НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 11:13 am Вижте мненията без отговор
Пречистване с вода - Шанкх Пракшалана
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Светулка




Регистриран на: 03 Мар 2007
Мнения: 21
Пуснато наПуснато на: Вто Май 15, 2007 7:06 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ? ???? - ????? ??????????
Отговорете с цитат

Шанкх Пракшалана е индийското наименование на процедура за прочистване с вода, популярна сред йогите. Пиша ви за нея, тъй като самата аз съм я изпробвала неколкократно. Още първия път ефектът, който усетих, беше поразителен.
В Йога има различни процедури за пречистване с вода, наречени с общото име Басти-Крия. Шанкх Пракшалана, превеждана като Дарът на раковината, е една от тях. Накратко казано – състои се в изпиване на голямо количество солена вода, за предпочитане сутрин. А сега – процедурата с подробни обяснения :

- потърсете си чиста вода, или дестилирайте в домашни условия. От минералните води са подходящи слабо-минерализирани, за деца, природни чисти, без добавен флуор например. За водата може би ще е добре да отворим отделна тема, и по-специално за вредните съставки в нея, като халогени, тежки метали и прочие. Ако досега обаче не сте обръщали внимание на това каква вода пиете, то просто си направете преварена вода – така или иначе тя ще трябва да се пие топла.

- в топлата, но не гореща вода (най-добре с поносимо, приятно висока температура) добавете сол – за предпочитане природна, морска, нейодирана – в концентрация мъничко по-висока от тази на телесните течности. Приблизителното съотношение е 1 чаена лъжичка – 5-6 гр на 1 литър вода. Тази концентрация е много важна, защото на нея се дължи пречистващия ефект на процедурата - т.нар. обратна осмоза. Ако водата не е солена, няма да премине през храносмилателния тракт, а ще се всмуче от него, отделяйки се през бъбреците и пикочната система – което никак не е желателно, и може да бъде опасно. Солената вода, в концентрация по-висока от тази на плазмата (телесните течности), обратно – не се всмуква от червата, а изсмуква от тях токсините, казано накратко. И все пак внимавайте с тази концентрация и не прекалявайте на свой ред със солта.

- процедурата се извършва за предпочитане сутрин, когато стомахът си е починал. Два-три дни преди нея може да приемате само растителна, лека храна, което ще спомогне за изчистването. Изпивате няколко чаши приятно загрята и подсолена вода, като след това правите серия от прости упражнения (дадени с обяснения по-долу), които способстват за „слизането”на водата надолу през храносмилателния тракт. Обикновено скоро след това се чувства призив за ходене до тоалетната. Всичко това се повтаря няколко пъти, докато от вас не започне да излиза чиста вода. Хубаво е да си предвидите поне 2-3 часа свободни, защото продължителността при всеки е индивидуална. В случай, че призивът за ходене до тоалетната закъснее (при мен не се е случвало, но нека се има предвид), трябва да си направите обикновена клизма, служеща за „отпушване”.

- след като свършите с процедурата, не трябва да стоите гладни повече от час. Подходящо захранване – най-добре около 30 минути след края, е с купичка сварен чист ориз – без сол и подправки. Не пийте вода преди захранването. Може след захранването с ориз да продължите с билков чай и сокове – от моркови, ябълки, цвекло. Не приемайте дрождеви храни, млечни продукти и кисели плодове поне 48 часа по-късно. Ще видите, че вкусът ви към храната може да се е променил – и да не ви се ядат „боклуци” и „глезотийки”.

- противопоказанията са хронични и остри заболявания на храносмилателния тракт: язва на стомаха, колит, гастрит, холецистит, панкреатит, апендицит, хемороиди, хипертония, висока температура, бъбречна недостатъчност, туберкулоза. Процедурата не е подходяща и за хора с висока степен на затлъстяване, и за тези над 60 годишна възраст.


1 упражнение: Стъпалата на около 30 см едно от друго, ръцете хванати горе над главата – тръскане на пети; след това наклони наляво и надясно, без да се извърта горната част на тялото. Прави се по 4 пъти във всяка посока, паузи и задържания. При това упражнение водата прониква от стомаха в дванайсетопръстника.
2 упражнение: тук водата навлиза вече в тънките черва. Изходното положение е същото. Дясната ръка е изпъната право напред, хоризонтално, а пръстите на лявата ръка, свита в лакътя, докосват дясното рамо. Прави се завъртане на дясно, като се стремите дясната ръка да иде възможно повече назад, като погледът е насочен към дясното рамо. Завъртате в изходно положение, и правите същото но с лявата ръка и завъртане наляво, без задържане в нито една от позициите. Прави се по 4 пъти във всяка посока, без паузи и задържания.
3 упражнение: Водата продължава да навлиза в тънките черва и започва да преминава към дебелото черво. Поза Кобра – лежите по корем, дланите на ръцете и пръстите на краката докосват пода, като се стремите бедрата да не го допират. Важно е стъпалата да са раздалечени на около 30 см, а не събрани. Изправяте и завъртате надясно главата и тялото, колкото можете, докато не видите противоположната си пета - лявата, после обратно. Прави се по 4 пъти във всяка посока, без паузи и задържания.
4 упражнение: Сядате с крака сгънати в коленете, с длани върху коленете, стъпалата са на ширината на раменете. Завъртате тялото и главата наляво, като лявото коляно слиза към пода, можете и да го притиснете с ръка.Прави се и обратно – завъртане надясно, като дясното коляно слиза на земята. Прави се по 4 пъти във всяка посока, без паузи и задържания. По този начин се масажира коремът.

Ще се радвам и вашите мнения – ако някой вече е опитвал Шанкх Пракшалана, или има някакви съображения и допълнителна информация около нея.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Май 15, 2007 7:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много ти благодаря, Светулке!

Все не можех да отделя време да напиша точно ето това, което написа ти!

А то е толкова полезно и съветвам повечето от вас, които не страдат от заболяванията, за които Шанкх Пракшалана е противопоказна да направят това изчистване, за да не се сдобият именно със съответните болести посочени от Светулка в противопоказанията!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov