НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 7:09 am Вижте мненията без отговор
Спешно проучване:как ни влияят ниските магнитни полета
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 1:51 pm
МнениеЗаглавие : Спешно проучване:как ни влияят ниските магнитни полета
Отговорете с цитат

Отварям една изключително важна тема за всички хора. Не преувеличавам.

Тя ще бъде и вид анкета (ако проявите естествено добросъвестност и отговорност, както и необходимото желание!!!) Cool за вашето (както и на всички хора естествено!) състояние съотнесено към вашата концентрация на вниманието!

Става въпрос за ежедневното състояние на магнитното поле на Земята.

Напоследък магнитните колебания са изключително и бих казала драстично колебателни - ту високи, ту ниски.

Как влияе това върху върху здравословното състояние на хората?!

При висока геомагнитност, която оказва пряко млияние в измененията на магнитното поле на Земята можете да се сблъскате със следните проблеми: нарушения на съня и на работоспособността, изразена раздразнителност и нервно състояние, силно главоболие, сърцебиене, изтощение, бърза умора, болки в ставите, колебания в кръвното налягане, нарушенията на мозъчното кръвообращение. Нерядко при високата геомагнитност се стига до инфаркти и инсулти...

Как влияе обаче понижението на магнитното поле върху здравословното състояние на хората?!

Пребродих големи нетпространства и никъде не видях да има някакви изнесени данни за ниските стойности на магнитните промени на Земното поле, ама никъде и никакви.

Имаше два сайта - един руски и един немски - но те са изчезнали яко дим отначалото на годината. Защо ли?!

Трябва явно да бъдем в пълно неведение относно тази информация.

Какво става през последните няколко дни - не повече от около 10-15?!....

Просто има масови оплаквания от следната симптоматика (цитирам хора, с които съм била в непосредствен допир):

"През последният месец става нещо с мен ... Не съм изобщо в час, липсва ми каквато и да било концентрация, стоя на светофарите и не помня някъде съм тръгнал, непрекъснато забравям - качвам се в колата и виждам, че съм забравил ключовете си, влизам на работното си място и установявам, че съм пропуснал да си взема служебната папка, която държах в ръцете си на излизане от къщи, вместо да вляза в банята аз влизам в килера и се чудя къде са душовете ... Прегледах се, изследвах се - здрав съм като бик. Но какво става все пак с мен, нещата не са в ред ...Всъщност от същото се оплакват и роднините ми, и приятелите ми ...Какво става?!". Shocked

След като бях засипана от порой оплаквания и еднотипни въпроси реших да отворя тази тема тук за да дискутираме свободно: за какво иде реч всъщност?!

Слънчевите изригвания са отделно проявление и за тях обикновено ни информират в медиите - предимно за високите им стойност. Те влияят директно върху колебанията на магнитното земно поле.

Отделно магнитните колебания са повлияни от преместването на магнитния полюс към Сибир, както и колебанията на вътреземното ядро и тези на движението на йоните в морската вода и океанска вода. Тези колебания от своя страна пък водят до ниските колебателни стойности в магнитните земни полета. За тях обаче никъде нищо не се съобщава ...

Всичките тези проявления неизменно оказват влияние върху здравословното състояние на човека като това намира изражение най-вече във функционалната мозъчна дейност.

Човешкият мозък се обърква от колебанията в магнитното поле на Земята, особено това е силно изразено при ниските магнитни полета. В този случай той губи реалната връзка с измерението, в което се намира и в което действа - започва да забравя и изключва в съответни моменти. Затова хората изпадат в неадекватност като описаната по-горе, която пак повтрям, не се отнася само за един-единствен случай.

Ще кача някои статии относно този факт, които в по-голямата си част са съотнесени към високите колебания на магнитните земни полета, а както казах по-горе, ако вие сте отговорни и съзнателни хора, в което съм се убедила до сега, че е така, ще си дадете мненията и съответните наблюдения ..........надявам се ...

Впромеч не сте задължени дори и да отреагирате ...с намигване ...

Всъщност ... и най-искрено казано ... напоследък се замислям дали да не закрия тези форуми, а?! Защото само луди могат да си дискутират "сами" ...имам предвид себе си ... Пък ми отнемат и достатъчно много време ...

Ще кажете ли нещо и по този въпрос ...
Sad


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Сря Фев 03, 2010 2:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 2:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Руски учени прогнозират засилена геомагнитна активност
Дата : 27 Януари 2007 г. 11:30 ч.

Ако не настъпят промени в слънчевата активност, в края на седмицата магнитното поле на Земята отново ще стане спокойно

Учени от Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните /ИЗМИРАН/ на Руската академия на науките /РАН/ прогнозират засилване на геомагнитната активност на 28 и 29 януари, съобщи за ИТАР-ТАСС завеждащият лаборатория в ИЗМИРАН Анатолий Белов.

В събота геомагнитната обстановка ще е спокойна, но в неделя и понеделник е вероятно геомагнитната активност да се засили до нивото на малка магнитна буря, каза Белов. Тя може да оказва влияние на Земята до сряда-четвъртък.

Ако не настъпят промени в слънчевата активност, в края на седмицата магнитното поле на Земята отново ще стане спокойно, каза още ученият. Белов припомни, че малките магнитни бури се отразяват по-неблагоприятно върху здравословното състояние на хората, отколкото силните.

Дори напълно здрави хора могат да имат нарушения на съня и на работоспособността, да са по-раздразнителни и нервни. В такива дни специалистите съветват по-метеочувствителните граждани да спазват стриктен дневен режим, да отделят повече време за почивка.

Ако малката магнитна буря започне през нощта, до сутринта организмът на човек вече успява да се приспособи към нея и по-лесно понася повишената геомагнитна активност, каза Белов.
===================================
actualno.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 2:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Слънчевите ветрове са причина за много нещастия

През март 1989 година в Квебек почти за едно денонощие шест милиона жители са останали без топлина, светлина и радиовръзка.

-През лятото на 2000 година неочаквано от строя излязъл японски спътник за свръзка.

-А през март 2001 година едва не бил „изхвърлен” от орбита навигационният спътник „Океан”.

Всички тези, както и много други събития въобще не са свързани с човешката дейност. Техногенните катастрофи, авариите, а понякога и човешките жертви са резултат от природното явление, наречено магнитна буря. Какво точно значи това? И каква опасност представлява за хората?

За да отговорим на тези въпроси, ще се опитаме в общи линии да си представим механизма на възникване на магнитните бури. Бушуващите в недрата на Слънцето процеси достигат до Земята не само чрез преките потоци светлина и топлина.

Температурата на короната на Слънцето е около милион градуса, а това значи, че някои частици слънчева материя развиват такива големи скорости, че да успеят да преодолеят привличането от Слънцето и със скорост 200-300 км/секунда да излязат в пространството. Тези потоци частици от слънчева материя се наричат слънчеви ветрове.

По повърхността на Слънцето от време на време се случват слънчеви изригвания с различна интензивност. Например на 16 август 1998 година и на 2 април 2001 година били регистрирани мощни слънчеви изригвания от 20 бала, а на 4 ноември 2003 се случило рекордното за цялата история на наблюдение слънчево изригване от 28 бала – според изчисленията енергията на това изригване е можела да захрани цяла Москва например или половин България с електричество за цели 200 милиона години.

При изригването скоростта на частиците слънчева материя се увеличава до 500 - 1000 км/секунда и слънчевият вятър преодолява разстоянието от Слънцето до Земята само за 2-3 дни. Достигайки до Земята, той предизвиква в нейното магнитно поле силно смущение, което е прието да наричаме магнитна буря.

Магнитните бури предизвикват объркване в радиосигналите и в електрооборудването.

Нито едно от петте човешки сетива не е в състояние да определи наличието на магнитна буря. Но пък могат да се наблюдават нейните проявления. При силни магнитни бури може да се появи полярно сияние.

Има описани такива случаи.

Магнитните бури предизвикват значително объркване в радио- и телевизионните сигнали и особено бързо покачване на електрическото напрежение, което изкарва от строя електрооборудването.

Магнитните бури са тясно свързани с климатичните условия на Земята. Те спомагат за възникването на циклони и увеличаване на облачността. С тях са свързани и множеството техногенни катастрофи, които се случват не само по технически причини, които изкарват навигационните уреди от строя, но и заради увеличения брой грешки в работата на хората, опериращи с тези уреди – оператори на диспечерски служби, летци и т.н.

Повече от половината население на планетата ни реагира на магнитните бури.

Още в началото на миналия век учените направили връзка между слънчевата активност и нещастните случаи при катастрофи и производствени инциденти. А през 50-те години това било потвърдено от немските учени Рейтер и Вернер. Те анализирали около 100 хиляди автомобилни катастрофи и открили, че техният брой рязко се увеличава на втория ден след слънчево изригване.

Още през 30-те години на ХХ век в Ница било случайно установено, че се е увеличил броят на инфарктите и инсултите вследствие на магнитните бури. Тогава станало ясно, че те влияят и на здравите хора. Било отбелязано и това, че в период на слънчева активност броят на самоубийствата нараства 4-5 пъти.

Лекарите отбелязват, че по време на магнитни бури хората се оплакват от главоболие, болки в ставите, учестено сърцебиене, колебания в кръвното налягане, понижен тонус. По време на магнитни бури броят инфаркти нараства два пъти, а нарушенията на мозъчното кръвообращение – 1,7 пъти.

Повече от 50, почти до 75 на сто от хората на Земята реагират на магнитните бури. Въпреки че това става по различен начин. Някои метеозависими се адаптират след първото слънчево изригване – магнитните бури се повтарят след 6-7 дни. При други обаче симптомите се проявяват наново – и то 1-2 дни преди слънчевата материя да нахлуе на Земята – т.е. Едновременно с изригването им от самото Слънце.
===========================================
sibir.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 2:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Съобщенията на сеизмографите правят хората мнителни и те започват да се чувстват зле.



Вече никой не се съмнява, че съществува връзка между Слънцето и състоянието на хората. Но няма еднозначен отговор на въпроса какъв е механизмът на това действие.

Съвсем неубедителни са обясненията, че върху хората влияят създаваните от магнитните бури електромагнитни полета.

Защото действието на плазмената материя е несъизмеримо по-слабо от преките слънчеви потоци светлина и топлина на същото това Слънце. Просто не може да се прави никакво сравнение с тези „магнитни влияния”, които действат на човека в ежедневния му живот – в метрото, от различните електроуреди и истинските слънчеви магнитни бури.

Затова повечето медици са на мнение, че влошаването на състоянието на хората по време на магнитните бури е свързано с тяхната мнителност. Може би защото се отделя прекалено голямо внимание на очакваните магнитни бури, дори се съобщават точните дати за тяхното появяване. И в съответните дни хората наистина проявяват всички описани от пресата симптоми.

Човешкият мозък се обърква от колебанията в магнитното поле на земята.

Съществува и друго мнение, според което причината за неразположение и влошено здравословно състояние действително е паника, но не заради съобщенията на сеизмографите. През последните години поразителното единство на човека с околния свят стана съвсем очевидно. Оказва се, че ние не само сме настроение към въздействието на слабите сигнали с определена ритмика, но и зависим от тях. Още през 1960 година учените обърнали внимание колко близки са честотата на колебанията в земните полета и тази, на която работи човешкият мозък.

Какво се случва по време на магнитната буря?

Колебанията в магнитното поле на Земята стават съвсем хаотични, мозъкът не може да разшифрова тази информация и я възприема като объркване, застрашаващо нормалната дейност на човека. Тук се включва защитната химия на организма – това значи мощно отделяне на адреналин.

А в психиатрията това състояние се нарича паническа атака. При нея човек получава учестено сърцебиене, изпотява се интензивно, усеща силна нервозност. А такива са и симптомите, описвани от хората при наличие на магнитна буря.

Това е само паника - просто намерете начин да намалите адреналина в кръвта си

И така, мненията на учените се разминават.

Но нас това не ни засяга особено, в смисъл, не са наша работа споровете между учените. Основното, което и едните, и другите признават, е, че причината за „магнитните епидемии” е само паниката. Но не трябва да се поставя точката точно на това място. Защото от това зависи животът и смъртта на много хора.

Ако единият от тези два подхода може да предприеме борбата с паниката, като лиши хората от съобщения за предстоящите магнитни бури, то другият подход трябва да се основава на повече информираност.

Когато човек е предупреден, значи е въоръжен – казват старите хора. След като са наясно, че това е само паника, старите и болни хора ще си вземат лекарства за намаляване адреналина в кръвта. А младите и здравите просто ще повишат физическата си активност.

Може би гравитационните вълни са истинските предвестници на магнитните бури.

Всичко дотук изглежда ясно. Но не съвсем. Защото не може да се обясни фактът, че при някои хора симптомите се проявяват едновременно с изригването на Слънцето, т.е. преди магнитната буря да е достигнала Земята. В този случай се изключва паниката, за която говорехме досега.

Създава се впечатление, че съществува някакъв сигнал, подсказващ на хората за активността на Слънцето. Може би това е светлината, чиято скорост е 30 000 км/секунда? Но едва ли, защото хората, които живеят на обратната (тъмна) страна на Земята, също боледуват. Значи не е светлината. А какво тогава?

С такава скорост се придвижват и гравитационните вълни, които възникват в пространството, възбудени от нахлулата в него слънчева материя. Но за разлика от светлината, тези гравитационни вълни въздействат на цялата повърхност на Земята, а не само на нейната осветена част.
==============================
sibir.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 2:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Продължавам в частност какво представляват изобщо магнитните/елекромагнитните полета и въздействията им ...

ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ПОЛЕТА

Европейският съюз е определил норми за безопасност с цел защита на гражданите от опасното въздействие на мобилни телефони и други електромагнитни полета. Адекватни ли са тези норми в светлината на най-новите научни изследвания?

Научният комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към ЕК през март 2007 г. преразгледа мнението относно "Възможните ефекти на електромагнитните полета (ЕМП), радиочестотните полета (РЧП) и микровълновите лъчи върху човешкото здраве" на Научния комитет по токсичност, екотоксичност и околна среда (НКТЕОС) от 2001 по отношение на това дали излагането на електромагнитни полета (ЕМП) е причина за възникването на болести или други неблагоприятни влияния върху човешкото здраве.



1. Въведение в електромагнитните полета

Електромагнитните полета са комбинация от невидими електрически и магнитни полета с различна сила. Генерират се от природни явления, както и от човешки дейности, главно употребата на електричество.

Повечето електромагнитни полета, създадени от човека, са със специфична честота, варираща от високи радиочестоти – като тези, използвани от мобилните телефони, през средни честоти – като тези, генерирани от компютърните екрани до изключително ниски честоти – като тези, генерирани от електрическите проводници.

Терминът статичен се използва за полета, които не се променят с времето. Статичните магнитни полета се използват за снемане на медицински изображения и се генерират от уреди, използващи прав ток.

Излагането на електромагнитни полета причинява незабавни биологични ефекти, ако полетата са достатъчно силни. Ефектите варират от стимулиране на нерви и мускули до загряване на тъканите на тялото в зависимост от честотата. За предпазване от тези влияния са създадени норми за експозиция на електромагнитни полета.

2. Кои са източниците на радиочестотни полета?

Радиочестотните полета имат множество приложения в модерните комуникации. Най-разпространените източници са мобилните телефони, безжичните телефони, локалните безжични мрежи и радиопредавателните кули. Медицинските скенери, радарните системи и микровълновите печки също използват радиочестотни полета. Радиочестотите варират от 100 kHz до 300 GHz.

Когато човешкото тяло е изложено на радиочестотни полета, то натрупва енергия с течение на времето. Колко радиочестотна енергия натрупва човек всекидневно не е известно, тъй като излагането зависи от много фактори, особено разстоянието на източниците. Силата на полето бързо намалява с увеличаване на разстоянието, което означава, че човек натрупва повече енергия от устройство, което използва отблизо - мобилен телефон в ръката, например, отколкото от по-силен източник, като радиопредавателна кула, която обаче е доста по-отдалечена.

Европейският съюз е определил норми за безопасност на излагане на радиочестотни полета. При мобилните телефони, използвани без устройство „свободни ръце”, нормите се отнасят за енергията, абсорбирана от главата - частта от тялото, която най-много е експонирана по време на употреба. Останалите безжични устройства, използвани в затворени помещения, като безжични телефони и компютърни мрежи също генерират радио вълни, но излагането на вълните от такива източници като цяло е по-слабо от това на мобилните телефони.

Базовите станции на мобилните оператори и радиопредавателните кули са съоръжения, проектирани за предаване на радиосигнали. Тъй като полевата сила бързо отслабва с разстоянието, повечето хора са изложени само на малка част от препоръчителния максимум. Хората, които живеят или работят в близост до предавателни кули са експонирани в най-голяма степен, защото там полетата са най-силни.

В медицината, силните радиочестотни полета се използват за затопляне на телесните тъкани, като така се успокоява болка или се унищожават ракови клетки. Подобни полета се използват и за снемане на изображения от мозъка и други части на тялото чрез магнитен резонанс. Възможно е експозицията на пациенти или медицински персонал да надвиши обичайните допустими норми.

3. Могат ли мобилните телефони да причиняват рак?


През последните години са направени много проучвания по въпроса дали мобилните телефони и радиочестотните полета като цяло могат да причиняват рак. Епидемиологичните изследвания върху потребители на мобилни телефони са фокусирани върху видове рак, развиващ се в главата, по-специално мозъчни тумори. Като цяло, проучванията показват, че използването на мобилни телефони не повишава риска от рак, особено ако се използват по-малко от 10 години. За да се отрече наличието на риск при използване на мобилни телефони за повече от 10 години е необходимо да се направят още проучвания.

Някои изследвания посочват възможна връзка между употребата на мобилни телефони и доброкачествени тумори на слуховия нерв, който отговаря за баланса и слуха. При хората, използвали мобилни телефони за по-малко от 10 години не се наблюдава повишен риск от този доброкачествен тумор (акустична неврома). Въпреки това съществуват доказателства за известен риск при използване на мобилни телефони за повече от 10 години - необходими са допълнителни изследвания.

Изследванията с животни не са показали съществени доказателства за това дало радиочестотните полета могат да предизвикат развитието на рак, да засилят влиянието на веществата, причиняващи рак или да ускорят развитието на тумори. Повечето от тези проучвания обаче са провеждани със сравнително слаба експозиция, което изисква по-задълбочено изследване.

През последните години изследванията за влиянието на радиочестотната енергия върху клетките включва все повече различни по вид клетки. Като цяло, проучванията дават малко доказателства за наличието на ефекти върху човешкото здраве, когато експозицията е под съществуващите норми за безопасност. Някои проучвания обаче, дават данни за влияние върху човешката ДНК при нива на експозиция, близки до максимално допустимите стойности.

4. Могат ли мобилните телефони или базовите станции да предизвикват главоболие или други неразположения?

Някои хора смятат, че радиочестотните полета причиняват главоболие, умора и световъртеж. Подобни оплаквания повдигат въпроса, че някои хора може да са по-чувствителни от други към електромагнитната енергия.

Съществуващите знания сочат, че симптомите не са свързани с излагане на радиочестотни полета, но все пак трябва да се има предвид, че само няколко изследвания са се занимавали директно с проблема.

Тъй като мобилните телефони се използват близо до главата, се появяват и предположенията, че оказват влияние върху мозъка.

В някои изследвания са разгледани минималните промени във функциите на мозъка на хора, изложени на радиочестотни полета. Подозренията, че радиочестотните полета се отразяват на паметта и способността за учене не са потвърдени. Наблюдават се противоречиви резултати за това, дали слабите радиочестотни полета повишават пропускливостта на бариерата, която предпазва мозъка от вредни вещества (кръвномозъчната бариера).

Изследвания върху медицински работници от женски пол, които са изложени на радиочестотни полета на работното място не показват вредно влияние по време на бременност.

Няколко изследвания разглеждат възможните ефекти на мобилни телефони върху деца, предвид факта, че децата са по-уязвими от възрастните и ще бъдат изложени на полетата повече време през живота си. Една от областите на изследвания е дали радиочестотните полета причиняват мозъчни тумори у деца.
============================
mh.government.bg

Това е меко казано ... А какво става когато подобни явления са съотнесени към мащаба на Земното кълбо като цяло, към Галактиката ни и Вселената, в която се помещаваме?!?!?!?!?
Shocked


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 2:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Заключения относно мобилните телефони и радиочестотни вълни

През последните години са проведени широки проучвания за това как радиочестотните полета, включително тези, генерирани от мобилни телефони, могат да се отразят на здравето. Изучени са разнообразни влияния както в лабораторни условия, така и в естествена среда.

При нива на експозиция под нормите за безопасност не са отчетени негативни влияния върху човешкото здраве. Някои изследвания предполагат, че все повече случаи на доброкачествени тумори на слуховия нерв (акустична неврома) са свързани с дългогодишната употреба на мобилни телефони, но цялостните резултати не са представителни за момента.

Проучванията показват, че човек, който използва мобилен телефон за период до 10 години не е в по-голям риск от мозъчни тумори или други видове рак в черепа. По всяка вероятност такъв е случая и при хора, които използват мобилни телефони за повече от 10 години, но са необходими повече изследвания.

Направените досега изследвания не са установили, че излагането на радиочестотни полета, при нива под нормите за безопасност, могат да причинят симптоми като главоболие и замаяност.

6. Средночестотни полета, подобни на тези от компютърни екрани и алармени системи

В това проучване „средни” се отнася за честоти между 300 Hz до 100 kHz. Те са по-ниски от радио честотите и по-високи от изключително ниските честоти.

Технологиите, които генерират средночестотни полета са се увеличили през последните години и включват някои алармени системи, индуктивни котлони, катодни рентгенови скенери и радиопредаватели. Средните полета се използват и при медицинските апарати и се генерират в някои промишлени процеси като заваряването например.

Добре познатите биологични ефекти в средночестотния обхват са нервна стимулация в долната граница на обхвата и загряване в горната. Съществуват оскъдни данни за експозицията на хора на средночестотни полета и възможните ефекти върху здравето. Няколкото проведени проучвания са насочени към потенциалните ефекти върху очите, сърдечносъдовата система, рака и репродуктивните възможности. За съжаление данните, които могат да бъдат използвани за оценка на риска върху здравето, са ограничени. Няколкото изследвания, които съществуват, представляват сравнително стари оценки за риска на работното място, а не реална преценка на експозицията извън работна среда. Изследваните групи включват потребители на ВДЕ (видео дисплейни единици) и радио и телеграфни оператори. Резултатите от проучванията сочат вредни влияния върху очите, сърдечносъдовата система, репродуктивната система и развитие на рак.

Въпреки, че има малко доказателства за влиянието на средночестотните полета върху репродуктивните възможности и развитието (Ютилайнен 2005 г., Хууксонен 1998 г.), проучвания върху други проблеми (карциногенност, генотоксичност, влияние върху нервната система и обща токсичност) почти не са провеждани.

Необходими са дългосрочни изследвания върху населението, за да се прецени риска за човешкото здраве и да се потвърди адекватността на съществуващите норми за безопасност.

7. Свръхнискочестотни полета, , подобни на тези от електрически проводници и домакински уреди

Изключително ниските честоти са тези под 300 Hz. Тези полета се генерират от променлив ток - вида електричество, използван при повечето електропроводници и уреди. Други значителни източници на свръхнискочестотни полета са електрическите централи, заваръчните машини, индукционните нагреватели, влаковете, трамваите и подземните транспортни системи.

Свръхнискочестотните полета имат електрически и магнитни компоненти. Свръхнискочестотните електрически полета са особено силни в близост до електропроводи за високо напрежение, а свръхнискочестотните магнитни полета са по-силни близо до индукционни пещи и заваръчни машини.

В общодостъпните зони, експозицията на свръхнискочестотни полета е под определените норми за безопасност. Когато хората преминават точно под проводник за високо напрежение, нивото на излагане на такива полета е сравнително високо, макар и все още под допустимите норми. Проводниците на ниско напрежение предизвикват много по-ниско ниво на излагане, а вкопаните в земята кабели, практически никакво. В дома, полетата са най-силни в близост до електрически уреди (прахосмукачки и др.).

Работниците в електроцентрали и заварчиците са експонирани по-интензивно на електромагнитни полета и се нуждаят от подходящи предпазни средства. Някои медицински апарати също използват нискочестотните полета за стимулиране на растежа на костите например, за откриване на болка или рак.

Има известни данни, че свръхнискочестотните магнитни полета могат да причинят рак у хората, но те не са представителни. Изводът е направен на базата на проучвания върху деца, изложени на сравнително силни свръхнискочестотни магнитни полета от електропроводи, при които е била установена по-висока предразположеност към левкемия, в сравнение с деца, изложени на по-слаби полета. Тези резултати обаче не са потвърдени или изяснени чрез експерименти върху животни и клетъчни култури.

Не е установена и връзка между свръхнискочестотните електромагнитни полета и докладваните от някои хора симптоми на умора, главоболие и проблеми с концентрацията.

За някои други заболявания, най-вече рака на гърдата и сърдечносъдовите заболявания, най-новите проучвания показват, че наличието на връзка с нискочестотните полета не е много вероятно, но е необходимо допълнително изследване на влиянието им върху главния и гръбначния мозък.



8. Статични магнитни полета, подобни на тези, използвани за медицински изследвания

Статичните магнитните полета, генерирани от постоянен магнит не се променят с времето и следователно нямат честота.

Магнитните полета, създадени от човека, се генерират навсякъде, където се използва електричество под формата на прав ток, например при някои влакови и подземни транспортни системи, производството на алуминий и заваряването. В медицината скенерите за ядрено-магнитен резонанс използват магнитни полета, за да получат триизмерни изображения на мозъка и други части на тялото. В този случай експозицията може да превиши обичайните препоръчителни норми както за оператора на скенера, така и за пациента.

За възможните влияния върху здравето липсват достатъчно доказателства. Статичните магнитни полета могат да проявяват слаби сили, които водят до промяна в ориентацията или позицията на молекули и клетъчни компоненти с магнитни характеристики. Също така могат да упражняват сили и да повлияват върху функционирането на имплантирани устройства като пейсмейкъри например.

Почти няма налични адекватни данни за оценка на риска от статични магнитни полета. Навлизането на нови технологии и в частност оборудването за ядрено магнитен резонанс, налагат приоритет в тази област на проучване.

9. Какво е известно за влиянието на електромагнитните полета върху околната среда?

Проведени са няколко проучвания за влиянието на електромагнитните полета върху различни видове растения и животни както в лабораторни условия, така и непосредствено под електропроводи.

Някои животински видове са особено чувствителни към електромагнитни полета, генерирани от оборудване, създадено от човека. Прелетните птици например, разчитат на магнитните полета за ориентация, а акулите имат електро-сетивни органи.

Няколкото изследвания за влиянието на електромагнитните полета върху околната среда са насочени към свръхнискочестотните полета, подобни на тези, генерирани от електропроводници. Изследванията включват главно растения, а не видове, които биха били особено чувствителни към електромагнитни полета.

Няма достатъчно налични данни за определянето на това, дали един единствен стандарт за експозиция е достатъчен за предпазването на всички екологични видове от електромагнитните полета или за да се прецени дали стандартите за животни трябва да се различават от тези, предназначени за хора. Необходими са данни с по-добро качество за видове, които се очаква да са сред най-чувствителните към електромагнитни полета. Дългосрочните наблюдения на съответните видове и екосистеми могат да се окажат много ценни за оценката на потенциалното влияние на електромагнитните полета върху човешкото здраве.

10. Коментари върху резултатите от настоящото проучване

Обществеността бе приканена да коментира настоящата (2007 г.) оценка на Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към ЕК.

Макар и много интересни, повечето коментари бяха свързани с проблеми, извън обхвата на проучването.

Някои коментари показаха, че определени изречения или абзаци могат да бъдат изтълкувани погрешно и че твърденията в тях не отразяват точно гледната точка на работната група или научната комисия. В тези случаи текстовете бяха редактирани.

С това изключение, останалите коментари, получени в процеса на обществени консултации не доведоха до промени в общите заключения или становището.

11. Заключения върху магнитните полета

За много от възможните влияния върху здравето, наличните данни са все още изключително ограничени, особено що се отнася до дългогодишна, с ниски нива експозиция на електромагнитни полета.

Новите научни доказателства не сочат нужда от преразглеждане на нормите за излагане на радиочестотни полета. Има известни индикации за връзка между дългосрочното използване на мобилни телефони и доброкачествените тумори на слуховия нерв (акустична неврома), но и в този случай са необходими допълнителни изследвания. Съобщените симптоми от рода на главоболие, умора или проблеми с концентрацията не се свързват с излагане на радиочестотни електромагнитни полета. Към днешна дата няма налични епидемиологични изследвания върху деца, въпреки, че те могат да са по-чувствителни към радиочестотните полета, генерирани от мобилни телефони, в сравнение с възрастните.

Тъй като данните за средночестотните полета са оскъдни, оценката на здравните рискове при краткотрайно излагане на високи нива от средночестотни полета в момента се базира на известните вече биологични влияния на по-ниските и по-високите честоти. Подходящата оценка на възможните влияния върху здравето от дългосрочна експозиция е много важна, защото с навлизането на новите технологии се повишава и експозицията на тези полета.

Предишното заключение, че свръхнискочестотните полетата са канцерогенни все още е валидно. Изводът е направен на базата на проучвания върху деца, изложени на сравнително силни свръхнискочестотни магнитни полета от електропроводи, при които е била установена по-голяма предразположеност към левкемия. Тези резултати обаче не са потвърдени или изяснени чрез експерименти върху животни и клетъчни култури. В европейските държави процентът деца, изложени на такива нива е по-малък от 1%.

Няма установена ясна връзка между симптомите на главоболие и умора и свръхнискочестотните полета.

Новите приложения на статичните магнитни полета ще наложат извършването на оценка на риска за хора, които използват новите технологии в работата си, като например операторите на скенери с ядрено магнитен резонанс.

Данните за това как електромагнитните полета влияят на животните и растенията и за това дали един единствен стандарт за експозиция е достатъчен за предпазването на всички екологични видове от електромагнитните полета или за да се прецени дали стандартите за животни трябва да се различават от тези, предназначени за хора, са недостатъчни.

Препоръчват се нови изследвания, които да запълнят липсващите данни, особено при дългосрочната експозиция, за влиянието върху децата и върху персонала, работещ с оборудване, което генерира силни полета.

На 19 януари 2009 г. , Научният комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към Европейската комисия публикува информация с мнението на членовете на Научния съвет относно здравните ефекти, предизвикани от електромагнитните полета. С този документ Съветът потвърждава изводите, направени през м. март 2007 г.

Заедно с това, в документа се посочва, че са налице няколко нови епидемиологични проучвания, които маркират вероятна връзка между експозицията на свръхнискочестотни електромагнитни полета и увеличението на случаите на болестта на Алцхаймер. Съветът посочва, че са необходими по-нататъшни лабораторни и епидемиологични проучвания, които да позволят да се направят ясни изводи относно съществуването на такава връзка.
===========================
mh.government.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 3:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Земното магнитно поле постепенно изчезва

Силата на магнитното поле на Земята застрашително намалява, констатираха изследователи от Харвардския университет. Магнитното поле защитава планетата ни от потока опасни за живота частици от Космоса.

Учените изчислили, че от 1845 г. досега, силата на магнитното поле на Земята, отклоняващо потока радиоактивни частици от Слънцето, е намаляла с 10% и продължава да намалява всяка година.



Според астрономите, полето ще изчезне напълно приблизително след 1500-2000 години.

В момента обаче интензивността на космическата радиация расте над Атлантика и това особено се усеща от хората, които често летят между Европа и Америка. За един полет те получават годишната доза радиация, пише електронното издание newsru.com.

А сега ако искате коментирайте, ако искате - просто си мълчете ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Valia




Регистриран на: 14 Сеп 2009
Мнения: 321
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 3:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И аз съм чела, че земния магнетизъм поддържа "решетката" на човешките спомени. Също както компютърните памети са изградени от магнитно поляризирани частици, то така и нашата собствена човешка памет се запазва благодарение на магнетизма. И то не само индивидуалната памет, ами цялата колективна човешка памет. Затова като намалее магнитното поле, хората не само забравят дребни неща - те почват да си забравят и наложените от обществото програми за поведение, което пък от своя страна води до 2 неща:
1) тотална анархия
2) отваря се възможност за нови идеи да се наложат като статукво, на мястото на старите

Тоест, намалената магнитна активност ни позволява да се освободим от своята закостенялост и предразполага към промени, като само от нас си зависи в каква посока ще бъдат промените.

А относно забравянето и липсата на концентрация... ми аз лично нищо такова не съм забелязала. Работих изключително активно и продуктивно последната седмица, само в момента се чувствам доста отпаднала и ми се спи. Имам проблеми със съня обаче, много ми е трудно да се успокоя нощем и сънувам кошмари Sad

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 4:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това също е едно от проявленията на ниската стойност на магнитното поле,но то е само бегло в сравнение с другите, за които казах в началото на темата ...

Значи въпреки всичко и при тебе има някаква неорганизираност във функцията на мозъчните полукълба ... Confused

Дано и някои други изявят желание да споделят какво все пак става с тях?!?!?!?!?!?!? Sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
diana30




Регистриран на: 08 Юни 2009
Мнения: 97
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 4:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

хъмз... аз от около 2 седмици имам много неспокоен сън. Будя се поне по 2-3 пъти на нощ. Сънувам откачени работи, които след това не помня.
Друго, което ми прави впечатление през последните 2 седмици е, че получавам леко сърцебиене от време на време.
И още нещо любопитно при мен- забелязвам, че от скоро започват да ми изтръпват пръстите на лявата ръка. Това не ми харесва изобщо, защото го свързвам с проблеми в областта на сърцето.

Незнам дали тези симптоми се дължат на промяна в електромагнитното поле, ама са факт.

А как искам да се наспя добре.... Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Valia




Регистриран на: 14 Сеп 2009
Мнения: 321
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 4:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Цитат:
от скоро започват да ми изтръпват пръстите на лявата ръка

Пък мен ме полазват топли вълни по дясната ръка, на мускула дето е под лакътя. Особено като се активизирам на работа... Но не е неприятно, просто е някак особено.

А за съня аз си мислех, че просто не успявам да изключа заради многото работа и голямата ми ангажираност с нея...

Ще почна пак да си правя йогите вечер преди лягане. Много по-хубаво се спи с отпуснати мускули, и успокоено съзнание. И ще си представям хубави картини и приятни места при заспиване, за да мога да се отнеса при тях по време на сън Smile

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 03, 2010 9:11 pm
МнениеЗаглавие : Re: Спешно проучване:как ни влияят ниските магнитни полета
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:

"През последният месец става нещо с мен ... Не съм изобщо в час, липсва ми каквато и да било концентрация, стоя на светофарите и не помня някъде съм тръгнал, непрекъснато забравям - качвам се в колата и виждам, че съм забравил ключовете си, влизам на работното си място и установявам, че съм пропуснал да си взема служебната папка, която държах в ръцете си на излизане от къщи, вместо да вляза в банята аз влизам в килера и се чудя къде са душовете ... Прегледах се, изследвах се - здрав съм като бик. Но какво става все пак с мен, нещата не са в ред ...Всъщност от същото се оплакват и роднините ми, и приятелите ми ...Какво става?!". Shocked
Sad


Здравейте на всички!

Първо, много благодаря на Селена за изнесените статии. И аз преди няколко дена се рових из нета търсейки информация за намаляването на магнито поле, но безрезултатно.

А промени се усещат! Не мога да твърдя със сигурност какви са причините - може би лични, психологични, но за мое голямо съжаление мога само да се присъединя към споделеното по-горе - абсолютна липса на концентрация! Нали ви се е случвало компютъра ви да "увисне"? Ей това се получава с мен напоследък... Не непрекъснато, за щастие, но достатъчно често, за да ме извади от релси. И имам чувството, че в главата ми е гъста мъгла, в които мислите отказват да се подредят. Което, естествено, ме хвърля в паника, защото съм човек, който е свикнал сам да дърпа юздите на живота си, да си подрежда задачите, да взима рационално обосновани решения и методично да ги следва. Поне бях така... От известно време обаче ми е страшно трудно да се справям без кой знае какви сериозни външни причини. Просто се чувствам непрекъснато уморена, разсеяна, нетрудоспособна, нервна и... изпълнена с някакъв необясним страх и колебливост. От малко повече от една година насам и кръвното ми нещо играе и ме хвърля ту във необясними висоти, ту в почти нечовешки низини. Ежедневно се чувствам се като някой Сизиф, който бута скалата нагоре по стръмното при положение, че години наред съм се справяла безпроблемно с три пъти повече задачи отколкото имам сега.

Затова и не пиша във форума - не защото вече не ми е интересно да влизам тук, а защото не ми остават нито време, нито сили за каквото и да е било извън основните ми задължения...

Не знам какво става с мен - затъпявам ли, остарявам ли (въпреки че съм под Христовата възраст), или е наистина магнитното поле... Знам само, че процесора ми е определено претоварен и сериозно буксува...

Колко време ще продължават тези колебания? До 2012? Или по-дълго? Може би трябва просто да свикнем с тях? И наистина ли повишената физическа активност е лекарството?

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 04, 2010 11:27 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

diana30 написа:
Незнам дали тези симптоми се дължат на промяна в електромагнитното поле, ама са факт.

А как искам да се наспя добре.... Smile


Определено се дължат не на влошено здравословно състояние, а на колебанията в магнитните полета.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 04, 2010 11:35 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Valia написа:
Ще почна пак да си правя йогите вечер преди лягане.


Йога практиките са един от методите за справяне с проблемите причинени от магнитните колебания ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 04, 2010 12:03 pm
МнениеЗаглавие : Re: Спешно проучване:как ни влияят ниските магнитни полета
Отговорете с цитат

radea написа:
Здравейте на всички!И аз преди няколко дена се рових из нета търсейки информация за намаляването на магнито поле, но безрезултатно.

А промени се усещат! Не мога да твърдя със сигурност какви са причините - може би лични, психологични, но за мое голямо съжаление мога само да се присъединя към споделеното по-горе - абсолютна липса на концентрация! Нали ви се е случвало компютъра ви да "увисне"? Ей това се получава с мен напоследък... Не непрекъснато, за щастие, но достатъчно често, за да ме извади от релси. И имам чувството, че в главата ми е гъста мъгла, в които мислите отказват да се подредят. Което, естествено, ме хвърля в паника, защото съм човек, който е свикнал сам да дърпа юздите на живота си, да си подрежда задачите, да взима рационално обосновани решения и методично да ги следва. Поне бях така... От известно време обаче ми е страшно трудно да се справям без кой знае какви сериозни външни причини. Просто се чувствам непрекъснато уморена, разсеяна, нетрудоспособна, нервна и... изпълнена с някакъв необясним страх и колебливост. От малко повече от една година насам и кръвното ми нещо играе и ме хвърля ту във необясними висоти, ту в почти нечовешки низини. Ежедневно се чувствам се като някой Сизиф, който бута скалата нагоре по стръмното при положение, че години наред съм се справяла безпроблемно с три пъти повече задачи отколкото имам сега.

Затова и не пиша във форума - не защото вече не ми е интересно да влизам тук, а защото не ми остават нито време, нито сили за каквото и да е било извън основните ми задължения...

Не знам какво става с мен - затъпявам ли, остарявам ли (въпреки че съм под Христовата възраст), или е наистина магнитното поле... Знам само, че процесора ми е определено претоварен и сериозно буксува...

Колко време ще продължават тези колебания? До 2012? Или по-дълго? Може би трябва просто да свикнем с тях? И наистина ли повишената физическа активност е лекарството?


Аз пък, Радея, лично ти благодаря за точното описание на състоянието ти. Ако някой може да го каже по-красноречиво от теб - нека го стори.

Тези хора, които са в по-напреднала възраст, като мен да речем Razz Wink, като разкажат нещо подобно веднага ще им бъде отговорено следното: "Ами всичкото това е от ... ЕГН-то".

Да, ама да речем само 20% от казаното може да бъде истина, защото:

- не отричам, че хората в по-напреднала възраст са по-уязвими по отношение на магнитните колебания;

- не отричам, че описаната симптоматика от теб и мен, Радея, при тях ще бъде много по-изразена.

Да, така е. Но когато млади хора съобщават за едни и същи свои състояния това вече само по себе си говори не за болестно състояние (не, че и това не може да се случи, но то е повод само за друга тема!), а за определено изразено явление, което играе важната ролята на въздействащ фактор върху здравословното състояние на съответните хора.

Времето напредва и магнитните промени от 1 год. поне си казват ясно и точно думата.

Всъщност ... що се отнася до времето като понятие изразено чрез човешките представи за него съм говорила не един път тук, във форумите.

Константата му е до толкова сгъстена, че вече сигурно денонощието е от 13-14 часа... Shocked

Тогава не можем да искаме - в никакъв случай при това! -да свършим всичките онези работи, които сме вършили преди (когато сме разполагали с цели 24 часа в денонощието!)...абсурдно е просто.

Ей това е нещото, което ме мори най-много в този преход... Crying or Very sad

В началото си мислех, че е явление от напредналата ми възраст, но после се уверих, че не е съвсем така, защото както казах и в началото на темата масово всичките ми близки, познати и роднини, както и клиенти се оплакваха от същото това явление (а те определено - що се отнася до възрастта - са много по-млади от мен!), както естествено и по-здрави, защото телата им не са така амортизирани, както е при един 55-60 годишен човек. Confused

Иначе стоически понасям симтоматиката, която ми се излива върху тялото като израз от проблемите с колебанията в магнитните полета ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov