаво-кафяво оцветяване на кожата. Крайният стадий е най-тежък, появяват се екземи и язви, които могат да предизвикат кръвоизливи.


Десет стъпки към здрави и красиви крака!

* Носете свободни дрехи

Дрехи, които са твърде тесни, притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане. Избирайте свободни дрехи, избягвайте тесни панталони, корсети, колани.

* Носете обувки с подходяща височина

Избягвайте обувки с равна подметка, както и такива с токчета, по-високи от 5 см. Стремете се да носите обувки с ток между 3 и 5 см.

* Спете с поставени на по-високо положение крака

Поставянето на краката на височина 10-15 см по време на сън намалява венозния застой, като благоприятства венозното оттичане към сърцето.

* Масажирайте краката си възможно по-често

Масажирайте краката си при всеки удобен случай, започвайки от ходилата и продължавайки във възходяща посока.

* Движете краката си при всеки удобен момент

Когато вашата работа изисква продължително седене или стоене прави, правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни движения с краката. При продължителни пътувания с кола или влак, раздвижването на краката или извършването на кратки разходки на равномерни интервали от време оказва благотворно влияние върху венозното оттичане.

* Изберете подходящ спорт

Извършвано редовно и с подходящи обувки, ходенето е най-доброто упражнение за благоприятстване движението на кръвта във вените. Спортувайте! Плуване, бягане, каране на колело (с изключение на тенис, хандбал и баскетбол) не се препоръчват, тъй като водят до разширяване на вените и забавят венозното връщане.

* Избягвайте продължително излагане на топлина

Топлината предизвиква разширение на вените. Поради това продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, както и горещите вани и сауни трябва да се избягват.

* Завършвайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката

Завършването на тоалета със студен душ на краката отдолу нагоре в края на деня подобрява венозната функция и значително намалява чувството на болка и тежест в краката.

* Преодолейте запека и намалете излишните килограми

Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1.5 литра вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе и алкохол.

* Посещавайте редовно вашия лекарАко почувствате болка и тежест в краката, подуване на глезените, или вените на краката станат видими, задължително посетете вашия личен лекар, за да може хроничната венозна болест да се диагностицира рано и своевременно да ви бъдат предложени превантивни мерки и лечение.

Непременно трябва да предупредите вашия лекар, ако сте бременна или на хормонална терапия, защото и в двата случая венозните симптоми могат да се влошат. Редовното проследяване на вашето състояние от лекар е от съществено значение, както за доброто здраве, така и за избора на най-добро лечение.


Физически упражнения, помагащи при хронична венозна недостатъчност

Упражненията се изпълняват в легнало положение:

* Кръгообразни движения - енергично движение на двата долни крайника (т. нар. каране на колело) от 15 до 20 пъти.
* Движение на пръстите при леко повдигнати и изпънати долни крайници: редуване на сгъване и разгъване на пръстите до 2 пъти.
* Кръстосване и разкръстосване на долните крайници, подобно на ножица, от 10 до 15 пъти.
* Описване на кръг с малък диаметър с двата долни крайника до 10 пъти.


Страдам ли от разширени вени?

Този въпросник може лесно да ви помогне да оцените какъв е рискът да развиете или страдате от хронична венозна болест (разширени вени).

1.Пол

* мъжки - 0т.
* женски - 1т.

2. Възраст

* под 14 год. - 0т.
* 14-29 год. - 1т.
* 30-45 год. - 2т.
* над 45 год. - 3т.

3. Откога водите заседнал начин на живот?

* водя активен начин на живот - 0т.
* 1-3 год. - 1т.
* 3-10 год. - 2т.
* повече от 10 год. - 3т.

4. Имате ли наднормено тегло?

* не - 0т.
* да, 1-5 кг - 1т.
* да, 5-10 кг - 2т.
* да, над 10 кг - 3т.

5. Спортувате ли (ходене, бягане, плуване, каране на колело)?

* да, поне три часа седмично - 0т.
* по-малко от три часа седмично - 1т.
* рядко (по време на ваканция) - 2т.
* никога - 3т.

6. Работния си ден прекарвате в седящо, стоящо положение или на крак?

* за по-малко от 4 часа дневно - 0т.
* между 4 и 8 часа дневно - 1т.
* повече от 8 часа дневно - 2т.
* повече от 8 часа дневно плюс чести пътувания с кола, самолет, влак - 3т.

7. Имате ли родител, страдащ от разширени вени?

* не - 0т.
* единият - 1т.
* двамата - 2т.
* двамата, единият от които е с усложнения - 3т.

8. Раждали ли сте?

* не - 0т.
* веднъж - 1т.
* два пъти - 2т.
* повече от два пъти - 3т.

9. Усещали ли сте краката си "тежки"?

* не, никога - 0т.
* понякога - 1т.
* често - 2т.
* почти винаги - 3т.

10. Увеличава ли се това усещане за тежест?

* при горещо време - 0т.
* при прием на контрацептиви и хормонозаместителна терапия - 1т.
* по време на менструация - 2т.

11. Имали ли сте понякога подуване на глезените?

* не, никога - 0т.
* само при горещо време или при дълго пътуване с кола, влак, самолет - 1т.
* да, почти всеки ден, предимно вечер - 2т.
* да, почти всеки ден, целодневно - 3т.

Моля, отговорете на въпросите и сумирайте резултатите, след което може да оцените какъв е вашият риск!

Резултати:

11точки: Имате нисък риск за развитие на хронична венозна болест. Следвайте здравословния си начин на живот, за да запазите вените си здрави!

От 12 до 22 точки: Съществува риск от развитие на хронична венозна болест и/или вече страдате от нея. Сега е моментът да реагирате, като промените начина си на живот и започнете лечение.

Повече от 23 точки: Вече имате изявена венозна болест или съществува реален риск от развитие в бъдеще. Но прогресирането на болестта може да бъде спряно (склерозиране, хирургично лечение, лазер терапия), съчетано с промени в начина на живот.


==================
Източник: bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Май 10, 2010 9:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не се сдържам и ще си напиша мнението по въпроса с разширените вени.

Движението е хубаво нещо, но друго важно нещо е и ... храната.

Според мен "здраве" и "младост" са идентични понятия и се свеждат до еластичността на тъканите. И пак според мен здравословният статус може да се раздели на 3 фази:

1. Еластичност = Здраве= Младост.
2. Пластичност = Болест = Старост.
3. Втвъррденост = Смърт = ... какво друго след Смъртта? Ми няма, я!

Естествено фазите 1 и 2 могат да се редуват и преминават една в друга докато не дойде 3.

Или - ВИНАГИ можем да променим тъканта си към по - голяма еластчност, а оттам и да се подмладим. Затова можем да сме безсмъртни в буквалния смисъл, ако си поддържаме тъканите си еластични,.

Вече официалната наука стигна до извода, че за 7 (случайно число, нали? Wink ) години всеки от мнас се обновява В С Я К А клетка в тялото си !!! А клетката се иузгражда от храната ( тибетците считат за "храна" всичко, което не е вода.И аз съм напълно съгласен с тях!).

Първото, което ме наведе мисълта за горенаписаните редове, беше един случай, свързан с ... кон. Ставаше дума, че един породист кон се познавал по това, че колкото и да е уморен, оставал на крака.

И още нещо - конете спят прави... а нямат разширени вени, нали?

Е, някой може да намекне, че конете се движат. Обаче конете ядат главно "храни, богатти на фибри", както се пише по официалните писания. На по прост език това значи - овес, царевица, разни треволяци... (каменнатта сол я пропускам Laughing ).

Сиреч - наблягайте на овесените ядки и може да се разделите с разширените вени по - бързо от другите!

Бре-е-ей, че дълго се получи. Пък аз мислех да драсна сал едно- две изречения... Rolling Eyes

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 10, 2010 9:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Оооо...Ауди, много си писателствал, а така, а така - изкара си бозата пак! Razz Laughing Wink

Несъмнено си прав, но...ако човек е статичен с каквото и да се храни се получава противното на това, което описваш.

Движението е Живот! Confused

А що се отнася до еластичността, пластичността, младостта и т.н. всичкото това се свежда до наличието на колаген в организма ни.

Без колаген няма живот - настъпва втвърдяването, защото съединителната клетка няма с какво да се храни, т.е. поддържа.

Но...колагенът сам по себе си не може да се обработва правилно от организма без движение.

Овесените ядки пък са друга приказка - те също са полезни много, но не всеки организъм може да ги понася.

Така например има хора с пъргава перисталтика, които получават разстройство от повечкото фибри... В такъв случай организмът се обезводнява и...тогава става лошо.

Ех, и аз не можах да се въздържа да не ти отговоря ... Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Май 10, 2010 9:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Ех, и аз не можах да се въздържа да не ти отговоря ... Wink


Ми още един човек си заслужи дозата боза.

Само да допълня за понасящите овесени ядки, че в тях има Калций, и че в НИКАКЪВ случай да не ги съчетават с мляко !!!

Е, добре, де - съгласявам се за усвояванетто на колагена, трябва движения. Ма някои йоги не се движат много - много, пък ...ама те може да движат други тела, а не физическото Wink

А сега серуиозно.

Ето какъв е моят извод : преди човек да прави драстични изменения в хранителния и/или двигателния си режим, трябва да се посъветва с читав аюрведец.


_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 12, 2010 7:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Е, добре, де - съгласявам се за усвояванетто на колагена, трябва движения. Ма някои йоги не се движат много - много, пък ...ама те може да движат други тела, а не физическото Wink


Ммммм...забравяш за асаните в хатха йога - там има невероятно много движение!

Всички те се правят с цел да се запазят и хармонизират нормалните функции на физическото тяло. Razz Wink_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Красимира
Регистриран на: 30 Мар 2010
Мнения: 167
Пуснато наПуснато на: Чет Май 20, 2010 6:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте на всички! Някой знае ли кои билки могат да ускорят метаболизма?

Трябва да сваля доста килограма Embarassed и знам разбира се, че става с движение и здравословно хранене, но се чудех дали да не допълня с билки.

Чувала съм за гуарана и ефедра (ефедрин), за последната се говори, че трябва да се внимава с нея, защото действието и вреди на сърцето.

Други такива билки знаете ли? Благодаря!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov