НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Сря Апр 25, 2018 5:10 am Вижте мненията без отговор
Росомахата не може да победи климатичните промени
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 22, 2010 12:33 pm
МнениеЗаглавие : Росомахата не може да победи климатичните промени
Отговорете с цитат

Росомахата (Gulo gulo) е относително слабо познат хищник, но това не пречи да е уникален боец, може би нинджата в света на хищните бозайници

Дребното, но наистина страшно зверче, започва да се топи по брой така, както се топят и снеговете в любимите му местообиталища, съобщи Би Би Си. Проучванията показаха, че росомахите, които влизат в бой и с мечки, намаляват в цяла Северна Америка и това се свързва пряко с намаляването на силно заснежените региони вследствие на измененията в климата.Принадлежи към най-големите по размери хищници от семейство Порови. Тя е изветна още от плейстоцена, когато е живяла далеч на юг в Италия и Далмация, а през ранния холоцен и в Средна Европа. По отношение на развитието си тя е най-близо до златката и тайрата, а някои зоолозо я сматат за вид гигантска златка. Род Martes по отношението на развитието си е по-близък до росомахата, отколкото до невестулките или поровете.

По външния си вид росомаха прилича по-скоро на мечка, отколкото на златка както по набитото тяло, така и по сравнително високите крайници (височината при шията достига 432 мм), между пръстите има свързваща ципа. На дължина тялото и варира от 65 до 1,05 см, опашката е от 17 до 26 см и тежи около 30 кг. Женските индивиди са по-малки от мъжките. Муцуната и е източена а ушите къси и закръглени.

Козината е дълга и гъста с груби косми, кафява на цвят, главата и петното на гърба са по-светли. Активна е предимно през ноща и по-рядко през деня, отлично плува и се катери. Росомахата има отлично обоняние, но зрението и слуха са слабо развити. Устройва леговището си сред скални пукнатини, между камъни и под корените на обърнати от вятъра дървета. Основната и храна е мърша, трупове на елени, сърни, лосове и други животни.

Рядко тя напада из засада малки или болни копитни животни. Лови малки гризачи и унищожава много хищници. Ражда след около 120 (латентна фаза) или 30 - 40 дни бременност ражда от 1 до 5 малки (женските имат два чифта млечни жлези), ражданията са от януари до април. Достигат полова зрелост след 2 - 3 години.

Росомахата населява тайгата и горската част на тундрата от Скандинавския полуостров и Сибир до Северна Америка, а на юг стига до Монголия и Манджурия. В течения на векове човека постепенно е изтласкал росомахата от Прибалтийските райони. Днес, тя се среща далече на север в Азия и Северна Америка, отделни екземпляри са открити и в Гренландия. Живее 8 - 10 години.Проучването показа проблем в разпространението и на други видове, свързани със снежните местообитания, но за росомахата те нямат алтернатива. Смелият хищник живее в северните части на Скандинавия, в Северна Америка (предимно в 6 провинции в Канада), в Северна Русия, в Северен Китай и в Монголия. Храни се с мърша и дребни животни, които убива сама, като зайци, гризачи и малки копитни. Поради своята ненаситност в някои езици (вкл. български) е наричана “лакомец”.

Росомахата (Gulo gulo) е най-големият представител на поровете. Средните размери на животното са като на повечето улични кучета: дължината им е 65-87 сма с опашката, а теглото - между 10 и 22 килограма. Някои извънредно едри мъжкари са достигали 31 килограма, но те са рядкост.

За тези невпечатляващи габарити росомахата демонстрира стъписваща сила, издържливост и почти безумна смелост, което я прави почти винаги победител в битките с вълците и неприятен противник даже за черните мечки. Това звучи направо невероятно, но има достатъчно на брой автентични видеоматериали, които документират бойните подвизи на животното.

Въоръжена с яки челюсти, мощни нокти и остри въби, росомахата често прогонва вълците от плячката им, ако не са цяла глутница (документирано е прогнване на два вълка от росомаха, два пъти по-дребна от всеки от тях) и печели боеве един на един и с най-едрите вълци. Мечките, които са поне 10 пъти по-тежки от нея, също имат неприятности, но в крайна сметка я принуждават да отстъпи поради огромната разлика в категориите.

Има документиран случай, в който росомаха, тежка под 15 килограма, се опита да отнеме плячката на черна мечка, тежка около 200, но загина в боя. Тези епични битки се разразяват, обикновено, при тежки зимни условия, когато гладът принуждава дребният хищен боец да рискува да отнеме плячката на други хищници.Поради голямата конкуренция между силните месоядни животни в жизнения си ареал росомахата предпочита сама да си лови храната, вместо да изчаква други и да я отнема с бой. Огромната й сила улеснява лова на дребни същества, но е известен случай, в който зверчето е убило измършавял лос, който тежи стотици килограми!

Успехите на бойното поле при толкова малки размери правят росомахата достоен съперник на най-безкромпромисните хищни бойци - тези от семейство Котки. Вследствие на качествата й никой хищник не обича да влиза в конфликт с росомахата и в резултат тя няма естествени врагове. Подрастващите, обаче, понякога стават жертва на хищните птици.

Проучванията на американски специалисти, обаче, показват, че макар и още да не е застрашена от изчезване (в Канада живеят 15 000 - 19 000 екземпляра), росомахата среща същия проблем, както и другите видове, приспособени за живот сред снеговете - намаляването на снежната покривка. Регистрирано е намаляването между 1968 и 2004 година на средната дълбочина на снега в шестте канадски провинции, обитавани от хищника, както и в северозападната част на САЩ.“Изглежда, че това ще се отрази като шок на видовете, чийто живот е свързан със снега, какъвто е росомахата” - коментира д-р Броуди от Щатския университет на Пенсилвания. Той е открил пряка връзка между намаляването на дълбочината на снежната покривка и намаляването на броя на росомахите, които биват улавяни в капани, като резултатите показват, че с намаляването на снега популацията на дребния хищник намалява с още по-голяма скорост.

Учените обясняват явлението с комплексни фактори: при меки зими умират по-малко едри живатни и росомахите имат по-малко трупове за храна. Слабият сняг се отразява пагубно и върху броя на гризачите (дебелият сняг ги пази от студа), значи още по-малко храна за хищният боец. В резултат на всичко по-тънкият сняг причинява недостатъчност от храна за росомахите и те намаляват.

Учените посочиха, че в Южното полукълбо има същества, които страдат от обратния процес: увеличаването на Антарктическите ледове, което е обратно на тенденцията в Канада, застрашава популацията на някои видове пингвини, които са зависими от свободните от леда места за размножаване и търсене на храна.
====================================================
Източници:
ecomedia.bg,
wildlife.hit.bg_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov