НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:31 pm Вижте мненията без отговор
Фън Шуй за 5 минути със Селена Самърс
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 17, 2010 11:55 am
МнениеЗаглавие : Фън Шуй за 5 минути със Селена Самърс
Отговорете с цитат

Селена Самърс (Австралия) води рубрика по фън шуй в едно от най-популярните австралийски списания, Woman’s day вече повече от десет години. Читателите от Австралия и Нова Зеландия приветстваха книгата "Фън шуй за 5 минути" като най-лесно приложимата книга по фън шуй в света".

Добре дошли в тайнственото изкуство на Фън Шуй!



Основни принципи

Какво представлява това тайнствено изкуство фън шуй?
Случвало ли ви се е някога да се питате защо на едно място се чувствате по-щастливи или по-уютно, отколкото на друго? Отговорът е, че сте усетили добър фън шуй. А случвало ли ви се е да се чувствате странно неловко на друго място, без обяснима причина? Отговорът е, че сте усетили лош фън шуй (известен още като ша ци).

Почти всички хора се изненадват от откритието, че всъщност са изпитвали въздействието на добрия или на лошия фън шуй. И наистина, почти всеки човек може да се сети за някоя къща, която сякаш обсипва обитателите си с добър или с лош късмет.

Само, че фън шуй е много повече от добра или лоша атмосфера.
Той се занимава с енергията на мястото. За него ще чуете стотици различни определения. Някои го наричат китайското изкуство за подреждане на мебелите и домовете така, че да насърчават богатството и здравето. Други го наричат земна астрология.

Най-известното определение е "древното китайс­ко изкуство на месторазполагането". Причината е, че фън шуй търси и намира най-хармоничното място за всичко във вселената - от вашето легло, бюро или готварска печка до разположението на къщата ви на склона. Философията на фън шуй обхваща доста обширна територия.

И все пак, коя е най-простата дефиниция? Фън шуй се стреми да увеличи хармонията в заобикалящата ви среда.


Как може фън шуй да подобри живота ми?
Фън шуй обещава, че щом създадете хармония във вашия дом, работно място и околна среда, ще поощрите вътрешния мир, благополучието, щастието, здравето, радостта, любовта и късмета си. Причи­ната е, че между външния и вътрешния свят има не само връзка, но и постоянно взаимодействие.

Древните напътствия на фън шуй обхващат ясно и подробно всички аспекти на живота. Фън шуй ще ви разкрие къде да живеете и да работите, за да привлечете просперитет; кои места да избягвате, кои улици привличат пари; масите с каква форма насърчават хармонията и кои цветове ще внесат в дома ви повече спокойствие, радост и ведрина.

Дори съвременната психология е съгласна с повечето аспекти на фън шуй. Някои архитекти се питат дали необяснимият "синдром на болната сграда", при който обитателите страдат от хронична умора и депресия, не е просто другото име на лошия фън шуй.

Хм, искам да стана богат. Фън шуй може ли да ми помогне?
Да! Древните китайски мъдреци проявявали не по-малък интерес към забогатяването. Фън шуй ви запознава с тайнствените "магнити за парите", които привличат благосъстоянието; помага ви да откриете в дома си Златната точка ма просперитета; учи ви кои улици насочват към вас богатството, как гледката на голи стени отблъсква благополучието и в кои къщи парите изтичат през задния вход по-бързо, отколкото са дошли.

Ще научите стотици малко известни тънкости как да насочите руслото на просперитета към вашия праг.


Какво означават думите фън шуй?
Фън означава "вятър", а шуй означава "вода". Някои обясняват названието с това, че фън шуй е неуловим като вятъра и водата. Други предлагат обяс­нението, че вятърът (жизнената енергия ци или духът) и водата са основата за всяко ново сътворение. Те са скритата сила на стихиите, които влияят върху човеш­ката съдба.


Как се произнася фън шуй?
Аз го произнасям "фън шуей", защото така ми звучи най-близо до произношението на мандарин. В Кантон и на някои други места го произнасят "фуун шуий", "фун шой", "фон шой" или дори "фуун суи". Това не бива да ви тревожи, защото в Китай има най-малко осем основни диалекта и повечето се различават от стандартния китайски или от мандарин така, както френският и немският от английския!


Къде и кога се е появил фън шуй?
Фън щуй се е зародил някъде далеч в мъглите на древността. Учените изказват различни становища по отношение на датирането, но направените неотдавна археологически разкопки в Китай посочват периода между II и IV в. пр. н. е. като най-вероятен. Всъщност, първият компас бил изобретен в Китай не за навига­ция, а за нуждите на фън шуй.

В зората на това изкуство великите майстори на фън шуй били незаменими съветници на китайските императори и се возели в царски лектики. Те ревнос­тно пазели своите знания, а фън шуй до голяма степен се занимавал с откриване на благоприятни или щаст­ливи погребални места за шепа привилегировани го­лемци.

С течение на времето интересът се прехвърлил към намиране на места, които да носят късмет, щастие и благополучие на живите. Много древни паметници, като Забраненият град в Пекин (наричан сега Бейджин) били построени в съответствие с принципите на фън шуй и се появила една от първите книги по фън шуй, "Класическата обител на Жълтия император".

В имперски Китай било възможно човек да осъди съседите си за това, че нарушават правилата на доб­рия фън шуй. По време на британското управление в Хонконг били изплатени компенсации на стойност милиони долари на хора, които твърдели, че добрият фън шуй на дома им е повреден от държавните сгради и пътища.


Къде се практикува днес фън шуй?
С разнасянето на китайската култура по света, същото се случило и с фън шуй - отначало по целия Изток. Отскоро манията по фън шуй се разпространи като горски пожар по целия Западен свят.

Днес десетки кинозвезди и знаменитости издир­ват и наемат най-големите специалисти по фън шуй, за да им помогнат да внесат хармония в живота и именията си. Всички, като се започне от Катрин Зита-Джоунс и се стигне до телевизионната звезда от сери­ала "Досиетата Х" Дейвид Духовни и британския милиардер Ричард Брансън, прилагат мощните лечения на това древно изкуство.

В Лондон най-известните футболни отбори спазват принципите на фън шуй. Казината в Австралия се проектират в хармония с фън шуй, а водещи международни компании прилагат неговите напътствия, за да увеличат печалбите си. От Париж до Ню Йорк - всички се стремят да научат тайните на това фантастично изкуство.

Домът на фън шуй, естествено, продължава да бъде Хонконг, където още преди да се построи някоя сграда, в екипа от архитекти се включва специалист по фън шуй. Ако в Хонконг видите къща, оставена празна без никаква видима причина, вероятно се дъл­жи на лош фън шуй. Никой няма да се съгласи да живее в нея, колкото и остра да е жилищната криза.

Сингапур има силна традиция във фън шуй, дока­то в други източни страни, като Япония и Тайланд се практикува малко по-различен вариант на изкуството.



Съчетава ли се това древно изкуство с нашия съвременен свят?
И още как! Нима не искате да притежавате повече жизненост и енергия? Нима не искате да подобрите хармонията, здравето, благосъстоянието, щастието, радостта и късмета си?

Освен това, тъй като съвременният живот става все по-стресиращ, повечето хора се стремят да пре­върнат домовете си в убежище на хармонията. Всички ние искаме домовете ни да са пристан на щастието, където да можем да презаредим батериите си.

Китайските мъдреци от хилядолетия съхраняват древните знания на своя народ. Защо да не отворим ума си и да не се възползваме от техните прецизно подбрани тайни?


Фън шуй свързан ли е с интуицията?
Да. Например прословутото предупреждение на фън шуй винаги да обръщате внимание на първото впечатление, което добивате, когато влизате в някоя сграда или място, е тясно свързано с интуицията. Дори има цял клон на фън шуй, който се нарича Интуитивната школа.

Повечето жени възприемат фън шуй с лекота, защото често използват вродената си интуиция. Но всеки, който започне да изучава фън шуй, ще стане по-интуитивен. Започнете да обръщате внимание кои жилищни и служебни пространства ви зареждат с енергия и кои ви изтощават или разстройват.


Колко школи по фън шуй има?
Доста. Фън шуй обхваща толкова обширна тери­тория, че е съвсем естествено през вековете да са възникнали различни школи и клонове. Всяка една от тях акцентира върху определена област.

Школата на формата, например, се занимава пре­ди всичко с формите, Школата на компаса се съсредоточава върху посоките на компаса, а Школата на Де­ветте звезди използва древната астрология на Деветте звезди. Названието на по-съвременната Интуитивна школа обяснява ориентацията й. Фън шуй на Драконовата порта е интернационален вид фън шуй.

Базиран на древните, класически текстове, той също разчита на интуицията. Фън шуй на Драконовата порта има едно огромно предимство - той е валиден както за Северното, така и за Южното полукълбо, тъй като принципите му се фокусират върху съществуващото разположение на вратите.


Повечето книги по фън шуй ме объркват, особено със своите сложни таблици и правила за посоките на компаса. Кой е най-лесният, най-практичният метод?
Вече го държите в ръцете си! Фън шуй на Драконовата порта.

Хора от всички краища на света изпращат писма до моята фън шуй рубрика в австралийското списание Woman’s day, за да споделят колко ги затрудняват някои книги за фън шуй.

Ако сте приказно богат император или мултимилионер, несъмнено можете да си уредите жилище, чийто главен вход да гледа в определена посока. Но на повечето хора им се налага да са практични.

Ето защо тази книга използва лесно приложими­те, но могъщи принципи на фън шуй на Драконовата порта, обобщени от професор Винсънт Ву, бившият Велик майстор на Хонконг, при когото се обучавах дълги години.

Един от водещите консултанти по фън шуй в света, професор Ву е прочут заради блестящия начин, по който адаптира отколешните източни принципи към съвременния, западен начин на живот.

Въпреки, че професор Ву консултира международни банки, мултинационални компании и богати индустриалци, неговите фън шуй методи се прилагат еднакво добре за частни домове, градини, офиси и работни места на­всякъде по света.



Какво представляват ин и ян?
Ин и ян са двете основни противоположни сили във вселената, които заедно образуват едно баланси­рано цяло. Те непрекъснато си взаимодействат, съз­давайки всички неща, и са се появили, когато невиди­мата жизнена сила се разделила за първи път на две.

Ин често се свързва с женското на­чало, с нощта, с Луната, с пасивното, с тъмното, със студеното и с мекотата. Ян обикновено се отъждествява с мъжкото начало, с деня, с активното, със светли­ната, с топлината и с твърдостта. Но въпреки това всяка сила носи в себе си зародиша на своята противоположност.


Какво е ки или ци?
Ще откривате понятието ки или ци (произнасяно понякога като "чи") във всички книги за фън шуй. В Япония се нарича ки.
Ци се превежда най-точно като жизнена енергия, жизненост, космическо дихание или невидимата сила на живота. Тази концепция присъства във всички про­явления на китайското изкуство и философия, в пое­зията, в акупунктурата, в бойните изкуства, в билколечението и в прочутата гимнастика ци гун. Ци се раз­деля на Петте елемента.


Кои са тези Пет елемента?
Жизнената енергия ци може да се класифицира в пет основни конфигурации, настроения, качества или вида, наречени Метал, Вода, Дърво, Огън и Земя. Тези качества съставляват всяка материя, но названията са по-скоро символични, отколкото пряко свързани със съответните субстанции, които всички познаваме. Петте елемента винаги се контролират и подхранват един друг в определен ред.


Фън шуй се е зародил в Северното полукълбо, но аз живея в Южното. Налага ли се да спазвам различни принципи?
При повечето школи на фън шуй би трябвало, тъй като някои принципи се обръщат наопаки. Но както вече споменах, тази книга се занимава с фън шуй на Драконовата порта, който важи навсякъде по света. Изобщо няма да ви се наложи да боравите с посоките на компаса.


Рождената година на човека променя ли него­вия фън шуй?
Информацията за датата ви на раждане обикно­вено позволява на специалиста да довърши фината настройка на вашия фън шуй. Но нека да степену­ваме нещата по тяхното значение. На този етап по-важното е, че тази книга ви дава солидни знания за решаващите, основни принципи на фън шуй.


Свързан ли е фън шуй със "земната магия" или геомантията?
Често двете понятия се използват като синоними, но според мен фън шуй обхваща много по-обширна територия от геомантията. Някои специалисти огра­ничават понятието геомантия до предсказване на бъ­дещето по фигурите, които се образуват при хвърля­нето на шепа пръст.


(следва!!!)
====================================
Източник: "Фън Шуй за 5 минути", Селена Самърс



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov