НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Яну 22, 2022 9:42 am Вижте мненията без отговор
Движението - извор на здраве, сила и добро настроение
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 10, 2010 8:26 pm
МнениеЗаглавие : Движението - извор на здраве, сила и добро настроение
Отговорете с цитат

Стъпка по стъпка към един по-добър начин на живот

Навярно сте чували за следната зависимост: "Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението".Неслучайно нашето добро здравословно състояние е неразривно свързано с движението. Редовните тренировки не само укрепват тялото и подобряват кондицията, те оказват положително въздействие върху психиката, координацията и способностите за концентрация.

Повишената двигателна активност е не само добра превантивна мярка срещу различни болести, но може да се окаже и добро средство за възстановяване на организма след преживяни заболявания.

Бавното бягане например е най-ефикасното средство за укрепване на сърдечно-съдовата система на човека, защото консумацията на кислород е няколко пъти по-висока в сравнение с таази в спокойно състояние.

При такова бягане сърцето изтласква повече кръв в периферията, стимулирайки тонуса на сърдечно-съдовата система и укрепването на сърдечния мускул. Възрастни хора, бягащи всеки ден, имат сърдечно-съдова система, която незначително се различава от тази на младите.

"Движението е здраве, а здравето е живот" - едва ли има някой, който би се усъмнил в тази максима, защото неслучайно нашето тяло е добре конструирано и пригодено за движение, "снабдено" със сложна и стабилна двигателна структура, а всички органи и системи са тясно свързани с физическата активност.За ползата от активното движение:

* Жлези. Спортуването повлиява особено благоприятно функцията на жлезите. Щитовидната жлеза освобождава големи количества от хормоните тироксин и йодторонин, които засилват обмяната на веществата, а енергийният оборот се повишава дори в период на покой. От друга страна, надбъбречните жлези отделят повишени количества адреналин. Хормон, който активно повишава пулса и кръвното налягане, което активира дейността на мускулите, а допълнително отделеният кортизол стимулира складирането на въглехидрати в черния дроб.

Друга, особено важна за доброто здравословно състояние на организма жлеза - задстомашната, отделя равномерни количества инсулин, при което се повишава числото на инсулиновите рецептори и те се сенсибилизират. В резултат клетките получават по-голямо количество глюкоза, а нивото на кръвната захар се понижава - т. е., спортуването се превръща в идеална превантивна мярка срещу диабет тип 2.

На последно място, но не по важност, са половите хормони и по-специално тестостеронът, който по време на физическа активност и известно време след това се отделя в значително повишени количества. При дамите той циркулира също в артериите, но в по-малки количества. Именно тестостеронът е този, който стимулира изграждането на мускулна тъкан.

* Имунна система. Учени установяват, че от 10 до 12 седмици след активни тренировки за издръжливост количеството антитела (имуноглобулини) видимо нараства, което неминуемо води до повишаване на съпротивителните сили на организма.

* Бял дроб. Един активно спортуващ човек диша по-рядко, но с по-дълбок прием на кислород, за разлика от нетренирания човек. Спортистът при едно вдишване поема 2.5 л въздух вместо обичайните 0.5 л. Причината е в повишените нива на хормона адреналин в кръвта, при което дихателните пътища се разширяват и увеличават обема си. След 2-3 месеца тренировки за издръжливост човек може да поема до 25% повече кислород в организма си.

* Черен дроб. Повишената нужда от въглехидрати води до увеличаване на запасите на гликоген в черния дроб. При по-интензивно и продължително натоварване черният дроб освобождава значителни количества захар в кръвта, която се изгаря в клетките и се преобразува в енергия.

* Нервна система. При активно трениращите хора се наблюдава повишаване с около една трета на процесите на кръвоснабдяване на различни зони на мозъка. Значително нараства и броят на новообразуваните нервни клетки в хипоталамуса, в резултат на което се подобрява паметта и способността за концентриране. Нервните клетки от своя страна способстват и за освобождаване на ендорфини, които повлияват благотворно психиката на човека и неговото добро настроение.

* Кръвоносна система и сърце. Изпомпването на кръв от сърцето към всички части на тялото е процес, значително облекчен от земното притегляне. Съвсем не е така лесен обратният процес. Ето защо нашият организъм е снабден с т. нар. венозни клапи, които посредством контракциите на мускулатурата на крайниците изтласкват кръвта и лимфата към горната част на тялото и най-вече към сърцето.

Но тази система действа безотказно само когато мускулите на краката работят пълноценно. При обездвижване или слаба мускулатура кръвта се придвижва трудно нагоре и започва да се събира в съдовете, което от своя страна води до тяхното разширяване и потенциално нарастване на възможността от образуване на разширени вени и тромбози.

Сърдечният мускул от своя страна е пригоден така, че да може лесно да се приспособява към настъпващите промени и съответно започва да работи по-икономично. Например, сърцето на един 30-годишен нетрениран бегач изпомпва до 40 л кръв в съдовете посредством 150 удара в минута, а същото количество кръв при активно спортуващ бегач се изпомпва само със 120 удара в минута.

Активното движение повлиява особено благоприятно процесите на производство на кръв в организма. Например, при един 70-килограмов човек количеството кръв може да се повиши с 6 до 8 л. Значително нараства броя на червените клетки, които пренасят допълнителни количества кислород в мускулите и органите. Кръвните клетки подобряват своята еластичност и оптимално нагаждат формата си към тесните капилярни съдове, което стимулира обмяната на веществата между кръвта и тъканите.

* Мастна тъкан. Повишените нужди от енергия "принуждават" организма да посяга към запасите, натрупани в мастните тъкани и мастните възглавнички постепенно изчезват. Променя се съотношението на мазнините в кръвта, като "добрият" холестерол надделява над "лошия", което от своя страна води до запазване еластичността на кръвоносните съдове, значително намалява свръхнатоварването на сърцето и съответно потенциалния риск от инфаркт.

* Опорно-двигателна система. Активното движение води до увеличаване на плътността на костно-ставното вещество, при което се увеличава и устойчивостта при натиск и натоварване, а това е добра превантивна мярка срещу остеопороза в напреднала възраст. Скелетната мускулатура и сухожилията стават по-еластични и се удебеляват, стабилизирайки костите и намалявайки значително опасността от травми.

Поради по-мощните съкращения на сърцето кръвта достига до мускулните капиляри, което води до разширяване на съдовете до една трета. По този начин мускулатурата е богато кръвоснабдена и допълнително обезпечена с кислород, което своевременно й помага да произведе енергия от въглехидратите и мастните киселини в митохондриите.

Добрата кондиция на ставите зависи също изцяло от физическата активност, защото без движение предпазващата ги от триене хрущялна тъкан "гладува". Тя не е свързана с кръвоносната система и се обезпечава с хранителни вещества единствено когато ставата се движи. В противен случай свободните радикали и разлагащите хрущяла ензими могат да положат началото на "унищожителен" процес, който може да доведе до възпаление или дори до пълно обездвижване на ставата.Здрав дух в здраво тяло!

Изключително голяма е защитната роля на движението. То управлява множество процеси в организма и оказва влияние на всички органи и системи. Така че за регулярния спорт може да обобщим:

* Ефективно се бори с наднорменото тегло - множество изследвания показват, че 45-минутни тренировки на велоергометър два пъти седмично позволяват на участниците трайно да намалят подкожните си мазнини, като успоредно се редуцират и мазнините около вътрешните им органи.

* Активното движение намалява симптомите на депресия - дължи се на факта, че по време на движение тялото отделя повишени количества медиатори като серотонин и ендорфин. Смята се, че при депресия тренировките за издръжливост са точно толкова ефективни, колкото й медикаментозната терапия. Освен това се наблюдава и повишено самочувствие, и значително добро общо състояние, което своевременно намалява рецидивите на болестта в сравнение с пациенти, които приемат лекарства.

* Физически активните хора могат по-бързо да разграждат хормоните на стреса и поради тази причина да се отпускат за по-кратко време. Благодарение на тренировките в тяхното тяло се образуват допълнитени рецептори, които контролират количеството на хормоните и при определени нива провокират отделянето на ензими, които да разградят увеличеното количество медиатори. Ето защо след състезание един спортист се възстановява в рамките на 6-8 часа, докато на един нетрениран човек ще са му необходими около 2 дни.

* Спортът се оказва нова надежда за хората в напреднала възраст, защото две тренировки седмично намаляват с около 60% риска от развитие на Алцхаймер.
* Случвало ли ви се е да имате постоянни болки в гърба? Проблемът лесно може да бъде разрешен с редовни силови тренировки на мускулатурата на гръдния кош, които повишават подвижността на гърба, засилват поддържащата мускулатура и намаляват оплакванията в лумбалната област. Понякога дори една тренировка седмично може да има положителен ефект.

* Спортно ходене, бягане или умерени силови натоварвания са в състояние да повишат костната плътност, като успоредно с това се подобрява координацията на мускулите и потенциално се намалява рискът от травми и развитие на остеопороза в по-напреднала възраст.

* Регулярният спорт, практикуван от пациенти с коронарни заболявания, ефективно намалява риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови операции, за разлика от неактивни пациенти с аналогични оплаквания.

* Спортувайки, със сигурност ще намалите кръвното си налягане. Според проучване, направено в Северен Илинойс дори само с обикновено ходене систолното налягане намалява с 3, а диастолното с 2 mm Hg, което своевременно отговаря на ефекта, постигнат при прием на понижаващи диастолното налягане медикаменти. Продължителните и интензивни тренировки за издръжливост понижават и систолното налягане с цели 7 mm Hg. Твърди се, че ако систолното налягане бъде намалено за постоянно само с 2 mm Hg, то рискът от инсулт намалява с цели 30%.

* Спортът се оказва и добро превантивно средство в борбата с рака. Установено е, че активно спортуващите хора страдат 50% по-рядко от рак на червата и 40% по-малко от рак на белия дроб. Дамите, които редовно се движат, рискът от рак на гърдата е с 40% по-нисък, а регулярно трениращите мъже страдат 30% по-рядко от карцином на тестисите (б.ред. - Ланс Армстронг е изключение).


Животът изисква движение

Съществуват безспорни доказателства за вредното влияние на обездвижването върху здравето, трудоспособността и дълголетието на човека. Ето защо е необходимо всеки човек да бъде физически активен и да избере спорт, който му доставя удоволствие. А редуването на различни видове физическа активност може да увеличи удоволствието, както и да подкрепи вашите усилия. За да изберете програма с упражнения, която отговаря най-точно на вашите потребности, е добре да обърнете внимание на следните фактори:

* здраве и физически възможности;
* предварителна тренираност;
* сезонна приспособимост;
* вид на физическите упражнения;
* как предпочитате да тренирате - сам или заобиколен от други спортуващи.Не бива да забравяте...

Проверявайте периодично пулса си по време на физически упражнения! За целта можете да използвате следното практическо правило за неговото измерване: ако можете да разговаряте, докато тренирате, значи не сте се пренатоварили, а ако можете да пеете - добре е да повишите своята физическа активност.
=================================
Източник: bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
цецка33
Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Пет Май 21, 2010 10:37 am
МнениеЗаглавие : здрав дух - здраво тяло
Отговорете с цитат

Съвети за ефикасна йога практика

Всеки може да има полза от йога .

Усмивка!

Положително приветстващо отношение към йога практиката – това е много важно, и ще ни помогне да изпълняваме упражненията с радост и удоволствие.

Търпение и постоянство. Редовна практика – да се научим на търпение и да не очакваме чудеса незабавно. Могат да минат месеци, докато се научи правилно да се изпълнява една техника. Затова е нужно постоянство и редовност.

Коректна техника – важно е да се следват инструкциите на йога учителят, за да може правилно да се усвои определена техника. Веднъж научена правилно, може да се изпълнява в къщи безпрепятствено.

Време за практика – може да се изпълнява по всяко време, стига да не е припряно, на празен стомах. Рано сутрин е препоръчително, за да започнем деня с ведрина и усмивка. Следобед тялото е по-гъвкаво и позволява по напреднали упражнения, а също така пълна релаксация вечер ни освобождава от натрупани впечатления през деня, тонизира тялото и ума.

Баня и изпразване на червата – препоръчително е взимане на баня преди йога практика и също ходене по голяма нужда, но при хора със запек пак може да се изпълнява йога, ще подейства благоприятно. Взимане на баня след практика да не бъде веднага, поне 30 мин. пауза, за да се запази фината енергия.

Подходящо облекло – да бъде леко, удобно и свободно, така че да може тялото да се движи без затруднение.

Храна – йога най-добре се изпълнява на празен стомах. При тежка храна – да са минали 3-4 часа; при лека храна – 2 часа; след чай/сок – 30 мин. След йога практика може да се приема храна след 30 мин.

Заболявания – информирайте йога учителя при здравословни проблеми или скорошна операция.

По време на менструация избягвайте тежки практики, обърнати, разтягащи и притискащи корема пози.

Изпълнявайте всички упражнения по удобно бавен и комфортен начин, избягвайки прибързани и резки движения.

Крайната позиция в която и да е асана/поза трябва да е такава, че да изисква минимални усилия и да се чувстваме релаксирани в нея. В началото е нормално да има малко неудобство, докато разтягаме мускулите, но това в никакъв случай не бива да се обърква с болка, когато надвишаваме възможностите си!

Обичайте и уважавайте тялото си! В йога няма съревнование и всеки трябва да познава капацитета и ограниченията си. Постепенно ще видим как капацитета ни се увеличава, когато изпълняваме упражненията с ведрина, уважение и обич към себе си.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 27, 2010 8:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Йога наистина е прекрасно движение.

А движението беше какво?! - Живот.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov