НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 12:54 am Вижте мненията без отговор
Екологично чисти плодове, зеленчуци и...цените
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 11:32 am
МнениеЗаглавие : Екологично чисти плодове, зеленчуци и...цените
Отговорете с цитат

Поводът да отворя тази тема е следният: колцина от вас знаят, че когато тръгна да пазарувам отивам да правя това на неслучайни места и купувам неслучайни продукти.

Колцина от вас знаят, че ги избирам като ги "преценявам" чрез резонанса им с настройките на моите лични вътрешни вибрации.

Как правя това?! Много лесно, но за сега не мога да разкрия тайната си, защото е трудничко да се обясни едно такова вътрешно състояние на усещане.

Напоследък пазарувам предимно от пазара на "Ситняково" в нашата умопомрачително екологично обременена София.

Преди две седмици там видях череши, които струваха 279 лв.

Направих изражение точно такова като на емотиконките горе, собственика забеляза това, но не ми продума нито дума, едно защото се познаваме много добре и му стана некомфортно и неудобно, друго защото предпочете да ме наблюдава, за да види какво ще направя.

Отначало ми се стори, че нещо не съм видяла добре, но...цената беше написана с много големи цифри. Върнах се 2-3 крачки назад и...

Просто застанах пред черешите и се насторих на тяхната вълна - бяха от Испания. Бяха екологично чисти, поради което бяха и безумно скъпи. Разбрах, че транспорта ги е оскъпил още повече, но не можах да разбера защо се е получило чак така пък - 279 лв.

Коментари нямахме с продавачите. Те знаеха, (там винаги продав по няколко човека на 2-3 сергии), че аз разбрах за какво иде реч, макар ида не бях съвсем наясно за...трафика на въпросните череши.

Ето какво намерих преди 10 мин. в нета относно апетитните екологично чистички черешки (много обичам черешките аз!):


Уверявам ви със сигурност, че това тук са същите череши, които видях и стоях пред тях, защото познавам точната подреба на сергията...В момента на етикета пише "28 лв. - 100 г"


Черешите удариха 279 лв за килограм

Килограм череши за 279 лева се продават на столичния пазар "Ситняково", а търговците твърдят, че ароматните плодове се купуват.

Стряскащата цена от 279 лв. за кг е за испански череши, съобщава онлайн изданието на вестник "24 часа".

"Скъпи са, защото са пътували със самолет от Испания до Италия, откъдето пък ни ги доставиха с кола", обясни продавачката. Черешите били екологично чисти и първо бране. Поръчани били 5 кашона по 1,5 кг. Продавачи с гордост споделиха, че миналата седмица са продали всички закупени от тях череши, независимо от фрапантната им цена, съобщава телевизия "Pro.bg". Срещу 100 грама за 28 лева купувачът получава пликче с 9 череши.

На същия пазар българските ягоди също се опитват да конкурират цената на черешите - 300 грама ягоди струват 15 лева.
--------------------------------------
dnes.dir.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 11:35 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А ето какво става в българия на този фронт....



Специални мерки са взети, за да се избегне черешовата война в Кюстендилско

Изключително строги мерки въвежда кметът на Кюстендил Петър Паунов, за да може да се предотвратят кражбите на череши тази година.

Предвидено е пет полицейски патрула да обикалят денонощно край черешовите масиви и да следят за реда, съобщава novinitepro.bg, на който се позова БЛИЦ.

Всяка година черешовата война в Кюстендил изправя на нож полиция и собственици на черешови масиви. Причината е, че кражбите на плодове и нелегалната им продажба са ежедневие. Заради това от този сезон кметът на града въвежда нови, по-строги мерки за опазване на черешовата реколта. Новите мерки са факт от няколко дни.

Най-важната сред тях е, че всички пунктове за продажба ще бъдат вместо в населените места на едно публично място. Така който иска да продава череши ще трябва да попълва специално заявление, подпечатано от общината, за да удостовери от къде идва продукцията му.

Хората одобряват кметските мерки и се надяват тази година черешовата война да не вземе жертви, както стана миналата, когато пазач бе пребит до смърт от крадци на череши. Патрули ще обикалят денонощно край черешовите масиви и ще следят за реда, но е добре и гражданите да са нащрек и ако забележат съмнителни лица край масивите, да сигнализират в полицията.
==========================
dnes.dir.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 11:40 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ето още интересно инфо за черешите:

Ако нямате вода в двора, садете череши, вишни и кайсии



Различните сортове череши зреят от втората половина на май до средата на юли

Овощната градина е мечтата на всички лакомници, които все сънуват сочни плодове и филийки с конфитюр.

Реализацията на тази мечта обаче изисква повече мислене, отколкото при зеленчуковата градина. Защото дърветата остават на местата си десетки години. И най-малката грешка при засаждането им може да бъде гибелна за бъдещето на овощната ви градина.

Две клопки, които трябва да избегнете:

• Не садете на непригодна почва. Земята не трябва да е нито суха, нито подгизнала. Почвата трябва да не е нито много бедна, нито много богата, нито варовита, нито много твърда.

• Не садете нагъсто. За да разположите дърветата си на достатъчно разстояние едно от друго, трябва да имате поне половин декар място за овощна градина.
Много важно е да се подберат видове, сортове и подложки, които ще бъдат най-добре приспособени към почвени и климатични особености на мястото.

Ако то е бедно и няма възможност да се полива, най-добре изберете сливи, череши, вишни, кайсии и бадеми. Ако искате непременно ябълки и круши, тогава трябва да са присадени на по-силнорастящи подложки, каквито са семенните. От крушите за предпочитане са ранни и средноранни сортове.

Особено внимание трябва да се обърне на подреждането на видовете, за да се избегне засенчването. Ако теренът е наклонен (но не повече от 10-12°) в най-долната част сложете ябълките, крушите, прасковите и дюлите.

При по-голям наклон мястото трябва да се терасира. В най-южната му част се настаняват ябълки, круши и дюли, присадени на слаборастящи подложки, а също праскови. Постепенно към северната част се подреждат по-силнорастящите, най-накрая се слага орехът.

Понякога любителите си харесват един овощен вид и се увличат по него. Дори и да е така, не може да се засажда само един сорт. Трябват поне два-три, за да е ефективно опрашването и оплождането. Това е особено задължително за видовете, които не се самоопрашват - ябълката, крушата, черешата, бадемът, афъзките и някои от сортовете на сливата, вишната и дюлята.

И при видовете и сортовете, които се самоопрашват, каквито са почти всички праскови и кайсии, също е добре да се засаждат повече сортове. Особено е добре, когато са с различен срок на зреене. Например различните сортове череши зреят от втората половина на май до средата на юли. Може да имате праскови от началото на юни докъм средата на октомври.

При рядко засадените дървета добивите са по-малки, а разходите са относително по-големи, защото са за цялата площ. Прекомерното сгъстяване, което често се наблюдава в дворовете, също не е желателно. Дръвчетата се засенчват и бързо започват да съхнат.
==========================================
factor-bs.com


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Съб Май 08, 2010 11:47 am; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 08, 2010 11:47 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Прочетете още...........



Череша – изберете от най-добрите сортове

Плодовете на черешата имат богат и разнообразен химически състав. Ранното узряване на плодовете има голямо значение за укрепване здравето на човека. Черешите възбуждат апетита и усилват перисталтиката на червата с което улесняват храносмилането утоляват жаждата и ободряват.

Те са полезни за болните от затлъстяване, бъбреци, захарен диабет и др. Съдържанието на минерални соли е доста голямо особено на калий, което спомага за алкализирането на кръвта и урината - важно при болни от камъни в бъбреците и възпалителни заболявания на пикочните пътища.

Черешата е растение на умерения климат. Тя не понася много сухите и горещи месторастения. Там плодовете остават дребни а вкусът и качеството им се влошават. Особено неблагоприятни за черешата са месторастенията с лош въздушен дренаж, късни пролетни мразове и слани както и с много влажна и студена пролет, сухо и горещо лято.

Отглеждана при благоприятни условия тя е достатъчно устойчива на зимни студове. Плодните и пъпки издържат до минус 24 градуса С. След като премине фазата на дълбок покой, те измръзват и от по-слаби студове. Цветовете се повреждат при минус 2-3 градуса С. Съществен фактор за рентабилното отглежда не на черешата е избира нето на подходящ високодобивен и качествен сорт.

Бигаро бюрла е създаден във франция плодовете му узряват около 25 май до 5 юни. Те са едри, тъмночервени, широкосърцевидни със сладко, слабо кисело плътно плодово месо с отлични вкусови качества. Плодовете на сорта са пригодни за механизирана беритба.

Ранна черна едра е създаден в България. Плодовете му узряват около 25 май до 5 юни. Те са средноедри, тъмно до черночервени, с меко, сладкокисело плодово месо, с добри вкусови качества.

Бинг е създаден в САЩ.Плодовете му узряват около 17-25 юни. Те са едри, тъмночервени с черен нюанс и плътно, сладко-кисело плодово месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са пригодни за механизирана беритба.

Косерска е създаден в Полша. Плодовете му узряват в периода 20-30 юни. Те са едри сърцевидни, тъмни до черно червени, с хрупкаво, светло розово, сладко плодово месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са пригодни за механизирана беритба.

Ван е създаден в Канада. Плодовете му узряват около 20-30 юни. Те са едри, щирококълбовидни, тъмночервени, с хрупкаво, сладко и слабо кисело плодово месо. Те са с много добри до отлични вкусови качества. Плодовете са пригодни за механизирана беритба.

Ламберт е създаден в САЩ. Плодовете му узряват в периода от 30 юни до 8 юли. Те са едри, широкоудължено-сърцевидни, тъмно до черночервени, с розовочервено, плътно, хрупкаво, сладко, слабокисело плодово месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са пригодни за маханизирана беритба.

Бигаро мюро е създаден във Франция. Плодовете му узряват в периода 25 май – 5 юни. Те са едри, тъмночервени, широкосърцевидни, с плътно, сладко-кисело плодово месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са относително пригодни за механизирана беритба.

Конявска черна е създаден в България. Плодовете му узряват в периода 16-22 юни. Те са едри, щирокосърцевидни, тъмночервени до черночервени, с виненочервено, плътно, сладко с освежаваща киселина плодово месо, с добри вкусови качества. Плодовете са пригодни за механизирана беритба.

Българска хрущялка е създаден в България. Плодовете му узряват в периода 18- 28 юни. Те са едри широкосърцевидни, тъмночервени, с плътно, червено, сладко- кисело плодово месо, с много добри вкусови качества. Плодовете са пригодни за механизирана беритба.

Наполеон не е установено къде е създаден. Плодовете му узряват в периода 23 юни - 1 юли. Те са едри сърцевидни, светлочервени върху жълт фон, понякога с по-тъмно червени петна. Изложените на слънце плодове са напълно червени. Плодовото месо е червеникаво, плътно, сладко, с освежаваща киселина и много добри вкусови качества.

Дроганова жълта е създаден в Германия. Плодовете му узряват около 3-10 юли. Те са едри, широкосърцевидни до кълбовидни, кехлибарено жълти, с плътно светложълто, сладко слабо възкисело, съвсем слабо нагарчащо плодово месо, с добри вкусови качества.

Дърветата на черешата обикновено на 4-5 година настъпват в плододаване. Продължителността на живота им е около 40 години. При благоприятни почвено- климатични условия от някои сортове се получават над 100 кг плодове от едно дърво.
=======================================
ovostarstvo.hit.bg

Прочетете още за черешите ето това: ЧЕРЕШИТЕ - ЧЕРВЕНИЯТ ВКУС НА ПРОЛЕТТА...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov