НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:51 am Вижте мненията без отговор
А може би приближава нов ледников период?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Юли 28, 2010 4:01 pm
МнениеЗаглавие : А може би приближава нов ледников период?
Отговорете с цитат

Почти всяка зима, между 15-и и 19-и век, върху замръзналата река Темза в Лондон се провеждали "ледени панаири". Занаятчии отваряли сергии, циркови артисти забавлявали публиката, а карети препускали по почти половин метър дебелата ледена покривка.



На изток от Британските острови картината била подобна: каналите в Холандия замръзвали редовно, дори два пъти в годината Балтийско море било напълно покрито с лед. Студените зими обаче били следвани от хладни и влажни лета и това водело до слаба реколта и повсеместен глад. Неслучайно точно тогава започнал ловът на вещици, тъй като хората търсели изкупителна жертва за сполетелите ги нещастията.

Този път обаче човекът нямал вина. Истинската причина се намирала на милиони километри от Земята. По това време слънцето било слабо активно и върху него имало много по-малко петна от обикновено.

В най-студените години се забелязвали едва по петдесетина слънчеви петна – тъмни части от повърхността на звездата с температура, по-ниска от тази на околните области - макар че нормално те би трябвало да бъдат десетки хиляди. Така Земята била обхваната от това, което днес учените с право наричат "Малък Ледников период".

Няколко столетия по-късно, през 2003 година, макар и в по-малки мащаби, традицията на "ледените панаири" върху отново замръзналата Темза в Лондон е възродена. И макар 21-и век да започна под знака на глобалното затопляне, немалко учени са на противоположното мнение – според тях сме изправени пред нов малък ледников период.

Причината, отново, е в слънчевата активност или по-скоро в липсата на такава. В началото на 2007 г. своя минимум достигна последният 11-годишен цикъл, с което и броят на петната върху повърхността на слънцето намаля драстично. След него трябваше да започне нов цикъл, 24-и поред от началото на измерванията, а с това и да се увеличат тъмните зони върху повърхността му. Това обаче така и не се случи.

През миналата година учените преброиха 260 дни без слънчеви петна, с шест по-малко отколкото през 2008 г. От 1849 г. насам е имало само три по-бедни на петна години.



Падащи температури?

В същото време глобалното затопляне почти спря. Учени от канадската организацията "Friends of Science" дори констатират захлаждане в последните години. Според техните измервания от януари 2002 г. до октомври миналата година глобалната температура е паднала с 0,2 градуса по Целзий. Такава промяна прогнозираше и Междуправителственият панел за климатични промени към ООН – само че в положителна посока.

Така слънцето се превръща в един от основните аргументи на скептиците, оспорващи общоприетото твърдение, че човекът е причината за промените в климата. Основният парников газ, въглеродният диоксид, няма вина за глобалното затопляне, твърди пред германското списание "Фокус" Хорст Малберг, бивш директор на Института по метеорология към Берлинския университет.

Причината е най-вече в слънчевите цикли. "Увеличаването на концентрацията на CO2 в атмосферата може да обясни само фазите на затопляне на климата, а не и фазите на захлаждане," коментира пък Хорст-Йоахим Людеке от "Европейския Институт за климат и енергия".

В силата на най-близката до Земята звезда вярва и руският астроном Хабибуло Абдусаматов от обсерваторията "Пулково" в Санкт Петербург. Въпреки че през последното десетилетие концентрацията на въглероден диоксид се е увеличила с около четири процента, глобалното затопляне практически е спряло.

"Ако глобалната средна температура реагираше на това покачване, тя трябваше да се е повишила най-малко с 0,1 градуса," твърди ученият, цитиран от руски медии. "Това обаче не се случи", посочва той.


Климат на ръба

Този аргумент дава право на Абдусаматов и на други учени да предричат, че през настоящия век ще настъпи нов ледников период. Според руснака той ще започне с пълна сила след 2055 година и ще продължи между 45 и 65 години. Холандският астрофизик Корнелис де Ягер е на мнение, че това ще се случи много по-скоро. "Новият слънчев цикъл ще достигне своята максимум активност през 2014 г., като ще го последва минимум. Той ще продължи между 60 и 100 години."

Метеорологът Малберг също прогнозира студен период, тъй като тенденцията на броя на слънчевите петна е низходяща. "Нашият климат стои на ръба – и то откъм студената му страна." С оглед на увеличаващото се световно население това би било доста по-опасно от глобалното затопляне, коментира Малберг.

Естествено, прогнозите за нов ледников период имат и своите противници. "Периодите без слънчеви петна са твърде кратки, за да имат голямо влияние върху земния климат," казва физикът Волфганг Шмит от Университета във Фрайбург.

Това, че стартът на новия цикъл се забавя, не означава, че той ще е по-слаб или че изобщо няма да има такъв, допълва Манфред Шюслер от института за изследване на слънцето "Макс Планк". "Слънчевите цикли са доста хаотична система и затова такива прогнози са доста спорни," на мнение е Шюслер.

Докато учените спорят, ледените панаири върху Темза продължават да се разрастват. През 2008 г. се проведе най-дългият такъв от близо двеста години насам. Дали обаче и в бъдеще върху най-голямата река в Англия ще може да се видят сергии, артисти и карети?


===============================================
Източник: dnevnik.bg,
Георги Кънчев

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov